Vissza a tartalomjegyzékhez

Busa Viola
Prodi: A játszmának vége

Több mint egy héttel az olasz választások után megoldódni látszik a patthelyzet. Berlusconi ugyan nem adta fel, mégis egyre biztosabbnak látszik a Romano Prodi vezette balközép koalíció győzelme.
A Belügyminisztérium már bejelentette: a vitatott szavazatok száma jóval alacsonyabb volt a kezdetben beharangozottnál, így nincs esély arra, hogy az eredmény megforduljon.
A bejelentést a Legfelsőbb Bíróság is megerősítette.


Romano Prodi Fotók: AP

Berlusconi jobbközép koalícióját az alsóházban 25 ezer szavazattal győzte le a Prodi által vezetett koalíció.
A korai statisztikák azonban közel 43 ezer vitatott voksot jeleztek, amelyek ellenőrzése után az eredmények akár meg is fordulhattak volna. Ezt az utolsó szalmaszálat is megragadva Berlusconi azonnal csalást kiáltott, és a szavazatok ellenőrzését követelte. A miniszterelnököt azonban a saját pártjából, a Forza Italiából állított belügyminiszternek kellett kiábrándítania, amikor bejelentette, hogy a vitatott szavazatok száma mindössze ötezer, így ezek már nem változtathatnak az eredményeken. A bejelentést a Legfelsőbb Bíróság is megerősítette.
Míg Berlusconi továbbra is azt hajtogatja: "Ellen fogunk állni. Továbbra is kormányozni akarok!", Prodi már munkához is látott, mondván: "A játszmának vége. Itt az ideje, hogy elismerjék a győzelmünket, és pontot tegyünk ennek a nevetséges komédiának a végére, hogy tovább tudjunk lépni." Miután az állítólagos tömeges csalások nem igazolódtak be, Berlusconi felajánlotta riválisának, hogy német mintára alakítsanak nagykoalíciót. Prodi azonban ezelől elzárkózott azzal, hogy megvan a szükséges többsége a kormányzáshoz, Berlusconinak mennie kell. Erről azonban a szakértők többsége kevésbé van meggyőződve: attól tartanak, hogy Signor Prodi "orrhossznyi" előnye nem lesz elegendő az égetően szükséges gazdasági reformok véghezviteléhez.
Erre apellál Berlusconi jobbközép koalíciója is, amelyben a választások utáni huzavonában némi nézetellentét mutatkozott. A jelenlegi kabinet több tagja arra próbálta rávenni a miniszterelnököt, hogy ismerje be vereségét, a legjobb stratégia ugyanis jelen pillanatban az, ha megvárják, amíg Prodi rendkívül törékenynek tűnő koalíciója magától összeomlik. "Egységben voltunk a kormányban, még inkább egységben leszünk ellenzékben" - jegyezte meg Giulio Tremonti pénzügyminiszter. Többen azt remélik, hogy akár már idén október-november környékén új választásokat lehet tartani.


Silvio Berlusconi

Jacques Chirac francia elnök még az eredmények hivatalos megerősítése előtt gratulált Prodinak mondván, reméli, hogy Olaszország és Franciaország megerősíti majd kapcsolatát és együttműködését az "európai projektben". Prodi, aki korábban nyíltan bírálta az iraki konfliktust, megjegyezte: Európa érdekeit előbbre valónak tartja majd a washingtoninál. Szerinte a francia kapcsolatok főként az iraki háború támogatása, valamint Berlusconi és Tony Blair túl szoros szövetsége miatt voltak "fagyosak" az utóbbi időben. Mint ismeretes, Blair két évvel ezelőtt Berlusconi szardíniai villájában vakációzott. Bush elnök pedig még a választási kampány idején meghívta az olasz miniszterelnököt, akit a szenátus hangos éljenzéssel fogadott. (Kritikusai szerint ez is csak Amerikában történhetett meg Berlusconival.) Nem csoda hát, hogy Tony Blair és George W. Bush csak lassan nyúlt a telefonkagyló után, hogy gratuláljon Prodinak.
Egyes politikusok szerint Berlusconi nem elsősorban Olaszország érdekei miatt ragaszkodik ilyen makacsul a hatalomhoz, hanem mert a baloldali koalíció olyan változásokat helyezett kilátásba, amelyek nagyobb versenyt teremtenének saját televíziós és reklámcégei számára, továbbá új összeférhetetlenségi szabályokat is beterveztek. Ennek kivédésére Berlusconi már az előző héten elhintette: készen áll arra, hogy a Mediaset nevű televíziós cégében lévő részesedését átadja gyermekeinek. Híveinek nem kell tartaniuk attól, hogy Berlusconi eltűnik a politikai hadszíntérről: mivel a Forza Italia a legnagyobb párt, várhatóan ő lesz az ellenzék vezetője. Egyesek pedig már arról suttognak, hogy a közeljövőben megrendezendő regionális választásokon is indulni fog.