Vissza a tartalomjegyzékhez

Hubert József
Szent Jobb, parádé, katasztrófa
Egy gazdátlan tragédia utóélete

Az első petárda eldurranásával egy időben 120-130 km/h sebességgel tomboló vihar lepte meg a nemzeti ünnep fénypontjára összesereglett tömeget. Az eset kapcsán megindult felelőskeresésnek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. A hivatalok egymásra, az ellenzék a fővárosra és a kormányra, a főváros a kormányra, a kormány az időjárásra mutogatott. A miniszterelnök a vizsgálati eredmények fényében úgy ítélte meg, hogy az ügyben nem indokolt politikai felelősségre vonás. Az alkalom a Duna partján is megszülte a tolvajt: vasárnap este a káoszt kihasználva többen fosztogatni kezdték a népművészeti vásár árusait.


Fotó: Landauer Eszter

Vasárnap este egy-másfél millió ember várta a Duna két partján az augusztus 20-ai ünnepségek legnagyobb látványosságát, a tűzijátékot. Este kilenckor eldördültek az első petárdák - gyakorlatilag ugyanebben a percben csapott le az óránkénti 120-130 kilométeres sebességgel tomboló vihar Budapestre. Az eredmény jól ismert: hárman meghaltak, ketten eltűntek - egyiküket másnap holtan húzták ki a Dunából - több százan pedig kisebb vagy nagyobb sérülésekkel a kórházban fejezték be Szent István ünnepét.
A tragédiáért felelős személy(ek) felkutatása és ezzel párhuzamosan a felelősök önmentegetése még aznap este elkezdődött. Demszky Gábor a tragédia utáni első nyilatkozatában a tűzijátékot rendező Nexus Reklámügynökség felelősségét boncolgatta. A főpolgármester vasárnap este azt az álláspontot képviselte, miszerint a tragédia elkerülhető lett volna, ha a szervezők a „várható időjárásra tekintettel” lemondták volna a látványosságot. A Nexus a kormányzati vizsgálat lezárultáig nem kívánt a sajtónak nyilatkozni. Gyurcsány Ferenc - szintén még aznap este - a kormányszóvivőn keresztül „azonnali, gyors és alapos” vizsgálatot ígért az ügyben Szilvásy György kancelláriaminiszter vezetésével.
A katasztrófavédelem illetékese első nyilatkozatában - az igazsághoz nem teljesen hűen - arról panaszkodott: őket senki nem tájékoztatta a készülő orkánról. A rend egyébként éber őreinek az szolgáltatott alapot a kibúvóhoz, hogy megbízatásuk alapján nekik csak biztosítási feladatuk volt, így a tűzijáték elnapolásáról a BRFK szerint is a Nexusnak kellett volna döntenie. Nem éreztek lelkiismeret-furdalást a történtek miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársai sem: állításuk szerint másfél órával azelőtt, hogy leszakadt az ég, közleményt adtak ki.

A már említett, a kormány által gründolt bizottság hétfő reggel kezdett vizsgálódni, a testület élén Szilvásy György kancelláriát vezető miniszter állt. Érdekes véletlen: a tűzijáték szervezéséért a kancellária volt a felelős. Az egész napos kutakodás hétfő estére egyetlen újdonsággal szolgált: kiderült, hogy a katasztrófavédelmet mégiscsak értesítette az OMSZ. A meteorológus szervezet 19:30-kor e-mailben küldött figyelmeztetést, a katasztrófavédelem ügyeletben lévő munkatársa ellenben csak valamivel éjfél előtt - a vihar elvonulása után bő két órával - olvasta el azt. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője módosítani kényszerült korábbi nyilatkozatait. Elismerte, hogy késve olvasták el az üzenetet, de egyúttal kifogásolta azt, hogy a meteorológusok a kommunikációs csatornák széles skálájáról éppen az e-mailt választották ki, a szóvivő szerint ugyanis telefonálniuk kellett volna az OMSZ munkatársainak. Dobson a szervezet bizonyítványát magyarázva azt is hozzátette: már csak azért sem tudtak volna a gombhoz kabátot varrni, mivel az e-mail nem volt elég konkrét - az OMSZ viharjelzése Közép-Magyarországra vonatkozott, és egyetlen szóval sem tért ki a Budapesten várható időjárásra. A katasztrófavédelmi szóvivő azt állítja, hogy szervezetének egyébként sem volt semmilyen intézkedési joga a tűzijátékkal kapcsolatban.
Egy televíziós interjúban megszólalt a vizsgálatot vezető Szilvásy György is. A kancelláriaminiszter „formálisan” elismerte, hogy akár ő maga is lefújhatta volna a tűzijátékot, ezzel elejét vehette volna annak, hogy a készülődő vihar a Duna-parton találja a milliós embertömeget, ám mint mondta: neki sem álltak rendelkezésére a szükséges információk. A bizottság a tárcavezető elmondása alapján azt állapította meg, hogy: „ezt a méretű vihart senki nem tudta előre jelezni”. Szilvásy szerint tehát csupán az időjárás tehető felelőssé a történtekért. A miniszter állításainak ellentmond, hogy a Hetek információi szerint a helyszín hangosítását végző cég munkatársai már aznap délben pontos adatokkal rendelkeztek a vihar várható nagyságáról - igaz, ők nem az OMSZ-től, hanem Ferihegyről kapták az előrejelzéseket. Ennek megfelelően is jártak el, így húsz perccel az égiháború kitörése előtt leeresztették a hangfalakat a darukról, hogy azokat ne érje komolyabb károsodás. A szervezőknek is szóltak, de azok nem ítélték olyan súlyosnak a helyzetet.
Kedd délután végül lezárult az intenzív bizottsági munka: Szilvásy György sajtótájékoztatón ismertette a kormányzati vizsgálat eredményeit, a testület három ember felelősségét állapította meg, illetve további eljárásokat eszközölt. Csonka Tamás ügyeletes meteorológust azért marasztalták el, mert jelentésében a kormányzati vizsgálat szerint a bekövetkezettnél kisebb vihart jósolt, illetve mert csak e-mailen juttatta el a figyelmeztetést a katasztrófavédelemhez, és nem győződött meg arról, hogy a riasztást megkapták. Elmarasztalták a katasztrófavédelem ügyeletesét, amiért nem olvasta el az e-mailt, és a Miniszterelnöki Hivatalnak a rendezvény lebonyolításáért felelős osztályvezetőjét is, ez utóbbit le is fokozták. Tatár Attila, a katasztrófavédelem főigazgatója és Molnár Árpád főigazgató-helyettes személyi és szakmai felelősségét is vizsgálják. Bodnár Sándor és Demeter István OKF-főosztályvezetők ellen szintén fegyelmi eljárás indul. Dunkel Zoltán OMSZ-főigazgató ellen Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter kezdeményezett vizsgálatot annak kiderítésére, hogy terheli-e felelősség.
Az ellenzék mindvégig a kormány és a főváros felelősségét firtatta. Lázár János, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának fideszes elnöke szerint egyértelműen megállapítható a katasztrófába torkollott nemzeti ünnep kapcsán a politikai felelősség, mely Szilvásy Györgyöt és Demszky Gábort terheli. Vasárnap este mintha nem lett volna gazdája az országnak és a fővárosnak - emelte ki Lázár.
Nos, nem csak a fővárosnak és az országnak, de mintha a Duna pesti oldalán szervezett népművészeti vásárban kínált áruknak sem lett volna gazdája aznap este, a fölfordulást kihasználva sokan vittek mindent, ami mozdítható. „Nagyon kevés emberben volt segítőkészség. A többség inkább felmászott a standokra, rá az árura, lelökték a dolgokat a földre, majd nekiálltak lopni. Amikor látták, hogy mekkora kára keletkezett az embereknek, vittek, amit csak tudtak” - kesergett egy internetes újság hasábjain az egyik károsult. Az emberek betódultak a sátrakba, vitték a pénztárgépeket, italokat. Az egyik árus így emlékezett vissza: „Amikor rájuk üvöltöttem, meg akartak verni. Egy segítőkész ismeretlen védett meg.” A rendőrség nem tud az esetről. Schőn Péter, a BRFK kommunikációs igazgatója a Heteknek azt nyilatkozta: hozzájuk fosztogatásról nem érkezett bejelentés. A vihar által különösen megtépázott egyik pesti kerületben a rendőrség legnagyobb megdöbbenésére egy közintézmény gondnoka azért tett feljelentést, mert véleménye szerint a romokat takarítók túl nagy zajt csaptak, és így megzavarták nyugalmát.

Kapcsolódó cikkünk: