Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 25. szám, 2006. június 23

Arcok

Zsurkán Mariann
A harmadik évezred nőideálja
Az identitászavar diadala

Két hete megszületett a favoritpár, Angelina Jolie és Brad Pitt közös gyereke, az anya akaratából Afrikában, Namíbiában, a legnagyobb titoktartás közepette. A Shiloh Nouvel Jolie-Pitt névre hallgató sztárbébi neve mindössze annyit tesz: új messiás. A brit People és Hello! magazinok négymillió dollárt fizettek az újszülöttről készült exkluzív fotókért. A befolyó pénzösszeg egy, a harmadik világot támogató alapítvány számlájára kerül. Kérdés, hogy a sok műgonddal és külsőséggel fogalommá csiszolt színésznő képes lesz-e családja körében végre magára találni. A Playboy magazin mindenesetre már a minap felkérte őt egy fotózásra.


Belföld

Hetek-összefoglaló
A Fidesznek szüksége van Tarlósra
Veterán városatya lesz Demszky kihívója

Lapzártánk után dönt a Fidesz elnöksége, hogy elfogadja-e Tarlós István III. kerületi független polgármester azon feltételeit, melyeket a főpolgármester-jelöltség elvállalásával kapcsolatban kötött ki.


Gyurcsány a népszerűség-vesztésről

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint csökkenni fog a népszerűsége a kormány bejelentett intézkedései miatt. A politikus többek között erről is beszélt szerdán a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában.


Prostiexport Olaszországba

Hattagú, magyarokból álló csoportot lepleztek le, akik magyar lányokat szerveztek be prostituáltaknak Olaszországba.


Hetek-összefoglaló
Az MSZP számít Tollerre
Súlyos az állapota a balesetet szenvedett politikusnak

„Továbbra is stabil a hétfőn balesetet szenvedett Toller László országgyűlési képviselő állapota, akit folyamatos altatásban tartanak - tudatta a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának igazgatója hivatalos közleményében. - Tartósan intenzív terápiára szorul, többek között folyamatos altatásra” - írta Dóczi Tamás professzor, hozzátéve, hogy a politikus állapotáról a jövőben rendszeres tájékoztatást adnak.


Csek Péter
Adócsalásban a világ élvonalában vagyunk
Beszélgetés Barcza Györggyel, az ING Bank vezető elemzőjével

Az elemző szerint az ország kényszerhelyzetben van, és ha a kormány nem lép sürgősen, akkor annak kiszámíthatatlan következményei lehetnek. Barcza György úgy véli: Csehországban hasonlóak az adókulcsok, mint Magyarországon, ott mégis jóval kevesebben síbolják el a közterheket.


Hetek-összeállítás
Negatív rekordokat dönt a forint
Az elemzők szerint jobb lett volna, ha a jegybank nem emel kamatot

A héten több negatív csúcsot döntött a forint árfolyama. Szerdán az euró árfolyama 279 forint fölé emelkedett - ami történelmi mélypontot jelent. A viszszaesést a jegybank hétfőn bejelentett kamatemelése váltotta ki: a Monetáris Tanács az alapkamatot 6-ról 6,25 százalékra emelte fel.


Sebestyén István
Még a papagájt is elvitték
Terjeszkedik a madárkór az Alföldön

Egy hónapon belül 100 százalékban kártalanítja a kormány azokat a gazdákat, akiknél a baromfiinfluenza kapcsán kényszervágásokat hajtottak végre. Ezzel együtt enyhültek a baromfifelvásárlással kapcsolatos szabályok is. A vírus azonban továbbra is ott lappang a megfigyelés alá vont térségben, újabb megbetegedéseket okozva. Ráadásul Japán után Kína is leállította a magyar baromfi importját.


Munkatársunktól
Ez nem mese
A jövő nemzedéke legfeljebb meséket olvas

A magyar fiatalok szinte alig olvasnak szépirodalmat, ám a Harry Pottert, a Gyűrűk urát, és a Da Vinci-kódot a legtöbben kézbe vették.


Hajdú Sándor
A szervek útja

Molnár Lajos menesztette a Hungarotransplant Kht. vezetőjét, miniszteri biztost nevezett ki, s a tárca feljelentést is tett az ORFK-n. A napokban kirobbant botrány szerint indokolatlanul, sőt szabálytalanul kerültek külföldre magyar donorokból származó szervek. Az emberi szervek nemzeti kincsnek számítanak, ezért ezek felhasználását szigorú törvények szabályozzák.


Szavazunk az abortuszról?

„Alulírottak országos népi kezdeményezést támogatunk az alábbi kérdésben: kérjük a T. Országgyűlést,  hogy tűzze napirendjére olyan új törvényi szabályozás megtárgyalását, amely szigorítja a művi meddővé tétel feltételeit” - olvasható az aláírásgyűjtő íven. Az OVB egy ellenszavazattal hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet. A népi kezdeményezés akkor lesz sikeres, ha azt legalább 50 ezren írják alá érvényesen két hónap alatt.


Életfogytiglan plusz három hónap

Három hónap, egy évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte nem jogerős ítéletében a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán Kaiser Edét magánokirat-hamisítás bűntette miatt. Az ügy előzménye, hogy Kaiser Ede 2002 elején karambolozott gépkocsijával, amelyet megvásárolt ugyan, de nem íratott át a nevére. A vádlott 2002 februárjában, a történtek után - a gyors ügyintézés érdekében - jogosulatlanul írt alá egy, a biztosítási összeg felvételéhez szükséges kárbejelentő lapot. Az ehhez csatolt tulajdonosi meghatalmazást - szintén jogosulatlanul - társa, a másodrendű vádlott szignálta. Kaisert 2004 decemberében tényleges életfogytiglanra ítélte a móri vérengzés és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Bíróság. (MTI)


Bizottság a szennyezett ivóvíz nyomában

Megkezdte munkáját az a tényfeltáró bizottság Miskolcon, amelynek az a feladata, hogy kiderítse a város területét érintő vízszennyezés okait. Káli Sándor, Miskolc polgármestere a Vízszennyezés Tényfeltáró Bizottság vezetőjének Kádár Sándor bánya- és hidrogeológus mérnököt kérte fel. A bizottság feladata, hogy széles körű vizsgálatot folytasson annak kiderítésére, hogyan és miként fertőződhetett meg Miskolc város egyes részein az ivóvíz, milyen esetleges további intézkedések megtételére van szükség a vízszennyezéssel kapcsolatban, valamint a jövőben hogyan lehet elkerülni a hasonló eseteket. Az első összefoglaló jelentésnek július 3-ára kell elkészülnie.


Életmód

Pajor István
Orsó, dugóhúzó, háton repülés
Hatezerötszáz óra a levegőben

A kövér esőcseppek mint gumilabda pattannak magasra a betonról. Az eső áztatta beton a tököli repülőtér kifutópályája. Korábban ez volt az „ideiglenesen hazánkban állomásozó” szovjet hadsereg légibázisa.


Szlazsánszky Ferenc
Brazília, Magyarország

1958: - Marikám, este később jövök, tudod, ma játszanak a brazilok, és az egész brigád együtt hallgatja a közvetítést. A művezető behozta az Orion rádióját, óriási lesz.


Fókusz

Vígh Richárd
Amerika és a magyarok
Budapesten járt George W. Bush

Lapzártánkkal egyidőben érkezett Budapestre George W. Bush amerikai elnök, aki a kijevi belpolitikai bizonytalanságok miatt lemondott ukrajnai útja helyett választotta hivatalos úticélnak Magyarországot. Az elnök Bécsből érkezett, és Európában töltött hatvanhárom órájából huszonkettőt szán Budapestre. George W. Bush előtt utoljára apja járt elnökként Magyarországon - tizenhét évvel ezelőtt.


Rimaszombati Andrea
Európa nyári üzemben
Nincs alkotmány, de elnököt akarnak

Nincs sokkal jobban felkészülve az Európai Unió George W. Bush amerikai elnök fogadására, mint a múlt hét végén tartott konferencia előtt. A brüsszeli tárgyalássorozat Vaclav Klaus cseh elnök szerint „szójátékok” tömkelege volt, a lengyel elnök, Kazimierz Marcinkiewicz pedig „kollektív szunyókálásnak” minősítette a javaslatokra történő reagálást. Egyesek szerint a foci-vb sokkal inkább izgatta a résztvevőket, mint maguk a napirendi pontok.


Háttér

Szobota Zoltán
Boldogasszonytól a meleg párokig
Szodoma Budapesten

A rituális mágiához és az ősök szelleméhez forduló feminista boszorkányok, illetve a jogegyenlőségért gátlásaikon - ha kell erőszakkal is - túllépő homoszexuálisok parádéznak a héten Budapesten.


Márványi Péter, Gyergyóditró
Autonómia közfelkiáltással
Székely nemzetgyűlés az erdélyi Ditrón

„Minek az a sok traffipaxos rendőr a környéken? - Hogy el ne siessük az autonómiát…” Még meg sem kezdődött a székely nemzetgyűlés, megszületett az első kesernyés vicc róla. Rendőr valóban volt bőven, nyilván remekül kaszálhattak a gyűlésre igyekvők között, de az esemény nem keltett túl sok izgalmat Gyergyóditrón túl. Bezzeg március 15-e előtt a levegő tele volt ideges latolgatással, a nagyromániások hírhedt vezére híveit vezényelte volna Székelyudvarhelyre, ott és akkor tényleg kellett volna sok rendőr - de provokációra végül ott sem került sor, Vadim Tudor nem ment oda, a román elnök pedig csak a gyűlés másnapján.


Kulcsár Árpád
Termékenység-istennők és istenanyák a történelemben

A legkorábbi ismert civilizációban, a suméroknál központi szerepet játszott a termékenység-istennő, Innin. Az őket követő akkád birodalomban Istar néven tisztelték, és ugyanezen a néven vonult be az asszír és babiloni mitológiába is. A Földközi-tenger keleti partvidékén élő sémita népek Astartának nevezték saját termékenységistennőjüket. Bár a nevek különböztek, mégis egyugyanazon szellemi lénynek tekintették őket. Jól mutatja ezt, hogy az egyiptomiak mind Istart, mind pedig Astartát saját isteneik sorába iktatták, de egy istennőnek tartották mindkettőt. Egyetlen közel-keleti nép volt, amely nem kívánt részt venni a korabeli világ erőteljes vallási keveredésében: az ókori zsidóság. A próféták egyértelműen hirdették, hogy a Mindenható Isten számára teljességgel elfogadhatatlan Astarta (Astarot) tisztelete éppúgy, mint bármely más istennő kultusza.


Hit és értékek

Németh Csillag ,Rákóczi István
Egymillióval vezet Jézus
Két tömegrendezvény Săo Paulóban, három napon belül

Közel hárommillió evangéliumi keresztény vett részt a Săo Paulo szívében tartott Felvonulás Jézusért elnevezésű rendezvényen. A rendőrség becslése szerint a résztvevők száma a tavalyihoz képest megduplázódott. Ma már a legnagyobb dél-amerikai ország minden ötödik állampolgára pünkösdi vagy neoprotestáns keresztény. A világ legnépesebb katolikus országában lezajló változásokra a nemzetközi médiumok is felfigyeltek, különösen annak kapcsán, hogy a keresztény tömegdemonstráció csupán két nappal előzte meg a szintén Săo Paulóban megrendezett nagyszabású melegfelvonulást.


Hetek-összeállítás
Az iszlám és az írónő
Miért perlik az olasz muszlimok Oriana Fallacit?

„Európa az iszlám gyarmata lett” - állította Oriana Fallaci olasz írónő abban a könyvében, amelynek állításai miatt tavaly Adel Smith, az Olasz Muzulmánok Szövetségének elnöke, szélsőséges muzulmán vezető tavaly tavasszal beperelte a Bergamói Bíróságon. A per múlt héten vette kezdetét. Az írónő úgy döntött, hogy nem vesz részt az eljárásban, amely szerinte a szólásszabadság megcsúfolása, s első lépés az iszlámot kritizálók elleni boszorkányüldözéshez. Fallaci ezért biztos elítélésében is, de az olasz közvélemény jelentős része mellett immár baloldali politikusok is kiállnak az írónő és a szólásszabadság mellett. A vádló, Adel Smith egyébként többször is gyalázta a zsidó és a keresztény vallást, a katolicizmust éppúgy, mint a kereszténység egészét, egy ízben pedig Fallaci megölésére is felszólított A harag és a büszkeség kijelentései miatt. Ezért Smith érzékenysége igencsak egyoldalúnak tűnik, a Bergamói Bíróság eljárása - jelesen, hogy helyt adott a keresetnek - vitatható. Most néhány szemelvényt közlünk a könyvből, amelyekben Fallaci az iszlám európai térhódítását taglalja. Az elmúlt évek eseményei alapján az olvasóra bízzuk annak eldöntését, hogy Smith-nek vagy Fallacinak van-e inkább igaza.


Külföld

Hetek-összeállítás
45 nap volt a támadásig
Elgázosították volna a New York-i metrót

A Time magazin internetes oldalán múlt szombaton megjelent egy érdekes kivonat Ron Suskind legújabb könyvéből. Egy százalék doktrína című könyvében a Pulitzer-díjas szerző lerántja a leplet az al-Kaida egyik közelmúltbeli, nagyszabású tervéről, melyről eddig mit sem tudtunk. Oszama bin Laden legfőbb helyettese ugyanis mindössze 45 nappal az akció végrehajtása előtt lefújta a New York-i metró elgázosításának tervét.


Bugár Árpád, Pozsony
Irány a koalíció
Robert Fico győzőtt Szlovákiában

A hétvégi szlovák előrehozott parlamenti választásokon az előrejelzéseknek megfelelően az Irány (Smer) baloldali párt győzött, megszerezve a voksok mintegy harmadát. Robert Ficónak, a párt vezetőjének azonban nincs könnyű dolga, amennyiben tartani akarja a választások előtti ígéreteit, emellett pedig a külföld számára is elfogadható és stabil kormányt szeretne létrehozni.


Dési János, Morvay Péter
Több adó, kevesebb trükk
Interjú Kovács László uniós biztossal


Sport

Papp Levente
A leghíresebb söprögető
Beckenbauer, a vb védjegye

Két ember él a földön, akinek játékosként és szövetségi kapitányként egyaránt sikerült futball-világbajnokságot nyerni. Az egyik a brazil Mario Zagallo, a másik Franz Beckenbauer. Zagallo azonban nem szervezett világbajnokságot, Beckenbauernek most ez is megadatott. Németország hatalmas lehetőséget kapott az idei rendezés elnyerésével, és ez nem sikerülhetett volna Beckenbauer kiterjedt nemzetközi kapcsolatai és ügyes lobbitevékenysége nélkül. Kézenfekvő volt, hogy őt kérjék fel a vb szervezőbizottságának vezetésére.


Géresi Márton
Feszültség tetőfokon

A tét az idei világbajnokságon is óriási, így talán nem meglepő, hogy rengeteg játékosnál, edzőnél és szurkolónál hamar elszakad a cérna. Sokszor nem sikerül higgadt fejjel fogadni kedvenceik vergődését, a játékvezetők ténykedését vagy csapattársaik egy-egy megmozdulását.


A koncentráció fog dönteni
Gera Zoltán rovata a vb alatt

Két hét elteltével már kimondhatjuk, egy rendkívül jól megszervezett világbajnokságot láthatunk. A németek igazán megadták a módját, minden részletre odafigyelnek. Meg is van az eredmény, eddig minden mérkőzés telt ház előtt zajlott, és a további meccsekre is csak a feketepiacon lehet jegyet szerezni - csillagászati áron. A németek szervezőkészsége talán nem meglepő, a csapatuk eddigi kiváló teljesítménye viszont számomra váratlan, sokkal jobban játszanak, mint amire számítottam.


Gazsó József
A süllyedő gall különítmény
Eljárt az idő Zizouék felett

Úgy tűnik, a franciák az idei évre is átmentették az előző világbajnokságon mutatott formájukat. Mert amikor egy csapat a legjobb teljesítményét a meccs előtti himnuszok eléneklésekor nyújtja, valószínűleg nincs minden rendjén.


Eredmények, tabellák

Az els forduló eredményei


Szabadidő

Részletekben megbújó múlt
Hack Róbert fotókiállítása

Budapest szecessziós építészetének fényképes dokumentálását 2000-ben kezdte meg Hack Róbert fotográfus, egy, az európai szecessziós városokat összefogó, nemzetközi együttműködés keretében. A kevésbé dokumentarista jellegű, szubjektív látásmódban készült képekből kiállítás is nyílt a Budai Várban. A tárlaton bemutatott felvételek nem a látványos épületek egészére, hanem az ámulatba ejtő részletekre hívják fel a figyelmet.


Mozaik

A mozilátogatás a legnépszerűbb kikapcsolódási forma a középiskolások körében, ezt követik a kiállítások és a koncertek. A FISZ kutatása megerősíti azt is, hogy a nők sokkal többet olvasnak, mint a férfiak.


Jakab Krisztina
Recept

Pasticcio A pasticcio, azaz rakott makaróni az egyik legkedveltebb görög étel, főleg a gyerekek szeretik. Hozzávalók:


Színes

Da Göndi
A da Vinci-hód

A nagy sikerre való tekintettel a leleményes antarktiszi szerző, Mem Brán elkészítette a lakatlan szigeten is több százezer példányban eladott művének újabb három részét. A szerző bevallása szerint a folytatások megírása a kutatómunkákkal együtt mintegy fél órát vett igénybe.


Duma Pláza

A hivatalos szóvivőnek senki nem dől be, a neve elhallgatását kérő informátornak mindenki hisz.


Hungarikum


Nem fog fájni


Gézengúz


Vébéinfluenza

- Drágám, túl sok meccset nézel! Hányszor mondjam, hogy hajháló és nem oldalháló!


-kormosfree-
Magyar virtus

Anyukám, nem látom, menjél már odébb! Lassan eltakarod a legnagyobb képernyős tévét is. Olcsó volt, a kutya se veszi, mert még egy sörösüveg sem áll meg a tetején. Méghogy LCD. Ez a Ronaldo, te, ez úgy meghízott, a hétszázát. A jólét, ugye, jól tartják a focistákat, és hát futni se tud, nézz oda.


Üzlet

Csingár Edit, Makki Marie-Rose
Szívnak, szívunk
Évente több százmilliárdba kerül az alkohol- és nikotinszenvedély

Egymillió alkoholista, négymillió dohányos. Ennyi szesz-és nikotinfüggő él Magyarországon. Káros szenvedélyük árát mindannyian fizetjük. Az összköltséget csak becsülni lehet, a nagyságrend több százmilliárd forint évente.


Digitális robbanás
Több tucat új tévécsatorna indulhat jövőre

Nyolc televíziós és három rádiós frekvenciát szerzett meg Magyarország Genfben a múlt hét végén zárult „frekvencia- értekezleten”. Ezzel a jelenlegi három analóg helyett nemsokára harminc-negyven digitális, földi sugárzású tévécsatorna indulhat el.  Leghamarabb jövőre nézhető az analógnál sokkal jobb minőségű digitális televízió.


Kamatemelés: 6,25

A Monetáris Tanács 25 bázisponttal 6,25 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén. A Monetáris Tanács döntését azzal indokolta, hogy az inflációról megjelent legfrissebb előrejelzések és a kormány által bejelentett intézkedéscsomag várható hatásai markáns felfelé irányuló kockázatokra utalnak. A jegybankelnök hozzátette: a tanács ülésén a 0, a 25 és az 50 bázispontos emelésről szólt a vita.


Járai: rossz a csomag szerkezete

A piac megítélése szerint a kormány intézkedési csomagjának mérete jelentős, de szerkezete rossz - mondta a hét elején Járai Zsigmond. A Magyar Nemzeti Bank elnöke úgy fogalmazott: üdvözlik az egyensúly javításának szándékát, de nem fogadható el az adóteher növelése. Járai tragikusnak nevezte a deficit mértékét, ugyanakkor pozitív, hogy ez a szám hitelesnek látszik. Az MNB több ponton bírálja a Gyurcsány-csomagot: az állami bevételek növelése helyett a monetáris tanács a strukturális reformokra helyezné a hangsúlyt, hogy a kiigazítás hatásai hosszú távon megmaradhassanak.


Újabb jachtkikötő

Augusztus végéig elkészül a félmilliárdos beruházásból épülő, budapesti Prestige Jacht kikötő. A Duna Plaza mögötti, 77 hajó befogadására alkalmas kikötőépület egy olyan egyedi, újdonságnak számító beton szalagszerkezetből készül, amelyet eddig még nem használtak épületeknél. A kikötő nemcsak a luxus iránt fogékony hajótulajdonosok, hanem a nagyközönség előtt is nyitva áll majd, hiszen a MAHART helyközi járatának megállóját is ide telepítik.


Princz megúszhatja

Megúszhatja a börtönt Princz Gábor, a Postabank volt vezére, miután az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést kezdeményezett, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy az „ügy“ óta tíz év telt el. Csütörtökön a védőbeszédekkel folytatódik a 34 milliárdos hűtlen kezelés vádjával indított per, elsőfokú döntést júliusban hozhat a Fővárosi Bíróság. A per alapja valójában több százmilliárdos ügy: a Postabank 1997-98-as konszolidációja az államnak mintegy 170-200 milliárd forintjába került.


60 milliárdnyi TV-reklám

2005-ben a televíziós reklámpiac mérete 60 milliárd 447 millió forint, a rádiós reklámpiacé pedig 7 milliárd 789 millió volt - olvasható az Ernst & Young felmérésében. Az elektronikus médiumoknak 68 milliárd forint bevétele származott reklámokból az előző évben. A közölt reklámtorta csak a tényleges pénzmozgást igénylő bevételeket tartalmazza, és nem terjed ki a bartertranz-akciókra, illetve az emelt díjas telefonhívásokra és SMS-ekre sem.


Dübörög a bolgár gazdaság

Az ipari termelés erőteljes bővülésének köszönhetően 5,6 százalékkal nőtt a gazdaság Bulgáriában az idei év első negyedében - tette közzé a héten a bolgár statisztikai hivatal. A helyi pénzügyminisztérium az év egészében 5,5 százalékos növekedésre számít, elsősorban a külföldi kereslet élénkülése miatt - ez nagyjából azonos a tavalyival -, jövőre 5,8 százalékot várnak. A gazdasági növekedés felgyorsulásának köszönhetően idén májusban már csak 355 310-en voltak állás nélkül, mintegy 72 ezer fővel kevesebben, mint tavaly májusban.


Nokia-Siemens cég

Nokia Siemens Networks néven egyesíti hálózatiberendezés-üzletágát a névadó finn és német nagyvállalat - jelentették be a hét elején Frankfurtban. A társaságban a két cég fele-fele arányban osztozik, ami a világ távközlési hálózatiberendezés-piacának harmadik legnagyobb szereplőjévé emeli az új vállalatot. A közös cég a költségekben 2010-ig évi 1,5 milliárd euró megtakarítást hozhat. A fúzió a 60 ezer fővel induló társaság létszámában négy év alatt mintegy 10-15 százalékos leépítést jelent.


Kedvenc business-célpontok: Kína és India

Egy luxemburgi piackutatás szerint a külföld-re települő befektetők körében Kína és India a legkedveltebb célország. A társaság által megkérdezett 400 külföldön élő befektető 56 százaléka fejezte ki bizalmát kínai tőkebefektetéssel kapcsolatban, szemben a tavalyi 38 százalékkal. Indiával szemben 43 százalékuk táplál bizalmat, nagyjából ugyanannyi, mint tavaly. A tanulmány megállapításai szerint a kitelepült befektetők 81 százaléka ért el a piaci mutatóknál magasabb vagy azzal megegyező nyereséget befektetéseivel. (Összeállította: Major Nóra)