M. R.
Görög briam
A hagyományos görög konyha remekei a zöldséges egytálételek, melyek közül a
briam névre hallgató az egyik legjellegzetesebb és leggyakoribb fogás arrafelé.
Hozzávalók: krumpli, cukkini,
padlizsán - mindez egy átlagos méretű tepsit kitöltő mennyiségben, nagyjából
egyforma arányban, de leginkább krumpli.
Továbbá 5 gerezd fokhagyma, 2 vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld,
4-5 érett paradicsom vagy egy nagy (400 g) paradicsomkonzerv.
A nyers zöldségeket vastag szeletekre vágjuk, és a mixet egyenletesen
eligazítjuk a tepsiben. A paradicsomokat meghámozzuk, összeturmixoljuk, majd
ráöntjük a zöldségekre. (Ha nincs turmixgép, a paradicsomok felaprózva is jók
bele.) Sózzuk, borsozzuk, ráhintjük az apróra vágott hagymát és fokhagymát, az
apróra vágott petrezselyemzöldet és egy pohárnyi vizet. Meglocsoljuk az egészet
bőven olívaolajjal. Jól összekeverjük. A sütőben közepes hőfokon addig sütjük,
amíg a zöldségek megpirulnak, és az étel zsírjára sül. Feta sajttal, kenyérrel
tálaljuk.