Vissza a tartalomjegyzékhez

Vígh Gábor
Szeptembertől kevesebb a gólya
Közgazdász, menedzser, jogász, informatikus

Idén kevesebben jelentkeztek a felsőoktatási intézményekbe, így a ponthatárok is alacsonyabbak voltak, mint tavaly. Míg egy évvel ezelőtt csaknem 150 ezren, addig 2006-ban csak 132 ezren adták be a felvételi lapjukat. A felvettek száma is csökkent, 103 ezerről 93 ezerre.


Fotó: ShutterStock

Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár úgy értékelte, hogy nyugodt felvételi időszakot zárnak le, s egy átlagos felkészültségű, középszintű érettségit tett diáknak jó esélyei voltak a bejutásra. Az adatokból mégis az derül ki, hogy a közkedvelt szakokra a sokszoros túljelentkezés miatt nyelvvizsga és emelt szintű érettségi kellett. A tavalyi 35 helyett idén négy szakon kellett a bejutási határt az elérhető maximális pontszámnál, 144 pontnál meghúzni. A Budapesti Corvinus Egyetemen például a 40 fős keret nem volt elég a nemzetközi gazdálkodási szakon, ahol 35-tel többen érték el a maximális 144 pontot. Itt automatikusan megemelték a keretszámot, amit a szaktárca azonnal engedélyezett. Az intézményekben további kilenc szakon volt 140 pont felett a bejutási küszöb, emellett 83 szakon volt szükség 131 és 140 közötti pontszámra. Ezek az arányok egy-két százalékkal maradnak el a tavaly mértekhez képest. Ugyanakkor 943 olyan szak van, ahol már akár minimumponttal, az alapszakoknál 78, a felsőfokú szakképzésben 72 ponttal be lehet jutni. Ezek általában diplomás képzések, s az esetek többségében költségtérítésesek. Manherz Károly elmondta: teljesen feltöltik az államilag finanszírozott 62 ezres keretszámot.
A legtöbb felvételiző gazdálkodási és menedzsment, jogász szakra került be, de sok a mérnök-, informatikus-, a turizmus-vendéglátás, kommunikációs és médiatudományi, pénzügyi és számviteli, gépészmérnöki, kereskedelmi és marketingképzésekre felvett hallgató is. A következő tanévtől a legtöbben a Pécsi Tudományegyetemre járnak majd, de sok gólya lesz az ELTE-n, a Szegedi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen is. Egyébként három kivételével, átlagosan tíz-húsz százalékkal csökkent az intézményekbe felvételizők száma.
Idén újdonság volt, hogy képzési területekre vették fel a diákokat, s az idei évtől válik általánossá a bolognai folyamatnak megfelelő új képzési szerkezet.
Azok a hallgatók, akiknek most nem sikerült bekerülniük felsőoktatási intézményekbe, a nyár végi pótfelvételin próbálkozhatnak. Augusztus 11-éig közvetlenül a felsőoktatási intézményeknél lehet majd jelentkezni. További lehetőségként beiratkozhatnak tanfolyamra, vagy készülhetnek még egy évet emelt szintű érettségire, hogy jövőre plusz pontokkal tegyenek sikeres felvételit. A felsőoktatási intézmény ezen túl levélben felajánlhatja a hallgatónak, hogy költségtérítéses képzésben folytassa tanulmányait.