Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 38. szám, 2006. szeptember 22

Arcok

Pálfy Gyula
Baljós árnyak komponistája

Kés a vízben, Iszonyat, Vámpírok bálja, Őrület, A halál és a lányka, A kilencedik kapu. Nem egy kültelki videotéka B-kategóriás horrorkínálatáról van szó, hanem Roman Polanski filmjeiről, akit sokan a ma élő egyik legnagyobb filmrendezőnek tartanak. Az európai szakma Polanskinak a teljes filmtörténelemre gyakorolt hatását nemsokára Varsóban ismeri el az Európai Akadémia életműdíjának átadásával.


Belföld

Szobota Zoltán
Köztörvényes drukkerek
Beszélgetés a Fradi egyik vezérszurkolójával

- Mostanában nem láttam annyit, de erre inkább most nem válaszolnék. Legyen elég annyi, hogy amikor kell, akkor tud viselkedni.


Vígh Gábor
Most jobb?
Gyurcsány és a rendőrök a hibásak

A Jobbik és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom is spontán eseményekről beszél a budapesti rombolások kapcsán. A két szélsőjobboldali szervezet vezetője lapunknak nyilatkozva a miniszterelnököt és a rendőrséget tette felelőssé a kialakult helyzetért.


Hubert József
Kormánybuktatás Fidesz-módra
Kampányeseményeken buzdítanak a demonstrációkra

„Mindenki jöjjön ma estére a bicskei kultúrba. Beszél Áder János, utána demonstráció. Üdv: Tiborcz Péter. Add tovább!” Az SMS egy hét eleji kampányesemény beharangozójaként kelt útjára a Fidesz-KDNP bicskei jelöltjének, Csabdi polgármesterének mobiljáról, és hogy a cél megvalósulását se bízzák a véletlenre, egy szórólapot is kaptak az érkezők, melyen minden jóérzésű magyart felszólítanak, hogy vonuljon az utcákra, terekre, „a szűk, pszichopata vezetőréteget a történelem szemétdombjára” száműzni.


Hajdú Sándor
A palack ura
Interjú Lendvai Ildikóval, az MSZP frakcióvezetőjével

- Egyértelműen állíthatom, hogy senki nem számolt ezzel a lehetőséggel. Mint ahogy az első napok eseményeiből láthattuk, még a rendőri szervek sem.


Vizin Balázs
Tömegpszichózis, tömeghisztéria
Interjú Dessewffy Tibor szociológussal

- Nagyon látványos ugyan ez a szörnyűség, ami a köztévénél történt, de társadalmi értelemben ez visszafelé hat. Elképzelhető, hogy hosszú távon az ellenzék fog rosszabbul kijönni ebből a látszólag offenzív helyzetből is.


Munkatárunktól
Nem hőstett – gaztett
Halálraítéltek az utcai harcokról

Gyökeresen eltérő véleményeket fogalmaznak meg a tüntetéssorozatról az ’56-os halálraítéltek, azt követően, hogy többen az idén ötvenedik évfordulóját ünneplő szabadságharccal állították párhuzamba például az MTV-székház ostromát.


Hubert József, Sebestyén István
Kétarcú rendőrség
Több száz hatósági eljárás indult

„Elképzelhetetlen számomra, hogy ne tudta volna a magyar rendőrség megakadályozni, hogy az események ennyire elfajuljanak” - vélekedett Kőszeg Ferenc. A Magyar Helsinki Bizottság elnöke szerint az történt, hogy a helyszínre kivezényelt egységek nem kaptak utánpótlást, gyakorlatilag magukra lettek hagyva.


Külföldi lapvélemények
A magyarországi eseményekről
Tovább a cikkhez >>>

A szakszervezetis és a piarista

Takács András a rendszerváltás előtt ellenzéki mozgalmakban tevékenykedett, 1990 után pedig szakszervezeti vezetőként vállalt közéleti szerepet. Később - újabb fordulatot véve - a kisgazdáknál lett tanácsadó, de feltűnt MIÉP-rendezvényeken is. Ezt követően az EU-csatlakozás elleni tiltakozásul saját szervezetet alapított Szabad Magyarországért Mozgalom néven.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Gyurácz Ottilia
A lányáért kockáztat
Egy nem mindennapi pilóta

Kántás Andor elsőként tette meg kisrepülőgéppel a Keszthelytől Sydney-ig tartó huszonötezer kilométeres utat. A világrekord teljesítmény hátterében ezúttal nem valamiféle hóbort vagy feltűnési vágy áll. A pilóta gyógyíthatatlan gyermeke és a hozzá hasonló betegek jobb ellátása érdekében vállalta a nem mindennapi kockázatot. Küzdelméhez kislánya, a Rett-szindrómában szenvedő Lúcia ad erőt és bátorságot.


Zsurkán Mariann
Illat vagy merénylet?
Csínján a parfümmel

Míg a világ sok országa diktátorokkal, urániumdúsítással, éhínséggel vagy éppen az időjárás szélsőségeivel birkózik, addig a békés Kanada lakói „parfümháborút” vívnak az illatra allergiás zöldekkel.


Fókusz

Hack Péter
Új korszak

Vasárnap óta új korszak kezdődött a magyar politikában, a két politikai oldal között eddig is meglévő szakadék még tovább mélyült. Jelenleg nehéz megítélni, hogyan tud az ország kikerülni a kialakult helyzetből. Az események és a politikai reakciók inkább egy balkáni ország képét, mintsem egy EU-tag belpolitikai viszályát mutatják. A konfliktus tétje nyilvánvalóan nem a politikai válság vagy az, hogy ki kormányozzon, hanem az ország jövője. Amennyiben a folyamatok eszkalálódnak, az ország évtizedeket veszíthet el. A konfliktus közvetlen kiváltó oka a miniszterelnök májusi beszédének nyilvánosságra kerülése volt. A szocialista frakció zárt ülésén elhangzott, trágár kifejezésekkel tarkított beszédében Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy az előző ciklusban a kormány rossz politikát folytatott, aminek köszönhetően most nehéz helyzetbe került az ország. A miniszterelnök - a képviselők felrázásának szándékával - azt állította, hogy másfél éven keresztül hazudtak, hogy eltitkolják a tényleges helyzetet, ezzel teremtve meg a lehetőséget a választás megnyerésére és az új ciklusban a reformok végrehajtására.


Tihanyi Péter
A Szabadság tér foglyai
Megindult a csőcselék

Annus Ferenc rendőr, 23 éves, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat tagja: - Délután egyre rendeltek ki minket a laktanyánkból a Kossuth térre. Békés tömeget találtunk, még nem voltak sokan, átlagos napnak néztünk elébe. Óráról órára gyűlt a tömeg, de semmi gond nem volt egészen este hétig. Ha volt egy-két hangoskodó vagy provokátor, a mellettük lévők folyamatosan csitították.


Háttér

Peremiczky Szilvia
Akit zavartak a tények
77 éves korában elhunyt Oriana Fallaci

Kellemetlen nő volt. Nem a tényeket igazította világképéhez, hanem világképét a tényekhez. Persze, hogy a laboratóriumban élő, lombikban gondolkozó PC-értelmiség prüszkölt rá. Ráadásul - bírálóinak többségével ellentétben - ismerte is azt a világot, amiről írt, beszélt Khomeinivel, leereszkedett a libanoni háború legmélyebb bugyraiba, és nem csak az íróasztal mögül szónokolt. Kellemetlen nő volt. Nemcsak rajongó szerelmese hazája, Itália kultúrájának, de jó ismerője a történelemnek, a filozófiának, a matematikának. Persze hogy a történelmet nem ismerő - vagy ahogy Fallaci írta: Napóleont a konyakkal azonosító - nyugati értelmiség frusztrálva érezte magát mellette. Harcolt a fasizmus ellen - így az elkényelmesedett és elkényeztetett, antiglobalista úri gyerekek szintén gyűlölték.


Hit és értékek

Munkatársunktól
A félhold árnyéka
Iszlám halálos fenyegetések a pápa és a kereszténység ellen

Az al-Kaida halállistájára került XVI. Benedek pápa, miután egy múlt heti előadásában élesen szembeállította egymással a kereszténységet és az iszlámot. Bár a legvitatottabb mondatok idézetként hangzottak el a pápa szájából, és Benedek utóbb el is határolódott tőlük, a felháborodott muszlim világ által elvárt mea culpa - lapzártánkig - elmaradt. A teljes szöveg ismeretében egyértelmű, hogy nem elszólásról volt szó: előadásában a katolikus egyházfő részletesen elemezte az iszlámnak a józan észhez és a szabad vallásgyakorláshoz való viszonyát. A pápa szavai ellen számos országban tiltakoztak, és már erőszakos bosszúakciókra is sor került, többek között Szomáliában, ahol egy apácát gyilkoltak meg muzulmán fegyveresek. Nemcsak a pápa, hanem az egész Vatikán célponttá vált, miután egy iraki terrorszervezet bejelentette, hogy harcosai „elpusztítják a Róma szívében álló keresztet, és lesújtanak a Vatikánra”. XVI. Benedek a fenyegetések ellenére nem mondta le novemberre tervezett törökországi utazását.


Külföld

Németh Csillag
Készültségben az amerikai haditengerészet
Októberi támadás Irán ellen?

Készültséget rendeltek el az amerikai haditengerészetnél, az intézkedés tengeralattjárókat, Aegis típusú cirkálókat és a tengeri blokád ellen bevethető aknaszedő hajókat érintett. A parancs nem rendelte ki a hajókat a kikötőkből, csak készenlétbe helyezte őket október elsejére, miközben címlapján a Time magazin már arról ír, mennyi ideig tartana és mekkora területet érintene egy Irán elleni támadás. A korlátozott légi akció a szakértők szerint nem számolná fel, csupán két-három évvel visszavetné az iráni atomprogramot.


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Bankárgyilkosság Moszkvában
Maffiaüzenet a kilencvenes évek stílusában

Szeptember 13-án meggyilkolták az Orosz Föderáció Központi Bankjának vezérigazgató-helyettesét, Andrej Kozlovot (kis képünkön). A bűncselekmény nyomán, úgy tűnik, a kilencvenes évek óta először ismét erősödik a szervezett bűnözők nyomása az orosz államra.


Rimaszombati Andrea
Végzet 666

A múlt hét közepén egy montreali főiskolán egy huszonöt éves férfi lövöldözni kezdett az iskola kávézójában. Egy embert megölt, húsz másikat pedig megsebesített. A férfiról időközben kiderült, hogy egy vámpírkultuszt követő weboldal regisztrált tagja volt, és korábban több megnyilvánulása is utalt arra, hogy erőszakos cselekedetre, majd öngyilkosságra készül.


Munkatársunktól
El nem kötelezettek a csúcson
Ötvenhat ország Amerika ellen

Lezárult a múlt héten Havannában zajló El Nem Kötelezett Országok 14. Kongresszusa. A csúcstalálkozón napirendre került többek között Észak-Korea és Irán nukleáris programjának létjogosultsága, az Izrael és a Hezbollah között kialakult háborús konfliktus és a fejlődő országok politikai súlyának kérdése is.


Lukács András
Chiraci fordulat

Kedden megkezdődött az ENSZ-közgyűlés New Yorkban, amelynek fő témája a közel-keleti helyzet, a régió instabilitása, illetve az iráni atomprogram. A közvéleményt azonban valószínűleg nem a jól ismert hivatalos vélemények érdekelték, hanem a közgyűlés előtt közvetlenül megkötött iráni-venezuelai „stratégiai szövetség”, valamint hogy találkozik-e az iráni elnök George W. Bushsal vagy Jacques Chirackal. Ez utóbbira maga az iráni elnök tett javaslatot, amikor levélben kérte a francia elnöktől a New York-i találkozót.


Busa Viola
Kritikus Afganisztán jövője

Amikor Oszama bin Laden 2001. szeptember 11-én harcba küldte csatlósait, úgy tűnik, látványosan alábecsülte Amerika és a nyugati világ tettrekészségét. Most azonban, közel öt évvel a tálib rezsim megdöntése után a Nyugat egyre gyengébbnek és inkompetensnek tűnik.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Gazsó József
Piszkos üzletek a Premier Ligában
Panorama: A nagy leleplezés

Különös várakozás előzte meg a BBC televízió keddi, Panorama című tényfeltáró műsorát. A közel egy évet igénybe vevő produkcióban ugyanis magukat játékos-ügynököknek kiadó riporterek több Premier Ligás csapat vezetőjét is megkörnyékezték fantom-ajánlataikkal azzal a szándékkal, hogy lebuktassák a tisztának hitt angol futballban is honos piszkos átigazolási stratégiákat.


Eredmények tabellák
Labdarúgás
Tovább a cikkhez >>>

Eredmények tabellák
Tenisz
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Somorjai László
56-ról objektíven
Kiállítás az Olasz Intézetben

Az Olasz Kulturális Intézetben megnyílt, 1956: Egy történet képekben című fotókiállítást nem csak színvonalas képanyagáért érdemes megtekinteni. Kétségtelen, hogy a forradalom idején a világ minden tájáról érkezett fotóriporterek értették a szakmát, és izgalmasan dokumentálták az eseményeket, de amitől mégis különleges a tárlat, az abból fakad, hogy kikerült a hazai sárdobáló - és a forradalmat kisajátítani szándékozó - pártpolitika hatóköréből.


E. K.
Ezerarcú rántott hús

A régi vicc is úgy tartja: Magyarország államformája a rántott hús. Méltán viseljük e bélyeget, hisz az igazi magyar gyomor télen-nyáron vágyik a bundába öltöztetett hússzeletre. De hogy mégse legyen oly egyhangú nemzeti ételünk, változtassunk egy keveset a megszokott elkészítési módján.


Rövid hírek
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Duma Plaza

Nem szeretnék fűbe harapni, nem vagyok vegetáriánus


Slaza
Reszket

- Tessék, üljön le! Mi a panasz? - Több mint négy éve.


Kenyér I. Imre
Követ
Demokratikus tüntetők 13 pontya

1. Követeljük a szovjet csapatok azonnali távozását!


Részletre eladó


Az idő pénz
Tovább a cikkhez >>>

Rajongó
Tovább a cikkhez >>>

Göndi
Tele vízióval
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Jószomszédi iszony
Meciarizmus vagy Európa?

Ahogy arról a , Robert Fico szlovák miniszterelnök a belügyminiszterrel együtt jelentette be, hogy a Nyitrán augusztusban megvert magyar diáklányt nem is verték meg, az egész esetet az állítólagos sértett találta ki. Ez nagyon rossz hír. Ha igaz. Ha nem igaz, úgy még sokkal rosszabb.


A Fradi, az más
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Pénzes László
A pénzpiacok Gyurcsány mellett
A konvergenciaprogramot végig kell vinni

Gyurcsánynak jelenleg nincs alternatívája - állítják pénzügyi szakértők. A kiszivárgott miniszterelnöki beszéd hatására befektetői körökben nőtt az ország iránti bizalom, a forint erősödni kezdett. Az utcai zavargások ugyanakkor azonnal megtörték a lendületet. Az ellenzék által forszírozott cél, a Gyurcsány-csomag visszavonatása beláthatatlan következményekhez vezetne - mondták a Hetek által megkérdezett szakemberek.


Igari Léna
Megjött a Putyin-csomag
Gyümölcsöző mezőgazdasági megállapodás, regionális gáztározó

Magyarország minőségileg új pozíciókra tehet szert az európai energiapolitikában, fogalmazott Putyin orosz elnök a hazánkban megvalósuló tízmilliárd köbméter kapacitású gáztározó kapcsán, a hétfői, Gyurcsány Ferenccel folytatott megbeszélést követően. A tárgyaláson a rendszerváltás óta visszametszett magyar-orosz mezőgazdasági kereskedelem is új lendületet kapott.


Major Nóra
A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>