Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 37. szám, 2006. szeptember 15

Arcok

Morvay Péter
Ha te élsz, én is élek
Oliver Stone: World Trade Center

Oliver Stone meglepő filmet készített. A World Trade Center nem keres és nem is kínál magyarázatot a szeptember 11-ei támadásra, de megmutatja, hogy a tragédia közben - ha ritka kivételként is, de - történtek csodák. Nem látjuk a gonosz arcát, de halljuk a halálos csapdába esett emberek kiáltását Istenhez és szeretteikhez. Összeesküvés-elmélet nincs, a terroristákat nem látjuk, de mégis tudjuk: ez a film rólunk is szól.


Kiss Tünde
Száz méterre az asszonytól
David Hasselhoff, akit elkapott a hőskór

Fekete sportautó, piros úszónadrág, megnyerő mosoly: ezek David Hasselhoff általános filmes tartozékai. A Guinness Rekordok Könyvében a legnézettebb tévésztárként tüntetik fel az ötvennégy éves férfit, az életmentésre szakosodott színész civilben ugyanakkor egy zajos válás, családi erőszak és alkohol-elvonókúrák főszereplőjeként nyújtott felejthetetlen alakítást.


Belföld

Munkatársunktól
A nagy leleplezés
Lebuktak a Fidesz irányított provokátorai

Szándékosan, nem spontán utazó provokátorok követik a miniszterelnököt minden nyilvános rendezvényére - állítja Juhász Ferenc. Az MSZP alelnöke videókkal, fényképekkel igazolta, amit eddig a Fidesz csak miniszterelnöki paranoiának nevezett. Az utcai politizálás kétélű fegyver, könnyedén visszafele sülhet el. Ahogyan tavasszal sem használt az ellenzéknek, úgy most sem biztos, hogy hasznos lesz - állítják a politológusok.


Szobota Zoltán
Kínos lett a Jobbik a KDNP-nek
Elmaradt a közös debreceni nagygyűlés

Főleg az érintettek legnagyobb megdöbbenésére, a több hónapja szervezett Jobbik-KDNP kampánynyitó nagygyűlés egy éjszaka leforgása alatt alakult át katolikus értelmiségiek kerekasztal-beszélgetésévé Debrecenben.


Hetek-összefoglaló
Porondon az őszi cirkusz artistái
Kilenc 25 év alatti polgármesterjelöltünk van

Az idei települési önkormányzati választásra - a négy évvel ezelőtti 867-hez képest - összesen 637 jelölő szervezetet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, akik 88 555 ambiciózus választópolgárt delegáltak a megmérettetésre. A tipikus polgármesterjelölt 51-60 év közötti férfi, ha pedig nő, akkor tíz évvel fiatalabb.


Sebestyén István
Sok lúd disznót győz
Újra lehet kacsát tömni, csak nincs miből

Zajlik ugyan a kártérítések kifizetése, de a madárinfluenza így is súlyos megrázkódtatást okozott a hazai baromfiágazatnak. Az érintett dél-alföldi területeken a gazdák jelentős része várhatóan nem tudja újrakezdeni a tenyésztést, mivel nincs elegendő tőkéje a szükséges fejlesztések finanszírozására.


Munkatársunktól
Mérgek a testünkben
97 ezer kemikáliáról nem tudjuk, mennyire ártalmas

Mindenütt ott vannak, bennünk is. Belélegezzük, megesszük, bőrünkön keresztül felszívjuk őket, miközben nem tudni, milyen hatással vannak az egészségünkre. A vegyi anyagok - merthogy azokról van szó - gyártása és felhasználása világszerte liberálisan szabályozott ipari tevékenység. Az Európai Unióban mégis elfogadásra kerülhet egy eddiginél jóval szigorúbb vegyianyag-törvény. Ennek egyik kampányarca Olajos Péter, az MDF európai parlamenti képviselője.


Hubert József
Lopnak, ütnek, gyilkolnak
Áldozatok vagy bűnözők lesznek az eltűnt gyerekek

Riasztóan megnőtt az elmúlt években az otthonukból elkallódó gyerekek száma, ezzel párhuzamosan a gyerekbűnözési statisztikák is rekordokat döntögetnek. Rendőrségi szakemberek állítják: a rossz útra tévedő csemeték az esetek többségében hathatós baráti „segítséggel” fedezik fel rosszabbik énjüket.


Földvári Katalin
Mit várunk a nőktől?
Családanyák és a magyar politika

Sokan felhánytorgatják, hogy a rendszerváltás nem hozott elég változást a magyar nők helyzetében, hiszen lám, a parlamentben sincs meg a máshol tapasztalható arány férfi és női képviselők között. Való igaz, számszerűleg ez a megfigyelés megállja a helyét, hiszen a jelenlegi 10 százalékos aránnyal a magyar Országgyűlés még a többi poszt-szocialista országhoz képest is meglehetősen hátul kullog.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Munkatársunktól
Forradalmi előrelépés a rákkutatásban

Először sikerült génterápiás kezeléssel két embert visszahozni a halálból az Egyesült Államokban. A két férfi súlyos bőrrákban szenvedett, ám Dr. Rosenbergnek és kutatócsoportjának egyszerű, mégis forradalmi felfedezése óriási előrelépést hozott a rákkutatás történetében.


Hortus Hungaricus 2006
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Szlazsánszky Ferenc, Martin Melisko
Jószomszédi iszony
Mi állhat a szlovák–magyar feszültség hátterében?

Szlovákiában nincs feszültség szlovákok és magyarok között. Van feszültség, de nincs benne semmi meglepő, hiszen a szembenállás hatvan éve tart. A hetek óta burjánzó, kormány-nyilatkozatokat kiváltó botrányt a szélsőséges szlovák politikusok gerjesztik. A botrányt a szlovák kormányból kiesett magyar pártok gerjesztik. Nincs magyarüldözés. A magyarokat nagy arányban szorítják ki az állami munkahelyekről. A műbotrány célja, hogy hazacsalogassa a Szlovákiába települt és ott adózó magyar vállalkozókat. A kitelepült magyar vállalkozóknak nincs okuk félni. Ellentmondó, mégis érdekes vélemények az utca emberétől, miközben a legutóbbi magyarverés ügyében gyökeres fordulat áll be. Vagy mégsem.


Hack Péter
Száz nap

Gyurcsány Ferenc kormányának első száz napja határozott intézkedések sorozatát hozta. Ez alatt a miniszterelnök és a kormánypártok népszerűsége hatalmasat zuhant. Látható, hogy nagyon sokakat, akik tavasszal a baloldalt támogatták, elbizonytalanítottak az események. Cikkünk azt vizsgálja, jogosak-e a kormánnyal szembeni indulatok, és van-e alternatívája annak, amit a kormány tesz.


Háttér

Hajdú Sándor
Rézgrófok és alumíniumhuszárok
Magyarország Európa színesfém-nagyhatalma

A színesfémgyűjtő vezetni tanul, és mivel elnéz egy stoptáblát, az oktató dühösen rászól: - Ember, nem látta azt a táblát az út szélén? Mire a tanuló: - Nyugi, majd este visszajövünk érte. A viccet sajnos az élet szülte, hiszen a fémüzérek sokmilliárdos kárt okoztak már a gazdaságnak. Viszik a köztéri szobrokat Szent Istvántól Rákóczi fejedelemig, mert szerintük néhány mázsa bronz ára többet ér ma, mint az egész történelem.


Kiss Álmos Péter
Médiavereség
Nincs hatásos válasz a hazugságokra

Valahányszor izraeli eseményekről esik szó a hírekben, mindig meglep, mennyire határozatlan és koordinálatlan az izraeli propaganda: az ország ellen felhozott legképtelenebb állítások válasz nélkül maradnak, vagy a válasz késve érkezik, erőtlen, bizonytalan, defenzív. A vádak kitörölhetetlenül bekerülnek az Izrael-ellenes démonológiába: a cionista bevándorlók erőszakkal elűzték a palesztinokat, és elfoglalták földjeiket; al-Durát izraeli katonák lőtték le; szeptember 11-e a Moszad műve volt, a WTC-ben dolgozó zsidókat figyelmeztették, hogy aznap ne menjenek dolgozni; Dzsenin több száz (esetleg több ezer) palesztin tömegsírja; a biztonsági kerítés egyenlő a berlini fallal, gettóba, börtönbe zárja a palesztinokat; izraeli tüzérség tüze ölte meg a piknikező Ghália család hét tagját a gázai strandon - és lehet még sorolni.


Uzoni Simon Péter
Folyékony fű
Új üdítő a kábítószeres nemzedéknek

Néhány hete Magyarországon is forgalomba került a C-Ice elnevezésű svájci üdítőital. Első hallásra semmi különös. A narancssárga dobozos innivalót egyelőre benzinkutakon és kisebb üzletekben, büfékben lehet kapni. A jelenség automatikusan váltja ki a kérdést a vásárlóból: drogos innivalót fogyaszthatunk büntetlenül? A termék reklámanyagának első kérdése szintén ez, amelyre azonnal választ is ad: Tévedés!


Hit és értékek

Szó szerint vett próféciák
A keresztény cionizmus története

Három héttel ezelőtt négy közel-keleti egyház vezetője - egy távozó vatikáni nuncius, a szíriai ortodox, valamint az episzkopális és a lutheránus egyház képviselője - nyilatkozatában „hamis tanításnak” bélyegezve elítélte a keresztény cionizmust. A dokumentum egyházi berkeken belül egyértelműen a palesztin propagandát sulykolja, s elutasítja az amerikai és az izraeli kormányokban levő cionista csoportok támogatását. A keresztény cionisták a támadásra válaszolva kifejtették, hogy ők is a békéért imádkoznak, azonban nem hajlandók egy olyan palesztin kormánnyal együttműködni, melynek nyilvánvaló szándéka Izrael elpusztítása.


Külföld

Németh Csillag, Morvay Péter
Kérlelhetetlen ellenség
24 gyermekére hagyná bin Laden az al-Kaidát

„Az ember, aki hadat üzent Amerikának” - egy neves Közel-Kelet-szakértő, Yossef Bodansky már 1998-ban könyvet írt ezzel a címmel Oszama bin Ladenről. Sokkal többet ma sem tudunk a szaúdi születésű terrorvezérről, akit öt éve üldöz eredménytelenül az amerikai hadsereg és titkosszolgálat. Az al-Kaida első emberéről többször hitték már azt, hogy meghalt - legutóbb a tavaly szeptemberi nagy kasmíri földrengés után -, ám újra és újra hírt ad magáról. Céljai tíz éve változatlanok: Amerikát és azokat az országokat akarja megbüntetni, akik a demokrácia és az emberi jogok terjesztésével, Izrael támogatásával és a „szent helyek (az Arab-félsziget és Jeruzsálem) megszállásával” akadályozzák az egységes muzulmán uralom megteremtését a térségben.


Busa Viola
Tony Blair: nem vesztett, megpuccsolták
Külpolitikája miatt bukott

Tony Blair brit miniszterelnök a napokban megerősítette: egy éven belül távozik posztjáról. Míg az elmúlt kilenc évben a Munkáspárt elképzelni sem tudta volna rekordnak számító győzelmeit Blair, „a fenegyerek” nélkül, mára fordult a kocka: a miniszterelnököt - főként külpolitikája miatt - koloncnak érzik a párt nyakán, akitől minél előbb meg kell szabadulni, ha hatalmukat át akarják menteni a következő ciklusra.


A Hillary-faktor
Megosztott demokraták

Öt év háború és két elszalasztott választási győzelem után úgy tűnik, a Demokrata Párt tagjai nehezen jutnak konszenzusra abban a kérdésben: milyen is legyen ideális elnökjelöltjük. Legyen háborúellenes? Vagy helyezze a hangsúlyt inkább a nemzetvédelemre? Esetleg mindkettő?


Gadó János
Mi kerüljük, ők keresik a halált
Akinek nem ellensége az ember – interjú egy izraeli katonaorvossal

Oren K. orvos, tiszt az izraeli hadseregben. A legutóbbi háborúban az első naptól az utolsóig szolgálatban volt. Nemrég két hetet magyar barátainál töltött, hogy kipihenje a háborúban átélteket.


Móricz Krisztina
Ki jön utána?
Keresik az új ENSZ-főtitkárt

„John Bolton, az ENSZ következő amerikai nagykövete azon javaslata alapján, miszerint az ENSZ következő főtitkárának kívülállónak és nőnek kellene lennie, a túlnyomóan férfitagsággal rendelkező közgyűlés egyhangúlag Angelina Jolie-ra szavazott“ - olvasható a bigfib.com szatirikus weboldalon.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Kiss Tünde
Andre Agassi
Végleg kiállt

Amióta az amerikai nyílt teniszbajnokság során lezárta példátlanul hosszú, huszonegy éves pályafutását minden idők egyik legnagyobb teniszcsillaga és a közönség kedvence; könnyező rajongók, megilletődött sporttársak, illetve médiaszemélyiségek tömött sorokban tisztelegnek Andre Agassi nagysága előtt. Ne feledjük, ehhez még csak nyernie sem kellett, így is a búcsút intő világklasszis lett a torna főszereplője.


G. J.
Visszajátszás
Zidane–Materazzi

A FIFA azt tervezi, hogy újra összehozza a világbajnokság döntőjének két negatív hősét, Marco Materazzit és Zinedine Zidane-t. A békekonferencia keretén belül a két sportember nyilvánosan tisztázhatná, mi is történt valójában közöttük. A FIFA reménykedik, hogy ez esetben mindketten bólintanak - a kezdeményezésre.


Eredmények tabellák
Vízilabda
Tovább a cikkhez >>>

Eredmények tabellák
Forma–1
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Tóth Kata
Megnyílt a 110. BNV
Kínai elosztóközpont lettünk

A BNV-t, Budapest tradicionális szakvásárát ma már nyugodt lélekkel hívhatjuk KNV-nek, azaz Kínai Nemzeti Vásárnak is, miután a valaha jobb napokat látott rendezvényt egyre inkább eluralja az ázsiai bóvli. A hét végén záruló 110. Budapesti Nemzetközi Vásár a kirakodó-vásár és a vásárcsarnok sajátos egyvelege, amely leginkább azok számára tartogathat meglepetéseket, akik az alacsony árak miatt hajlandók a vásárlást megkockáztatni.


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

E. K.
Roti John

Ha Szingapúrban járunk, feltétlenül kóstoljuk meg az ottani bundás kenyeret, a Roti Johnt, melyet otthon mi is könnyen elkészíthetünk! Ezt a reggeliféleséget a turisták olyan gyakran keresték, hogy egy Shukor nevű férfi készített egy speciális változatot, amely azóta a modern életvitelű, gazdag városállam elmaradhatatlan étke lett. (John, mert külföldieknek készült, és roti, ami malájul kenyeret jelent.)


Színes

Duma Plaza

Nem mindegy, hogy kiköszörüljük a csorbát, vagy kicsorbítjuk a köszörűt


Tom Page
Marhanyelv

A cím megtévesztő, ugyanis nem a gasztronómiáról, hanem a lingvisztikáról lesz szó. Otthonában kerestük fel Csácsumi Fefét, aki szinte már gyermekként nyerte el a „Galambagy” sztármagazin életműdíját, a tizenkilenc évesen megírt „Életem” című művével. De Fefében egyben a magyar nyelv legújabb kori megújítóját is tisztelhetjük, hiszen „Marhanyelv” című könyve egy hét alatt az eladási listák élére került. A szerzővel háromszintes, úszómedencés, körpanorámás, teremgarázsos, jacuzzis stb. otthonában beszélgettünk.


Göndi
Tolvajok fejedelme

Margitka, nem értem a haragját, miért ilyen dühös? A fizu miatt nem kell így aggódni, meglesz, de abban állapodtunk meg, hogy csak tizedikén. Ja, hogy már huszonötödike van? Azé mondom, messze van még tizedike.


Mi van a képen?
Tovább a cikkhez >>>

Okos kutyus
Tovább a cikkhez >>>

Mi van a képen?
Tovább a cikkhez >>>

Göndi
Amerikai álom
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tovább a cikkhez >>>

Tartalom
X. évfolyam 37. szám, 2006. szeptember 15-21
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom
X. évfolyam 38. szám, szeptember 22-28.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Makki Marie-Rose
A felületi kezelés már nem segít
Vészhelyzetben a traumatológia

Végzetesen lelassulhat, akár össze is omolhat a sürgősségi baleseti ellátás, ha október elsejétől csak a törvényben előírt ügyeleti időt látják el az orvosok. Márpedig ez látszik valószínűnek, hacsak az egészségügyi kormányzat nem gondolja meg magát, és nem tesz eleget a Magyar Traumatológus Társaság (MTT) felhívásának, amelyben a fizetésük, mindenekelőtt a túlórabérük emelését követelik a szakorvosok. Az MTT állásfoglalását a Magyar Orvosi Kamara (MOK), az aneszteziológusok, a gyermeksebészek és a többi „műtétes” orvosszakma képviselői egyaránt támogatják.


Papp Levente
Sztárgázsi
Túlfizetett főnökök

Azért túlfizetettek az amerikai cégvezetők, hogy így sarkalják jobb teljesítményre a helyükre pályázó beosztottakat. A „bajnokságelmélet” harminc éve az USA gazdaságának egyik fontos tényezője.


A fejlődők húznak

Némi lassulással ugyan, de továbbra is erőteljes marad a világgazdaság növekedése - áll a Standard & Poor’s Londonban kiadott átfogó elemzésében, mely szerint a globális növekedés zömét az eddig „udvariasan fejlődőnek nevezett”, most már azonban - csoportszinten - tényleg erősen fejlődő térség adja.


Major Nóra
A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>