Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 30. szám, 2006. július 28

Arcok

Makki Marie-Rose
Clapton, a nagy túlélő
Mindhalálig blues

Eric Clapton telt házas koncertje hatalmas siker volt Budapesten. A hatvanegy éves, Grammy-életmudíjas gitáros, a blues fehér királya harmincegy állomásból álló turnéjának címe megegyezik legutolsó albumáéval: „Back Home”, ami annyit tesz: Hazafelé. Ám kérdéses, hogy egy örök vándoréletet követelo hivatás esetén hol van a „haza”.


Belföld

Sebestyén István
Forró őszre készül a Fidesz
Árnyékkormány, népgyűlés, aláírásgyűjtés

Hosszú hajrát nyitott a Fidesz az októberi önkormányzati választásokra készülve. Ehhez az alaphangot Orbán Viktor tusnádfürdoi eloadása adta, mellyel együtt elindult a Fidesz Jó reggelt, Magyarország! akciója is. Utóbbival a parlamenti kudarc után az utcán kívánják megbuktatni a Gyurcsány-csomagot. Lesz aláírásgyujtés, utcai tömegrendezvény, de Orbánék játszanak az elorehozott választások gondolatával is.


Munkatársunktól
Hidegháború Magyarországon
Amerika rakétabázist telepítene hazánkba?

A hivatalos verzió szerint nem telepítenek amerikai rakétatámaszpontot Magyarországra. A nem hivatalos verzióból már a projekt költségvetését is tudni lehet, bár egyelore több forgatókönyv is létezik a támaszpont helyére vonatkozóan.


Hetek-összeállítás
45 döntés 6 hét alatt
Sok szavazás, kevés változás

A parlament hétfoi záróülését követoen politikusaink már el is indultak kipihenni az elmúlt másfél hónap fáradalmait. Az Országgyulés alakuló ülése óta összesen 45 döntés született: 24 országgyulési határozat, 15 törvénymódosítás és 6 új törvény.


Hubert József
Szélsôségek vonzásában
A Fidesz a MIÉP-re, az MSZP a Munkáspártra kacsingat

Az oszi önkormányzati választásokra készülodve meglepo koalíciók körvonalazódnak a magyar pártok között. Az MSZP a Munkáspárt „lázadó” szárnyával, a Munkáspárt 2006-tal folytat tárgyalásokat, a Fidesz a Jobbikkal és a MIÉP-pel áll össze, míg a szélsobalos Magyar Kommunista Munkáspárt a szélsojobbos Honfoglalás 2000 Egyesülettel keresi a közös nevezot.


Munkatársunktól
Balaton egyenlo szabadszex?
Magyarország megint beégett

Szabadszexszel igyekszik népszerusíteni a fiatalok körében a balatoni üdülést a Magyar Turizmus Zrt. A cég interneten terjedo erotikus vírusmarketingfilmjét a Magyar Reklámszövetség etikai bizottsága vizsgálja, miközben már külföldön is felfedezték.


Bagyarik Cecília
Elszúrt AIDS-megelozés
Törvénytelen helyzetet tart fenn a Parlament

Még nyitott a kérdés, hogy milyen ítélet születik annak a férfinak az ügyében, aki önmagát jelentette fel, mert segítoként részt vett az államilag támogatott tucsereprogramban. „Épeszu körülmények között nem létezhet, hogy elmarasztaló ítélet szülessen” - nyilatkozta lapunknak egy a témában járatos szakember. De vajon mit várhatunk akkor, ha az Országgyulés az Alkotmánybíróság határozata ellenére sem tesz eleget jogalkotói feladatának ebben a kérdéskörben?


Sólyom a díszpáholyban

Az államfo, saját kérésére, ezentúl nem a patkóban, hanem a díszpáholyban fog a Parlamentben helyet foglalni. Ha valaha is felszólal, a pulpitusról beszél majd. Az SZDSZ a magyar demokrácia hagyományaival való szakításként fogta fel a köztársasági elnök döntését. Szerintük a változás azt jeleníti meg, hogy a parlament által választott köztársasági elnök mintegy külso szemléloként és nem a hatalmi ágak részeként vesz részt az ország közéletében.


Már nem fogyunk annyira

Lényegesen mérséklodött a népességcsökkenés üteme az év elso öt hónapjában a KSH adatai szerint. Bár a gyermekek száma több volt a korábbi évekhez viszonyítva, ok sajnos jóval kevesebb családban születtek. 2006 elso öt hónapjában nagyjából ezerrel kevesebb házasságkötés történt, mint egy évvel korábban. A népességfogyás megtorpanásának fo oka a kevesebb haláleset: mintegy ötezerrel kevesebben hunytak el idén, mint 2005 elso felében. A mérleg másik oldalán alig történt változás. Az idei év elso öt hónapjában csaknem kétszázzal több újszülött jött világra, mint az elmúlt év azonos idoszakában.


Leharcolt villamos eladó

A BKV Zrt. eladásra kínálja fel a forgalomból kikerülo UV villamosokat. A társaság honlapján olvasható felhívás szerint a vételi ajánlatokat augusztus 11-éig kell megküldeni a BKV-nak. A Combino villamosok forgalomba állításával a körúti csuklós villamosokkal váltják majd fel az 50 éves UV motorkocsikat és a még annál is jóval idosebb pótkocsikat.


Műkincsrablás Pannonhalmán

Elfogta a rendorség azt a férfit, aki több mint ötven felbecsülhetetlen értéku mukincset lopott el a pannonhalmi foapátságból - jelentette be a Nemzeti Nyomozó Iroda Mukincsvédelmi Alosztályának vezetoje. Az apátságnál elobb belso vizsgálat folyt, majd megtették a feljelentést. A precíz értékelo munka eredményeként a gyanú egy harminchat éves pannonhalmi férfira terelodött, aki az apátság fénymásolóit szervizelte. A férfi egy sziklahasadékban rejtette el az 1300 és 1700 közötti korokból származó, több százmillió forint értéku iratokat.


Életmód

Somorjai László
Hubertus, sör, tandíj
EFOTT 2006

A nyolcezer forintos tandíj turhetetlen, a kétszázötven forintos sör turheto, az ingyen Hubertus viszont király. Legalábbis egyetemistáink, foiskolásaink körében, akik a Balatonból akár négy koncertet is hallgathattak egyszerre.


Fókusz

Hajdú Sándor
Orbán Viktor Erdélyben kesereg
Az ellenzék vezére késôbbre halasztotta a gyôzelmet

Egy másik Magyarország címmel tartotta meg „szokásos évi” eloadását a XVII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Két témában is komoly szakértoként lépett fel: elobb az MSZP-t figyelmeztette a kormányból való kibukás veszélyére, majd az intézményépítés fontosságára tett egy célzást, ezzel szólítva meg az RMDSZ-t. A háttérben mindeközben olyan komoly kérdésekben kellett dönteni, mint hogy ki vigye a Fideszben a határon túliak ügyét, Németh Zsolt vagy Kövér László.


Kiss Csilla
Már a Tusványos sem a régi

Tizenhetedik alkalommal szervezték meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort július 18-23. között a meseszép erdélyi Tusnádfürdon. Az emberi léptékkel számolva jövore már felnottkorát ünneplo Tusványosra idén még a fiatalos szeleburdiság volt a jellemzo, az eloadások sokasága és változatossága miatti rohanás, melyet tizenegy helyszín között kellett kivitelezniük az érdeklodoknek.


Szobota Zoltán
Másfél hónap Perzsiában
Magyarisztán gyógyszere a világnak

Szüle Krisztina húsz éve konduktor a Nemzetközi Peto Intézetben, amely a világ minden országába adaptálható módszerrel segít a központi idegrendszeri eredetu bénulással született gyermekeken. Az alapító professzor már a negyvenes években állította, majd módszerével be is bizonyította, hogy kezeltjei nem reménytelen esetek, akiket elfekvoben kell elhelyezni, hanem aktív tanulással folyamatosan fejleszthetok, és képesek megtanulni akár még járni is. A hungarikum azóta valamennyi kontinensre eljutott, és a hazánkban betanított külföldieket magyar szakemberek kísérik anyaországukba, hogy a módszer gyakorlatba ültetésénél segédkezzenek. Krisztina Teheránban járt.


Háttér

Tihanyi Péter
A pokollal randevúztak Makón
A Henriettán elkövetett gaztettnél csak a megválaszolatlan kérdések fájdalmasabbak

A felismerhetetlenségig (80 százalékosan) összeégett, tizennyolc éves fiatal lányra találtak román hagymaszedo munkások Makó közelében. Fához kötözték, megkínozták, megeroszakolták, valamilyen gyúlékony anyaggal lelocsolták, felgyújtották, majd magára hagyták. Aznap éjjel a rendorség orizetbe vette a huszonéves S. Norbertet (Heni jelenlegi szerelmét), akit a kihallgatás után elengedtek, és a tizenöt éves K. Andrást (Mukit), akit gyilkossági kísérlet alapos gyanúja miatt benntartottak, majd másnap a megyei bíróság letartóztatta.


Gazsó József, Tóth Tamás
Magyar Olimpiai Bizottság: Változás 2006
Megvonnák a bizalmat Schmitt Páltól

Ha felelose nincs is, áldozata napokon belül születhet a Fidesz tavaszi országgyulési vereségének. Schmitt Pál, a párt alelnöke sokak számára nemkívánatossá vált a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöki székében. A hivatalos indok Schmitt összeférhetetlensége, a tényleges feltehetoen az ellenzéki pozíciója miatt várható pénzhiány és a Budapesti Olimpia Mozgalom megalakulása.


Hit és értékek

Lukács András
Életmentés vagy gyilkosság?
Vita az őssejtkutatás körül

Az ossejtekkel a kilencvenes évek végén ismerkedhetett meg a tágabb közvélemény, amikor néhány éven belül több ígéretes eredményrol számoltak be a kutatók. Az ossejtek különlegessége abban áll, hogy a többi testi sejttol eltéroen megorizték osztódási képességüket, ráadásul számos sejttípussá tudnak alakulni. Ennek megfeleloen a remények szerint a jövoben rutinszeruen lehetne szöveteket pótolni a szívben, májban, csontveloben, agyban, attól függoen, hogy hol van rájuk szükség.


Külföld

Gál Rhodé
Hajsza Hajszam után

Omar Hajszam, a terrorizmussal vádolt szíriai-román üzletember a múlt héten elhagyta Romániát. Hajszamot három Irakban dolgozó román újságíró tavaly márciusi elrablásának megszervezésével vádolják. A nemzetközileg is körözött milliárdost vastagbélrákja miatt májusban szabadlábra helyezték, de a múlt héten a bukaresti fellebbviteli bíróság újbóli letartóztatását rendelte el - azonban a szír üzletembernek nyoma veszett.


Martin Melisko
Kemény beszéd

A Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Ján Slota komoly károkat okozott a szlovák diplomáciának, miután a parlamenti koalíciós párt elnökeként az egyik cseh napilapban a Magyar Koalíciós Párt megszüntetését követelte. Nyilatkozatában Kossuth Lajost és Rákóczit a szlovákok gyilkosának nevezte, és azt állította, hogy Dél-Szlovákiában a magyarok uralkodnak, „a Szlovák Köztársaság felségterületén” elnyomják a szlovákokat, s ott szlovákul senkivel sem lehet szót érteni. Slota „irigyli a cseheket”, akik a második világháború után eluzték országuk területérol a németeket, s ezért ma már nincs olyan problémájuk velük, mint a szlovákoknak a magyarokkal. A Nemzeti Párt elnöke továbbá elmondta, hogy nem a magyarok, hanem a Magyar Koalíció Pártja (MKP) azon képviseloi ellen beszél, akik kisebbségként elnyomják a szlovák többségi nemzetet, akik Szlovákiát nem a saját hazájuknak, hanem a történelmi Magyarország részének tekintik.


Hetek-összeállítás
Messze még az enyhülés
Hôségrekordok világszerte

Mind Európában, mind az amerikai kontinensen óriási károkat és több halálesetet okoztak az elmúlt napok hoségrekordjai. Az európai kormányok és segélyszervezetek közös erovel igyekeznek felvenni a harcot a lassan kazánszeruvé váló meleg ellen. Az európai kontinensen a rekkeno hoségnek eddig mintegy 40 halálos áldozata van.


Réti Ervin
Izrael a hátországból

1982-ben Saron parancsnoksága alatt indult izraeli támadás - egy merénylet megtorlásaként - a Fatahland, a Dél-Libanonban berendezkedett palesztin gerillák ellen. Tizennyolc esztendon át tartó megszállás, a Szabra és Satila menekülttáborokban elkövetett vérengzés, végül kényszeru kivonulás következett.


Vígh Richárd
Legyôzhetetlen pajzs Izrael körül?
A világbéke világkormányának akciója

Mialatt katyusa rakéták bombázzák a környezo városokat és falvakat, egy különleges osztag néma csendben gyülekezik a Genezáreti-tó partján álló Nof Ginnosar szállodában. Ok harmincan az izraeli „Jógázó Repülok” nevu szervezet tagjai, akik a „legyozhetetlenség pajzsát” hozták létre maguk körül - transzcendentális meditációval.


Hechs László
Irán Libanonból támad

Libanon és Gáza, Izrael kétfrontos harca nem helyi, még csak nem is regionális háború. Más és több: globális krízis, közepében az iráni atomprogrammal. A Hamasz és a Hezbollah egyike sem nemzeti, hanem iszlám mozgalom. Stratégiai céljuk Iránéval közös: letörölni a zsidó államot a Közel-Kelet térképérol. Ennek végrehajtására külön-külön, de együtt sem elég erosek. Az iráni atombomba azonban alkalmas lehet közös céljuk elérésére.


Németh Csillag
ENSZ helyett NATO
Helycsere a libanoni határon

Amir Perec izraeli védelmi miniszter vasárnap bejelentette, hogy Izrael kész lenne egy ideiglenes nemzetközi hadero jelenlétét elfogadni. Annak ellenére, hogy Izrael korábban szkeptikus volt a nemzetközi delegációk térségbeli tevékenységével kapcsolatban, ezúttal azonban a libanoni hadsereg gyengeségére hivatkozva támogatna egy, a NATO vezénylése alatt álló küldöttséget, amely a libanoni határ mentén állomásozna.


Német kvóta a zsidó bevándorlásra

A német kormányzat pontrendszerrel kívánja irányítani és korlátozni a zsidók bevándorlását a volt Szovjetunió területérol. Maximum 105 pont gyujtheto, az országba való bejutáshoz minimum 50-et kell szerezni a jelentkezonek. A legtöbb pontot a német nyelvtudással (25) és felsofokú végzettséggel (20), illetve kor szerint (15) lehet szerezni. Sokat számít a szakmai tapasztalat vagy egy állásajánlat valamelyik zsidó szervezettol (10-10 pont). Akinek nem zsidó szervezettol van ajánlata, az 5 pontot kaphat. A németországi rokonság léte szintén 5 pontot ér. A rendszer egyelore kísérleti jellegu, a bevándorlási hivatalok túlterheltségét kívánják így mérsékelni.


Hugo Chavez furcsa paranoiája

Venezuela elnökén az utóbbi idoben teljesen erot vett az ötlet, hogy meg kell védenie magát egy esetleges USA-agressziótól, amely a venezuelai olajmezok fölötti ellenorzési jog megszerzésére irányul. Ezért üzletet készül kötni Oroszország elnökével 30 darab CY-30-as vadászrepülogép és 30 katonai helikopter vásárlásáról, továbbá egy venezuelai Kalasnyikov-gyár építésére is esély mutatkozik. Az USA felszólította Oroszországot, hogy tartózkodjon a Venezuelával kötendo fegyverüzlettol, mivel az támogatja a terrorizmust, és a fegyvereket olyan baloldali gerilláknak tervezi eladni, akik ezzel alááshatják a dél-amerikai régió békéjét. Putyin szerint az üzlet nem sért semmilyen egyezményt.


Nincs még legitim ukrán kormány

Nem alakult meg az alkotmányban foglalt hétfo éjféli határidoig az új ukrán kormány, az ily módon a parlament feloszlatására is feljogosított Viktor Juscsenko államfo azonban egyelore nem jelöli egykori elnökválasztási vetélytársát miniszterelnöknek. A márciusban megválasztott ukrán parlamentnek a testület elso ülését követo hatvan napon belül kell megválasztania az egykori szovjet tagköztársaság új kormányát. Az új kabinet nem alakult meg, a Viktor Janukovicsot jelölo oroszbarát koalíció viszont nem cselekedhet anélkül, hogy az államfo hivatalosan áldását adná a jelölésre. (MTI)


Sport

Németh S. Szilárd
NB II-es Fradi? Kizárt
Jogászok játszanak az élvonalért

„Irány a vágóhíd! Pusztuljatok!” - ilyen és hasonló falfirkákkal üzentek a vezetoségnek a feldühödt Fradi-drukkerek, miután megtudták, hogy csapatukat kizárták az NB I-bol. A Fradi jogásza szerint nincs minden veszve, mégis a marakodás uralja a zöld-fehér egyesületet. „Két és fél évig küzdöttünk, harcoltunk azért, hogy a klubot egyenesbe hozzuk. Beteljesedett a sorsunk…” - nyilatkozott Tepszics Ignác, az FTC-t muködteto cég ügyvezetoje, azután hogy megtudta, a Ferencváros története során eloször nem indulhat a magyar labdarúgó élvonalban.


Eredmények tabellák
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Mód Julianna
Cseh krumpli

Az osztrák-cseh határtól alig 30 kilométerre fekvo kisváros, Cesky Krumlov - „Cseh krumpli” - amolyan várostörténeti ritkaság, mivel teljes egészében egy muemlék-rezervátum, a világörökség része. A város gótikus, reneszánsz és barokk stílusú házai, templomai, fotere, középkori épületei, gazdag történelme egyedülálló idoutazásra hívják az idelátogató turisták ezreit.


VII. Középkori Várnapok

 - Diósgyori Forgatag - (Miskolc-Diósgyor, Vár u. 24.)


VIII. Különleges asztali örömök

VIII. Különleges asztali örömök Somogyban - július 29-én Kukoricás ételek fesztiválja (Gadány) és Prósza-parádé (Segesd); augusztus 4-5-én Királyi Szakácsok Nyomdokán - hagyományorzo szakácsverseny (Nagyszakácsi).


Nagyvázsonyi Lovasnapok

Nagyvázsonyi Lovasnapok július 29-30-án és augusztus 5-6-án a Völgy Parkban.


Nyár a Lánchídon

Nyár a Lánchídon - a fováros legnagyobb ingyenes kulturális fesztiválja augusztus közepéig tart. Július 29-én a pesti oldalon 10 órakor a Maszk Bábszínház gyermekeloadása; 17 órakor Promenád fúvószene; 20 órakor Szakcsi Lakatos Béla estje.


Színes

Duma Plaza

Polihisztor vagyok, és emellett még számos más tudományban is jártas


Plázainfópult
valódi szövegek
Tovább a cikkhez >>>

Ez neked vicces
Tovább a cikkhez >>>

Üldözéses akció
Tovább a cikkhez >>>

Ha túl sötét a harisnya
Tovább a cikkhez >>>

Mi van a képen?
Tovább a cikkhez >>>

Göndi
Jó reggelt, Magyarország
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Munkatársunktól
Élhetnének jól is
A fegyverkezés viszi el Irán mesés bevételeit

Irán az Öböl-térség második legnagyobb gazdasága Szaúd-Arábiát követoen. Exportbevételének mintegy 85 százalékát az olajszektor adja, ami a költségvetés 30-40 százaléka. Az amerikai Központi Hírszerzo Ügynökség (CIA) adatai alapján az utóbbi években az egekbe repülo olajáraknak köszönhetoen Irán 40 milliárd dollárt halmozott fel, de látható szinten ez a pénz sem hozott megoldást a munkanélküliséget és az inflációt tekintve. A lakosság egy része továbbra is kecsketartással és jó esetben gabonatermesztéssel foglalkozik. A „fekete aranyból” származó milliárdok nagy részét tömegpusztító fegyverek fejlesztésére és eloállítására fordítják.


No euró

Összességében kedvezo fogadtatásra lelt a londoni elemzoi közösségben Veres János pénzügyminiszter bejelentése arról, hogy javasolta a kormánynak az autópálya-építési kiadások költségvetésen belüli elszámolását. Több londoni elemzo értelmezése szerint ugyanakkor Magyarország ezzel gyakorlatilag feladta a 2010-es eurócsatlakozási céldátumot.


Rejtély

Rejtélyesnek tartják a londoni piaci elemzok az MNB hétfoi döntését a jegybanki alapkamat 50 bázispontos emelésérol. A szakemberek elsosorban azt furcsállják, hogy mi késztethette a korábban enyhe döntéseket hozó mo-netáris tanácsot egy ilyen radikális lépésre. Az elemzok szerint a testület ezzel a lépéssel akarta bizonyítani, hogy a 3 százalékos inflációs cél tartásához hajlandó radikális szi-gorításokra is.


Mérleg

Májusban az iparban folytatódott a konjunktúra az áprilisi megtorpanás után, az elso öthavi átlagos növekedés 10 százalékos volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal összefoglaló jelentésében. A reálbérek január-májusban 5,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. 2006. január-májusban a teljes munkaidoben foglalkoztatottak egy fore jutó bruttó átlag-keresete 168700 forintot, a nettó átlagkereset 111000 forintot tett ki.