Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 24. szám, 2006. június 16

Arcok

Makki Marie-Rose
Marilyn Monroe
Egy asszony végzete

Marylin Monroe mindössze harminchat évet élt, de arcmása legalább annyira fémjelzi a huszadik századot, mint mondjuk a televízió vagy a repülőgép elterjedése. Bár soha nem tartozott Hollywood túlfizetett sztárjai közé, neve mára eggyé vált az álomgyáréval. Festett szőke hajával, nem kifejezetten anorexiás alkatával és túlfűtött érzékiségével a szexuális forradalom egyik ikonja lett. Ha élne, éppen nyolcvanéves volna az örök nőideál, aki mellesleg két dologtól rettegett a legjobban: az öregedéstől és az elmebajtól.


Belföld

Somorjai László
Új idők, régi reflexek
Csomagol a kutatóorvos

Kitörési pont lehetne az országban a tudományos-technológiai fejlesztés, de ennek útját állja a megkövesedett, régi struktúra - állítja Szabó Csaba harminckilenc éves kutató, aki külföldi sikerei után itthon próbált tenni a modernizációért. Szókimondása vörös posztónak bizonyult a hazai tudományos közélet érinthetetlennek tűnő világában. Szabót meglepte, hogy itthon még mindig a régi reflexek működnek, és nem várta meg, míg ellehetetlenítik: e cikk megjelenésének időpontjában már ismét az Egyesült Államokban folytatja munkáját. A magyar farmakológussal indulása előtt néhány nappal beszélgettünk.


Június 16. – In memoriam Nagy Imre

Az ígéret „…a magyar kormány…ezúton írásban megismétli a szóban több ízben tett kijelentését, hogy Nagy Imrével és csoportja tagjaival szemben múltbeli cselekedeteikért nem kíván megtorlást alkalmazni.” (Kádár János miniszterelnök, 1956. november 21.)


Szobota Zoltán
Tűzdráma a Balatonon

Szerda délután 13 óra 12 perckor felrobbant Balatonfűzfő gyártelepén a Crescom Kft. tulajdonában álló pirotechnikai raktár. A detonáció négy halálos áldozatot követelt és teljesen megsemmisítette a 800 négyzetméteres épületet.


Egy drága kijelentés

„Olyan költségvetési politikát fogunk folytatni, amely javítja a hitelességet és a költségvetési egyensúlyt, és ezért a kamatprémium, amit fizetünk, szintén csökken majd. Ezek eredményeként a kamatszint mérséklődhet, és a forint elkezdhet a középárfolyam felé mozdulni” - mondta Gyurcsány Ferenc a Reutersnek adott nyilatkozatában, és szakértők szerint ezzel erőteljesen hozzájárult a forint gyengüléséhez.


Hajdú Sándor
Nem ígértünk Kánaánt
Interjú Juhász Ferenccel, az MSZP alelnökével

Nincs alapja annak az ellenzéki állításnak, miszerint ezután jön csak a feketeleves - állítja Juhász Ferenc. Az MSZP alelnöke szerint 2008-ig bejelentették a következő időszak költségvetési egyensúlyt teremtő lépéseit.


Csizmadia Ervin
Az elszámoltatás kultúrája

A minap egy napilapban cikk jelent meg az Állami Számvevőszék volt alelnökének tollából. A szerző - többek között - arról beszélt, hogy véleménye szerint az elmúlt évtizedekben folyamatosan csorbul a parlament elszámoltatási joga - többek között a költségvetés tekintetében. „Politikai kultúránk alacsony színvonala - írja - nem teszi lehetővé a parlament költségvetési jogának európai szintű gyakorlását. A képviselők - tisztelet a kivételnek - nem ismerték fel a közpénzekkel, a közvagyonnal való elszámoltatás értelmét.” A volt alelnök megállapítja továbbá, hogy „a demokrácia magában foglalja az áttekinthetőség (átláthatóság) és az elszámolási kötelezettség (elszámoltathatóság) kritériumait is”. De ha ez mind igaz - márpedig igaz -, miért vagyunk mégis fényévnyi messzeségben a Nyugat-Európában honos normáktól?


Draskovics és Bajnai helyzetben

Megalakult az Államreform Bizottság és július 1-jei hatállyal létrejön a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Előbbit Draskovics Tibor, utóbbit Bajnai Gordon fogja irányítani kormánybiztosi minőségben. Az Államreform Bizottság a kormány javaslattevő, véleményező és döntéselőkészítő szerve lesz, míg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a kormányzat és a központi közigazgatási szervek fejlesztéseit fogja összehangolni, elkészíti a nemzeti fejlesztési terveket, és az Európai Unió strukturális és kohéziós politikájával kapcsolatos hazai feladatokat látja el.


Húszmillióval támogatja Demszky az A38-at

Húszmillió forinttal támogatja Demszky Gábor a főpolgármesteri keretből az A38 Hajót, a pénzt a főváros kulturális életének fejlesztésére, a nemzetközi kulturális kapcsolatok erősítésére lehet fordítani. A közhasznú társaság képviselői, azaz az A38 gárdája a támogatás fejében vállalja, hogy megrendezik Az Én városom című, európai városokat és kulturális életüket, alkotóikat, előadóikat bemutató eseményt. Idén Kisinyov, Krakkó és Varsó mutatkozik be.


Több 10 milliárd jár az orvosoknak

Az orvosok ügyeletben eltöltött ideje a Legfelsőbb Bíróság (LB) felülvizsgálati döntése értelmében teljes egészében munkaidőnek számít. A döntéssel az LB helyben hagyta a Jász-Nagykun-Szolnok megyei bíróság tavalyi határozatát, amelyben a Szolnoki Hetényi Géza Kórház 11 dolgozójának ügyeleti díjat ítélt meg.


200 ezer forintos Szalonna

Kétszázezer forint nem vagyoni kártérítést köteles fizetni Szalonna község önkormányzata annak a roma származású asszonynak, akit azért nem alkalmazott a helyi óvoda konyháján, mert a falubeliek közölték: „cigányasszony” kezéből nem kell nekik az étel. Az asszonyt annak ellenére nem alkalmazták a konyhán, hogy a polgármester utasítására saját költségén elvégeztette a szükséges egészségügyi vizsgálatokat, és foglalkoztatását az óvoda vezetője is támogatta. A konyhai kisegítő munka helyett később felvették utcát seperni és szemetet szedni - ez ellen már nem volt kifogása a falubelieknek sem.


Fókusz

Sebestyén István
Katasztrófa sújtotta terület
Több százezer baromfit irtottak ki Bács megyében

Egyelőre beláthatatlanok a gazdasági következményei a Bács-Kiskun megyében felbukkant madárinfluenza-fertőzésnek. A megyei állatorvos katasztrófa sújtotta területnek nevezete azt a három települést, ahol eddig összesen félmillió baromfit öltek le, hogy megelőzzék a vírus továbbterjedését. A termelők kára 11-12 milliárd forint.


Szilágyi Sándor
Ahol a víz a zűr
Még a miskolci tejüzem is zacskós vizet készített

Több ezren betegedtek meg az elmúlt napokban Miskolcon, mert a város ivóvízbázisának számító karsztforrásba fertőzött víz mosódott be.


Háttér

Lukács András, Párizs
A vérdíj visszajár
Nagy üzlet volt a deportálás a francia vasútnak

Bűnösnek találta a francia államot és a francia államvasutat egy toulouse-i bíróság a múlt héten a második világháborús deportálásokban betöltött szerepe miatt. A pert egy francia zöld EU-képviselő apja és nagybátyja indította még 2001-ben. Az ítélet meglepte a francia közvéleményt, amely úgy látja, az államvasútnak nem volt választási és ellenállási lehetősége. A per során azonban újra középpontba került az államvasutak csak nemrégiben feltárt gyászos múltja: a nyilvánosságra hozott iratokból például kiderült, hogy míg a deportáltakat marhavagonokban, embertelen körülmények között szállították, harmadosztályú személyvonati jegyárat számoltak fel értük.


Vagyim Arisztov
Moszkva trónfosztása
Új fővárosa lehet Oroszországnak?

Szentpétervár legyen Oroszország új fővárosa Moszkva helyett - javasolják egyes orosz politikusok. Jelcin elnök idején már elkezdődött a cári idők rehabilitálása. Először a kétfejű sas került vissza az állami címerre, majd a zászló változott vörösről fehér-kék-vörösre; újra előkerült a Glinka-zenéjére írt „Isten őrizd a cárt” kezdetű himnusz, és persze felmerült az is, hogy Moszkva helyett újra Szentpétervár legyen a főváros.


Hit és értékek

Ruff Tibor
A Messiás-kód
Dániel elrejtette könyvében a megváltás dátumát?

Az 1948-ban a Holt-tenger melletti Qumránban megtalált iratok igazi szenzációját az jelentette, hogy az addig ismert legrégebbi kéziratoknál több mint ezer évvel korábban leírt ószövetségi tekercsek lényegében megegyeznek a ma ismert szövegekkel. Most, amikor a kereszténység keletkezését Jézus kora után száz-kétszáz évvel keletkezett iratokból próbálják újraértelmezni, különösen érdekes lehet megnézni, mit tartalmaz egy minden vitán felül jóval a kereszténység megjelenése előtt élt zsidó szerző műve a Messiás eljöveteléről.


Interjú

Tihanyi Péter
Víz, beach, whisky
Egy eltűnt sportoló nyomában

Június 4-én eltűnt egy 25 éves focista. Rajnay Zoltánt a Hajógyári-szigeten lévő Bed Beach szórakozóhely előtt látták utoljára hajnali egy óra körül.


Bohács Krisztina
Olvasni önzetlenül
Beszélgetés Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténésszel

„A magaskultúrát nehezebb ugyan befogadni, de ezzel együtt megéri, mert más közérzetet teremt: mert megemel, mert gondolatokat ad és indukál.”


Külföld

Rimaszombati Andrea
Vízumkényszer és energia
Miért jön Európába Bush?

Lázas készülődés előzi meg az Európai Unió és az Egyesült Államok júniusi csúcstalálkozóját. A Fehér Ház bejelentette, hogy a bécsi csúcson, ahol George W. Bush, a soros elnök Ausztria kancellárjával, Wolfgang Schüssellel


Hechs László
Izrael újra egyedül
Európában elvetik az Olmert-tervet

Tony Blair brit kormányfő egyértelműen elvetette Ehud Olmert izraeli miniszterelnök egyoldalú kivonulási tervét. „Nincs más útja a konfliktus megoldásának, mint a tárgyalásos rendezés” - jelentette ki Olmerttel közösen tartott sajtóértekezletén. Bush korábban merésznek nevezte a tervet, és azt állította, hogy az „fontos lépés lehet a béke felé”. Még az amerikai elnök is előnyben részesítette a kétoldalú megállapodásokat. Arról nem is beszélve, hogy Bush elutasította Olmert pénzügyi segélykérelmét is.


Apokalipszis

Egy londoni konferencián vázolta fel a közeljövőről alkotott hajmeresztő prognózisát Nagy-Britannia egyik vezető katonai stratégája, Chris Parry (jobbra), aki jelenleg a brit Védelmi Minisztérium fejlesztési részlegének vezetője. Őt bízták meg, hogy vázolja fel a szigetország nemzetvédelmi politikáját a jövőben leginkább meghatározó kihívásokat.


Németh Csillag
Kilőtték a tömeggyilkost
Irak Zarkavi likvidálása után

Annak ellenére, hogy a terror ellen folytatott háborúnak még nincs vége, az Egyesült Államok fontos győzelmet aratott a világ egyik legrettegettebb terroristájának kilövésével. Abban mindenki biztos, hogy az izraeli taktikát alkalmazó merényletben elhunyt Abu Zarkavinak lesz utódja, az azonban kérdéses, hogy olyan személy veszi-e át a vezetést, aki a világ minden tájáról százával tudja toborozni az öngyilkos merénylőket.


Vígh Richárd
Lassan lejár az idő
Iránnak döntenie kell

Mint arról a múlt héten beszámoltunk, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt vétójoggal rendelkező tagja, illetve Németország ösztönző csomagot állított össze Iránnak, azt kérve cserébe, hogy a közel-keleti ország hagyjon fel urándúsító programjával. Teherán reakciói azonban nem egyértelműek.


Az értelem ereje
Megkezdődött a Fallaci-per

A New Yorkban élő, 75 éves súlyos beteg, szerzőt az első tárgyalási napon ügyvédje képviselte. (MTI)


Friss elnökök, kábítószer-ellenes sikerek

Ecuadorban tanácskozásra gyűltek össze az Andoki Országok Államfői Tanácsának ülésére, ahol azt vitatják meg, hogy a májusi bécsi EU-Latin-Amerika-csúcs értelmében milyen mechanizmusokkal segíthetik elő alkupozícióikat. A több országban is frissen megválasztott államfők emellett azt szeretnék elérni, hogy az Egyesült Államok továbbra is fokozottan támogassa országaik kábítószer-termelés elleni harcát, amelyben Kolumbia máris hatékony lépéseket tett. Itt jól hasznosult emellett a 4 milliárd dolláros kiképzési segélyprogram is, amit ugyancsak a drogellenes harcban hasznosítanak.


Begin állt a merénylet mögött?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilap Eliezer Sudit, a Konrad Adenauer német kancellár elleni 1952-es sikertelen merénylet egyik végrehajtója naplójából közölt részleteket. A naplóban, amelyből kevés másolat készült, Sudit, aki korábban egy izraeli föld alatti szervezet, az Irgun tagja volt, azt állítja, hogy a merénylet fő mozgatója az akkori izraeli miniszterelnök, az Irgun vezetője, és a későbbi Nobel-békedíjas Menachem Begin volt, aki még az aranyóráját is eladta, hogy finanszírozni tudják a merényletet. Ezzel szemben azonban Begin személyi titkárai, Yehiel Kadishai és Herzl Makov semmit nem tudott a miniszterelnök érintettségéről.


Franciaországi terrorsejtet lepleztek le

Egy francia bíróság huszonöt feltételezett iszlamistát börtönzött be, akik Franciaországban terveztek akciókat, amelyekkel a csecsen lázadókat támogatták volna. Az ügyészek szerint a csoport tervezett célpontjai között voltak többek között az Eiffel-torony, a Halles-bevásárlóközpont, rendőrségi épületek és izraeli érdekeltségek is. A vezetők Algériából származnak, és feltételezhetően Afganisztánban, illetve Csecsenföldön képezték ki őket. A rendőrök a csoport tartózkodási helyén Párizs egyik északi külvárosában könnygázt, gyutacsokat és egy labort találtak. A vádlottak ügyvédje szerint a letartóztatásra azért került sor, mert védencei muszlimok.


Sport

Papp Levente
Futball-gazdaságtan

Megmentheti-e a foci Németországot a recessziótól? Bár a német még mindig az EU legbefolyásosabb gazdasága, hosszú ideje alacsony növekedési rátával, magas munkaerőköltséggel és magas munkanélküliséggel küzd. A németek mindenesetre óriási reményeket fűznek a világbajnokság élénkítő szerepéhez.


Gazsó József
A Karib-tenger virtuózai
A történelmüket már átírták

Ha valaki fogadni szeretett volna a vébé előtt, a legkisebb kockázatot vállalva Trinidad és Tobago válogatottjának mielőbbi kiesésére tehette volna fel tétjét. A második játéknap azonban máris megcáfolta azokat, akik előre leírták a kis karibi szigetcsoport csapatát.


Kiegyenlített mezőny
Gera Zoltán rovata a vb alatt

Feltűnő, hogy a csehek és a spanyolok győzelmét leszámítva eddig kis különbségű eredmények születtek. Szerintem ennek semmiképp nem az az oka, hogy az esélyes csapatok tudatosan visszafognák magukat - legfeljebb nem pörögtek még fel száz százalékig. A szoros meccsek hátterében például az állhat, hogy az afrikai csapatok - Angola, Elefántcsontpart, Togo - határozottan megközelítették az európai szintet. Nehéz ellenük játszani, mert nagyon gyorsak és rámenősek. Kellemetlen stílusuk miatt az ellenfelek játéka előbb-utóbb görcsössé válik, mert azt észlelik, hogy nem sikerül semmi. Megkockáztatom, ha megtanulnak jól lőni, és elsajátítanak néhány jó taktikát, néhány éven belül győzelmi esélyekkel léphetnek majd pályára a jelenlegi sztárcsapatokkal szemben.


Géresi Márton
Varázslatos afrikaiak

Már-már megszokottá vált, hogy az afrikai csapatok varázslók vagy sámánok bevetésével próbálják fokozni teljesítményüket. Sőt, a szurkolói magatartáshoz is hozzátartozik, hogy valamiféle természetfölötti erőt próbálnak megidézni a meccsek alatt. A televízióban látott afrikai szurkolók tánca nem más, mint sámántánc.


Eredmények, tabellák

Az első forduló eredményei


Szabadidő

Érintetlen természet
Csillagtúrák a Duna–Dráva közben

A Dráva mente Magyarország kevésbé ismert, különösen szép területe. 1945-től hazánk szigorúan ellenőrzött határvidékéhez tartozott, így érintetlenül tudta megőrizni természeti értékeit. A vidék 1996 óta a Duna-Dráva Nemzeti Park része.


Mozaik

Gyereksziget lesz idén újra a Hajógyári-szigeten, hat hétvégén át, július 9-éig. Info: 06(1) 372-0675


Szubotics Mariann
Recept

A rebarbara


Színes

Gépkocsi-vezetői teszt

A tűző napon álló autó kormánya annyira felforrósodott, hogy puszta kézzel nem lehet megfogni. Mit tesz Ön? c) Cipőfűzőjével rögzíti a kormányt a visszapillantó tükörhöz, és elindul egyenesen. (10 pont)


Duma Pláza

Ha mindig igazat mondasz, nem kell hogy jó legyen a memóriád


Jó forgalmú büfé


Hungaricum


Mi van a képen?

3. Fekete László gyermekkori albumából


A történelemtudomány legújabb felfedezései

Napóleon nem hadvezér volt, hanem konyak.


Komoly

A Magyar Rádió V. Humorfesztiválja szerzői kategóriájának egyik első díját lapunk munkatársa, Szlazsánszky Ferenc nyerte.


Tartalom

Tartalomjegyzék
Tovább a cikkhez >>>

Tartalomjegyzék
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Szlazsánszky Ferenc
Mindenért megfizetünk
Interjú Bauer Tamás közgazdásszal

A teljes politikai elit felelőssé tehető az ország gazdasági állapotáért, ám demagógia lenne arról elmélkedni, hogy ne a lakossággal fizettessék meg 16 év mulasztásainak az árát - állítja Bauer Tamás közgazdász. Az egykori képviselő mindazonáltal úgy véli, a Gyurcsány-csomag negatív hatása távolról sem közelíti meg a Bokros-csomagét.


Makki Marie-Rose, Zsurkán Mariann
Sör, plazmatévé, sör
Sportszerető nemzet vagyunk

A sokat tévéző magyaroknak a focivébé kegyelemdöfést jelenthet mind mentálisan, mind anyagilag. Egyes adatok szerint akár megháromszorozódhat a tévévásárlások aránya az időzített akcióknak is köszönhetően: hazánkban egyre kelendőbbek a többszázezertől akár egymillió forintos árig kínált plazma- vagy LCD tévék. A frizsiderek kereslete is nő, hiszen ládaszámra fogy a sör - akárcsak a rágcsálnivaló és egyéb partikellékek. Egy kis üzleti körkép, így fociidőben.


Szubotics Mariann
Bántja a szemét

A háztartási robotgépektől a mobiltelefonokon át a komputerekig egyre nagyobb mennyiségben gyűlik ma mindenhol a rendkívül veszélyesnek számító elektronikus hulladék. A leselejtezett gépek egy részét többnyire szakszerűtlen módon megsemmisítik, háztartási hulladékként kezelik, másik részét „elsózzák” a fejletlenebb országokba, további felhasználás vagy szemétlerakat céljára.


Fitch és a Moody s – kételkedők

A Fitch Ratings hitelminősítő ugyan üdvözölte a magyar kormány által bejelentett költségvetési hiánycsökkentő terveket, ám kételkedik azok végrehajthatóságát illetően. A Moody’s szakértői szintén úgy vélik, hogy az eddigi bejelentések túlzottan az adóemelésekre koncentrálnak, és nem hatékonyak. E fenntartások tükröződnek abban is, hogy a Fitch továbbra is 9 százalék feletti GDP-arányos államháztartási hiányt vár 2006-ban. Ha az Eurostat úgy dönt, hogy az autópálya-építés költségeit is a büdzsében kell szerepeltetni, az könnyen további egy százalékponttal dobhatja meg a deficitet.


AmCham: megszorítások idején kerülnek minket

A 22 országból 570 hazai és külföldi kis- és nagyvállalatot tömörítő Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) vezetősége üdvözli, hogy a kormány felismerte a változtatások szükségességét, és nekivág a költségvetési egyensúly helyreállításának - áll az AmCham e heti közleményében. Ennek ellenére az AmCham valószínűsíti, hogy a térségben befektetéseiknek helyet kereső cégek növekvő számban nem hazánkat választják - legalábbis az átmeneti megszorító intézkedések lejártáig. Az adórendszer tekintetében az AmCham javasolja annak közös kidolgozását.


Sulinet Expressz: záródnak az ajtók

Több adókedvezmény mellett az év végén megszűnik a Sulinet Expressz is, de addig még vásárolhatók adókedvezményes asztali számítógépek és notebookok a kereskedőknél. A 2003. július 1-jén indult program honlapján olvasható adatok szerint 2003-ban a résztvevők 22,7 milliárd forint értékben vásároltak számítógépeket, számítástechnikai eszközöket, és összesen 15 milliárd forint adókedvezményben részesültek. 2004-ben a Sulinet program forgalma 22,4 milliárd forint volt, 2005-ben pedig mintegy 18 milliárd forintot költöttek PC-kre és alkatrészekre a kedvezményre jogosultak.


Nem lesz második 30

„2006-ban 30 százalékos gázáremelést tart szükségesnek a kormány, nem lesz tehát kétszer gázáremelés” - jelentette be a héten Gál J. Zoltán, aki hozzátette, hogy önmagában az őszi áfaemelés miatt nem lesz külön gázáremelkedés. A kormány a lakossági gázár-kompenzáció rendszerének átalakításával kapcsolatos javaslatait a következő hetekben hozza nyilvánosságra. A rendszer úgy fog átalakulni, hogy elsődleges lesz a szociális rászorultság a támogatások megítélésében. Emellett a kormány energiatakarékossági ösztönző programot is meghirdet.


Lassú fizetésemelések az EU-ban

A Jobpilot & Monster európai álláskereső portáljának vizsgálatából kiderült: a vállalati profitok és a részvényárfolyamok emelkedése ellenére a dolgozók fizetése csak lassan növekszik, sőt gyakran csökken is, viszont a munkavállalók ötöde kapott fizetésemelést az elmúlt fél évben. Az EU tagországaiban az íreket érintette leginkább a fizetéscsökkenés, majd a lengyelek és a németek következnek. A közösség egészében a foglalkoztatottak átlagosan 27 százalékának nem nőtt a fizetése az elmúlt 2 évben, 17 százaléka több mint egy éve kapott emelést, 18 százalék egy éven belül, és közben 18 százalékuknak csökkenést kellett elszenvednie.


Kína növelte a benzin árát

A Xinhua hírügynökség nem győzi hangsúlyozni, hogy az emelkedés utáni ár messze elmarad a nyugati piaci áraktól. A kínai áremelés elemzők szerint nem rengeti meg a kínai gazdaságot, csak az ipar egyes résztvevőit érinti kellemetlenül.