Vissza a tartalomjegyzékhez

Cseszkó Tamás
Szívriadó
Kampány a néphalál ellen

A Magyar Kardiológusok Társasága szívriadó néven egy új, a szívérrendszeri megbetegedések megelőzését segítő programot indított, mivel a statisztikák szerint a magyarok 42 százaléka szív- és érrendszeri megbetegedés miatt veszti el életét. A programban több mint háromszázhetven háziorvos, tizennyolcezer beteg, és további kétszáz szakorvos vesz részt.

A magyar középkorú lakosság szív- és érrendszeri betegségekre visszavezethető halálozási aránya aggasztóan magas, mintegy két és félszerese az európai uniós átlagnak. „Ezek elkeserítő adatok. Egy kis reménysugár azért akad: az infarktusban elhalálozottak száma csökkent, mivel javultak az ellátás körülményei, a diagnosztika és a katéterterápia” - mondta el lapunknak dr. Zámolyi Károly, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.
A magyarok 42 százaléka szív- és érrendszeri megbetegedés miatt veszti el életét. A magas halálozási érték mögött a kockázati tényezők halmozott előfordulása, magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint, sok esetben a késői orvoshoz fordulás, a beteg nem megfelelő együttműködése áll. Az embereknek a szakemberek szerint betegség-, és nem egészségtudatuk van, ezért a szívriadó programmal azokat a betegeket kívánják a társaság tagjai felkeresni, akiknek a szív- és érrendszeri megbetegedés valószínűsége a magas rizikófaktorba esik. A program két évig tart, és kimondott célja, hogy megpróbálják megelőzni az infarktust, illetve megfelelő kezelésben részesíteni azokat, akinek már volt infarktusa vagy szélütése. A kezeléseken bárki részt vehet, természetesen díjmentesen.
A megelőzés sokszor apró dolgokon múlik - hívja fel a figyelmet Zámolyi doktor. „Ha valaki elkezd diétázni, és rendszeresen végez fizikai mozgást, már sokkal kisebb a megbetegedés esélye. Az eredményesség a pácienseken múlik, mi csupán annyit tudunk tenni, hogy felkeressük ezeket a veszélyeztetetteket és tanácsot adunk nekik, vagy ha kell, kezeljük őket” - teszi hozzá.
Önkéntes háziorvosok segítenek a nagy kockázatú betegek felkutatásában, valamint a „beteg-utak” feltérképezésében, a betegek orvoshoz fordulási és gyógyszerszedési szokásainak alaposabb megismerésében.
A kampány során lehetőség nyílik az oktatásra, az egészségtudatos viselkedés megalapozására is. Elindul az Egészség Vonat, amely négy szerelvényből áll, és egy éven keresztül közel húsz helyen hívja fel a szívriadóra a figyelmet. Az Egészség Vonat minden pályaudvaron három napot tölt majd, és állomáshelyein a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének és gyógyításának nemzeti programja keretében komplex belgyógyászati állapotfelmérést és kezelést végző érközpontok nyílnak. Ezeket háziorvosi beutalóval ingyen vehetik majd igénybe a lakosok. A vonatindulás egyébként az egész éven át tartó „10 ezer lépés az egészségért” kampány nyitánya is.
„Tíz év múlva részben az ilyen programok hatására fog javulni a magyarországi helyzet.” - tette hozzá bizakodóan a professzor.