Vissza a tartalomjegyzékhez

Topál Gitta
Nem kell mindent bevenni

Haját tépve kiabál az orvostársadalom és a mikrobiológusok egy szűk rétege: ha így haladunk, szemberöhögnek minket a bacilusok. A többség azonban se lát, se hall, és nagy bőszen receptet ír.

Alapvetően négyféle mikroorganizmus betegítheti meg az emberi szervezetet: baktérium, vírus, gomba és féreg. Hivatalosan antibiotikumnak nevezzük a mind a négy csoport elpusztítására szolgáló szereket, de a szót mind a szakmai, mind a köznyelv csak szűkebb értelmében használja. Vagyis, hogy az antibiotikum olyan anyag, mely a baktériumoknak és csakis a baktériumoknak valamilyen sejtalkotójára hatva elpusztítja azokat, de legalábbis megakadályozza a szaporodásukat. Hatásmechanizmus alapján többféle antibiotikumcsoportot is megkülönböztetünk. A baktériumok azonban tanulékony lények, és bizonyos kis módosulásokkal egy-egy szerrel vagy szercsoporttal szemben ellenállást fejlesztenek ki. Természetesen az ellenállóbb egyedek szaporodnak tovább.
Az ellenállás terjedését főképpen két dolog segíti elő. Az egyik, hogy az orvosok nagy része a piros torokra és szimpla megfázásra azonnal antibiotikumot ír fel, noha az esetek többségében a légúti betegségeket vírus okozza. A másik, hogy a betegek összetévesztik a rendelőt a büfével, és kész megrendelésekkel állnak elő, mert "a szomszéd gyereke is a nagy kék bogyótól gyógyult meg". Az orvos meg inkább nem vitatkozik, mert a betegnek mindig igaza van.
Sajnos a kórokozók egyre több szerrel szemben ellenállóak, miközben az antibiotikumkutatás stagnál. Az elkövetkező tíz-húsz évben nem is lesz új molekula. Mint azt Konkoly Thege Marianne, a Szent László Kórház mikrobiológiai laboratóriumának főorvosa elmondta: küszöbén állunk egy olyan posztantibiotikum-érának, amelyben ugyanott fogunk állni, mint az antibiotikumok megjelenése előtt: olyan fertőzésekben fognak meghalni a betegek, amelyek ellen nincs gyógyszerünk.