Vissza a tartalomjegyzékhez

Hubert József
Szélsôségek vonzásában
A Fidesz a MIÉP-re, az MSZP a Munkáspártra kacsingat

Az oszi önkormányzati választásokra készülodve meglepo koalíciók körvonalazódnak a magyar pártok között. Az MSZP a Munkáspárt „lázadó” szárnyával, a Munkáspárt 2006-tal folytat tárgyalásokat, a Fidesz a Jobbikkal és a MIÉP-pel áll össze, míg a szélsobalos Magyar Kommunista Munkáspárt a szélsojobbos Honfoglalás 2000 Egyesülettel keresi a közös nevezot.


Árpádsávos lobogóval demonstrál a Jobbik
Fotók: Somorjai László

A Fidesz egyes településeken a MIÉP-Jobbik Harmadik Út szövetséggel az oldalán vág neki az oszi önkormányzati választásoknak. A két radikálisan jobboldali párt között azonban már korántsem akkora az összhang. Míg Csurka István pártja saját jelölttel várja a budapesti fopolgármesteri székért folytatott küzdelmek végeredményét, a Jobbik Zsinka László helyett a fideszes hátszéllel, de függetlenként induló Tarlós István mellé állt.
„Ha 2002-ben Wittinghoff Tamásnak és az SZDSZ-nek nem volt büdös a budaörsi MIÉP szövetségesként, nem gondolom, hogy egy helyi szintu együttmuködés rontaná a Fidesz hitelét” - magyarázta a kialakult helyzetet a Heteknek Kupper András. A XI. kerület fideszes polgármesterjelöltje - aki mögé több jobboldali szervezet, így a Jobbik is felsorakozott - úgy véli: az önkormányzati választásokra készülve nem a pártok országos megnyilvánulásaiból kell kiindulni. „A helyi Jobbik eros emberével tartom a kapcsolatot, aki korábban a Fidesz tagja volt” - mondta Kupper, hozzátéve, hogy a mozgalom helyi tagjai nem vallanak szélsoséges nézeteket.

A szocialista párt a Munkáspárt 2006-ban találta meg szélsoséges szövetségesét az aktuális oszi választásra. A Vajnai Attila által vezetett kommunista beállítottságú - a Thürmer-féle Munkáspártból egy éve kiszakadt - párttal több helyi szervezetük is folytat tárgyalásokat az önkormányzati választásokról.
Nyakó István lapunk megkeresésére elismerte a tárgyalások létezését. Az MSZP szóvivoje szerint a szocialista párt mindig is nyitott volt azokra a kezdeményezésekre, melyek a helyi lakosok érdekeit szolgálták. A politikus ezek közé sorolja a Munkáspárt 2006-tal való együttmuködést is. Nyakó szerint az egyeztetéseknek, megállapodásoknak nagy politikai jelentoségük nincs, még akkor sem, ha ok történetesen a Munkáspárt 2006-on keresztül kívánják megszólítani a szélsobalos szavazók maroknyi csoportját. Mint mondja, pártja attól sem tart, hogy az új szövetséges miatt újult erovel folytatódna az alaphangon mindig is jelen lévo „komcsizás”.


Kupper András

A minden kétséget kizáróan legérdekesebb szövetség a Magyar Kommunista Munkáspárt és a szélsojobbos Honfoglalás 2000 Egyesület között formálódik. A két szervezet tagsága teljes mellszélességgel kiáll a kapcsolatfelvétel mellett. A gyümölcsözo együttmuködés nem új keletu: a 2004. december 5-ei népszavazás közös elokészítésekor elegendo alkalma volt a két pártnak az ismerkedésre. Thürmer Gyula úgy fogalmazott: ha két szervezet egyetért abban, hogy ne adják el a kórházakat, és ne vezessék be a tandíjat, akkor - ideológiai viták ide vagy oda - érdemes összefogni.