Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 17. szám, 2006. április 28

Arcok

Takács Gabriella
Kettő az egyben
Az Olsen termékpáros

Hat hónapos koruk óta állnak reflektorfényben, ma kétmilliárd dolláros médiabirodalmat irányítanak. A húszas éveik elejét taposó sztárszínésznő-ikerpáros, Ashley és Mary-Kate Olsen reklámértékéért divattervezők, étteremtulajdonosok és hamburgerguruk versengenek. A lányok megfizették a siker árát: kimaradt a gyermekkoruk, anorexia, drog- és alkoholfogyasztás hírlik róluk. Úgy tűnik - mint oly sok más, gyermekkorban indult sztár esetében -, a háttérben meglehetősen ambiciózus szülők állnak, akik feláldozták gyermekeiket és házasságukat a siker érdekében.


-kormosfree-
A Tisza habjai

Amíg a tiszai hősökről szólnak leginkább a híradások, akik erejüket megfeszítve dolgoznak a gátak tartásán, van az árvíznek olyan oldala is, mely nem számíthat különösebb érdeklődésre. Amíg ugyanis a szegedi egyetemisták a média érdeklődésének középpontjában a gátra vonultak homokzsákokat pakolni, addig a szolnoki főiskolások néhány méterre az árvízi védekezés helyszínétől habpartit szerveztek.


Belföld

Hack Péter
A bukás motorjai

A választások második fordulója nyilvánvalóvá tette azt, ami az első fordulóban csak felsejlett: az esélyes Fidesz elbukta a próbát. Csalódniuk kellett azoknak, akik Orbán Viktor második miniszterelnökségére vártak. A bukás okait a jobboldalon az összefogás hiányában és a balliberális média túlsúlyában keresik. Ha ez marad a végkövetkezetés, a jobboldal hosszú időre elbúcsúzhat a kormányzás álmától.


Tudósítónktól
Gátszakadástól tartanak

Ez a tizenegyedik éjszakánk a gátakon - számolt be kedden Bedő Tamás, Csongrád polgármestere. Olyan gyorsan jött a Tiszán az ár, hogy nem volt idő előkészülni semmire. Húsvét előtt négy nappal még csak elsőfokú készültség volt érvényben, de nagypénteken már rendkívüli állapotot hirdetett a vízállás miatt a kormány - emlékszik vissza a történtekre a polgármester. Szerinte mintegy ezerötszázan vannak a gátakon folyamatosan, de ez csak az ő tippje, biztosat senki sem tud. Egy a lényeg: sem a Körös, sem a Tisza nem törte át a gátat. Szelevénynél, a Körös-zugban azonban a helyzet óráról-órára romlik, már a második vonalas védművet építik a falu főterén.


Hajdú Sándor
Bársonyszékfoglalók

Csütörtökön kezdődnek Balatonőszödön a koalíciós tárgyalások az MSZP és az SZDSZ között. Az alkotmány két hónapot biztosít az új kormány megalakulására, de a gyakorlatban ennyi időre nincs szükség, az új kabinet néhány hét alatt feláll. Gyurcsány Ferenc vezeti az MSZP tárgyaló delegációját, aki elsősorban az alapelvekben és a programpontokban egyezne meg, és csak utána keresnének olyan személyeket, akik képesek ezeket a programokat végrehajtani. A szocialista miniszterelnök korábban jelezte: tizenkét tárca marad majd az új kabinetben.


Munkatársunktól
Híres távozók, ismert érkezők

Medgyessy Péter, Doszpot Péter, Illés Zoltán, Tölgyessy Péter - néhány ismertebb név azok közül, akik az elmúlt ciklusban parlamenti képviselők voltak, ám a mostani választások után kénytelenek búcsút inteni az országos politizálásnak. Az MSZP 44, a Fidesz 45 új arccal gazdagítja a megalakuló országgyűlést.


Ezzel a győzelemmel egész Magyarországnak nyernie kell

"Ezzel a győzelemmel egész Magyarországnak nyernie kell"- kommentálta a választási eredményeket az MSZP előnyének biztossá válása után Gyurcsány Ferenc, aki az összefogás mellett tett hitet beszédében. "Ebben az országban a pirosnál, a narancssárgánál, a kéknél és a zöldnél fontosabb kell, hogy legyen a piros-fehér-zöld nemzeti trikolor" - tette hozzá a kormányfő. A koalíció a jelenlegi felállás mellett 210 képviselőjelöltet delegálhatnak az újonnan megalakuló országgyűlésbe. A volt-leendő kormányfő beszédét a szimpatizánsok többször szakították félbe, időnként a "belehúztunk" szót skandálták, máskor pedig azt: "Magyarország". Mielőtt a tömeggel együtt a párt vezetősége elénekelte volna a Himnuszt, a kormányfő arra emlékeztetett: nem elsősorban hatalmat, hanem felelősséget nyertek.


Sebestyén István
Egy kívülről jött ember

A magyar politikai és szellemi élet sokkal tagoltabb annál, hogy egyetlen párt le tudná fedni a jobboldalt - véli Bod Péter Ákos közgazdász, akinek a neve lehetséges "miniszterelnökjelölt-jelöltként" merült fel a Fidesz részéről a két választási forduló között. Szerinte a Fidesz kudarca bebizonyította: elhibázott stratégia Orbán Viktor részéről, hogy nem ismeri el más, önálló pártok létjogosultságát a jobboldalon.


Longauer László
Kell egy bátor ember

"Abban, hogy az MSZP-SZDSZ-koalíció négy év után is képes volt ilyen eredményt produkálni, nem a polgári oldal gyengesége van benne, hanem az erőviszonyokban rejlő olyan különbség, amely a demokrácia létét is megkérdőjelezi" - nyilatkozta Kövér László a Magyar Hírlapnak. Azzal folytatta, hogy nyolcvanszázalékos sajtóellenszélben nehéz volt a küzdelem. Az ellenfél a szőnyeg alá söpörte a szemetet. Gyurcsányék sokkal súlyosabb hibákat követtek el, de sikeresen titkolták. A rövid interjú végén reményeiről beszél. Reméli, hogy Gyurcsány Ferenc és kormánya nem húzza ki végig a ciklust, és hamar meg fog bukni. Szerinte nem szabad engedni, hogy a párton belül bűnbakokat keressenek, és így a Fidesz leszalámizza magát.


Csalás miatt kell újrázni Kecskeméten?

Május 7-én meg kell ismételni az országgyűlési képviselő-választás második fordulóját Kecskeméten, ahol Szécsi Gábor (SZDSZ-MSZP) polgármester a második helyen végzett. Így döntött ugyanis első fokon, többségi szavazással a választási bizottság szerdán, Kecskeméten. Az MSZP több beadványát is tárgyalta a bizottság, és többségi szavazással úgy döntött, hogy a választás eredményét alapvetően befolyásoló események okán a választás megismétlését rendeli el. A döntés értelmében május 7-én lesz a szavazás. A választással kapcsolatban egyúttal a rendőrség is nyomozást folytat. Szécsi fideszes vetélytársa hamis információt tartalmazó szóróanyaggal tévesztette meg a körzet választópolgárait, melyben a polgármester visszalépéséről értekezett.


Nem az MDF tehet a Fidesz kudarcáról

Meglepő eredmény olvasható ki a második választási forduló adatai közül: a Fidesz jelöltjei jobban szerepeltek azokban a körzetekben, ahol az MDF jelöltjei nem léptek vissza. A mintegy huszonkét ilyen körzetből tizennégy helyen nyert a nagyobbik konzervatív párt jelöltje. Szintén huszonkettő volt azoknak a helyeknek a száma, ahol az MDF jelöltje a második fordulóban visszalépett, ezek közül azonban csak nyolc helyen lett fideszes politikus a befutó. Az adatokat vizsgálva az is egyértelműen kiderül: nem az MDF visszalépésén múlott a Fidesz választási kudarca. Amennyiben a demokrata fórum összes még talpon maradt jelöltje visszalépett volna, elemzői számítások szerint a Fidesznek csupán öttel több mandátum jutott volna.


Tudatlan választók

Az első forduló előtt készített felmérés azt mutatja: az állampolgárok 54 százaléka szerint már az első forduló során eldől, hogy melyik pártnak lesz a legtöbb képviselője, 62 százalék gondolja úgy, hogy ekkor már a következő miniszterelnök személye is eldől.


Életmód

Zsurkán Mariann
Csukás István 70 éves
Nincs szebb, mint az élet, és nem is érdemes szebbet kitalálni

Már az ajtóban vár. Huncut bajusza és mosolygós arca melegséget sugároz. Hellyel kínál, majd leül velem szemben a zöld díványra, pipára gyújt. Az asztal üveglapja alatt a több száz éves főváros térképe, körülötte kedvenc mesehősök fotói. Pom-pom meséi, Süsü, a sárkány, A nagy ho-ho-horgász, Keménykalap és krumpliorr. Csukás István, a nagy mesemondó művei mára már több generáció gyerekkori mítoszait jelentik.


Fókusz

Tihanyi Péter
Sztálin és a bohócok
Fejtő Ferenc a győztesről és a vesztesről

A populista vezérek, más programjuk nem lévén, önmagukat adják reménység gyanánt programjuk helyett. Ha ők győznek, akkor az igazság, a jó győz a rossz, a pusztító, azaz a gonosz fölött. Ez a fajta rajongásig fokozott elkötelezettség ad a populizmusnak vallásos jelleget. Ez az ideológiai ragály mára megfertőzte a fél országot, gondoljon csak az igazi régi középosztályt megtestesítő Sólyom László "kéznemfogására" az ország kitüntetettjével.


Rimaszombati Andrea, Szlazsánszky Ferenc
Jobboldal Csurkától Csintalanig?
Beszélgetés Dávid Ibolyával, az MDF elnök asszonyával

Az MDF elnöke nem hisz abban, hogy "jobboldali egypártrendszert" kell csinálni, amibe Csurka is, és Csintalan Sándor is belefér. Dávid Ibolya szerint a politika nem olyan, mint egy mobiltelefon-társaság, ahol egyetlen cél van, a legnagyobb lefedettség. - Nem, ettől okosabb ember a férjem.


Hetek-összeállítás
Széthullóban a Szövetség

A jobboldal választási veresége után nem kellett sokat várni a kampány során meghirdetett egység lazulására. Az MDF túlélte a Fidesz egészpályás letámadását, és tárt kapukkal várja a kiábrándult polgári körösöket. A Lezsák-féle Nemzeti Fórum Egyesület - érthető okokból - hűségét fejezte ki Orbán Viktor iránt, a Semjén Zsolt vezette KDNP azonban már pedzegeti, hogy az önálló frakció közelebb áll elképzeléseihez. És van még Kósa Lajos sztárpolgármester, aki láthatólag egy Orbán nélküli Fideszt is el tudna képzelni.


Rimaszombati Andrea
Külföldi kommentárok

A baloldali kormánykoalíció győzelmét minden külföldi fórum történelminek nevezte, és kiemelte, hogy a rendszerváltás óta először fordul elő Magyarországon, hogy egy kormány másodszor is mandátumot szerez.


Háttér

Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Leninland, Sztálinland

Április 22-én volt százharminchat éve, hogy megszületett Lenin. Nem voltak hivatalos megemlékezések, ünneplések - még csak meg sem említették ezt a dátumot a médiában. Nem úgy, mint annak idején. Ennek ellenére vannak még Oroszországban - nem is kevesen -, akik nem engedik a "nagy vezér" emlékét a feledés homályába veszni.


Hit és értékek

Répás László
Hogyan született az Újszövetség?
Kortársak és szemtanúk hitelesítik az eredetit

Az ókorból nincs még egy olyan mxű, amelyről olyan sok és olyan hiteles kézirat maradt volna fenn, mint az Újszövetség. A ma ismert legkorábbi töredék János evangéliumából származik, és alig harminc évvel az eredeti mű leírása után keletkezett. Aki a másolatot készítette, akár ismerhette is a legidősebb apostolt. A tudósok nem zárják ki, hogy ennél is korábbi kéziratok is felbukkanhatnak, hiszen ma már igazolható, hogy Jézus és tanítványai életéről, cselekedeteikről és tanításaikról a kortársak írták meg az Újszövetségben összegyűjtött könyveket.


Interjú

Tóth Tamás
Élet Csernobil után
Beszélgetés Elena Filatova természetbúvárral

1986. április 26., egy óra huszonhárom perc: a csernobili atomerőmű 4. reaktorblokkjában robbanás történt, amelynek következtében nagy mennyiségű radioaktív anyag jutott a légkörbe. A lakosság evakuálását azonban csak másnap délben, azaz csaknem harminchat órával a baleset után rendelték el hangosbemondón. A radioaktív természet nyugalmát csak Elena Filatova, egy kijevi lány motorjának hangja zavarja meg.


Külföld

Hetek-összeállítás
A Sinai-félsziget rémei

Legalább tizennyolc halálos áldozatot és hatvankét sebesültet követelt az Akabai-öbölben fekvő Dahab üdülőhelyen hétfő este elkövetett hármas robbantásos merénylet. Az áldozatok között egy magyar állampolgár is van. (Egy héttel korábban Tel-Avivban két magyar nemzetiségű román állampolgár halt meg a terrormerényletben.)


Mérő Miklós
Vérfürdő a búvárparadicsomban

A dahabi merényletek áldozatai nagy többségében egyiptomiak. Tévedtek volna a terroristák? Nem tudták, hogy állandó célpontjaik, az izraeli, illetve a nyugati turisták a Sínai-félszigeten inkább Sarm es-Sejket kedvelik, és hogy Dahabban többnyire saját arab testvéreiket fogják legyilkolni? Nem. Nem tévedtek. A célpont ezúttal Egyiptom volt.


Busa Viola
Túlerőben a hitetlenek szövetsége

Három hónapon belül idén már másodszor jelentkezett Oszama bin Laden. Legújabb üzenetében azzal vádolja Amerikát és Európát, hogy a palesztin pénzforrások befagyasztásával "cionista keresztes hadjáratot" folytatnak az iszlám világ ellen. Korábbi üzeneteihez képest újdonság, hogy már nemcsak a nyugati országok kormányait hibáztatja, hanem a civil lakosságot is.


Mérő Miklós
Egymást marják

"Nem engedjük, hogy fegyveres összetűzésekhez vezető polgárháború törjön ki a különböző palesztin szervezetek között" - jelentette ki szombat este Ammanban Mahmúd Abbász palesztin elnök.


Villámlátogatás Irakban

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter előre be nem jelentett látogatást tett Irakban Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel együtt, aki néhány órával korábban érkezett a közel-keleti országba. A két politikus Irak új miniszterelnök-jelöltjével, Nouri Malikivel szervezett találkozót, aki több hónapos politikai patthelyzet után próbálja összeállítani az új kormányt. Rumsfeld amerikai katonai vezetőkkel is találkozott, hogy megvitassa a jövőbeni csapatkivonások kérdését. A két magas rangú politikus egyszerre időzített látogatása nem véletlen: "Fontos, hogy a politikai és a katonai lépések össze legyenek hangolva" - fejtette ki Rice, aki három héttel korábban is járt Irakban Jack Straw brit külügyminiszterrel.


Szankciók Darfur után

A BT első ízben vetett ki szankciókat, amióta 2005 márciusában jóváhagyták azt a határozatot, amely felhatalmazást ad bankszámlák befagyasztására, illetve utazások korlátozására azoknál a személyeknél, akik akadályozzák a békefenntartói törekvéseket, megszegik a nemzetközi emberi jogi törvényeket, és konfliktusokat szítanak Darfurban. Kína és Oroszország kezdetben ellenezte a szankciókat, de később úgy döntött, hogy vétó helyett inkább tartózkodik a szavazástól.


Új izraeli kémműhold

Izrael kedden sikeresen fellőtte az iráni atomprogram megfigyelése céljából készített kémműholdat, az Eros B-t. Az izraeli védelmi miniszter szerint egyértelmű, hogy Irán - amely a holokauszt óta a legnagyobb veszélyt jelenti a zsidóság számára - folytatja az atomfegyverek előállítását. Bár az Oroszországból fellőtt műhold tiszta időben akár egy hetven centiméteres tárgyat is be tud azonosítani kamerájával, a következő műholdra már éjjel és rossz időjárás esetén is látó kamerát terveznek. Az Eros B a 2000-ben pályára állított Eros A-ra fog rácsatlakozni, amely kifejezetten arab területek megfigyelésére lett kialakítva.


Sport

Gazsó József
Ukrán trónfosztás

Vlagyimir Klicsko (46-3; 41 KO) öv nélkül is gatyába rázta magát annak érdekében, hogy újra egy bokszszervezet, jelen esetben az IBF (Nemzetközi Bokszszövetség) világbajnoka lehessen. A cél eléréséhez a címvédő Chris Byrdöt (39-3-1; 20 KO) kellett legyőznie.


Gerrard az Év játékosa Angliában

A Hivatásos Labdarúgók Szövetsége (PFA) több éves tradíciójához híven idén is kiosztotta az Év játékosa címet, melyet a liverpooli Steven Gerrard érdemelt ki. A díj eszmei értékét növeli, hogy a játékosok választják ki maguk közül a legjobbat.


Eredmények tabellák
Forma-1
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Erdei Judith
Gyógyfürdő az Alpokalján

Magyarország gyógyvízi paradicsomai közül az egyik legdinamikusabban fejlődő üdülőhely Bükfürdő. Az Európa-szerte elismert terápiás centrum gyógyvizét a 20. század közepén fedezték fel, és azóta használják. A szubalpin klíma, a nyugodt környezet és a színvonalas szolgáltatások teszik alkalmassá az üdülőhelyet a teljes körű testi és lelki felfrissülésre.


M. N.
Kenyér Mexikóból

Manapság már nem kötelesség, hanem divat az otthoni kenyérsütés. A vállalkozó kedvű háziasszonyokat lelombozhatja ugyan egy-két laposra sikerült buci, ám az alábbi - főleg Mexikó alapvető kenyerének számító - tortilla nem baj, ha laposra sül.


Könyvszakmai díjak

Az Év kiadója címet idén a Magvető Könyvkiadó Kft. érdemelte ki, az Év kereskedője pedig a Libri Kereskedelmi Kft. lett. A legrangosabb magyar könyvszakmai díjakat a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése ítélte oda titkos szavazást követően.


Megtévesztő naptejek

A naptejek gyártóit perlik az USA-ban, mert életveszélyesen félrevezetik a fogyasztókat. A Los Angeles-i feljebbviteli bíróságra benyújtott kereset az öt legnagyobb amerikai márka ellen irányul. A mai napozószerek ugyanis nem nyújtanak teljes és elegendő védelmet ahhoz, hogy hosszabb ideig a napon tartózkodhassunk. A termékek címkéi ezért megtévesztőek a fényvédők alkalmazására és hatására vonatkozóan - milliókat kitéve ezzel a bőrrák veszélyének.


SVOD

Különleges, papírvékony optikai lemezekből, írható DVD-kből készített adattároló terméket dob piacra 2007 elején a Hitachi-Maxell. A rendkívül vékony, szinte hajlékony, kétoldalas írható lemezekből egy "Stacked Volumetric Optical Discs", azaz SVOD-tömb készíthető.


Színes

Duma Plaza

Kevés vagy, mint repülőgépen  a tolatóradar ()


Barométer

Az alábbi történet a Koppenhágai Egyetemen esett meg, egy fizikavizsgán. A kérdés így hangzott: "Írja le, hogyan mérhető meg egy felhőkarcoló magassága egy barométer segítségével!" Az egyik hallgató válasza:


Irány Horvátország
Horvát prospektus - betűhíven
Tovább a cikkhez >>>

Mi van a képen?

2. Továbbmenet nincs...


Hungaricum


Botkormány


göndi
Járai Mitmond
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Mit ígér a Fidesz?

Szomorúan olvastam lapjuk április 7-i számában a Korlátozást ígér a Fidesz címmel megjelent cikket. A Fidesz egyházpolitikai elképzeléseinek fókuszában nem a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló 1990. évi IV. tv. (Ltv.) módosítása áll, hanem a párbeszéd a vallási közösségekkel. Az Ltv. 2001-eshez hasonló, átfogó módosítását nem tartjuk szükségesnek. Ugyanakkor megoldást kell találni a gazdasági céllal alakult álegyházak kiszűrésére (a Hit Gyülekezete nem tartozik ide). Hisszük, hogy az ehhez szükséges apró módosításokat a nagyobb és a kisebb egyházak is támogatnák, hiszen közös érdekük, hogy a gazdasági haszonszerzés látszatát is elkerülhessék. Meggyőződésünk, hogy egy ilyen módosításhoz a mindenkori képviselők kétharmada is megnyerhető.


Dubai és a vendégmunkások
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Major Nóra
Fogy a piac türelme
Baloldali győzelem befektetői szemmel

A baloldali koalíció győzelme jó hírnek bizonyult a hazai befektetői piacon. A BUX megugrott, a bankházak fellélegeztek. Ennek ellenére úgy tűnik, a 2010-es eurónak már lőttek.


Kovács Klára
Dagad a könyvlufi

A könyves szakma szerint négyszer annyi könyv kerül ki a piacra, mint amennyi valójában eladható. A "könyvlufi" egyre inkább dagad, csak idő kérdése, mikor pukkan ki. Manapság, ha belépünk egy könyvesboltba, szinte szédítő látványt nyújt az elénk táruló tömérdek könyv. A látszat azt mutatja, hogy a magyarok igazi kultúrnép, rengeteget olvasnak, és virul a könyvpiac. Ezzel szemben azonban az elmúlt években egyre kevesebb könyvet vásároltunk és olvastunk el, ám a könyvpiac mégis köszöni szépen, jól van. Tavaly több mint tízezer új könyv került a polcokra, és valamivel több, mint 62 milliárd forintot adtunk ki könyvekre. Azaz kevesebben vásárolunk könyveket, de több pénzt adunk ki értük.


Bulgária alkalmatlan EU-tagnak

Az Európai Bizottság (EB) tanácsadói szerint olyan mértéket ölt Bulgáriában a korrupció és a szervezett bűnözés, hogy az ország jövőre esedékes EU-csatlakozását el kellene halasztani - írta a The Sunday Telegraph. A brit lap szerint a felmérést végző, két magas rangú szakértő arra a következtetésre jutott, hogy Bulgária alkalmatlan az EU-tagságra. Az EB májusban teszi közzé jelentését Bulgária, és a vele együtt csatlakozni szándékozó Románia állapotáról.


Izraelt hibáztatják

Az EU Izraelt hibáztatja a palesztinok pénzügyi válságáért. Brüsszelben tagadták, hogy főleg az uniós segélyek felfüggesztése döntötte csődbe a Hamasz-vezette palesztin kormányt. A palesztin kormányzat kasszájából hiányzó összeg jelenleg sokkal nagyobb annál, mint amennyit az EU adófizetőinek pénzéből valaha is finanszírozhatnának. Az egyik uniós szóvivő kiemelte: igaz, hogy az unió nyújtja a legtöbb adományt, de a Palesztin Hatóság bevételeinek nem ez, hanem az Izrael által átutalt adók a legfőbb forrása.


II. János Pál bankó-arc lett

A lengyel központi bank egy új, 50 zlotyi értékű bankjegyet hoz forgalomba a tavaly elhunyt II. János Pál pápa emlékére. A 12 eurót érő bankjegy mindkét felén a pápa látható, a pénz októberre kerül forgalomba. A bankjegyen a pápa arcképe, vallásos szimbólumok, beszédeiből való idézetek, és hosszú pápaságának dátumai mellett szignójának másolata látható.


Változatlan az alapkamat

A hét elején a Monetáris Tanács (MT) változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 6 százalékos szintjét. A MT értékelése szerint a korábbiakhoz képest felerősödtek a magasabb infláció irányába ható tényezők (a forint márciusi gyengülése, az olajár-növekedés veszélye), ugyanakkor az ellentétes irányú makrogazdasági hatások (az inflációs várakozások mérséklődése) miatt jelenleg nem indokolt a kamatszint változtatása. A tanács közölte: az új kormányzattól hiteles konvergenciaprogramot és költségvetési kiigazítást vár.


Széles nem csatlakozik

Nem csatlakozik a 16, többségében kamarai szervezet "Megállapodás a jövőnkért" című kiáltványához a legnagyobb magyar munkáltatói érdekképviselet, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. Bár Kóka János és Kuncze Gábor már az SZDSZ nevében is üdvözölte a kezdeményezést, Széles Gábor, az MGYOSZ elnöke szerint "az időpont most nem megfelelő a kiáltvány kibocsátására, mivel a kormányprogramot, illetve az annak részét képező államháztartási- és adóreformot először a koalíció két pártjának kell megalkotnia".


Tízmillió mobiltelefon

Március végére éves szinten 6,61 százalékkal, közel 9 és fél millióra nőtt a három hazai mobilszolgáltató ügyfeleinek száma. A múlt hónap végén a száz főre jutó előfizetések száma megközelítette a 94-et, míg egy évvel korábban még csak 87,4 volt. Az első negyedévben folytatódott a teljes ügyfélszámon belül a feltöltőkártyát használók arányának csökkenése.


Népszerűek vagyunk Japánban

Az elmúlt 10 évben duplájára nőtt a japán turisták hazánkban eltöltött vendégéjszakáinak a száma, és ez az arány tovább növekedhet. 2005-ben a hazai beutazó turizmus rangsorában Japán már a nyolcadik helyen szerepelt. "Magyarország egyre tekintélyesebb helyet foglal el a japán médiában: egy tízmilliós példányszámú napilapban kettő, az Elle magazin japán kiadásában pedig tizenegy oldalt szenteltek hazánknak" - számolt be a japán külképviselet vezetője.


Új taxik Ferihegyen?

A jelenleginél fiatalabb taxikat, illetve angolul beszélő sofőröket, mozgássérültek számára is alkalmas, olcsóbb fuvarszolgálatot ígér a Budapest Airport Rt. (BA) a fővárosnak júliustól.