Vissza a tartalomjegyzékhez

Hubert József
Egy ünnep költségei

„Zavargásokkal együtt” majdnem négymilliárd forintba kerültek a Magyar Államnak az idei ’56-os megemlékezések, de ha hozzávesszük az elmaradó befektetéseket, lemondott turistautakat, a helyzet még drámaibb.


Fotó: AP

„Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójáról méltóképpen akart a kormány megemlékezni” - magyarázta lapunknak a Kormányszóvivoi Iroda egy illetékese az idei évforduló majdnem négymilliárd forintra rúgó összköltségvetését. A hivatal tájékoztatása szerint a legnagyobb számlát a szabadságharc Központi Emlékmuvéért nyújtották be: az alkotás 900 millió forintot kóstált. Ha ehhez az összeghez hozzátesszük a hivatalos állami ünnepségsorozatot szervezo Merlin Communications majdnem 650 millió forintról szóló cechjét, már el is ment a keretösszeg majdnem fele.
Pedig a nevezetes évforduló alkalmából az állam bokezuen osztogatott támogatást a már említett méltó emlékezés jegyében - az „elonyben” részesítettek száma jócskán meghaladta a hatszázat is. A kilenc támogatott film mellett többek között több tucat kiállítás, szépirodalmi alkotás, jó félszáz szobor terhelte a büdzsét. Majdnem százmillió forint jutott a könyvek, multimédiás CD-lemezek megjelentetésére is. A megemlékezés 68 csillaggal gyarapította a Guttenberg-galaxist: a könyvkiadók a könyvek és CD-ROM-ok eladásából egymilliárd forintot remélnek. A könnyedebb kikapcsolódást kedvelokre is gondolt az állam: huszonhat színházi bemutatót támogatott a költségvetés az ’56-os megemlékezések kapcsán. A tizenketto budapesti, tizenketto vidéki és ketto határon túli bemutatóra 49 millió forintot szántak.
Dörzsölhetik a markukat a nemzetgazdaság eddig méltatlanul elhanyagolt, de az elmúlt hetek eseményei miatt valószínuleg jelentosen megerosödött szegmensét képviselo zászlókészíto iparosok. A trikolorbizniszben tevékenykedo eladók egy napilap információi szerint 10-15 százalékos forgalomnövekedésrol számolhatnak be. Ezt nemcsak az elhúzódó tüntetéseknek köszönhetik, hanem annak is, hogy egy-egy nemzeti ünnep alkalmával a köztereken kihelyezett zászlók 10-15 százalékának lába kél. Az elkallódó zászlókat tavaly majdnem háromszázezer forintért pótolta a fováros.
Ha már a tüntetésekrol esett szó: elore be nem tervezett költségek is szerepelnek a megemlékezés mérlegében. A zavargásokba torkolló tüntetések a fovárosban több százmillió forint kárt okoztak a köz- és magánvagyonban - tájékoztatta lapunkat a Fopolgármesteri Hivatal sajtóirodája.
A BKV sok százezer forintos kárral zárta a hétfot - két buszon kívül egy Combino esett áldozatául a pusztításnak. Az eleinte 200, majd újabban 300 millióra taksált kár változatos tételekbol áll össze: van benne felgyújtott autó, betört kirakat, megrongált tér és park. De nem kevés kár származott a fovárosnak abból is, hogy a kodobáló huligánok a Deák tér környékén a felújításra szánt díszköveket használták a rendorök elleni támadáshoz, ezek pedig raklapszám álltak a közeli evangélikus templom mellett.
A demonstrációk és zavargások turisztikai szakértok szerint csak az idegenforgalomnak 200 millió forintos kiesést okoztak - eddig. Augusztus 20., MTV-ostrom, október 23. - a külföldi lapok, televíziók tudósításában szinte háború sújtotta övezetként jelenik meg hazánk.