Vissza a tartalomjegyzékhez

Makki Marie-Rose
Tömeges pornófüggőség

A pornó és annak mindenféle aberrált változata, például a gyermekpornó is egyre nagyobb érdeklődésnek örvend az elektronikus médiában. A pedofil felvételek készítésének és internetes letöltésének a száma növekszik, a tévénézők pedig bevallásuk szerint nehezen lennének meg pornócsatornák nélkül. Ilyen helyzetben csak remélhető, hogy nem válik példaértékűvé a holland pedofilpárt megalapítása, mellyel kapcsolatban a hágai bíróság úgy döntött: a szavazókra bízza a csoport létjogosultságának elbírálását.

Az Origo internetes hírújság minapi szavazásán közel húszezer olvasó szavazott kedvenceire a tematikus tévécsatornák közül. Az adatok szerint minden negyedik olvasó hiányolná a pornócsatornát az életéből. Honfitársaink nyilván jól ismerik a választékot, miután a jelenlegi statisztikák szerint átlagosan napi minimum négy-öt órát tévéznek. Ezek után akár örvendetesnek is nevezhető, hogy a Magyarországon bejegyzett műsorszolgáltatóknak a hatályos törvények értelmében tilos pornócsatornát működtetniük, ellenkező esetben az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) fellép velük szemben.
Nem úgy, mint a teletexttartalmakkal szemben. Mint arról korábban is hírt adtunk, egy éve megy a huzavona az ORTT, a rendőrség, a fogyasztóvédelem és a TV2 között, a kereskedelmi csatorna teletextoldalain rendre elburjánzó szexchat ügyében, amely tulajdonképpen nyílt gyermekprostitúció-közvetítés. Mint ismeretes, telefonfeltöltő kártyáért vagy készpénzért cserébe ajánlott szexuális szolgáltatást 18, sőt 14 év alatti gyermekek sokasága a TV2 teletextjén, a párkereső chatoldalakon. Ugyanitt idősebb pedofilok is kerestek gyermekeket perverz vágyaik kielégítésére. Kétszer indult már rendőrségi és médiahatósági vizsgálat, amelyek mindkét esetben felelősségre vonás nélkül zárultak le - tettes hiányában. De legalább ilyenkor három hónapig szünetelt a szexchat. Az ORTT a napokban ismételten úgy foglalt állást, hogy a teletexten megjelenő tartalmak ellenőrzése nem az ő hatáskörük. A helyzet mégsem reménytelen, mert amint azt Cs. Kádár Péter, a legutóbb a TV2 ellen feljelentést tevő Fiksz Egyesület elnöke kérdésünkre elmondta: bojkottfelhívást intéztek a legnagyobb hirdetők felé, aminek hatására a tévécsatorna a hirdetések automata moderálása mellett immár négy embert is alkalmaz az sms-ek szűrésére.
Az internetes szűrés viszont sokkal nehezebb, így egyre inkább elárasztják a világhálót a pedofil felvételek. Az ORFK által közzétett, az első negyedévben ismertté vált bűncselekmények statisztikája szerint hazánkban kiugróan (2785-ről 7229-re) megnövekedett a tavalyi időszakhoz képest a tiltott pornográf, azaz pedofil felvételek készítése és az azokkal való visszaélés (letöltés) gyakorisága. Diószegi Gábor, a BRFK ifjúságvédelmi referense úgy tájékoztatott: a fokozott rendőrségi ellenőrzés lehet az egyik fő oka az esetszám növekedésének, bár a meglévő kontroll még mindig édeskevés a valóságos helyzet súlyához képest. Mint megtudtuk, a médiaellenőrzést nem elsődleges tevékenységként, hanem esetszerűen, leginkább lakossági bejelentésre végzik a rendőrségi illetékesek, megfelelő bizonyítékok esetén.