Vissza a tartalomjegyzékhez


Érintetlen természet
Csillagtúrák a Duna–Dráva közben

A Dráva mente Magyarország kevésbé ismert, különösen szép területe. 1945-től hazánk szigorúan ellenőrzött határvidékéhez tartozott, így érintetlenül tudta megőrizni természeti értékeit. A vidék 1996 óta a Duna-Dráva Nemzeti Park része.

A Dráva Európa egyik legtisztább folyója, ártéri ligeterdőiben és oxigéndús vizében gazdag az élővilág. Őrtilos a Dráva és a Mura összefolyásánál fekvő, 700 fős kis határtelepülés, nagy szintkülönbségekkel. A sík Dráva-völgy a faluban találkozik a Somogyi-dombvidékkel; a folyót 20-40 méteres meredek magaspart kíséri szubmediterrán mikroklímával! A falu temploma a 200 méter magas Szentmihályhegyen áll, ahonnan páratlan kilátás nyílik Horvátországra. Ezeken a domboldalakon viszonylag magas az éves csapadék mennyisége, a párás, hűvös mikroklímában alpesi rétekhez hasonló a növényzet.
A változatos felszínen gyalogosan vagy akár kerékpárral is bejárhatjuk a környéket. Jelzett turistaösvény vezet a falutól 5 km-re lévő Újzrínyi-vár emlékhelyhez, ahol a szigetvári hős dédunokájának várát 1664-ben a török seregek rombolták le. 1848-ban pedig Jellasics horvát bán seregei itt a falu határában lépték át a határt.
A falu életében nagy nap a július 30-a: ezen a napon ideiglenesen megnyílik a határ a Dráva két partja között, érdemes átmenni, mert a horvát oldalon lehet csak fürdeni a folyóban. Erre a magyarországi oldalon csak a Dráva árterében található tiszta vizű bányatavak alkalmasak. A legnagyobb ezek közül a Gyékényesi-tó, mely valóságos búvárparadicsom.
Autóval nincs messze Zalakaros élményfürdője, Nagykanizsa és Csurgó városa.
Csurgón tanított Csokonai Vitéz Mihály, ahol a róla elnevezett iskola könyvtára igazi ritkaságokat kínál az idelátogatóknak: húszezer kötetet őriznek itt 1948 előttről.
(Szállás: Őrtilos Éltető Világ Erdei Iskola és Diákszállás. Tel.: 06(82)735-222, 06(30)380-0486; internet: . Drávai vízitúra: Barcs, Dráva Tours) (Szubotics Mariann)