M. N.
Kenyér Mexikóból
Manapság már nem kötelesség, hanem divat az otthoni kenyérsütés. A
vállalkozó kedvű háziasszonyokat lelombozhatja ugyan egy-két laposra sikerült
buci, ám az alábbi - főleg Mexikó alapvető kenyerének számító - tortilla nem
baj, ha laposra sül.
Hozzávalók: 225 g finomliszt,
1 kk. só,
1 kk. sütőpor,
3 ek. növényi zsír,
1,5 dl meleg víz.
Keverjük össze a lisztet a sóval és a sütőporral. Morzsoljuk el vele a zsírt,
és hagyjuk pihenni 15 percig. Osszuk hat egyforma darabra, és formázzuk őket
gombócokká. Lisztezett felületen nyújtsuk a gombócokat vékony lepényekké, majd
konyharuhával fedjük le, hogy ne száradjanak ki. Forrósítsunk fel egy vastag
aljú serpenyőt vagy sütőlapot, és süssük ki egyenként a tortillákat. Akkor kell
a lepényeket átfordítani, ha buborékok jelennek meg rajtuk, így maradnak
rugalmasak. A kész kenyérféléket azonnal tálaljuk, esetleg konyharuhába
csomagoljuk, hogy ne száradjanak ki. Sült hússal, nyers salátával töltsük meg,
paradicsomszósszal, joghurtos öntettel ízesítsük, majd tekerjük fel őket.