Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 46. szám, 2006. november 17

Arcok

Zsurkán Mariann
Jön Bryan Adams
Rocksztár extrák nélkül

Kopott farmer, fehér póló, kölyökséró és egy gitár. Úgy tűnik, van, akinek ennyi is elég ahhoz, hogy negyed évszázadnyi sikeres karriert fusson be. Ráadásul konzervatórium elvégzése nélkül. A rekedt hangú Bryan Adams idei koncertturnéjával ünnepli huszonöt éves zenei pályafutását, igaz, mire Budapestre érkezik, már a huszonhatodikat tapossa.


Belföld

Szobota Zoltán
Fő a kapitány
Gergényi Péter nem megy nyugdíjba

- Előírásszerűen beadtam a nyugállományba helyezési kérelmemet, és ez után hivatott magához a miniszterelnök úr, hogy közölje: nem támogatja távozásomat. Emiatt nem írta alá a kérelmemet az igazságügyi és rendvédelmi miniszter úr sem. Őszintén szólva jól esett a bizalom, ugyanakkor fölborította a kalkulációmat a január elsejével kezdődő terveimet illetően.


Piros Péter
Bujkáló egyházfiak
A püspökök nem vállalják a nyilvánosságot

Továbbra is homály fedi a hazai egyházi szereplők többségének állampárti múltját, miután a róluk szóló iratok kutatását közszereplői minőségűk tagadásával ellehetetlenítették. Az Origo által e témában kezdeményezett bírósági eljárás újabb szakasza nem adott választ a kérdésre: ki számít ma közszereplőnek Magyarországon?


Danka Ildikó
Berepült a Sátán anyja
Folyékony robbanóanyagot csempésztek Ferihegyre

A november elején életbe léptetett uniós szigorítások ellenére a Kékfény riporterének sikerült folyékony robbanóanyagot átcsempésznie a Ferihegyi repülőtér biztonsági rendszerén. Ugyanezzel a típusú robbanókoktéllal akarták legutóbb az Anglia és az Egyesült Államok között közlekedő járatokat a levegőbe röpíteni.


Hubert József
Értelmetlen tragédia
Négy áldozat Gyöngyösön

Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb üzemi balesete történt szombaton Gyöngyösön. Egy autóalkatrészeket gyártó cég készülő üzemének födémszerkezete nem bírta a több tíztonnás beton súlyát, és leszakadt. Négyen a helyszínen életüket vesztették, ketten súlyos sérülésekkel kerültek kórházba.


M. Varga Katalin
Vezércsel
Újraválasztási tippek karrierista politikusoknak

Ha egy polgármester a tisztségével összefüggésben követ el bűncselekményt, jogerős ítélet esetén polgármesteri jogviszonya megszűnik. De ha a bíróság „csak” pénzbírságot szab ki, akkor az illető nem minősül büntetett előéletűnek, így újra indulhat a választásokon. Kisbéren ez történt.


Eggendorferné Bagyarik Cecília
Radarkontroll
Nincs nyugvópont a Tubes-ügyben

Konkrét határidő nincs, a NATO tudomásul vette, hogy csúszik a radarállomás megépítése - közölte Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára kedden az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának tagjaival, akik a Tubesre tervezett radarállomásról kérdezték a honvédelmi tárca szakembereit.


Sebestyén István
Rossz sztori, sok pénz

Hajdú Szabolcs Fehér tenyér című filmje a külföldi filmek Oscar-jelöléséért, Kocsis Ágnes Friss levegő című mozija pedig a Golden Globe- jelölésért van versenyben. A hazai filmek - bár a nemzetközi fesztiválokon rendre elismeréseket gyűjtenek be - igazán átütő sikert eddig még nem értek el. A gyerekcipőben járó magyar filmezés többek szerint az aránytalan állami gondoskodás miatt nem éri el a felnőttkorúságot.


Szegény gazdagok

Elkészítették vagyonnyilatkozatukat a Fővárosi Közgyűlés tagjai. A dokumentumok alapján a 65 politikus közül csupán öt nem rendelkezik saját ingatlannal, magánjövedelmet pedig csak egy-két képviselő vallott be. A legtöbb, (23) ingatlannal Bagdy Gábor (KDNP) rendelkezik, míg a legvagyonosabbak között szerepel Lakos Imre (SZDSZ) 100 millió forintnyi értékpapírjaival. A legnagyobb adósok listáját Vaskor László (MDF) vezeti, ő összesen 59 millió forinttal tartozik magánszemélyeknek és bankoknak.


Orbánimázs

Magyarország „megtépázott tekintélyének” helyreállítását tűzte ki feladatául Orbán Viktor. A Fidesz-elnök erről EU-s nagykövetekkel való találkozása után beszélt kedden, hozzátéve: „Magyarország tekintélyét a hazugságok, az adathamisítások és újabban már a rendőri brutalitás is aláásta.”


Nem kell a negyed

A beismerés költségvetésének tartja a Fidesz a 2007-es büdzsét - jelentette ki Varga Mihály keddi sajtótájékoztatóján. Az Orbán-kormány pénzügyminisztere azt javasolja a kormánynak, hogy halassza el a kormányzatinegyed beruházását, mivel ilyen körülmények között társadalmi feszültséget okozhat egy több tíz- vagy százmilliárdos befektetés.


Drága módszertan

Magyarország is részt vesz abban a Európai Unió által szervezett katonai kutatási programban, melynek során a tagállamokban olyan új eszközök és módszerek kifejlesztése a cél, melyek csapataik közelvédelmét szolgálják. A 19 ország bevonásával végzett, összesen 55 millió eurós beruházást hazánk 600 ezer euróval támogatja.


Svédcsavar

Svédország és Magyarország együtt igyekszik tisztázni azokat a félreértéseket, amelyek a svéd menedékjoggal kapcsolatban terjednek - mondta szerdán Stockholmban Andre Mkandawire, a svéd külügyminisztérium szóvivője azzal összefüggésben, hogy magyar állampolgárok több mint száz fős csoportja a skandináv országba utazott és ott menedékjogot kért.


Életmód

Rokob Tibor
Hiányzó végtagok, teljes élet

A gyermekparalízisben megbénult játékosokon kívül elsősorban végtagjaikat vesztett sportolók alkotják a Halassy Olivér SC ülőröplabda-csapatát. Sorstársaikkal ellentétben azonban úgy döntöttek, nem bújnak el a világ elől, hanem megpróbálnak teljes életet élni.


Kiss Tünde
A szóval verés veszélyei
A goromba beszéd gátolja az agyfejlődést

Amerikai neurológusok kimutatták, hogy azok a gyerekek, akikkel a felnőttek rendszeresen gorombán és elutasítóan beszélnek, maradandó károsodást szenvednek agyi fejlődésük során. Jóllehet, a testi fenyítést egy ideje elvetik a „felvilágosult és civilizált” szülők, a tehetetlen düh azonban utat tör magának: ha kell, szájon át. A verbális agresszió viszont sokszor kimutathatóan pusztítóbb a fizikai bántalmazásnál.


Fókusz

Munkatársainktól
Egy szekér, két tábor
Hogyan tovább Magyarország?

Bár a miniszterelnök megbuktatása nem sikerült sem a közel másfél hónapon át tartó tüntetéssorozat, sem a koalíciós pártokra gyakorolt politikai nyomás által, korántsem biztos, hogy Gyurcsány Ferenc győztesen, Orbán Viktor pedig vesztesen jött ki a november 4. óta végre csitulni látszó, de előzőleg ijesztő formát öltött küzdelemből. Az ország sorsát illetően mindkét táborban erősödnek az összefogást sürgető hangok, ugyanakkor az a vélemény is, miszerint Gyurcsány és Orbán egymás, Magyarország pedig kettejük foglyává vált. Sem az önkormányzati választás elsöprő ellenzéki fölénye, sem Orbán Viktor hetvenkét órás ultimátuma, sem a Fidesz tüntetéssorozata, sem a „spontán” szerveződött országos méretű demonstrációk nem hozták meg a várt kormánybuktatást. Ennek ellenére a Fideszben sokan úgy tartják, bár nem mindenki, hogy pártjuk az elmúlt időszak egyértelmű győztese, mivel Gyurcsány megítélését sikerült olyan mélységbe taszítani, ahonnan már nem lesz képes felállni. Ezt erősíti az a sehol nem publikált közvélemény-kutatás is, amely információink szerint szinte minden szegmensben - alkalmasság, hitelesség, vezetői képesség stb. - Orbán jelentős előnyét mérte Gyurcsánnyal szemben.


Morvay Péter
Ezt az egyet soha nem felejtem
Interjú Fónay Jenővel, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének alapító elnökével, aki 21 napot ült Kádár siralomházában

- A véleményem nem a három napban változott meg. De nem lett volna szabad megengedni, hogy a Kossuth-téri sortűz áldozatairól sem a hozzátartozók, sem a barátok ne emlékezhessenek meg. Én sem, aki egy kis koszorúval egymagam mentem oda, de a rendőrök, akik lezárták a teret, utamat állták.


Háttér

Vagyim Arisztov
A Kreml is beleremegett
1956 visszhangja a Szovjetunióban

A szovjet tankok segítségével levert magyar forradalom az orosz nép számára is jelentős visszalépéseket eredményezett a totális állammal szemben a szabadságért vívott harcban. Az SZKP XX. kongresszusán Hruscsov által leleplezett sztálinista gépezet ellentámadásba lendült.


Szobota Zoltán
Tisztességtelen játékok
Interjú Balog Zoltánnal, a Fidesz egyházpolitikusával

Méltatlan helyzetben vannak az egyházak a jelenlegi kormányzat idején - mondta lapunknak Balog Zoltán református lelkész, a parlament emberi jogi bizottságának fideszes elnöke, aki, ha tehetné, újra nekifutna a vallásügyi törvény módosításának.


Hit és értékek

Németh Csillag
Csatát vesztett a politikai kereszténység
Amerikában az evangéliumi szavazók nem szavaztak automatikusan a jobboldalra

Az amerikai politológusok - mind a konzervatív, mind a liberális oldalon - egyetértenek abban, hogy az evangéliumi keresztény szavazatok döntő mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy George W. Busht 2000-ben, de még inkább 2004-ben elnökké választották. A republikánus „csodafegyver” azonban 2006-ban nem működött: a demokratáknak sikerült elhódítaniuk - több mint egy évtized óta először - a törvényhozás mindkét házában a többséget. Az időközi választások nyomán felmerül a kérdés: hogyan szavazott, illetve szavazott-e egyáltalán az a több tízmillió választó, aki politikai döntésében kiemelt fontosságot tulajdonít az erkölcsi kérdéseknek, illetőleg az azzal kapcsolatos vitáknak. A válasz leginkább a 2008-as elnökválasztás miatt fontos mindkét oldalnak. Az első elemzések szerint az evangéliumi szavazók aktivitása nem csökkent, de közülük minden eddiginél többen - közel egyharmaduk - most úgy látják, hogy érdekeiket és értékeiket nem a republikánus jobboldal, hanem a demokraták képviselik jobban.


Külföld

Hetek-összeállítás
Háborús aggályok
Ehud Olmert és George W. Bush: két megtépázott vezető találkozója

Ehud Olmert izraeli kormányfő idén másodszor érkezett Washingtonba, hogy Bush elnökkel találkozzon. Bár a fél évvel ezelőtti megbeszéléshez képest a témák lényegében nem változtak, a két vezető merőben más pozícióból futhatott neki a mostani találkozónak. A nemzetközi média értékelése szerint két „háborús gondoktól megtépázott”, meggyengült államférfi vette számba a már jó ideje megoldásra váró kérdéseket.


Rákóczi István
Balra át?
Daniel Ortega nagy visszatérése

A múlt héten megválasztott nicaraguai elnök korábban már kétszer is betöltötte ezt a pozíciót, 1990-es bukása óta azonban két választást is elveszített. Az Egyesült Államokkal a nyolcvanas években éles konfliktusban álló Ortega ugyan a szekrénybe akasztotta olívzöld katonai egyenruháját, de a kampány során azért egy pár régi kártyát előkapott zsebeiből. Milyen hatással lesz Ortega megválasztása az elmúlt években éles baloldali fordulatot mutató Latin-Amerikára?


Szikora Márton
Élve vagy halva?
Arab vezetők védelmezik Szaddámot

Szaddám Huszein ítéletének híre megosztotta a nemzetközi közösséget. A törvényszék döntése véleménynyilvánításra késztette nemcsak az arab országokat, de az Európai Uniót is, amely morális alapon ellenzi a halálbüntetést. Az ítélet kihirdetése stílusváltásra késztette a volt iraki diktátort is, aki most az iraki kurdok és arabok megbékélését sürgeti.


Busa Viola
Fekete leves
Az Európai Unió nem veszi komolyan Törökország csatlakozását

Egy évvel azután, hogy Törökország és az EU között megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások, úgy tűnik, a folyamat máris megfeneklett. Az Európai Bizottság november elején kiadott jelentése súlyos kritikát fogalmazott meg Törökország teljesítményéről, miközben a törökök csatlakozási kedve is jelentős mértékben megcsappant. Fogynak a csatlakozás európai politikai támogatói is: Silvio Berlusconi és Gerhard Schröder már távozott a hatalomból, és jövőre búcsúzik Tony Blair és Jacques Chirac is. Kérdés, hogy a Nyugat elutasítása milyen hatással lesz az amúgy is gyors ütemben iszlamizálódó Törökországra.


Vígh Richárd
Londonisztán, az európai terrorfőváros
1600 gyanúsított, 30 készülőben lévő merénylet

„A brit elhárítás mintegy harminc előkészületben lévő terrorcselekményről tud, és ennek kapcsán ezerhatszáz potenciális terroristát tart folyamatos megfigyelés alatt” - jelentette be november 10-én drámai hangú beszédében a brit biztonsági szolgálat, az MI5 vezetője. Brit szakértők korábban már jelezték, hogy sikerült több nagyszabású merényletet is időben leleplezni. 2005 óta most először fordult elő, hogy a hírszerzés vezetője a nyilvánosság előtt adatokat közölt a készülőben lévő terrorcselekmények számáról.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Jönnek az oroszok?
Fel, fel, ti rabjai a bőrnek

Egyre kevésbé tartható az az állítás, mely szerint kelet-európai klub nem tud bekerülni az élcsapatok közé a modern futballban. Az európai kupaporondokat pásztázva évek óta tapasztalhatjuk, hogy az orosz csapatok egyre jelentősebb erőt képviselnek, amely manapság már az eredményekben is kezd megmutatkozni.


Labdarúgás
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Pálfy Gyula
Százkét percnyi élet

2001. szeptember 11-ről először csak képes albumokat láttunk. Ilyen mértékű traumáról időbe telik tényfeltáró mondatokban szólni. A Magyarországon most kiadott, a WTC sorsát bemutató 102 perc című könyv is évekkel a dráma után állt össze.


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

E. K.
Recept
Alma sülve-főve

Alma sülve: Hozzávalók: 10 db közepes alma, 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojás, késhegynyi sütőpor, 1 vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, fahéj, kristálycukor.


Színes

Duma Plaza

Én végeztem a feladat oroszlánrészét: üvöltöttem!


Tom Page
Referenciadebütáció

Ááááá, jó napot kívánok, ön az a szerencsés, akinek telefonszámát számítógépünk kisorsolta, nenenenene, ne tegye le kérem, hagyja, hogy elmondjam, és nem fogja megbánni, hiszen rohanó világunkban mire van leginkább szüksége az embernek, mint pontosan a nyugalomra, és cégünk tíídzsiiememeléjdzsesszíí, vagyis a Top General Multi Marketing Level Holding System Company pontosan ezt kínálja önnek, biztos vagyok benne, hogy egyet fog érteni velem, hogy pontosan ez az, ami hiányzott az életéből,


-kohnbandi-
Miért nehéz MSZP-s képviselőnek lenni?
Tovább a cikkhez >>>

Szigorú
Tovább a cikkhez >>>

Hungaricum
Tovább a cikkhez >>>

A híd túl messze van
Tovább a cikkhez >>>

göndi
Muppet Show-ék is szavaztak
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
X. évfolyam 46. szám, 2006. november 17-23.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Pénzes László
Az egészségügy potyautasai
Új ellenőrző rendszer a járulékbliccelők ellen

Halaszthatatlanná vált az irdatlan hiánnyal küzdő hazai egészségbiztosítás reformja, amelynek egyik sarokköve a közel másfél milliónyi „potyautas” helyzetének tisztázása. A jövő év januárjától életbe lépő járulékfizetésellenőrző rendszer ugyanis azokat célozza meg, akik igénybe veszik az egészségügyi ellátást, de a kötelező járulékokat elmulasztják befizetni. Az érintettek áprilisig kaptak haladékot helyzetük rendezésére.


Mosberger Pálma
A reformok esélye

„A gazdasági reform lehetőség és kényszer is egyben” - mondta minapi előadásában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a GKI Gazdaságkutató Intézet konferenciáján, utalva arra, hogy az átalakítások nem csupán az államháztartás ésszerűsítését célozzák meg, hanem a köz- és magánfelelősség újraértelmezését is.


Félix Péter
Bűntársi osztozkodás
Házipénztár-adóztatás, színlelt szerződések

Az Alkotmánybíróság hétfőn megsemmisítette a házipénztáradóról szóló törvényt, így a jogszabály nem lép hatályba. A testület állásfoglalása szerint a törvényalkotó nem adóztathatja meg a ténylegesen meg nem szerzett jövedelmet, illetve vagyont. A házipénztár megadóztatásának terve azt üzente: a kormány a nyilvánvalóan bűncselekmény elkövetéséből származó személyi jövedelmek eredetének rendőrségi, adóhatósági vizsgálata helyett osztozni kíván a koncon, egyszersmind bűnrészességet vállal az adócsalók, sikkasztók tízezreivel.


Major Nóra
A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>