Vissza a tartalomjegyzékhez

Kiss Tünde
Andre Agassi
Végleg kiállt

Amióta az amerikai nyílt teniszbajnokság során lezárta példátlanul hosszú, huszonegy éves pályafutását minden idők egyik legnagyobb teniszcsillaga és a közönség kedvence; könnyező rajongók, megilletődött sporttársak, illetve médiaszemélyiségek tömött sorokban tisztelegnek Andre Agassi nagysága előtt. Ne feledjük, ehhez még csak nyernie sem kellett, így is a búcsút intő világklasszis lett a torna főszereplője.

A U.S. Open teniszviadal harmadik fordulójában négy játszmát követően Benjamin Becker búcsúztatta a veteránnak számító, harminchat éves játékost. Ha nem az utolsónak beharangozott szerepléséről lett volna szó, pályára sem lépett volna komoly hátfájdalmai miatt. Ellenfele edzője szerint Agassi átlagos teljesítményének talán 40 százalékát nyújthatta a mérkőzésen, éppen ezért elismerésre méltó, hogy ennek ellenére kiállt és megpróbálta. A teniszfenomén az őt hosszú percekig hangorkánnal és vastapssal ünneplő közönség számára keresetlen szavakkal rögtönzött egy búcsúbeszédet, bár közben nehezen birkózott meg könynyeivel. A visszavonulást követően elsőként Larry King készített interjút a sportolóval.
A tenisz iránti szenvedélyt iráni-örmény származású édesapja oltotta egy életre Agassiba. Első edzője a módszeres apa volt. „Az év 365 napján teniszeztünk. Játszottunk iskola előtt. Játszottunk iskola után. Még a fogmosást is a teniszhez igazítottuk” - emlékszik vissza az élsportoló a korai évekre. A profi világba 1986-ban csöppent bele, s a szó szoros értelmében színt vitt a sportág életébe, mivel különc egyénisége nem fért össze a bevett szabvánnyal és a fehér öltözékkel. A játszmák során így jól megkülönböztethető volt ellenfeleitől hosszú hajával és tarkabarka szerelésével. A közönség rokonszenvét könnyedén megszerezte, és megőrizte később, hajkoronájának megfogyatkozásakor is. „Nos, a hajam az a dolog, amit nem voltam képes tovább növelni, bármennyire is akartam” - válaszolta nemrég a sokakat foglalkoztató kérdésre.
Korábbi nagy riválisa, honfitársa és jó barátja, Pete Sampras került ki többször győztesen az egymás elleni meccsekből, Agassi pályafutása mégis vitathatatlanul csillogóbb. Mind a négy Grand Slam tornagyőzelmet besöpörte. Karrierje során 868 alkalommal győzött, 273-szor hagyta el vesztesen a pályát, a bő húsz év leforgása alatt több mint 31 millió dollárt kaszszírozott.
Brooke Shieldsszel kötött kétéves házassága idején a teniszsztár egyszer már kis híján a visszavonulás mellett döntött. Igaz, a motiváció hiányát sosem kente a színésznőre.
Talán még Agassinál is nagyobb teniszfogalom a második feleség, Steffi Graf. Agassi bevallása szerint olyan tiszteletet parancsoló és csodálatra méltó volt a sportlady, hogy sokáig csak „távolról próbálta becserkészni”. A tenisz nagyasszonya 2001-ben ment feleségül Agassihoz, azóta két gyermekük született. Agassi mellesleg szívesen lép pályára feleségével, mégha rendszeresen ki is kap tőle. „Ez azzal magyarázható, hogy a tenisz olyan játék, ahol figyelni kell a labdát. De ha szemben velem Steffi áll, nem a labdán tartom a szemem.”