Vissza a tartalomjegyzékhez

Vígh Richárd
Háborúellenes közhangulat

November hetedikén időközi választások lesznek az Egyesült Államokban. A két nagy párt politikusai már aktívan készülnek a megmérettetésre. A tét nem is olyan kicsi - most dől el, hogy melyik párt kerül túlsúlyba a Kongresszusban.


Dick Cheney

A csütörtökön nyilvánosságra került londoni terrorakció-kísérlet fényében érdekes azonban az amerikai közhangulatot megvizsgálni. Bush elnök újraválasztását a terror elleni háborúnak köszönheti és annak, hogy az amerikaiak 2004-ben támogatták a terroristákkal szembeni kemény fellépést Irakban és Afganisztánban. Most azonban úgy tűnik, az amerikaiak fáradtak az állandó harctól, a három év alatt elesett 2600 katonától és attól a 320 milliárd dollártól, amelyet a terrorellenes harcra költött az ország. Jelen pillanatban az amerikai közvélemény 46 százaléka választaná a demokratákat és 38 a republikánusokat.
A kongresszusi választások kapcsán Connecticutban a jelöltségért induló Joseph Lieberman szenátor vereségében is - akit egy háborúellenes demokrata jelölt, Ned Lamont győzött le - a háborúval szembeni elégedetlenség játszotta a főszerepet Dick Cheney alelnök szerint. Az alelnök elmondta, hogy az esélyesnek tartott szenátor, aki demokrata létére jelentősen támogatta Bush terrorellenes politikáját, a közhangulat miatt veszített, és ez a vereség „felbátoríthatja az al-Kaidához hasonlókat, akik meg akarják törni az amerikaiak kedvét és szándékát a terrorizmusellenes küzdelemben”.


Joseph Lieberman

Nem mellékes azonban a kormányzói címek sorsa sem. A mostani választások legnagyobb érdeklődésre számot tartó megmérettetései kétségkívül azokban az államokban várhatóak, ahol valamelyik jelölt már úgy indul, mint egy majdani, esetleges 2008-as elnökjelölt-aspiráns.


Hillary Clinton

Az időközi választások tapasztalatai azt mutatják, hogy egy hivatalban lévő kormányzót nem könnyű legyőzni. A Demokrata Pártnak tehát nem lesz könnyű dolga. (Jelenleg az 50 amerikai államból 28-ban republikánus kormányzó van hivatalban.) Szakértők szerint igazi verseny valójában csak néhány helyen várható majd. Újraválasztásáért küzd majd novemberben Hillary Clinton szenátor, volt First Lady (New York állam) és Arnold Schwarzenegger, a színészből lett kaliforniai kormányzó is.

„Nagyon sok minden meg fog még változni novemberig”- mondta az AP-nek adott interjújában George Pataki, New York állam republikánus kormányzója. Pataki szerint a Republikánus Párt csak úgy kerülhet el egy őszi vereséget, ha visszatér konzervatív alapjaihoz, melyek elválasztják a demokratáktól.
Egy, az ABC és a Washington Post által végzett közvélemény-kutatás eredményeire alapozva napvilágot láttak olyan találgatások, miszerint a demokraták novemberben akár átvehetik a Kongresszus vezetését. Márpedig ez jelentősen megnehezítené Bush elnök utolsó két hivatalban töltött évét.

George Pataki szerint viszont a választásokat leginkább befolyásoló tényező a nemzetbiztonság kérdése lesz. A republikánusoknak pedig ezen a területen nincs szégyenkeznivalójuk. „Épp két napja láthattuk, hogy a terroristák még mindig szabadon kószálnak, azon igyekezve, hogy több ezer embert megöljenek, és újra megtámadjanak minket. Úgy gondolom, az amerikai emberek tudják, hogy a republikánusok jobban közelítik meg ezt a kérdést”- nyilatkozta múlt szombaton a magyar származású kormányzó. A legfrissebb felmérések szerint a londonihoz hasonló merényletkísérletek nagyon könnyen felidézik szeptember 11-ét az amerikaiak számára. Ilyenkor némileg elhomályosul előttük az iraki válság kérdése, és egyszeriben fontosabbá válik a nemzet védelme. George W. Bushban így már nem az ország tönkretevőjét, hanem saját hősüket látják, aki a terrorizmus elleni könyörtelen harcával csak saját nemzetét próbálja megvédeni. Hogy ez vajon elég lesz-e a Republikánus Párt győzelméhez, ez november 7-én kiderül.