Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összefoglaló
Porondon az őszi cirkusz artistái
Kilenc 25 év alatti polgármesterjelöltünk van

Az idei települési önkormányzati választásra - a négy évvel ezelőtti 867-hez képest - összesen 637 jelölő szervezetet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, akik 88 555 ambiciózus választópolgárt delegáltak a megmérettetésre. A tipikus polgármesterjelölt 51-60 év közötti férfi, ha pedig nő, akkor tíz évvel fiatalabb.

A Fidesz és az MSZP ugyanannyi, 39 fővárosi és megyei listát állított. Az MDF-nek 38, az SZDSZ-nek 37, a Kereszténydemokrata Néppártnak 36 listája van. A többi, jelöltet állító párt listájának száma húsz alatt marad.
A szavazók október 1-jén külön voksolhatnak a polgármester-jelöltekre és a területi képviselőjelöltekre, valamint a fővárosban a főpolgármester-jelöltekre. Utóbbiból öt személyt vett nyilvántartásba az Országos Választási Iroda. Főpolgármester-jelöltként indul Demszky Gábor (SZDSZ-MSZP), Tarlós István (Független), Katona Kálmán (MDF), Zsinka László (MIÉP) és Székely Péter (Munkáspárt).
Az ország 3174 polgármesteri székéért összesen 7461 jelölt indul, így minden településre átlagosan két jelölt jut. Ez alól csak Budapest kivétel, ahol a 23 polgármesteri székért 86 jelölt száll ringbe, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye, ahol 78 településen összesen 244 polgármesterjelölt van. Ez átlagosan három személyt jelent, Vas és Veszprém megyében viszont még a két jelölt sem jött össze.
Összességében a legtöbb jelölt (814) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében indul az elsőségért. Egy településen, a Vas megyei Peresznyén pedig nem lesz polgármester-választás, mert nincs polgármesterjelölt, és a kislistás szavazás is elmarad. Utóbbit egyébként az országban kilenc helyen nélkülözik a választók, mivel nincs elég jelöltjük - közölte Rytkó Emília. Az OVI vezetője hozzátette, hogy a tízezer lakos feletti településeken mindenütt tartanak kislistás és polgármester-választást is. A település trónján érezhetik már magukat Bács-Kiskun megye riválisai, hiszen ellenfél nélkül maradtak lakóhelyükön. A 7461 polgármesterjelöltből egyébként 6260 független, 785-öt valamelyik szervezet indította önállóan, 416 pedig közös jelölt.
A települési önkormányzati jelöltek mindössze negyedét állították pártok, tizedét társadalmi szervezetek, a többiek pedig függetlenként indulnak. A tízezernél nagyobb településeken a legtöbb települési önkormányzati képviselőjelöltet az MSZP állította, míg a tízezernél kevesebb lakosúaknál a függetlenek dominálnak. Meglepő adat ugyanakkor, hogy Győr-Moson-Sopron megye 177 tízezer fő alatti településéből mindössze egyben indul szocialista polgármesterjelölt. A tízezer lakosnál nagyobb települések között Kecskeméten, Kalocsán, Kiskőrösön és Kiskunmajsán várható heves küzdelem a kormánypártok és az ellenzéki pártok jelöltjei között.
Külön érdekessége a választásoknak a jelöltek nem és korcsoport szerinti megoszlása. A tipikus polgármesterjelölt például az 51-60 év közötti férfi, utánuk legtöbben a 41-50 év közöttiek vannak. A női jelöltek közül az utóbbiból vannak többen (485), szemben a 474, 51-60 év közötti jelölttel. Kilencen vannak, akik még a 26. életévüket sem töltötték be, és így indulnak harcba a polgármesteri székért. A 64 218 települési önkormányzati jelölt többsége (13 187) is 51-60 év közötti férfi. A statisztika szerint 45 543 férfi és 18 675 nő indul el a képviselőségért, 37-en ebből már a 80. életévüket is betöltötték.
A választási iroda által nyilvántartásba vett hivatalos főpolgármester-jelöltek közül négyen erősítik az 51-60 év közötti férfiak táborát, míg a Magyar Kommunista Munkáspárt jelöltje 31-40 év közötti.