Vissza a tartalomjegyzékhez

Rákóczi István
Hatalomátadás
Mi jön Castro után?

„Utánam Raul rendelkezik a legtöbb tapasztalattal és ismerettel” - jegyezte meg nem sokkal 2001-ben történt első nyilvános rosszulléte után Kuba első embere, esetleges utódlására célozva. Fidel Castro azonban nem sokkal később azt is hozzátette: „Persze Raul mellett ott van még hazánk rengeteg fiatal tehetsége is a nyomomban.” Kuba alkotmánya mindenesetre úgy rendelkezik, hogy az államelnök huzamosabb idejű kiválása a hatalom gyakorlásából automatikusan az alelnököt emeli a funkciójába, akár egészségügyi okokból, akár halála miatt nem képes tovább tevékenykedni. Bár most Fidel egészségi állapota kelt nem kis riadalmat a szigetországban, sokan máris a legrosszabbtól tartanak.


Fotók: AP

Fidel Castro nem egyszerűen csak államelnök: ő tölti be a Kubai Kommunista Párt Központi Bizottságának első titkári tisztét, ő a Minisztertanács elnöke, valamint a Forradalmi Fegyveres Erők főparancsnoka. E tisztségekben mindenkori első helyettese öccse, Raul Castro, aki egyben az ország hadügyminisztere is. Fidel azonban nemcsak közvetlen utódlásáról gondoskodott jó előre, hanem a hatalom megosztásának elvét is szem előtt tartja. A saját egészségi állapotáról kiadott kommünikében a főparancsnok leszögezi, hogy egyéb - szép számú - tisztségét másra delegálja.
Az utódjelöltek részben veteránok, mint például Ramón Machado Ventura vagy José Ramón Balaguer, részben viszont olyan hozzá közel álló fiatalok, mint Carlos Lage vagy Felipe Perez Roque, aki már jelenleg is külügyminiszter. Ez azt jelzi, hogy amenynyiben egyáltalán lesz hatalmi harc - ha a rendszer túlélése érdekében nem egységesen Raul Castro mögé sorakoznának fel mindannyian -, a szekértáborok közötti választóvonal nemzedéki alapon alakulhat ki. A kijelölt utód, Raul Castro bátyjának árnyékában törékenyebb politikusnak tűnik. Ritkán kerül reflektorfénybe, amit maga 2003-ban egy katonai parádén egyszerű okokkal magyarázott: „Időm kilencven százalékát a Kubai Kommunista Pártnak szentelem, és az én tevékenységem jórészt nem a nyilvánosságra tartozik: ezért is szerepelek keveset a sajtóban.”


Raul Castro

Raul Castro nős, feleségét, Vilma Espínt - aki a kubai „nepotista” kommunizmus szép példájaként a Kubai Nőszövetség elnöke - még az illegalitásban ismerte meg, és a fegyveres harc lezárulta után vette el. Az ifjabb Castro jó szervező, 1959-ben ő teremtett modern hadsereget a népi felkelőkből. A kubai fegyveres erők - aktív szovjet segítséggel - hamar a forradalom exportját szolgáló ütőkártyává váltak a hidegháború kártyacsatáiban. Bár inkább vonalas ortodoxnak tartják, mégis az ő nevéhez fűződik az úgynevezett „szabadpiac”, ahol 1994-től az őstermelők szabadon értékesíthetik feleslegüket a jegyrendszer viszonyai között élő kubaiak számára. A hetvenöt éves Raul Castro egészségi állapotával kapcsolatban is rengeteg pletyka terjed, amiről viszont a hivatalos Kuba diszkréten hallgat. Többszöri hosszas távollétét a nyilvánosságtól mindenesetre ez éppúgy magyarázhatja, mint aszkéta alkata.