Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
A palack ura
Interjú Lendvai Ildikóval, az MSZP frakcióvezetőjével

Számolt-e a szocialista párt azzal, hogy az elmúlt napok eseményei bekövetkezhetnek Magyarországon?
- Egyértelműen állíthatom, hogy senki nem számolt ezzel a lehetőséggel. Mint ahogy az első napok eseményeiből láthattuk, még a rendőri szervek sem.

A jobboldal folyamatos nyilatkozatháborúja során senkinek nem fordult meg a fejében, hogy tömegjelenetekre kerülhet sor Budapest utcáin?
- Utcai megmozdulásokra számítottunk, hiszen folyamatosan radikalizálódott az ellenzék vezére, Orbán Viktor, de fosztogatásokra, gyújtogatásokra nem voltunk felkészülve. Épp ezért többször föl is hívtuk a Fidesz elnökének figyelmét, hogy a demokratikus politizálás színtere nem az utca, hanem a Parlament.
Véleménye szerint ki a felelős a kialakult helyzetért?
- A felelősség elsősorban azoké a politikai csőcselékhez tartozóké, akik az utcáinkat a tereinket fölgyújtják és rombolják. Van azonban másodlagos felelősség is az ügyben, ez azoké a politikai erőké, akik az utcai politizálás radikalizálódása felé terelték ezeket az erőket. Felelős Orbán Viktor, aki még ebben a kialakult helyzetben sem képes felelős gondolkodásra, hanem százezreket hív szombaton Budapestre tüntetésre. A szocialista párt épp ezért felszólítja Orbán Viktort, hagyjon föl a felelőtlen demagógiával.
Számítanak-e arra, hogy súlyosbodni fog a konfliktus?
- Hiszek a józanságban, hiszek a tisztességes politizálásban, épp ezért ma tettünk nyilatkozatot, amelyben kérjük Orbán Viktort, ne játsszon a tűzzel. Ne engedjen ki egy olyan szellemet a palackból, amely a legsötétebb múltunkat idézi, mert ő sem képes arra, hogy visszaparancsolja azt a palackba.
Érinti-e a politikai stabilitás elleni durva támadás az ország gazdasági helyzetét, jövőjét?
- Ha ezek a rossz napok hamar véget érnek, és képesek leszünk elfelejteni és elfeledtetni mindenkivel annak emlékét, akkor nagyon bízom abban, hogy nem csorbul Magyarország bizalmi tőkéje az Európai Unióban és a befektetők szemében.