Vissza a tartalomjegyzékhez

Csingár Edit
Füstölgő szenvedély

Május 8-án T. Péter nyílt levelet intézett a MÁV, a sajtó, a politika és az egészségügyi szervek több képviselőjéhez, melyben egy sajátos "hungarikumra" hívta fel a címzettek figyelmét. T. úrra nemrég, a Kunszentmiklós és Kőbánya-Kispest között közlekedő személyvonaton egy férfi rátámadt, miután megkérte, hogy oltsa el a cigarettát a nemdohányzó kocsiban. "A kérést nehezményező dohányos elsőre hanyatt esett saját, rosszul sikerült karaterúgásától, majd gyorsan korrigálva a szépséghibát ököllel az arcomba ütött" - nyilatkozta lapunknak a férfi. A tettlegességig fajult vitában statisztált egy kalauz is - természetesen nem a nemdohányzók védelmében. A rendőrség megjelenése után a harcias dohányos bocsánatot kért a sértett féltől, akit az esetet követően a baleseti sebészeten nyolc napon belül gyógyuló sérüléssel láttak el.


Cigarettareklám-arc. Tüdőrákban halt meg.

A statisztikák szerint hazánkban mintegy egymillió alkoholista van, csaknem kétszázezren drogoznak, minden negyedik férfi és ötödik nő pedig erős dohányos.
Egy pszichiáter szerint ahhoz, hogy a szenvedélyből betegség legyen, három dolog kell: a vágy, vágy annak ellenére, hogy az illető tisztában van a negatív hatásokkal, és hogy ez a vágy kontrollálhatatlanná váljon.
Magyarországon májzsugorban - az alkoholizmus egyik jellegzetes betegségében - százezer fiatalból negyvennyolc hal meg, vagyis kétszer annyian, mint bármelyik más uniós országban. Hazánkban csaknem tizennégyezer embert kezeltek drogfüggőség miatt, bár ez a szám csalóka, hiszen a legóvatosabb becslések minimum százötvenezerre teszik azok számát, akik rendszeresen fogyasztanak kábítószert.