Vissza a tartalomjegyzékhez

Hubert József
Kormánybuktatás Fidesz-módra
Kampányeseményeken buzdítanak a demonstrációkra

„Mindenki jöjjön ma estére a bicskei kultúrba. Beszél Áder János, utána demonstráció. Üdv: Tiborcz Péter. Add tovább!” Az SMS egy hét eleji kampányesemény beharangozójaként kelt útjára a Fidesz-KDNP bicskei jelöltjének, Csabdi polgármesterének mobiljáról, és hogy a cél megvalósulását se bízzák a véletlenre, egy szórólapot is kaptak az érkezők, melyen minden jóérzésű magyart felszólítanak, hogy vonuljon az utcákra, terekre, „a szűk, pszichopata vezetőréteget a történelem szemétdombjára” száműzni.


Fotó: AP

A Fidesz vezetőjének érkezésére várva Kelemen András országgyűlési képviselő, a Fejér megyei 7. számú körzet képviselője örömmel konstatálta, hogy a Kossuth téren jelen levők között a saját körzetéből is fedezett fel tüntetőket, akik már „fenik a kaszát”. Áder azt a hivatalos fideszes álláspontot képviselte, hogy a kormány leváltására az önkormányzati választások után lehet majd sort keríteni, de addig is - mivel bevallása szerint ők senkit sem küldhetnek tüntetni - arra buzdít mindenkit, hogy éljen alkotmányos jogaival, melybe beleértendő a gyülekezési és a szólásszabadság is.
Komáromban a fideszes Beigelbeck Attila az MTV ostromát elindító Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal (HVIM) közösen rendezett vetítésén Koltai Gábor Velünk élő Trianon című filmjét mutatták be. A díszvendégek közül azonban csak Duray Miklós, a Magyar Koalíció Párt elnöke tudott részt venni, mert Toroczkai László, a HVIM elnöke az elmúlt napok történéseire tekintettel kénytelen volt lemondani szereplését.

Orbán Viktor azonban nem mondta le a Fidesz hétvégi tömegdemonstrációját, annak ellenére, hogy a baloldali pártok mellett állítólag saját holdudvara és biztonsági szakembereik is ezt tanácsolták számára. Nagyobb józanságról csupán az egyetemistákat és főiskolásokat tömörítő HÖOK vezetősége tanúskodott, akik a csütörtökre tervezett tandíjellenes megmozdulásukat későbbi időpontra halasztották. Előbb Pécsről, majd Miskolcról is jelezték a diákok, hogy szerintük a megmozdulás megtartása komoly veszéllyel járhat. A Fiatal Baloldal és az Új Generáció már korábban is felkérte a HÖOK-ot, hogy halassza el demonstrációját, mert azon a hallgatók testi épsége is veszélyben forog. A diáklobbi kedden még csak a Kossuth tér helyett az Alkotmány utcára helyezte volna át a tüntetést. Szerda kora délután azonban a halasztásról döntött.
A Fidesz és a KDNP minden alkotmányos eszközt meg fog ragadni a kormány megbuktatásához - hangoztatta a két frakcióvezető, Navracsics Tibor és Semjén Zsolt, és szándékaikat maga Sólyom László leplezte le. „Az utóbbi órákban sokféle címen cselekvésre hívták föl a köztársasági elnököt. Tisztázni kívánom, hogy a köztársasági elnöknek az Alkotmány erre a helyzetre nem ad közjogi beavatkozási lehetőséget” - adta hírül nyilatkozatában a köztársasági elnök, miután a jobboldali pártok és szerveződések folyamatosan kapacitálták a kormány „alkotmányos megbuktatására”.
„Fontos hangsúlyozni, hogy a miniszterelnök és a kormány nem a köztársasági elnöknek felelős, hanem az Országgyűlésnek. Csak az országgyűlési képviselők többsége vonhatja meg a bizalmat a miniszterelnöktől és egyúttal a kormánytól. Az Országgyűlést a köztársasági elnök csak akkor oszlathatja fel, ha az Országgyűlés tizenkét hónapon belül legalább négy alkalommal megvonja a bizalmat a kormánytól, vagy ha a kormány megbízatása megszűnik, és a köztársasági elnök által a miniszterelnöknek javasolt személyt negyven napon belül nem választja meg az Országgyűlés” - rögzítette a jogi tényeket Sólyom közleménye.
Mint Szabó András alkotmányjogász a Heteknek elmondta, adott esetben a köztársasági elnök feloszlathatja az Országgyűlést, azonban a jelenlegi helyzet nem ad erre okot. Lehetőségként merült fel a konstruktív bizalmatlansági indítvány, amelyhez elégséges a képviselők 20 százaléka, ám ehhez új miniszterelnök-jelöltet kell állítani, akire a képviselők több mint felének kellene leadni a szavazatát. A jelenlegi helyzetben ez is irreálisnak tűnik, mint ahogyan az is, hogy az országgyűlés saját magát feloszlassa. Szóba került még, hogy a fideszes képviselők visszaadnák a mandátumukat - ezzel azonban semmit nem érnének el az alkotmányjogász szerint. „Semmi alapja nincs annak az állításnak, miszerint Gyurcsány Ferenc vagy a kormány elveszítette volna a legitimitását. Politikai-erkölcsi alapon persze mondhatja ezt a Fidesz, de jogilag ez nem releváns” - foglalta össze álláspontját Szabó András.