Vissza a tartalomjegyzékhez

M. N.
Kenyér Mexikóból

Manapság már nem kötelesség, hanem divat az otthoni kenyérsütés. A vállalkozó kedvű háziasszonyokat lelombozhatja ugyan egy-két laposra sikerült buci, ám az alábbi - főleg Mexikó alapvető kenyerének számító - tortilla nem baj, ha laposra sül.

Hozzávalók: 225 g finomliszt,
1 kk. só,
1 kk. sütőpor,
3 ek. növényi zsír,
1,5 dl meleg víz.

Keverjük össze a lisztet a sóval és a sütőporral. Morzsoljuk el vele a zsírt, és hagyjuk pihenni 15 percig. Osszuk hat egyforma darabra, és formázzuk őket gombócokká. Lisztezett felületen nyújtsuk a gombócokat vékony lepényekké, majd konyharuhával fedjük le, hogy ne száradjanak ki. Forrósítsunk fel egy vastag aljú serpenyőt vagy sütőlapot, és süssük ki egyenként a tortillákat. Akkor kell a lepényeket átfordítani, ha buborékok jelennek meg rajtuk, így maradnak rugalmasak. A kész kenyérféléket azonnal tálaljuk, esetleg konyharuhába csomagoljuk, hogy ne száradjanak ki. Sült hússal, nyers salátával töltsük meg, paradicsomszósszal, joghurtos öntettel ízesítsük, majd tekerjük fel őket.