Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 19. szám, 2006. május 12

Arcok

Makki Marie-Rose
Karrier mindenáron

Elizabeth Taylor Hollywood fénykorában vált a huszadik század élő legendájává. A világ legszebb, majd leggazdagabb nője lett, mesés gázsijú sztár, bár a szó nemesebb értelmében vett "művészethez" a rossz nyelvek szerint soha nem volt sok köze. De hát az álomgyár nem is erről szólt és szól, hanem a nézettségről meg a kasszasikerről, márpedig ővele, az álomnővel, szó szerint mindent el lehetett adni. Mostanában úgy hírlik, hogy a hetvenöt éves színésznő súlyos szívbeteg, és a végső búcsúra készül.


Topál Gitta
Nem kell mindent bevenni

Haját tépve kiabál az orvostársadalom és a mikrobiológusok egy szűk rétege: ha így haladunk, szemberöhögnek minket a bacilusok. A többség azonban se lát, se hall, és nagy bőszen receptet ír.


Belföld

Sebestyén István
Gémesi nehezen viseli a kudarcot

Az MDF kampányát Leisztinger Tamás baloldali kötődésű vállalkozó pénzelte Schmuck Andoron, illetve a Tisztelet Társaságán keresztül - állította lapunknak a párttal szakító Gémesi György. A társaság szóvivője szerint a választásokat a második fordulóban előnyős helyzetből elbukó gödöllői polgármester rosszul emlékszik egy beszélgetésre. Gémesi György állítása szerint a kampány során Schmuck Andor, a Tisztelet Társasága (TT) alapítója személyesen kereste fel őt, és felajánlotta, hogy 80 ezer szavazót tud biztosítani az MDF-nek. A pártból egyébként kilépett politikus azt is elmondta, a kampányhoz szükséges pénzek jelentős része Leisztinger Tamás baloldali kötődésű vállalkozótól érkezett az MDF-hez, Schmuckon keresztül. Hasonló információk már a két választási forduló között is napvilágot láttak - ezeket rendre visszautasította az MDF és a TT. Az mindenestre tény - és ezt a társaság napokban kiadott közleménye is megerősíti -, hogy a Schmuck Andor által a "szépkorúak" segítésére létrehozott - állításuk szerint 145 ezer tagot számláló - szervezet minden parlamenti párttal igyekezett felvenni a kapcsolatot, és felajánlották az együttműködésüket. Rendezvényeikre - amelyeken művészek szórakoztatták az étellel-itallal vendégül látott közönséget - szintén meghívták a pártok képviselőit. Közleményük szerint végül is az MDF-fel tudtak a társaság számára is elfogadható megállapodást kötni programjuk képviseletére. Ennek értelmében a szervezet négy tagja felkerült az MDF listájára, ahonnan Vas János mandátumot is szerzett. A TT hangsúlyozza: ez nem azt jelenti, hogy házaltak volna a szavazatokkal.


Bagyarik Cecília
Sokmilliárdos károk és költségek

A kormány az április 25-én elrendelt árvízi veszélyhelyzet feloldásáról döntött a héten. A pontos kárbecslés és az újjáépítés ezután fog megkezdődni. De már most látható, hogy csak a mezőgazdaságot legalább 20-30 milliárd forint kár érte.


Hetek-összeállítás
Sztrádatrükkel búcsúzik a kormány

Ha az egészségügyben elmaradnak az érdemi változások vagy leáll az oktatási reform, a szabaddemokratákat nem érdekli többé a koalíció - egyes anonim SZDSZ-es informátorok szerint Kuncze Gábor így látja a liberálisok "minimumprogramjának" fontosságát. A pártelnök egyes híradások szerint azt is kijelentette: a magyar demokrácia van annyira érett, hogy adott esetben a kormány külső támogatással, kisebbségben kormányozzon.


Munkatársunktól
Egyre több fiatal drogozik

A kábítószerügyi koordinációban részt vevő minisztériumok és országos hatáskörű szervezetek beszámolója szerint 1995 és 2003 között három és félszeresére nőtt a tiltott szerek fogyasztása.


Hajdú Sándor
Globalizáció és iszlám kultúra Szerbiában
Kuvaiti befektetők építik újjá a térséget

Tíz évvel a balkáni háborúk után Szarajevó tele van élettel és virágzik. Az ezerkétszáz napos ostrom nyomai ugyan még látszanak a házfalakon, de a sebeket a viruló gazdaság és az életkedv már gyógyítja. A muszlimok lakta régi városrész bazársorán hétköznap is pezseg az élet, több ezer fiatal ül kint a hangulatos kávéházak teraszain.


A romák jövője a tét

A magyarországi cigányság iskolázottsági adatai messze elmaradnak nemcsak az európai átlagtól, de még hazánk összlakosságának mutatóitól is. Ebből következően foglalkoztatottságuk is drámaian alacsony. Az oktatásai tárca tervei szerint két éven belül megoldható a szegregált iskolák megszüntetése.


Kémkedő alkalmazottak

A legutóbbi Ernst & Young Global Information Security felmérés szerint a vállalatvezetők annak ellenére nem figyelnek kellően az alkalmazottak jelentette biztonsági kockázatokra, hogy egyre inkább szembesülnek a probléma meglétével, és számos esetben sokmilliós veszteségekkel, valamint krízishelyzetekkel. A vállalatok számára komoly veszélyt jelentenek a versenypiaci hírszerzés céljából történő külső próbálkozások is. E kihívásra világít rá az Open Gates Hungary Kft. és az IBA Magyarország Kft. által útjára indított Üzleti hírszerzés konferenciasorozat immár hetedik állomása, amelyre ezúttal a vállalatok felső-, HR- és biztonsági vezetőit invitálják a szervezők 2006. május 25-26-án Sopronba.


Csizmadia Ervin
El kéne kezdeni a kormányzást

Nem kis ellentmondás mutatkozik az újraválasztás előtt álló miniszterelnök személyes teljesítménye és a gazdaság bizonyos szegmenseinek állapota között. Talán a baloldal legelfogultabb hívei sem vitatják, hogy Gyurcsány Ferencnek és kormányának az államháztartás és a költségvetés konszolidálásában mutatott teljesítménye - enyhén szólva is - vitatható. A nagy kérdés, hogy a személyes sikerből mit tud kamatoztatni országos szinten, azaz a baloldal konszolidálásán túlmenően képes lesz-e konszolidálni az állami gazdálkodás kátyúba csúszott szekerét?


Pelle János
Lányom a tankon

Minden szülő számára komoly nehézséget jelent, hogy valami nyári munkát találjon a gyermekének. Milyen értelmes tevékenységet lehet ajánlani egy tizenhat éves kislánynak a nyári vakációban vagy akár az érettségi szünet napjai alatt?


Életmód

Gyurácz Ottilia
A szépségipar rabszolgái

A modellek boldognak, gazdagnak, sikeresnek tűnnek. Mindenki rájuk szeretne hasonlítani, miközben kevesen ismerik a szépségipar valódi arcát, árnyoldalát. Friedl Edit 2002-ben lett Magyarország szépségkirálynője, ám hamarosan búcsút intett a szépségiparnak. Nem várta meg, hogy fizikailag és lelkileg is tönkretegyék. - Mert eltért a véleményem az övétől, és ezt meg is mondtam neki. Én világéletemben szókimondó és nehezen irányítható nő voltam. Ez a gépezet bedarálja az akaratgyenge lányokat. A menedzseremnek - aki egyébként jó kapcsolatot ápol a legfelsőbb politikai és médiaelittel is - csak az számított, mi a haszna belőlünk. Nagyon dühös lett, amikor bejelentettem, hogy teljesen visszavonulok, mivel minden szerződésemből húsz százalék járt volna neki.


Fókusz

Sebestyén István
Orbán-Semjén: 0-1

A Fidesz "farvizén" újra parlamentbe jutott Kereszténydemokrata Néppárt máris elérte első jelentősebb politikai sikerét. Orbán Viktor szándékával szemben előbb külön képviselőcsoportot alakított, majd megakadályozta, hogy a Fidesz elnöke egy személyben dirigálja a két frakció munkáját összehangoló Magyar Szolidaritás Szövetségét. A KDNP célja egyértelműen az újjászerveződés - ehhez pedig elengedhetetlen az önállósodás. A külön KDNP-frakció kétségtelenül jelentős előnyökkel jár - elsősorban persze a kereszténydemokraták számára. Semjén Zsolt pártelnök nem véletlenül vetette fel már a választási kampányban - Orbán ellenvéleménye dacára is - az önálló képviselőcsoport megalakításának ötletét. Ezzel ugyanis a Fidesztől független anyagi bázist teremthetnek (az Országgyűlés kasszájából évi több mint 150 millió forint jut majd frakciójuk működtetésére, pártalapítványuk pedig külön költségvetési támogatást kap); függetlenül kommunikálhatnak; és a párt - célként megfogalmazott - újjáépítéséhez szükséges önállóságra is szert tehetnek. Az általa szorgalmazott jobboldali egység megőrzése érdekében Orbánnak annyit sikerült elérnie Semjénnel szemben, hogy Magyar Szolidaritás Szövetsége fantázianévvel létrehozott egy újabb jobboldali kreációt, amely a két frakció közös munkáját koordinálná.


Hit és értékek

Rákóczi István
A pünkösdi egyházak előretörése

Múlt heti számunkban a kereken száz éve, 1906 tavaszán indult pünkösdi-evangéliumi mozgalom gyökereiről írtunk. A világon ma minden harmadik keresztény - több mint 600 millió hívő - állítja azt magáról, hogy "Szentlélekkel betöltött" karizmatikus keresztény. Egy részük a hagyományos katolikus, illetve protestáns felekezetekben talált otthonra, ám többségük - elsősorban Afrikában és Latin-Amerikában - új, önálló egyházakhoz tartozik. A leglátványosabb fordulat a világ legnépesebb katolikus országában, Brazíliában történt, ahol a mintegy 30 millióra becsült pünkösdi-evangéliumi közösség a legutóbbi elnökválasztáson önálló jelöltet is indított, aki meglepetésre a harmadik helyen végzett. De nem csak Brazíliában történt vallási fordulat: Guatemalában, Nicaraguában és szerte Közép-Amerikában az összlakosság 25-40 százalékát is meghaladó pünkösdiek szintén komoly társadalmi-politikai tényezőnek számítanak.


Sportsztárok és a hit

Az Atletas de Cristo (Krisztus Atlétái) elnevezésű keresztény mozgalmat a brazil Minas Gerais futballcsapat kapusa, Joăo Leite alapította 1978-ban. Tőle egy Forma-1-es pilóta, Alex Dias vette át az elnökséget 1986-ban.


Külföld

Hetek-összeállítás
Oroszország - erőd Amerikával szemben

Nem a várakozások szerint alakult Vlagyimir Putyin szerdai, a Kremlben elmondott egy órás beszéde. Az újságírók, egy meg nem nevezett Kreml-hivatalnok információi és Dick Cheney, az Egyesült Államok alelnöke múlt hétvégi, nyíltan offenzív beszédei után, amelyeket a Szovjetunió volt tagállamaiban mondott el, azt remélték, hogy a beszéd hangsúlya a vádakkal szembeni védekezés lesz. Az orosz elnök azonban nyílt válaszok helyett burkolt kritikát fogalmazott meg Washingtonnal szemben, és az ország mai helyzete mellett a Kreml jövőre vonatkozó vízióiról beszélt.


Hechs László
A tévedés ára

Hat hónapot ad Ehud Olmert izraeli miniszterelnök arra, hogy tárgyalásokat kezdjenek a palesztinokkal a végleges határ kijelöléséről. Amennyiben a Hamasz-vezette kormányzat erre nem hajlandó, a zsidó állam egyoldalúan dönt arról, mely területeket ad át és hol húzza meg a határokat.


Széchey Noémi
Darfur: a második Ruanda

Hosszas tárgyalássorozat eredményeképpen megállapodás született az elmúlt héten a szudáni kormány és a lázadók legnagyobb csoportja között. Persze korai lenne azt mondani, hogy a megállapodás eredményeképpen biztos, hogy helyreáll a nyugalom Szudánban, azonban mégis reményt adhat az évek óta húzódó darfuri konfliktus rendezésére, a száműzöttek hazatérésére, és az ország stabilizálására.


Hetek-összeállítás
Levél a Nagy Sátánnak

Irán atomprogramjának tisztázása helyett a demokrácia bukásáról és az amerikai kormányról szólt az a levél, melyet Mahmúd Ahmadinezsád intézett a héten a Teherán szemében Nagy Sátánnak tekintett Egyesült Államok elnökéhez. Az iráni vezető terjengős, tizennyolc oldalas levelében arról írt, hogy a demokrácia világszerte megbukott, és az amerikai kormány felé egyre nagyobb mértékben megnyilvánuló gyűlölet okait vizsgálta.


Rimaszombati Andrea
Egységben Teherán ellen

Angela Merkel német kancellár és George W. Bush fehér házi találkozójukon újra megerősítették, hogy Irán nem juthat nukleáris fegyverhez. A diplomáciai út végén, az American Jewish Committee ünnepségén Bush fontos stratégiai partnernek nevezte Merkelt, aki biztosította a hallgatóságot arról, hogy "Izrael létezéshez való jogát soha nem lehet megkérdőjelezni".


Busa Viola
Blair menesztette kormányát

Csúfos vereséget szenvedett a brit Munkáspárt a helyhatósági választásokon. A fiaskóra Tony Blair kormányfő a tőle megszokott határozottsággal reagált: meghökkentő kormányátalakítást hajtott végre, és nem volt hajlandó elárulni, mikor int búcsút a Downing Streetnek. Annyit azonban megígért: utódjának elegendő időt hagy majd a berendezkedésre még a következő választások előtt.


Tíz évet kaptak

Összesen tíz év börtönbüntetésre ítélt egy spanyol bíróság két terroristát a 2002-es tunéziai bombamerényletben való részvételük miatt, amelyben huszonegy ember vesztette életét. Ahmed Rukhsart, egy pakisztáni, valamint Enrique Cerda Ibanezt, egy spanyol állampolgárt fejenként 5 év börtönre ítélték, terrorszervezettel való együttműködés miatt. A merényletben egy, az al-Kaidához kapcsolható szervezet, az Iszlám Szent Helyek Felszabadítási Hadsereg Dzserba szigetén, Észak-Afrika legöregebb zsinagógájába vezetett egy gázzal feltöltött tartálykocsit, amelyet felrobbantottak. A merényletben öt tunéziai és két francia állampolgár is életét vesztette.


Iszlám terrorsejt Németországban

Két külföldit vett őrizetbe a rendőrség Bajorországban és Dél-Szászországban egy razzia során. A két férfi a gyanú szerint kapcsolatban áll az iraki Ansar al-Iszlám terrorhálózattal. A bajor belügyminiszter, Günther Beckstein szerint a németországi sejtből tagok utaztak ki, hogy iraki merényletekben részt vegyenek. A fő gyanúsított egy 48 éves iraki állampolgár, aki ellen a menedékjog-kérelme elutasítása után elfogatóparancsot adtak ki a hatóságok. A férfit okirathamisítással is vádolják. A másik gyanúsított egy 36 éves szír, akinek feltehetően két gyermek Németországba csempészése is a rovásán van. A belügyminiszter szerint a gyanúsítottak - többek között - körözött terroristákat is csempésztek európai országokba, akik azonnal megragadják a lehetőséget a támadásra akár Németországban is.


Kiszolgáltatják a brit hackert

Az elmúlt évek egyik leghatékonyabb katonai hackere, Gary McKinnonnak az Egyesült Államoknak történő kiadatásáról szerdán döntött egy londoni bíróság. A 40 éves kalóz 2001-ben feltörte az amerikai Védelmi Minisztérium számítógépes hálózatát, és adatokat semmisített meg egy haditengerészeti támaszponttal kapcsolatosan. Az akció után a bázison 300 számítógép vált üzemképtelenné. A döntést gyorsította, hogy az eset éppen a szeptember 11-ei terrortámadások után történt. Amennyiben az USA-ban elítélik, milliós nagyságrendű pénzbírságra, és legalább 60 év börtönre számíthat. A kiadatásról a végső szót John Reid brit belügyminiszter mondja ki.


Riport

Somorjai László
A halálugrás, a turisták és a média

Az ajtó kirobbant, a férfi elrugaszkodott. Átlendítette magát a védőrács túloldalára, és csak egy pillanaton múlott, hogy az Empire State Building tetejéről a mélybe vesse magát. A ruhája azonban beakadt, és ez elég volt ahhoz, hogy a biztonságiak elkapják, majd rövid dulakodás után a rácshoz bilincseljék. A népes turistasereg, amely az épület hetvenöt éves születésnapjára érkezett, sűrűn kattogtatott, de csak néhány magyar turistának jutott eszébe, hogy megfelelő szögből, a kamerát a rácson kidugva készítsen felvételeket. Ennek köszönhetően kerülhettek fel a másnapi Daily News címlapjára.


Csingár Edit
A szívás szabadsága?

A Marlboro elhíresült reklámtevékenysége után a Pall Mall is belehúzott a vevőtoborzásba: február végén széles körű kampányba kezdett névre szóló direktmarketing-leveleivel, ami a reklámtörvény szerint tilos.


Sport

Gazsó József
Ha elúszik az EB

A helyzet jó, de nem reménytelen - idézhetnénk kissé cinikusan az egykori slágerszöveget a budapesti úszó-Európa-bajnokság előkészületeivel kapcsolatban. Miközben folyik az egymásra mutogatás, tény, hogy négy év állt rendelkezésre a feladat megoldására, ám két hónappal a verseny előtt még nem akar látszani az alagút vége.


Eredmények, tabellák
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Szubotics Mariann
Gyaloglás északi módra

Egyre többet látni már a hazai erdőkben is bottal a kezükben lendületesen menetelő embereket. A nordic walking napjainkban ugrásszerűen növekvő népszerűsége nem igényel különösebb magyarázatot: a szabadban zajló, célzott izommozgatással járó és a sportolást a természetjárással egyesítő mozgásforma nyújtotta kikapcsolódásnak valóban nehéz ellenállni!


Mozaik

A National Geographic Kids május 3-án debütált a hazai standokon. A gyerekeknek szánt ismeretterjesztő magazin célja, hogy játékos és érthető módon ismertessen meg a természet érdekességeivel.


Recept

Spárga roston sült jércével


Színes

Arnold vágya

Schwarzenegger-on Csal Csitt! Vágyódik Tengerpart. Schwarzenegger van a ember, Árnika akarat véget ér Szürke Dávid ésválik Kormányzó.


Duma Pláza

Az emberek nagy része egész életében óriási karrier előtt áll (Slaza)


Hoppá


Dinnyék


Mi van a képen?

3. A legújabb videó garantált fogyást eredményez


Kulcsárman

Mit csináljunk?


Tartalom

Friss számunk tartalma
X. évfolyam 18. szám, 2006. május 11.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Búcsú Márer Györgytől

Márer György ahhoz az újságírói generációhoz tartozott, akik számára a szakma több volt, mint foglalkozás: alázattal és tehetséggel végzett szolgálat az olvasók felé. Legendás volt megbízhatósága is. Éveken át, még a legutóbbi héten is pontban hétfő délután három órakor (a tengerentúlon ez reggel kilenc óra) csörgött szerkesztőségünkben a telefon: "Halló, itt Márer Gyurka beszél New Yorkból. Lenne néhány témám a hétre." A telefon május 8-án, hétfő délután néma maradt - örökre.


Dávid Ibolya-interjú

Tisztelt Szerkesztőség!


Üzlet

Kovács Klára
Újabb csomag érkezik

Talán soha nem gyakoroltak még ennyire összehangolt nyomást a gazdasági élet szereplői a kormányra az államháztartás rendbetételével kapcsolatban. Az "ötletelés" során adóemelések, sőt új adók bevezetése is szóba került. A lapunknak nyilatkozó Petschnig Mária Zita szerint szükség van ugyan megtakarítási intézkedésekre, ám ennek az életszínvonalra gyakorolt hatása nem mérhető össze a Bokros-csomagéval.


Ötletparádé a deficit megfékezésére

A leendő kormány szándékai ma még nem ismeretesek, de Joaqin Almuniának, az EU gazdasági és pénzügyi biztosának minapi sajtótájékoztatójából kiderült: Gyurcsány Ferenc és Veres János biztosította Brüsszelt arról, hogy határozott lépéseket tesznek a deficit féken tartása érdekében.


Hegedűs Miklós
Háború?

Bár a legtöbb szakértői elemzés kizártnak tartja háború indítását Irán ellen, nem teljesen irreális végiggondolni, mi történne a világ és benne Európa vagy Magyarország energiaellátásával, ha mégis kitörne a háború. A történelem eddigi legtöbb háborúja ugyanis a józan megítélés szerint értelmetlennek, utólagosan céltalannak ítéltetett, sajnos mégis megtörtént.


Hitelből épülnek az autópályák

A kormány keddi ülésén döntött az új autópálya-finanszírozási modellről: az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) a következő 75 évre szerződést köt az állammal, majd az idén kötvény-kibocsátással és hitelfelvétellel, mintegy 1,9 milliárd eurós forrást von be a beruházáshoz. Ezen kívül várhatóan fél éven belül tőzsdére viszik az ÁAK egyik részvénycsomagját is, amitől 30 milliárd forint tőkét remélnek. A piaci elemzők szerint ez az ügylet sok bizonytalanságot rejt, s nehéz megjósolni, hogy vonzó lesz-e a befektetők számára az autópálya-értékpapír.


A vártnál kisebb az államháztartás hiánya

Áprilisban - januárhoz és februárhoz hasonlóan, a márciusival azonban ellentétben - a prognózisnál kisebb hiánnyal zárt az államháztartás. A pénzforgalmi szemléletű, helyi önkormányzatok nélkül számított hiánya áprilisban 115 milliárd forint volt. Ez 44, 2 milliárd forinttal kevesebb, mint a tárca 159,2 milliárd forintos előrejelzése. Az idei első négyhavi deficit 948,4 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 58,5 százaléka.


Segélyért könyörögnek a palesztinok

A Palesztin Hatóság március óta nem tudja kifizetni 165 ezer közalkalmazott bérét, ami elégedetlenségekhez, közvetve a közel-keleti feszültség fokozódásához vezethet. Emiatt a palesztin elnök és a kormányfő is azt sürgette a közel-keleti békeközvetítőknek küldött üzenetében, hogy újítsák fel a palesztin kormányzat részére a befagyasztott segélyek folyósítását. Mahmúd Abbász elnök szerint a források hiánya a Hamász vezette kormány működésének alapjait veszélyezteti.


Kürti zsűritag az üzleti Oscar-átadáson

Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnöke a magyar üzleti élet első olyan képviselője, aki zsűritagként részt vehet a világ legjobb üzletemberének kiválasztásában. Az Ernst & Young által szervezett "World Entrepreneur Of The Year" (vagyis az Év Világvállalkozója) díjat júniusban adják át Monte Carlóban. A húsz évre visszatekintő díj esélyesei idén hatodik alkalommal mérhetik össze teljesítményüket a nemzetközi porondon is.