Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 32. szám, 2006. augusztus 12

Arcok

Tóth Tamás
Vasember arany szívvel

Ironman - azaz vasember. Így nevezik azt a három számból álló sportágat, amely 3,8 kilométer úszásból, 180 kilométer kerékpározásból és 42 kilométer futásból áll. Az ultratriatlon során egymás után akár tízszer is teljesítik a fenti feladatsort. Magyarországon mindössze hárman űzik ezt az emberpróbáló sportot: Tamás Zsolt, az egyik „vasember” nemrégiben életmentésért fair play díjat is kapott.


Pálfy Gyula
Gyenge rcok
A kifáradás jelei

„Megpróbáljuk kicsapni a biztosítékot” - fogalmazta meg célként Geszti Péter az idei ARC kiállítás megnyitásakor. A mostani vezértéma ugyanis a közöny, ami a szervezők szerint a „médiák által agyonnyomott tömeg” egyik legjellemzőbb tünete.


Belföld

Bagyarik Cecília
Iszlám titok Budapesten
Nem tudhatjuk, ki hangolja a magyar társadalmat

Féltitkos iszlám társaság ülésezik havonta Budapesten, melyről néhány alapinformáción kívül semmit sem lehet megtudni. A Külügyminisztérium nyilvántartásában nem szerepelnek, ugyanakkor nyilatkozataikkal befolyásolják a közvéleményt, civil és humanitárius szervezeteket kapacitálnak, és Izrael-ellenes tüntetéseket támogatnak.


Hetek-összefoglaló
Életmentők haltak meg

Három tűzoltó életét vesztette, heten pedig megsérültek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi épületének pincéjében található lőtéren fellobbant lángok megfékezése közben.


Cseszkó Tamás
Létező veszély a lakásmaffia

A Sors-Társak Egyesülete harmincnapos demonstrációt szervezett az Országház előtt a Kossuth téren. A lakásmaffia áldozatai azt kérik a miniszterelnöktől, hogy a kormány kezdeményezze és támogassa annak az országgyűlési határozati javaslatnak a visszaállítását, amelyet a Ház - 353 igen szavazattal, 1 nem ellenében, tartózkodás nélkül - 2004 júniusában fogadott el, s amelyet 2005 márciusában Petrétei József igazságügyi miniszter hatályon kívül helyezett. Egy petíciót is megfogalmaztak, melyet az egy hónapos tüntetés utolsó napján adtak át a Miniszterelnöki Hivatal képviselőjének.


Sebestyén István
A betegek betege
Feltámasztható-e a haldokló egészségügy?

Földig rombolni az egészségügyet, majd az alapoktól kezdve újjáépíteni - röviden így lehetne összefoglalni a kormány egészségügyi reformprogramját. A bevezetett megszorító intézkedések hatására ugyanis számos kórház akár már az év végére csőd közeli helyzetbe kerülhet - a szakmapolitika pedig szabadon válogathat, kinek és milyen módon dob mentőövet. Szakértők szerint az elképzelés önmagában nem rossz, de az illúzió, hogy a változások fájdalommentesek lesznek.


Munkatársunktól
Az ázsiai magyarok újrafelfedezése
Julianus barát nyomdokain

A Kárpát-medencébe érkező és a magyar nemzet részét képező kipcsák-kun törzsek történelmünk szerves részévé váltak. A szoros kapcsolatokra jellemző, hogy egyik Árpád-házi királyunkat Kun Lászlónak hívják, mivel anyja révén kun származású volt. Magyarország jelentős területeit ma is kunságnak (Kis- és Nagykunság) nevezik. Ezzel szemben ma még kevéssé köztudott, hogy a Szovjetunió felbomlásának volt egy fontos következménye a magyarságkutatás szempontjából. Ma már ugyanis el lehet jutni korábban elzárt területekre, és - Julianus barát 1236-os útja után - ismét meg lehet találni az eltűntnek hitt ázsiai magyarokat.


Polgári adatgyűjtés

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke reményei szerint több mint 1 millióan fogják aláírni a vasárnap útra kelt „Jó reggelt, Magyarország!” című kiáltványukat, melyet több ezer önkéntes fog eljuttatni az ország minden pontjára. A nagyobbik ellenzéki párt az elégedetlen embereket kéri fel, hogy tiltakozzanak a Gyurcsány-csomag ellen. Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető szerint a mai Fidesz a Hősök terén már nem a rendszerváltás szellemét, hanem a MIÉP szélsőjobboldali nagygyűléseinek helyszínét keresi és találja meg.


Ünnep helyett botrány

Wittner Mária ‘56-os halálraítélt, aki a Fidesz országos listájának 5. helyéről került a parlamentbe, nem kíván részt venni az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján rendezett központi ünnepségen. „Eddig a kutyát nem érdekelte, merre vagyunk 2006. október 23-án, (...) most miért vált ennyire fontossá, azért, mert jönnek az európai elnökök?” - tette fel a kérdést a képviselő, akit Göncz Árpád, Sólyom László és Kosáry Domokos azon felhívása sem érdekel, amelyben az 1956-os szervezetek közös megemlékezését szorgalmazzák.


Több ezer liter hiányzik

Tetten érték azt a budapesti férfit, aki szigethalmi víkendháza alatt kőolajvezetéket megcsapoló rendszert alakított ki, és azon keresztül olajat lopott a Barátság I. kőolajvezetékből. A telek tulajdonosára múlt hét közepén csaptak le a rendőrök, amint épp egy ezerliteres tartályba csapolta a „nedűt”. Faháza alatt „bányászmérnöki pontossággal kialakított” alagútrendszer vezetett el a 80-100 méterre található vezetékhez, amelyet megfúrva nagynyomású berendezéssel okozták a sokmilliós kárt.


Uzoni Simon Péter, Vígh Gábor
Mindennek ellen kell állni, ami nem magyar
Magyar Sziget 2006 – Veroce

Nemcsak a sárban, de a kulturális élményekben is fürödhettek az érdeklodok Veroce-Kismaroson, a VI. Magyar Sziget „fesztiválon”. A nagy esok miatt az elorelátóbbak már gumicsizmában érkeztek, de azok is jól jártak, akik a fekete, acélbetétes bakancsot választották. Ez utóbbiból több volt.


Életmód

Holecz Erika
Mi van a mosoly mögött?

Manapság a szépségipar egyik húzóága lett a fogkezelés, ám a 70-150 ezer forintos fogfehérítés - hiába tartós évekig az eredménye - nem mentesít a baktériumoktól, így a fogmosástól sem.


Zöld tea forever

A zöld teáról egyre többet hallunk, mégis keveset iszunk belőle. Pedig egy csésze erőt adó, frissítő zöld tea a nap bármely szakában felüdíti a testet, a lelket. Serkenti a szellemi teljesítőképességet, segíti a koncentrálást, növeli az izom mozgékonyságát, és enyhíti a fáradtságérzetet. Sőt zsíroldó hatása megkönnyíti a fogyókúrások dolgát is, amit francia klinikai vizsgálatok is igazolnak.


Álmatlanság és félelem

„Egész éjjel nem aludtam!” - bizonyára sokak számára ismerős ez a mondat. A nemzetközi statisztikák szerint a fejlett országok lakosságának közel a harmada szenved kisebb-nagyobb mértékű alvászavarban. Ennek ellenére a kór a legelhanyagoltabb egészségügyi problémák közé tartozik, mivel az érintetteknek csak kis töredéke fordul szakorvoshoz.


Fókusz

Eperjesi Ildikó, Tel Aviv
Légy bátor és eros
Helyszíni tudósítás a háborúban álló Izraelbol

Izraelben békeidoben is több száz külföldi újságíró dolgozik. A mostani fegyveres konfliktus kirobbanása óta azonban több ezren érkeztek tudósítani az országba. Sokan mondják, hogy maga a média is hatással lehet a háború alakulására azzal, hogy mindenütt ott van, és hatalmas nyilvánosságot biztosít a terroristák lépéseinek, valamint Izrael esetleges hibáinak.


Háttér

Somorjai László
Hegedűk és titkaik
Hallgatni arany, zenélni gyémánt

„Ki ne nyissák az ajtót, mert most teszem be a hegedűbe a lelket!” - kiáltott a műhelyből kopogtatásunkra a szászrégeni mester, mert nem hagyhatta, hogy a hideg megcsapja a felforrósított enyvet. Nagy Pál, aki hegedű, cselló, bőgő és brácsa készítésével már negyvenkét évet töltött el a szakmában, mintegy ötszáz hangszer „lélekadója”. Munkái számos helyen szereztek elismerést számára a világ keleti és nyugati felén egyaránt.


Hajdú Sándor
A muzsikával pótolta Isten a látásom
Interjú a világhíru csángó prímással

„Nekem a zene többet jelent, mint más embernek a látás. Négyéves koromban vesztettem el a szemem világát, azóta a muzsika a mindenem. Elofog néha a keseruség, akkor felveszem a hegedum, nótázok egy kicsit magamnak, olyankor úgy érzem, mint mikor tavasszal az elso napsugár melengeti az ember arcát. Megnyugszom, nem vesztettem semmit az életbol azért, mert nem látok - a muzsikával pótolta az Isten a látásom.”


Hit és értékek

Grüll Tibor
Libanon a föníciai örökség
Szúró tövis Izrael oldalában

Az utóbbi fél évszázadban megszokhattuk, hogy folytonosan háborúk híreit halljuk Libanonból. Pedig ezt a Szíria és Izrael közé ékelt államocskát, amely 1943-ban nyerte el függetlenségét, valaha a Közel-Kelet Svájcaként is emlegették. Nemcsak a Libanon és Antilibanon nyáron is hósipkával borított hegyláncai miatt, hanem azért is, mert a messze földön híres libanoni kereskedők valósággal vonzották a pénzt országukba.


Külföld

Vagyim Arisztov
Az orosz flotta fölemelkedései és bukásai

Tengerészegyenruhába öltözött fiatal és idős férfiak, fehér alapon kék András-keresztes zászlók, a néhai szovjet flotta sarló-kalapácsos zászlói és hadihajók a Néva torkolatában - mind az orosz flotta napját volt hivatott ünnepelni Szentpéterváron július utolsó vasárnapján. Mindazok, akiknek a sorsa ilyen-olyan módon az orosz flottához kapcsolódott, „Éljen a flotta!” felkiáltásokkal büszkélkedtek haditetteikkel a nagy forgalmat bonyolító söntésekben. Bár az egység és a tengerész testvériség hangulata uralta a néhai és a mostani tengerészek ünnepnapját, a vélemények nagyban eltértek a flotta jövőjét illetően: elmúlt-e az aranykor, vagy csak most jön?


Munkatársunktól
Nem várt fordulat
Oroszország vagy Európa felé tart Ukrajna?

Az ukránok bosszúsak. A 2004-es narancsszínű forradalom romlott, poshadt naranccsá változott most, hogy Juscsenko elnök korábbi esküdt ellenségét beültette kormányába. Viktor Juscsenko, a narancsszínű forradalom hőse és lelkes támogatója, aki szoros kapcsolatokat ápol a Nyugattal, az oroszbarát Viktor Janukovicsot választotta miniszterelnöknek korábbi szövetségese, Julia Tyimosenko helyett.


Hetek-összeállítás
Megkergült időjárás

Szélsőséges időjárás jellemzi szinte az egész világot az utóbbi hetekben: Svájcot éppen úgy, mint Dél-Afrikát vagy az ázsiai országokat. A palettán minden megtalálható: méteres hó, áradások, forróság és vulkánkitörés. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül adunk körképet az elmúlt hét időjárási történéseiről.


Busa Viola
Médiaháború
Nyugati újságírók a Hezbollah csapdájában

Miközben a Közel-Keleten továbbra is dúl a rakétaháború, a háttérben nem kevésbé ádáz harc zajlik - ezúttal szavakkal és képsorokkal. A tét nem kevés: a libanoni-izraeli határ körül lokalizálódott tűzfészekből a média hamarosan globális tüzet szíthat, ha továbbra is nyílt teret enged az Izrael-ellenes és antiszemita propagandának. Az utóbbi napokban azonban néhány újságíró meglepő „beismerő vallomást” tett a bejrúti tudósítások valódi körülményeiről.


Morvay Péter
Egy nehéz hónap

„Rosszul kezdődik a harmadik világháború” - egyes borúlátó újságírók így kommentálják a libanoni konfliktus első hónapját. Herold Meyerson a Washington Postba írt cikkét azzal kezdi, hogy most már érti, „milyen érzés lehetett 1914 nyarán, amikor egy merényletből világégés kerekedett”. A hasonlat nyilvánvaló túlzás, a Hezbollah és Izrael közötti háború mégis az egész világot megrázza.


Sport

Gazsó József
Dudás Ádám az álmok kapujában

A tizenhét éves Dudás Ádám hamarabb lehet Premierligás játékos, mint NB I-es. Az utánpótlás-válogatott labdarúgóért ugyanis immáron az Internazionale, az Ajax, a Liverpool és az Arsenal is kopogtat a Győri ETO székházának ajtaján.


Kalmár István
Az évszázad futama
Sajtóvisszhangok a Magyar GP után

A 21. Magyar Nagydíj legnagyobb szenzációja, hogy az „újkori” Honda és Jenson Button első győzelmüket aratták. A Hungaroring története során nem volt eddig példa esőben zajló versenyre, de vasárnap ezt is megéltük. A második helyen befutó Pedro De La Rosa eddigi pályafutásának legjobb eredményét könyvelhette el, míg a BMW - Nick Heidfeld révén - első dobogós helyének örülhetett.


A budapesti úszó-Európa-bajnokság éremtáblázata
Tovább a cikkhez >>>

Formula–1, 21. Magyar Nagydíj, Hungaroring
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Lévay Balázs
Fertőd

Fertődön, az egykori Eszterházán található Magyarország legjelentősebb barokk-rokokó kastélya, amelyet egy régebbi épület felhasználásával Eszterházy Miklós herceg építtetett a 18. század közepén. A főépülethez számos más, hasonlóan elegáns épület csatlakozott, köztük operaház és marionettszínház, s az épületeket nagy kiterjedésű, pompás park és mulatóerdő ölelte körül.


M. R.
Cr egrave me caramel
Recept

A klasszikus francia desszert hozzávalói 4 személyre. A krémhez: A karamellhez: 12,5 dkg cukor, 2 evőkanál víz.


Luthertől a Bauhausig - Nemzeti kincsek Németországból

A német-magyar kulturális évad keretében 25 németországi múzeum és műgyűjtemény tárja a látogatók elé művészeti, természeti és tudományos kincseit a Budavári Palota újonnan megnyíló A épületében.


Alap-kötések

Alap-kötések címmel nyílt meg Lőrincz V. Gabi textilművész kiállítása Egerben, a Vitkovics-házban. () Megtekinthető augusztus 25-éig.


Rembrandt 400

Rajzok és rézkarcok a Szépművészeti Múzeumban. ()


Egy kis Jövő, egy kis Múlt

Hack Róbert fotókiállítása Budapest szecessziós építészetéről szeptember 7-éig látható a Kulturális Örökség-védelmi Hivatal Székházában. )


Színes

Duma Plaza

Ez Búvár Kund üzenetrögzítője: hívj később, lemerültem.


Göndi
Szer Woodstock

Fergeteges a hangulat, hölgyeim és uraim, itt, a Szigetfesztiválon. Megvettük a napijegyet, mert sajtóigazolvánnyal nem engedtek be a biztonságiak. Egy kis kellemetlen incidens történt, de szóra sem érdemes, ugyanis kollegámmal együtt a hídról behajítottak a Dunába kötéllel a lábunkon, majd annál fogva kirángattak, és a hídhoz kötöztek. A hűs szellő egy pár óra alatt mindjárt meg is szárított minket - történt egy kis pofozkodás, de az első két fogam úgyis lötyögött, már hónapok óta halasztgattam a fogorvost. Végül tízszeres áron bejuthattunk a szigetre, csak a kameránkat, óránkat, némi készpénzt és egy-két személyes holmit tulajdonítottak el tőlünk a Bicepsz Security szakmailag felkészült harcosai.


Madár
Közvélemény-kutatás

Budapest, 2006. augusztus


Hazánkban tanuló haladó diák


Hair


A kezdő


Göndi
A magyar olajfegyver
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Indulhat a Combino

A Combino villamosokkal kapcsolatban tennék egy észrevételt. Sok helyen írtak már a légkondicionálás hiányáról, de szerintem egy sokkal komolyabb tervezési hibája is van a Combinóknak, mégpedig az ajtók elhelyezkedése.


Tandíj, ingyen sör

Érdekes volt a juk. (Hetek, 2006. július 28.) A riport pontosan megmutatta, hogy a hallgatók nagy többségének nem okoz gondot a havi néhány ezer forintos tandíj. Ezt talán a legjobban egy ottani diák a cikkben nem idézett közbeszólása mutatta: „Jól van, legyen tandíj, de akkor legyen ingyen a sör.”


Színes

A Hetek újság humoroldala gyakran megnevettet, igazi felüdülés depressziós világunkban.


Pártturmix Csongrádon

Sajnálom ezt a szerencsétlen, mindenhonnan kikopott embert (Ormos Gábor a helyi Fidesz egykori elnöke - a szerk.).


Üzlet

Makki Marie-Rose
Nagy buli, nagy üzlet
Milliárdokat hoz az állam konyhájára a Sziget

„Ha nem kell drog, akkor tíz-tizenkétezer forintból megúszható egy nap a Szigeten - állítja egy pesti főiskolás. - A napijegy idén már hatezer, azután evés-ivás, aztán még több ivás, cigi, miegymás, és pár nap alatt elment a nyári kereseted. De egyre professzionálisabb is az egész.” Az egykor Diáksziget néven induló kezdeményezés, amely 14 évvel ezelőtt deklaráltan a hivatalos könnyűzenei főáramlatok, azaz a mainstream ellenében szerveződött, mára sokak szemében maga lett a mainstream.


Somorjai László
Nem kell a magyar áru
Megrekedt a MAGOR-mozgalom

Az ideológia önmagában kevés. Talán ez az egyik tanulsága a négy évvel ezelőtt lendületes kezdettel induló, magyar áruk vásárlására felszólító MAGOR-mozgalomnak, amely ideológiai alapon, jobboldali érzelmű vásárlók öntudatára épített a tőkeerős és profin szervezett nagyáruházakkal szemben. A mozgalom mára megrekedt, tevékenysége visszaszorult, azonban keresi a kiutat - és az új befektetőket.


Megúszni a kamatadót

Idén nyáron egyre több bank kínál a szeptemberi kamatadó elkerülését célzó termékeket. Ezek az elsősorban hosszú távú konstrukciók arra alapoznak, hogy a szeptember 1-je előtt vásárolt, kamatjellegű jövedelmet biztosító befektetés még nem adóköteles, azaz még nem kell megfizetni utánuk a 20 százalékot. Aki még augusztusban köti le a pénzét, megfelelő konstrukció esetén akár 10 évig is adómentesen kamatoztathatja azt - ha közben nem nyúl hozzá. A legnépszerűbb forma a nyíltvégű befektetési jegy lehet, ahol a hozamot a futamidő során bármikor kiveheti az ügyfél, de megugrott az érdeklődés a 2, 3, 5, 10 éves futamidejű jelzáloglevelek iránt is.


Bonóé a Forbes 40 százaléka

Az antiglobalista nézeteiről ismert Bono, a U2 frontembere 40 százalékos részesedést szerzett a Forbes magazinban. Az énekes 250-300 millió dollárt fizetett a tulajdonrészért. A közel 100 éves amerikai gazdasági magazin egyebek között arról híres, hogy minden évben közli a világ leggazdagabb és legbefolyásosabb embereinek listáját. Bono a jövőben befektetése arányában nemcsak a Forbes és több kisebb hetilap felett gyakorol majd ellenőrzést, hanem a Forbes.com internetes portál felett is.


Mégsem büntetik a kínai cipőket

Az EU 25 tagállama közül 14 elvetette az Európai Bizottság javaslatát, amelynek értelmében a Kínából származó bőrcipőkre 16,5, a Vietnamból származókra 10 százalékos büntetővámot vetettek volna. A büntető vámot azon a címen akarták kivetni, hogy a lábbeliket az előállítási ár alatt értékesítik az unióban. A brüsszeli javaslat elfogadásához a 25 tagállam közül legalább 13 jóváhagyása lett volna szükséges. Brüsszel szeptemberben még előállhat egy újabb javaslattal.


Áfát a repülőjegyekre

A britek forgalmi adó kivetését javasolják a Nagy-Britanniából és az Európai Unió többi tagállamából, így hazánkból is, külföldre induló járatokra a légkört károsító gázok kibocsátásának csökkentése végett. A brit parlamenti bizottság szerint a 17,5 százalékos áfa bevezetése a környezetvédelmi előnyök szempontjából mindenképpen „megéri”, bármennyire is tiltakozzanak - várhatóan - a légitársaságok és légi utasok - írja a The Times.


A pápa mentőautót ajándékoz Libanonnak

Két teljesen felszerelt mentőautót adományozott Libanonnak XVI. Benedek pápa - számolt be róla hétfőn a Kathpress katolikus hírügynökség. A gépkocsik egy ENSZ-segélyszállítmány keretében indulnak útnak a háborús térségbe. A katolikus egyházfő a Vatikán jótékonysági tevékenységét szervező karitatív szervezeten keresztül, a libanoni-izraeli határ mindkét oldalán élő, a konfliktusban érintett lakosság számára nyújtott már segítséget, a Caritas Libanon és a ferences rend szentföldi szervezete útján.


Autóplázák Budapesten

Egy magyar cégcsoport 1 milliárd forintból építi fel a Soroksári úton azt a többszintes Cél Autóplázát, ahol terveik szerint egy helyen lehet majd közel 20 különböző autómárkát megtekinteni és megvásárolni. Szeptemberben Székesfehérvárott és Pécsett nyílik egy-egy 3000 négyzetméter eladóterű egység, novemberben pedig megkezdődik a Soroksári úti beruházás első szakasza. Az emeleti csarnokban kiállított különféle modelleket a vásárlók egy fedél alatt tekinthetik meg és hasonlíthatják össze. Legfelül pedig parkoló lesz. A Jaguar és a Land Rover mellett még körülbelül 15-16 autómárkát kívánnak bemutatni. (Összeállította: Major Nóra)