Vissza a tartalomjegyzékhez

M. R.
Görög briam

A hagyományos görög konyha remekei a zöldséges egytálételek, melyek közül a briam névre hallgató az egyik legjellegzetesebb és leggyakoribb fogás arrafelé.
Hozzávalók: krumpli, cukkini,
padlizsán - mindez egy átlagos méretű tepsit kitöltő mennyiségben, nagyjából egyforma arányban, de leginkább krumpli.
Továbbá 5 gerezd fokhagyma, 2 vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld,
4-5 érett paradicsom vagy egy nagy (400 g) paradicsomkonzerv.

A nyers zöldségeket vastag szeletekre vágjuk, és a mixet egyenletesen eligazítjuk a tepsiben. A paradicsomokat meghámozzuk, összeturmixoljuk, majd ráöntjük a zöldségekre. (Ha nincs turmixgép, a paradicsomok felaprózva is jók bele.) Sózzuk, borsozzuk, ráhintjük az apróra vágott hagymát és fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet és egy pohárnyi vizet. Meglocsoljuk az egészet bőven olívaolajjal. Jól összekeverjük. A sütőben közepes hőfokon addig sütjük, amíg a zöldségek megpirulnak, és az étel zsírjára sül. Feta sajttal, kenyérrel tálaljuk.