Vissza a tartalomjegyzékhez

Slaza
Satu ultimátuma

Kétoldalú magyar-amerikai tárgyalások kezdodtek Budapesten. Hazánk miniszterelnöke, az egy évvel korábban a forradalom által hatalomba követelt Lanczner „Satu” Ferdinánd és George W. Bush megbeszélései a kölcsönös megértés jegyében folytak. A Kossuth téri sátorban mindkét vezeto hitet tett a demokrácia és a szólásszabadság mellett, Lanczner „Satu” ugyanakkor kiemelt kérdésként említette a kannás bor ügyét is.

A magyar miniszterelnök egy pár, szinte teljesen új strandpapucsot ajándékozott amerikai kollégájának. Szavai szerint ezt viselte a 2006-os tüntetéssorozat idején szeptembertol karácsonyig.
A nemzetközi politikai helyzetet értékelve Lanczner „Satu” Ferdinánd emlékeztette Busht: a magyar kormány Amerikának adott ultimátuma lassan lejár, s amennyiben nem teljesülnek a tüntetok követelései, a teljes Kossuth téri társaság átvonul a Fehér Ház elé. Bush ígéretet tett rá, hogy jogi kabinetje napokon belül kidolgozza a magyar-amerikai szakértoi kormány kinevezésének menetrendjét, ugyanakkor arra kérte Lanczner „Satut”, gondolja meg, Budapestrol vagy Washingtonból szeretné-e irányítani a két országot.
A megbeszélést követo nemzetközi sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva Lanczner „Satu” tagadta, hogy megszorításra készülne.