Vissza a tartalomjegyzékhez


Gáz van
Hazánk a Gazprom túsza lehet

Az orosz Gazprom megvásárolta az E.ON-tól a magyar gáztározó- és nagykereskedelmi rendszer közel felét, és ezáltal megszerezte a számára oly nagyon áhított belső piaci pozíciót az unión belül. Az energiaóriás Magyarországon keresztül komoly lehetőséget szerzett az európai energiakereskedelemben.

Papp László

A közelmúltban jelentkező energiaválság Európát cselekvésre sarkallta, melyből hazánk jelentős hasznot remélhetett, ugyanis kedvező fekvéséből fakadóan kiválóan alkalmas arra, hogy gázelosztó központtá váljon a kontinens számára. Egységes uniós energiapolitika hiányában Oroszország szembe tudná fordítani egymással a nyugati és a keleti uniós tagállamokat, ha valamelyik felet zsarolni kezdi az energiahordozók szállításának szüneteltetésével. Amennyiben viszont hazánk a többi tagállammal egyetemben hatalmas tározókat épít, hozzájárulhat a stabilabb energiaellátáshoz, ugyanis a tagországok képesek lennének válság esetén egymást kisegíteni, és ezzel biztosítani az egységes fellépést. Mivel azonban az orosz piac sem engedheti meg magának, hogy egy kontinens nagyságrendű megrendelést elveszítsen, a Gazprom megelőzte a hallgatásba burkolózó magyar államot, és lépett. A síri csendet csak a gazdasági miniszter néhány, korántsem meggyőző mondata törte meg, amely szerint ez a tranzakció éppen az ellátás biztonságát növeli. A parlament ennek jegyében fogadta el hétfőn a földgázellátásról szóló törvény módosítását, amely alapján a kormány egy igazságosabb gázár-kompenzációs rendszer kiépítésére törekszik, illetve kiterjesztette mindezt a távhőszolgáltatást igénybe vevőkre, mivel őket is érinti majd az áremelkedés.

A Gazprom a német E.ON-tól, egy barterüzlet keretében szerezte meg a két magyar gázszolgáltató ötven mínusz egy százaléknyi tulajdonjogát. A megállapodás igen fontos az orosz energiaóriás számára, aki hosszú ideje próbálja megvetni lábát az európai fogyasztói piacon, mivel a profitrés itt sokkal magasabb, mint a kitermelésben. A Fidesz álláspontja szerint ez a megállapodás az ország Gazpromtól való egyoldalú függőségét erősíti, valamint az energiapiaci versenyben a gázár szempontjából komoly kockázati tényezőnek tekinthető.
A tranzakció következtében több állam is a Gazprom túsza lehet, ugyanis a gázárakról szóló hosszabb távú megállapodás 2016-ban lejár, így újra kell majd kialkudni a hosszú távú árstratégiát. Pozícióinkat pedig nagyban ronthatja az a tény, hogy a jövőben attól akarunk majd gázt vásárolni, akinek értékesítőként innentől kezdve duplán érdeke, hogy a magyar gázárakat „felverje az égbe”.