Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 42. szám, 2006. október 20

Arcok

Kiss Tünde
A pénz szerelmese
Gábor Zsazsa, a férfifaló

Azt rebesgetik, hogy az Egyesült Államokban új könyv készül a leghíresebb emigráns magyar filmsztárról, a nyolcvankilenc éves Gábor Zsazsáról. Sejthető azonban, hogy a Hollywood legdrágább szajhája című kiadvány aligha fogja erősíteni országimázsunkat.


Makki Marie-Rose
Henriette és Marius
Hetvenöt év boldogság

Egy olyan, közel százéves házaspárról adott hírt nemrégiben a francia hírügynökség, melynek tagjai hetvenöt éve élnek meghitt házasságban, saját otthonukban: ilyenformán nem csekély hírértékkel bírnak a mai világban.


Belföld

Sebestyén István
Ment 337 sháború
Kivégeztették volna konkurensüket

Két alternatív mentőszolgálat jelenlegi, illetve volt vezetőjét gyanúsítják azzal, hogy merényletet terveztek Takács Zoltán, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) nyáron lemondott vezetője ellen. Szakmabeliek szerint az ügy mögött a magánszolgáltatók konkurenciaharca állhat. A gyanúsítottak tagadnak.


Cseszkó Tamás
Egy szobor halála
Lecsapott a Fidesz az 56-os emlékm 369 re

A városépítészeti iroda leállította Veszprémben a Rajk László építész által tervezett 1956-os emlékmű felállítását. Az új fideszes városvezetés és az iroda szakmai, míg Rajk és a volt SZDSZ-es polgármester politikai indíttatásúnak látja a döntést.


Szobota Zoltán
Katonadolog
Jobban már nem lehet leépíteni a fegyvereseket

Egyik nap a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége is felbukkant a Kossuth téren, sőt még egy petíciót is átadtak az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkárának. Hogy miért mennek rendőrök, katonák, tűzoltók, börtönőrök, határőrök és vámosok az utcára, arról Kónya Pétert, a szövetség elnökét kérdeztük.


Hubert József
Befuccsolt rádiók
Nincs kinek adni az évi százmilliót

Évi százmillió forinttal támogatná az ORTT a civil rádióadók működését, a pénz nagyobbik része azonban annak ellenére a testület kasszájában marad, hogy a non-profit adók közül sokan kényszerülnek pénzhiány miatt lehúzni a rolót. A digitális műsorszórás megkezdése után hazánknak akár húsz, országosan is fogható rádióállomása lehet - persze, ha lesz igény a frekvenciákra.


Hajdú Sándor
Édes élet, savanyú jöv 337
Új helyzet a kabai cukorgyár bezárása után

Ha az unió támogatja az Eastern Sugar Csoportnak az Európai Unióhoz benyújtott kérését, jövőre beszünteti a termelést a kabai cukorgyár, s rajta kívül még négy másik, a környező országokban dolgozó üzem. A cég azzal indokolja döntését, hogy az unió július elsején életbe lépett cukorrendelete után már nem kifizetődő a magyarországi termelés, ezért a következő harminc napban tárgyalásokat kezd partnereivel és a beszállító gazdákkal.


Sebestyén István
Demokráciának álcázott diktatúra
– mondja Schuster Lóránt, a Magyar Nemzeti front elnöke


Makki Marie-Rose
Valahol Európában

Hazánkban minden harmadik gyermek olyan háztartásban él, ahol az egy főre eső jövedelem kevesebb, mint 25800 forint. Gazdasági visszaesés idején az államnak fokozott szerepet kell vállalnia az elszegényedés megfékezésében, a kiszolgáltatottak védelmében - hangsúlyozták lapunknak nyilatkozó szakemberek, akik szerint biztató, hogy a jelenlegi kormány, elődjeivel ellentétben, kiemelten kezeli a szegénység, különösen a gyermekszegénység problémáját.


Peches APEH-esek

Vesztegetés miatt ítélt el öt egykori APEH-dolgozót a bíróság Miskolcon. Az elbocsátott alkalmazottakról kiderült, hogy adóhiányuk mérsékléséért pénzt fogadtak el társas vállalkozóktól. A vádlottakat egyenként tíz hónaptól négy évig terjedő letöltendő börtönbüntetésre ítélték.


Hűséges nép vagyunk

Az uniós tagállamok közül a magyarok törekednek leginkább a stabilitásra partnerük kiválasztásánál - áll az Eurobarometer legújabb jelentésében. A felmérés alapján a magyarokat (71%) a ciprusiak, majd a görögök (65-65%) követik a listán, és leginkább a hollandok tartják mellékes kérdésnek a hűséget (40%).


Felebaráti különválás

Árulásnak tartja Deutsch-Für Tamás a helyi KDNP azon akcióját, mellyel a párt külön frakciót alakított a VII. kerületben. A fideszes politikus szerint a különválást személyes indokok vezették, így jöhetett létre a hatfős KDNP-s és négyfős fideszes frakció. Az önkormányzat egyébként baloldali többségű.


Az ország fele haragszik

A magyar lakosság egynegyede bocsátott meg Gyurcsány Ferencnek balatonőszödi beszéde után - derül ki a Medián felméréséből. A kutatás szerint a megkérdezettek 48 százaléka nem tud megbocsátani, de voltak, akik nem is érezték magukat megbántva.


Életmód

Valódi álomvilág
Exkluzív beszélgetés a világhírű divattervezővel

A párizsi Orly repülőtéren magánsofőr fogad nevetve, s csak annyit mond titokzatosan, hogy a főnökasszony küldte. Az utcákon hömpölygő tömeget nézem. Ki gondolná, hogy a lesötétített ablak mögött egy Magyarországról érkezett névtelen újságíró várja izgatottan találkozását egy világhírességgel?! Limuzinunkkal leparkolunk a Hotel Napoléon előtt, a Diadalív árnyékában. A recepción már szintén ragyogó arccal várnak, és betessékelnek egy kellemes lakosztályba. Két napra Lolita Lempicka vendége lehetek, aki pár óra múlva magánstúdiójában fogad. Asszisztensei elmondják, hogy ritkán nyilatkozik, úgyhogy nagy szerencsém van. Mikor belép az ajtón, egy szerény, hivalkodástól mentes, egyszerű, fiatal nőt pillantok meg.


Fókusz

Gyurácz Ottilia
Szabadságváros
Egy tizennégy éves fiú naplója a forradalomról

1956-ban, a forradalom kitörésekor két józsefvárosi fiú elhatározza, hogy az eseményekről naplót fog vezetni. A gyerekek egy házban laknak a Corvin Áruház mögött, az események gócpontjában. Egyikőjük a tizennégy éves Kovács Jancsi, a házban lévő fűszeres fia, a másik a tizenkét esztendős Csics Gyula, a kocsmáros unokaöccse. A bérház összes lakója rokonszenvezik a forradalommal, a szülők otthon állandóan a pesti eseményeket tárgyalják, a fiúk pedig játszanak és fülelnek, járják az utcákat, gyűjtik a röplapokat, az újságokat, és éjjel-nappal hallgatják a rádiót. A forradalom leverését követő évtizedekben útjaik szétválnak, de mindketten féltve őrzik titkukat. Negyven év múltán Kovács János szociális otthonba kerül, s naplóját - melyet időközben rokonai lomtalanításkor kidobtak - később az Ecseri piacon találja meg egy műgyűjtő, aki úgy dönt, hogy kiadja az ismeretlen szerző művét. 2006-ban egy csodálatos véletlen folytán a két napló fakszimile kiadása néhány nap különbséggel jelenik meg két hazai kiadónál, s nemsokára fény derül a szerző kilétére is.


Piros Péter
Kettészakított emlékezés
Több sebből vérzik az egységes ünneplés

Nem sikerült közelíteni a két politikai tömbhöz tartozó pártok és ’56-os szervezetek álláspontját a közös megemlékezéssel kapcsolatban. A forradalom ötvenedik évfordulójának ünneplését Bush látogatásához hasonló nemzetközi érdeklődés kíséri, ezért sajnos nem túlzás kijelenteni: ismét elszalasztottunk egy alkalmat, hogy egységes nemzet képét sugározzuk a nagyvilág felé. Összeállításunkban pártok, szervezetek és egyházak nyilatkoznak részvételi szándékukról és a megosztottság okairól.


Háttér

Vagyim Arisztov
Kiszámíthatatlan fordulat
Kicsúszott a Kreml kezéből az irányítás

Sztálin halálával nemcsak a szovjet birodalom maradt örökségül a Szovjet Kommunista Párt (SZKP) felső vezetésének, hanem az alárendelt szocialista országok tábora is. A Nyikita Hruscsov vezette elit, felmérve a kialakult politikai hangulatot, joggal aggódhatott Magyarország miatt. A Magyar Dolgozók Pártja (MDP) élén álló, Moszkvából visszatért vezetők - élükön Rákosi Mátyással - túl hűségesen követték a harmincas években kialakított szovjet szocialista modellt. 1953 júniusában az MDP központi vezetését Moszkvába rendelték, ahol a Szovjet Kommunista Párt Központi Bizottsága éles kritikát fogalmazott meg az MDP belpolitikájával kapcsolatban. Az „orosz modell” alkalmazhatóságának korlátait a dolgozók elégedetlenkedései már jelezték az NDK-ban. Lavrentyij Berija, a szovjet megtorló rendszer feje, aki korábban ellenezte a szovjet szocialista modell németországi alkalmazását, most személyi változásokat követelt a magyarországi vezetésben. A Szovjetunión túlmutató besúgóhálózatot üzemeltető Berija halló fülekre talált az SZKP Központi Bizottságában: Rákosit lefokozták pártelnökké, miniszterelnöknek pedig Nagy Imrét nevezték ki.


Hit és értékek

Németh Csillag
Veszélyes tolerancia
Hanyatló hagyományos értékek Európában

Jelentős átalakulások zajlanak például a család és a vallás területén az európai gondolkodásmódban. Míg a vallás előtérbe kerülését az egyre növekvő európai iszlám népesség generálja, az új „családmodellek” kialakulásában a liberális eszmék játszanak szerepet - vélik a magazin egyik korábbi számában megjelent, az Európában zajló társadalmi tendenciákat vizsgáló elemzés szerzői.


Interjú

Tihanyi Péter
Útszéli lincselés
Állítsák vissza a halálbüntetést – mondják Olaszliszkán


Külföld

Martin Melisko
Európa nem enged
Nem támogatják a radikalizmust

Nem zavarja sem a szlovákokat, sem magát Robert Fico kormányfőt, hogy a legnagyobb kormánypártot, a Smert kizárták az Európai Szocialista Pártból. A miniszterelnök egyre népszerűbb, amit valószínűleg csak erősíteni fog, hogy az előző kormány nadrágszíjat összehúzó reformjainak köszönhetően a gazdaság is virágzásnak indult.


Szikora Márton
Erkölcsi mélypont
Börtönbüntetést is kaphat az izraeli államfő

A sorozatos támadások eredményeként lemondásra kényszerülhet Izrael Állam elnöke, aki ellen jelenleg is nyomozás folyik. A nyomozóhatóság alapos gyanúja súlyos: több- rendbeli nemi erőszak, hivatali befolyással való visszaélés - Mose Kacav akár tizenhat év letöltendő büntetést is kaphat.


Munkatársunktól
Játék a tűzzel
Ragályként terjedő régi-új ideológia

„Kölcsönös segítségnyújtásra és toleranciára” kívánja a szászországi Parey egyik középiskolája diákjait nevelni. A múlt hét végén ennek azonban nyomát sem lehetett látni: három tanuló arra kényszerített egy 16 éves fiút, hogy az iskolaudvaron egy táblát hordozzon maga előtt a következő felirattal: „Itt én vagyok a legnagyobb disznó, zsidókkal barátkozom.”


Busa Viola
Új atomhatalmak reneszánsza
Nukleáris fegyverkezési verseny előtt áll a világ?

Az észak-koreai nukleáris kísérlet után az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta az 1718-as számú határozatot, amely szankciókat szorgalmaz Phenjan ellen, de Kína és Oroszország nyomására a katonai beavatkozást nem teszi lehetővé. Az, hogy a szankciók mennyire lesznek hatékonyak, egyelőre még a jövő zenéje, de az elemzők máris attól tartanak, hogy a fejlemények nyomán teljes gőzzel beindulhat Földünkön a nukleáris fegyverkezési verseny.


Hetek-összeállítás
Második figyelmeztetés
Az al-Kaida támadással fenyegeti Amerikát

Magas rangú al-Kaida-vezetők egy hónapon belül másodszor küldenek figyelmeztető üzenetet Amerikában élő muzulmán „testvéreiknek”, hogy hagyják el az országot, amelyet nagyszabású terrorakció fenyeget - az országban élő muszlimok „élő pajzsot” alkotnak a támadással szemben.


Lukács András
Megtört hallgatás
Törvényjavaslat az örmény holokausztról

Múlt csütörtökön a francia nemzetgyűlés első olvasatra elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely akár egy év börtönnel és 45 ezer euró pénzbírsággal büntetné az 1915-ös törökországi örmény genocídium tagadását. Ugyanazon a napon a Nobel Bizottság egy olyan török írónak ítélte az ez évi irodalmi Nobel-díjat, aki ellen a múlt év végén éppen azért kezdeményeztek bírósági eljárást, mert egy svájci újságnak adott interjújában nehezményezte országa hallgatását az örmény holokausztról. Bár a drámai időzítés valószínűleg véletlen, az üzenet egyértelmű: Törökország Európához való tartozásának egyik elmaradhatatlan feltétele az örmény holokauszt megtörténtének elismerése.


Hajdú Sándor
A román elnök trükkje
Átverték az egész erdélyi magyar kurzust?

„Basescu román elnök trükkös manőverekkel felhasználta a magyar kisebbséget az új titkosszolgálati vezetők megszavaztatására. Az RMDSZ-t és az MPSZ-t ugyanarra a lóra ültették fel: ez az MPSZ párttá válása” - írja október 5-ei számában a Ziua nevű bukaresti napilap. Erről és az Európai Unióhoz való csatlakozás magyar kisebbségre való hatásáról kérdeztük Szász Jenőt, az MPSZ és Markó Bélát, az RMDSZ elnökét.


Lemond a szerb kormány?

Boris Tadic államfő kész akár lemondásával kikényszeríteni, hogy még az idén, a parlamenti választásokkal együtt megtartsák az egyébként csak három év múlva esedékes elnökválasztást - tudta meg a Blic című belgrádi napilap.


Nobel-díjas bankelnök

„A tartós béke nem érhető el, ha a lakosság jelentős része nem kap lehetőséget arra, hogy kikeveredjen a szegénységből” - hangzott el a bizottsági elnök döntésének indoklásában.


Elhúzódó küzdelem

Választási krimi alakult ki az ENSZ Biztonsági Tanácsa őszi tagváltása körül. Sem az Egyesült Államok által támogatott Guatemala, sem a nyíltan Amerika-ellenes Hugo Chavez által vezetett Venezuela nem tudta eddig a pontig a felvételhez szükséges kétharmados többséget megszerezni. Guatemala az első választási fordulótól kezdve világosan jobban szerepel, mint Venezuela. A legutóbbi, azaz tizedik fordulóban a hét elején 110 szavazat volt Guatemala neve mellett, és 77 Venezuela mellett. Mivel azonban a működési szabályzat szerint a résztvevők kétharmadának egyetértése kell egy új tag felvételéhez, a döntés akár hetekig is elhúzódhat.


Sport

Gazsó József
Walcott, az új sztár
Ronaldóhoz hasonlítják

Tizenhét évesen az Arsenal profi játékosának lenni, és Thierry Henry oldalán rohamozni az ellenfél kapuját, ez nem egy gyermekkori álom, hanem valóság, ami Theodore „Theo” Walcottnak megadatott. Ő manapság az angol futball egyik legnagyobb ígérete, és sokan úgy tartják: ha magánéletében nem áll be válság, akkor nagyobb karriert futhat be, mint Ronaldo.


Kalmár István
Talmácsi jövőre világbajnok csapatnál
Bautistát váltja az Aspar Teamnél

A múlt hétvégén megrendezett portugál motorverseny után a jelenlegi világbajnok spanyol csapat bejelentette Talmácsi Gábor leigazolását a 2007-es idényre.


Eredmények, tabellák
Labdarúgás
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Merülés az események világába

A sárga tengeralattjáróról eddig sokaknak csak a Beatles slágere jutott eszébe. Egy ideje azonban a hazai internet tengerén is felbukkant egy hasonló színű „merülő csészealj”. E jól beazonosítható merülő tárgy az Esemény Menedzser online magazin () emblematikus figurája, amely napról-napra elkalauzolja olvasóit az események, rendezvények, szakvásárok, kiállítások, szabadidős és életmóddal kapcsolatos események, no meg az utazás és vendéglátás világába.


Programok

e+e nemzetközi elektronikai szakvásár október 19. és 21. között a SYMA Rendezvénycsarnokban. A nemzetközi elektrotechnikai szakvásár mellett újdonság lesz a B&T nemzetközi biztonságtechnikai szakkiállítás és vásár. (Infó: 239-6120)


Recept
Csirkehúsos zöldséges kuszkusz

Hozzávalók: 1 bontott csirke, 3 szál újhagyma, 1 sárgarépa, 1 paszternák, 15 dkg szárazbab, 15 dkg csicseriborsó, 2 ek olaj, fél kg kuszkusz, 2 ek vaj, késhegynyi kurkuma por, 1 csomó petrezselyem, 1 ek csípős pirospaprika, csipet cayenne bors


Színes

-kohnbandi-
Der Western

Csak kevesen tudják: annak idején egy szavazaton múlott, hogy az USA nyelve az angol lett, és nem a német. Az alábbi írás eljátszik azzal a gondolattal, hogy mi lett volna, ha. Vadnyugat, német módra, Gojko Mitic és indiánok nélkül.


Duma Pláza

Két embertípus létezik: az egyik mindig megmondja a véleményét, a másiknak vannak barátai


Hadd tanuljon a gyerek


Mi van a képen?

3. Hát a pumpát nem otthon felejtettem?


Kinek a pap, kinek a papagáj
Tovább a cikkhez >>>

göndi
Bojkott boyz: Le a ballal

Jobbalajka


NUQ-teszt

1. Folytassa az alábbi szólást: Ki mint veti ágyát, ... c.) ...úgy arat


Üzlet

Hubert József
Potyakultúra, cukorkaosztogatás, barbarizálódás
Bokros és Jaksity az ország bajairól

A Gyurcsány-csomaggal az elmúlt hat év hibás gazdaságpolitikájának árát fizetjük meg, a problémák gyökere azonban jóval régebbre nyúlik vissza: a másfél évtizede tartó össznépi adóelkerülés, a tömeges méretű indokolatlan nyugdíjba és rokkantnyugdíjba vonulás, valamint az ezek ellen politikai megfontoltságból fellépni nem merő kormányzatok összteljesítménye sodorta az egykor „éltanuló” Magyarországot a bukás szélére. Legalábbis így gondolják a Budapesti Corvinus Egyetem által rendezett konferencia előadói. Bokros Lajos és Jaksity György a diagnózis mellett a terápiára is javaslatot tett. A szakmai hét névadója, Bokros Lajos, nyitó előadásában úgy vélekedett: hazánkban véget ért az a cukorkaosztogató, a gazdaság számára rendkívül káros politika, ami 2000-től kezdve jellemezte a magyar államháztartást. „Most kell megfizetnünk az árát a 2006 előtti kívánságpolitikának” - összegezte véleményét a szakember.


Papp Levente
Internet a kunyhóban
High-tech a harmadik világnak

Vezeték nélküli internet az ugandai vadonban, internettelefon a pásztoroknak, számítógép nincstelen gyermekeknek, avagy „100 dolláros” laptop a fejlődő országok iskoláiba. Műholdakkal a törzsi háborúk ellen, és vezeték nélküli lámpák a világ 1,6 milliárd lakosának, akik vezetékes áramszolgáltatás nélkül élnek. Nagy tervek az amerikai Szilícium-völgyből a harmadik világ szegényei számára.


61 milliárd dollár külföldi tőke hazánkban

Tavaly 6,7 milliárd dollár külföldi tőke érkezett Magyarországra - mondta Simai Mihály, a Világgazdasági Kutatóintézet professzora az ENSZ legújabb kereskedelmi jelentésének ismertetésekor. Az itt befektetett külföldi működőtőke-állomány (FDI) elérte a 61,2 milliárd dollárt - tette hozzá. A jelentés szerint a külföldi közvetlen tőkebefektetések a világban 2006-ban 29 százalékkal, 916 milliárd dollárra nőttek. A befektetések több mint fele, 542 milliárd dollár a fejlett országokba irányult.


A bankok a kamatadó-roham nyertesei

Szakemberek a kamatadó bevezetése miatt történt, mintegy 750 milliárd forintra tehető betétkivonást az elmúlt időszak legértelmetlenebb döntésének tartják. Ez a tömeges pénzügyi tranzakciósorozat ugyanis leginkább a bankoknak kedvezett, mivel a pénzek jelentős része visszaáramlott a pénzpiacokra. Összességében viszont elmondható, hogy 2006 első felében a bankszektor Magyarországon lényegesen kevésbé volt nyereséges, mint 2000 és 2005 között.


PSZÁF bírság a Provident Financialnak

A Felügyelet határozata csak a megfelelő működés helyreállítását követően engedélyezi új ügyletek kötését a brit eredetű Provident számára. A személyi és egyéb fogyasztási kölcsönöket kínáló cég az utóbbi években rendkívül népszerűvé vált nálunk, ám most 2 millió forintos bírság megfizetésére kötelezték. Tevékenysége során ugyanis súlyosan megsértette a számla- és bizonylati rendre, a kamatok elszámolására, a számviteli szabályzatokra, a kiszervezésre, illetve az ügynökök igénybe vételére vonatkozó előírásokat.


Díjat kapott Barcza György

Barcza György, az ING Bank vezető elemzője kapta idén a Káldor Miklós díjat. Ezt az elismerést a Corvinus Egyetem gazdaságpolitikai tanszéke 8 éve ítéli oda annak a gazdasági szakértőnek, aki adott évben szerintük a legtöbbet tett a gazdaságpolitikai helyzet megoldásáért és annak megértetéséért. A kitüntetést Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, a Corvinus Egyetem tanára adta át.


Szlovákiát felminősítette a Moody s

Miközben hazánkat egyre-másra fenyegetik a leminősítésekkel, Szlovákia kockázati besorolását a jelenlegi magyar szintre javította a héten a Moody’s Investors Service. Ezek a változtatások Közép- és Kelet-Európa egyik legerősebb üzleti környezetét hozták létre, amely jelentős közvetlen külföldi befektetést vonz. A Moody’s kiemelte: a szilárdan végrehajtott szerkezeti reformokra, valamint a gazdaság dinamizmusára hivatkoztak a szakemberek.


MNB-terv az euró bevezetésére

Az elkészített munkaanyag a nemzeti átállási programmal összefüggő konkrét tennivalókra, azok ütemezésére, valamint az intézményi megoldásokra tartalmaz javaslatokat. A dokumentum főbb megállapításai elolvashatók az MNB honlapján (). Az anyagról a jegybank szakmai konzultációt kezdeményez a Pénzügyminisztériummal és a Miniszterelnöki Hivatallal is.


300 milliárd üzleti turizmusból