Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota Zoltán
Szakszerű vagy brutális rendőrök?
Pajzs, sisak, tomfa, könnygáz, kardlap, gumilövedék

A tömegoszlatás technikájáról, a szabályszerűen alkalmazott erőszakról és a túlkapásokról, valamint a hétfői eseményekről kérdeztük a szakma harminchárom éves múlttal rendelkező, neve elhallgatását kérő szakértőjét, egy korábbi rohamcsoport-parancsnokot.


Fotó: Somorjai László

A békés és agresszív tüntetők, illetve politikai támogatóik részéről folyamatosan megfogalmazódik a rendőrök irányába a brutalitás és az indokolatlan erőszak vádja. Hol húzódnak a legálisan alkalmazható kényszer határai?
- A csapaterővel végrehajtott karhatalmi feladatokat egy magas beosztású, magasan kvalifikált rendőri vezető irányítja, akinek egyik első számú feladata a törvényesség és a szolgálati szabályzatban előírtak betartatása. Egy békésen felvonuló tömeg esetében a pajzs, sisak, gumibot, tomfa, könnygáz valahol egy mellékutcában pihen a kocsin egészen addig, míg a tömeg nem kezdi el feszegetni a törvényesség határait. Nagyon fontos, hogy mielőtt bármilyen beavatkozás történik, legalább három alkalommal a törvény nevében felszólítással kell élni - mondjuk, hogy hagyják el a teret erre vagy arra -, ellenkező esetben kényszerítő eszközök alkalmazására kerülhet sor. Aki ezt a felszólítást szándékosan figyelmen kívül hagyja, az már eleve törvényt szegett, hiszen akadályozza a rendőri intézkedést.