Vissza a tartalomjegyzékhez

Mód Julianna
Cseh krumpli

Az osztrák-cseh határtól alig 30 kilométerre fekvo kisváros, Cesky Krumlov - „Cseh krumpli” - amolyan várostörténeti ritkaság, mivel teljes egészében egy muemlék-rezervátum, a világörökség része. A város gótikus, reneszánsz és barokk stílusú házai, templomai, fotere, középkori épületei, gazdag történelme egyedülálló idoutazásra hívják az idelátogató turisták ezreit.


Kilátás a várból a történelmi városközpontra
Fotó: Gerencsér István

Cesky Krumlov a Moldva két hatalmas kanyarulatába épült bele, így több híd köti össze a belso-külso városrészeket. A külso városrészben magasodik Csehország második legnagyobb várépület-együttese, amely az 1250-es évektol épült három várudvarral, vártoronnyal, várkerttel. Ezt a várat az itt élo nemesi dinasztia már az 1300-as évektol kezdve fényuzoen berendezett kastéllyá alakította, majd 1719-tol a Habsburg császári udvarral szorosan összefonódó család hercegi címet kapva háromszáz szobás hercegi rezidenciává alakította. Jelenleg ezeket a hercegi és hercegnoi lakosztályokat két külön útvonalon tekinthetjük meg. A kastély urai pártolták a muvészeteket, különösen a zenét és a színházat. Külön belépojeggyel mi is megnézhetjük a kastély legértékesebb muemlékét, a világon egyedülálló, teljes épségében fennmaradt barokk színházat. Minden kuliszszája eredeti, a díszleteket tíz másodperc alatt csigákkal és kötelekkel ki tudták cserélni. A tökéletes illúziót effektusgyártó gépek egész sorával érték el, a hajótörést vagy a vihart fény- és pirotechnikai hatásokkal tették valósághuvé már abban az idoben is!
A történelmi városka középkori hangulatot árasztó utcáin, sikátoraiban sétálva gyorsan telik az ido; a házak jó része ma már múzeum, étterem, kiskocsma vagy panzió. A folyóparton kellemes látványt nyújtanak a színpompás hajók, hiszen a Moldva folyónak ez a szakasza nyáron a túrakenusok kedvenc találkozóhelye.
Végül egy jó tanács: aki csak teheti, szánjon erre a városkára több napot. Megéri!
(Szállás: kétágyas szobák hotelban 250 CZK/fotol vagy 10 euró/fo. Infó: )
Belépojegy a kastélyba: 1000 forint váregységenként.