Vissza a tartalomjegyzékhez


Eszter musicalje
A láthatatlan kéz

A láthatatlan kéz sajátos cím egy idén bemutatott és több ízben nagy sikerrel játszott musicalt takar. A darabot, amely a bibliai Eszter könyvének zenés adaptációja, Tóth Géza és Pintér Burus Sándor rendezésében, a Pro-Ma Future Társulat és a Sabbathsong Klezmer Band eloadásában mutatták be eloször a IX. Nyári Zsidó Fesztiválon, majd a Stefánia Palotában, illetve az Uránia Filmszínházban láthatta ismét a nagyérdemu.

A történet egy idoutazásra visz el bennünket: eloször a perzsa király udvarában járunk, majd 1944-ben egy színház pincéjében, végül napjainkban játszódik a darab. Az eloadás szuggesztíven irányítja rá a figyelmet a gyulöletkeltés, a kirekesztés tarthatatlanságára, a rasszizmus pusztító erejére. Az élet szeretete, a szerelem, a háború és a béke története ez, mely tükröt tart az emberiség egyik örök problémájának felismeréséhez, miszerint a bunbakképzés semmilyen nézopontból sem elfogadható, irányuljon az akár személyre, akár népcsoportra. A mu zenei stílusát tekintve legalább olyan sokszínu ötvözetet képvisel, mint maga a társulat, miután közel-keleti folklór, zsidó, roma és musicalelemeket egyaránt felvonultat. A szereplok élvezetes játéka, a zenével szerves összhangot teremto rendezés maradandó élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
(Szereposztás: Ahasvérus király: Pintér Burus Sándor; Eszter: Létay Kiss Gabriella; további szereplok: Masa Tamás, Masa Anita, Szabó Endre, Medve Zoltán.
Rendezo: Tóth Géza és Pintér Burus Sándor; zene- és dalszerzo: Szentkirályi György; szövegíró: Pintér Burus Sándor; muvészeti vezeto: Masa Tamás.)