Vissza a tartalomjegyzékhez

Szula János
Nagy pénz, nagy foci

A leggyengébb csapatok is minimum egymilliárd forintot kasszírozhatnak a világbajnokság után, és az egyetlen percet sem játszó focista is kereshet egymillió forintot a napidíjakból. A jobbaknál persze meredeken emelkedik az összeg, könnyen kijöhet a tíz-húszmilliós fizu. Fejenként. Meccsenként.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség révén a győztes az érmek és a kupa mellett 15,6 millió euróval (körülbelül 4 milliárd forint) lesz gazdagabb. A döntő elvesztése okozta sokkot a FIFA 14,6 millióval igyekszik tompítani, az elődöntőben elvérző gárdák 13,9 milliót kapnak, míg a negyeddöntősök 7,5 millió, a nyolcaddöntősök 5,5 millió eurót.
Eszerint Brazília, Argentína, Spanyolország és Ukrajna 7,5 millió eurót, Svédország, Mexikó, Ecuador, Hollandia, Ausztrália, Svájc, Ghána és Anglia pedig 5,5 millió eurót már biztosan magával vihetett Németországból.
A csoportkör után búcsúzó együtteseknek is jut 3,9 millió euró, tehát a kis afrikai csapatokat sem kell túlzottan sajnálni. A FIFA a pénzdíjakon felül magára vállalja a vb-résztvevő csapatok útiköltségét, valamint minden együttes számára németországi tartózkodása alatt személyenként 259 euró (körülbelül 77 ezer forint) napidíjat is fizet.
Sok csapat titkolta a média előtt a felajánlott pénzösszegeket. Togo például azért, mert a múltban a szövetség vezetői mindig bőkezűen ígérgettek, de aztán nem fizettek. A csapat lázongani kezdett, a togói szövetség elnöke a vb nyitónapján ült le tárgyalni a játékosokkal, hogy elhárítsa a sztrájkveszélyt.
A hazai támogatás a spanyol játékosokat motiválta leginkább, akik fejenként 570 000 euró (150 millió forint) ráadást élvezhettek volna a végső győzelem esetén.
A portugál szövetség bizonyára sejthette, hogy Figóék nagy esélylyel pályáznak az aranyéremre, ezért nemzetközi szinten viszonylag alacsony összeget, fejenként „csak” 270 000 eurós prémiumot kínált válogatottjának.
Az Olaszország-Németország mérkőzés előtti pszichikai hadviselés részeként az egyik német bulvárlap azt írta, az olasz focisták lusták és pénzsóvárak. Az állítás igazságtartalmáról csak annyit: a kitűnő olaszok olyannyira nem lustultak el, hogy a 118. és a 120. percben lőtt gólokkal ejtették ki a házigazdákat a döntőből, ráadásul a végső győzelmük esetére felajánlott fejenkénti 250 000 euró, azaz 70 millió forint az egyik legalacsonyabb összegű prémium.