Vissza a tartalomjegyzékhez

Vígh Gábor
Ma már a Fidesz nyerne
Egyre népszerűtlenebbek a kormánypártok

A Bokros-csomag idején sem veszített népszerűségéből olyan mértékben a kormány, mint az elmúlt hónapban. A három legjelentősebb közvélemény-kutató cég felmérései - eltérő mértékben ugyan, de - megerősítik a fenti állítást.

A Szonda Ipsos június 16 és 23 között 1500 fős minta alapján készült felmérése szerint, ha most lennének a választások, a Fideszre a választókorú megkérdezettek 30 százaléka, az MSZP-re 28 százaléka szavazna, az MDF-re 3, az SZDSZ-re 2 százalékuk, míg a KDNP-re és a MIÉP-re 1-1 százalékuk adná a voksát. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 46, az MSZP 42 százalékon áll, míg az SZDSZ jelenleg az aktív szavazók 3 százalékára számíthat. A felmérés szerint a megszorító gazdasági lépések bejelentése és még inkább az ezt megelőző találgatások megváltoztatták a politikai klímát és a pártok közötti erőviszonyokat. A kormánypártok és politikusaik népszerűségvesztését azonban nem tudta az ellenzék teljesen a maga hasznára fordítani, míg az MSZP 34 százalékról 28-ra esett vissza, addig a nagyobbik ellenzéki párt támogatottsága csak 2 százalékkal, 28-ról 30-ra növekedett. Május óta az ország jelenlegi irányát szkeptikusan látók aránya is nőtt, 39 százalékról 59 százalékra.
A Medián 1200 fő személyes megkérdezésével készített országos felmérést, melynek eredménye szerint a miniszterelnök népszerűsége 9 százalékponttal csökkent, az MSZP potenciális szavazótábora a teljes népességben 37-ről 31 százalékra esett vissza, a Fideszé pedig csaknem ugyanekkora mértékben, 38 százalékra nőtt. A Medián szerint a biztos pártszavazók 51 százaléka szavazna a Fideszre, 39 százaléka az MSZP-re, az SZDSZ-re és az MDF-re pedig egyaránt 4 százalékuk. A kérdésre, hogy Magyarországon általában véve jó vagy rossz irányba mennek-e a dolgok, a megkérdezettek 29 százaléka optimistán, 62 százaléka pedig pesszimistán nyilatkozott.
A Századvég és a Tárki Rt. közös kutatása szerint a májusi eredményekhez képest júniusban nőtt a pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya, az előző hónaphoz képest 10 százalékponttal magasabb a választ megtagadók és a bizonytalan pártválasztók aránya.
A választásokon való részvételi hajlandóság is csökkent, áprilisban még 69 százalék, májusban 64, míg júniusban már mindössze 60 százalék vallja, hogy biztosan elmenne szavazni, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások. A pártok népszerűségét vizsgálva a felnőtt magyar lakosság körében mind az MSZP, mind pedig a Fidesz támogatottsága 30-30 százalék. Ebből is láthatjuk, hogy míg az MSZP népszerűsége a májusban mérthez képest 8 százalékpontot csökkent, addig a Fidesz támogatottsága 30 százalékon stagnál.
Abban mind a három kutató cég egyetért, hogy ha most lennének a választások, sem az SZDSZ, sem az MDF nem kerülne be a Parlamentbe, és tíz év óta az is most fordul elő először, hogy az MDF támogatottsága nagyobb, mint a liberálisoké.
Ami pedig a kormánypárti politikusok népszerűségét illeti, Gyurcsány előrejelzései beigazolódtak: ő maga is megsínyli a reformintézkedéseket. A megszorítások közlését magára vállaló miniszterelnök 8, a pénzügyminiszter 5 pontot veszített, ám előbbi még így is a politikusi rangsor felső negyedében maradt. A Fidesz és a KDNP politikusainak rokonszenvindexei 1-2 pontot emelkedtek, de ezzel nem rendezték át a listát, egyedül Orbán Viktor lépett előbbre 5 pozíciót.