Vissza a tartalomjegyzékhez


Vészhelyzet a Tiszán

A Tisza eddig mért legmagasabb vízállását mérték a héten Szegeden. A mostani vízszint megdöntötte az 1970-ben mért 960 centimétert. A Tisza alsó és középső szakaszán továbbra is érvényben van a múlt pénteken elrendelt árvízi veszélyhelyzet, amelynek kihirdetése arra ad felhatalmazást, hogy az érintett területek polgármesterei bizonyos döntéseket a képviselő-testület előzetes jóváhagyása nélkül hozhatnak meg.


Fél óra alatt annyi víz folyik le a Tiszán, mint amennyi Szeged éves vízfogyasztása Fotó: Fuisz Mario

Hétfő délben a szegedi Felső-Tisza-parton autóztam, és amint oldalra pillantottam, láttam, hogy velem egy vonalban egy hajó áll. Megdöbbentő volt a látvány, félelmetes ez a hatalmas víztömeg. A gáton mindenfelé homokzsákok és szorgoskodó munkások, no meg bámészkodók, amolyan katasztrófaturisták. A hírekben bemondták, hogy a húsvéti ünnep alatt - az árvíz miatt - nem lesz közúti ellenőrzés. Való igaz, hogy a gátak környékén rengeteg rendőrautót lehetett látni: a gátőrök mellett a rend őrei is strázsáltak. Legelőször a Stefánián keletkezett egy buzgár. Gondosan körbe is zsákolták - ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Az 1970-es árvíznél állítólag a vízparttól 150-200 méterre lévő Széchenyi téren is volt buzgár. A tapasztalt vízügyesek szerint a buzgárral csak akkor van baj, ha zavarossá kezd válni, mert akkor kezdi kimosni a gátat.

Hétfőn a szegedi Ifjúsági Háznál már szivárgott a víz. Nem sokkal ezután lezárták a Felső-Tisza-partot. Megszólít egy idősebb férfi, László, aki - mint mondja - ott volt, amikor '70-ben kora tavasszal Szegednél a legnagyobb ár vonult le a Tiszán. Akkor 960 centin állt meg az emelkedés. Akkor az volt a szerencséje a városnak, hogy nem volt utánpótlása az árnak, szép lassan levonult, ma meg akár május végéig is elhúzódó árhullámok jöhetnek a folyón.
"Hétfőn már 1300 ember dolgozott Szegeden a gátak mentén" - mondta lapunknak Botka László polgármester. A katonaság mellett a polgári védelem 150 fővel kapcsolódott be a védekezésbe, így a csütörtökre várható közel 10 méteres tetőzést mintegy 1500 ember várja a gátakon. A 10 méter fölötti tetőzésre is felkészült a város, csak az elhúzódó árhullámok aggasztják a szegedieket.
Hétfő este óta kizárólag a védekezésben részt vevők tartózkodhatnak a gátak környezetében, a vízügyi szolgálat kérésére teljes egészében, a gyalogos- és a tömegközlekedés elől is lezárták a Felső-Tisza-part egy részét.
"A nézelődők és a gépkocsiforgalom akadályozta a védekezési munkát, ezért volt szükség az alsó rakpart egyik lejárójánál található útszakasz lezárására. Az árhullámot tovább növelheti a mellékfolyók, a Hármas-Körös és a Maros áradása, valamint az, hogy a Dunán levonuló árhullám visszaduzzasztja a Tiszát" - mondta lapunknak Botka László polgármester.
A Tisza Vásárosnaményig lassan apad, azután Záhonyig a Szamos által szállított vízhozam miatt enyhén emelkedik. Tiszafürednél a víz napok óta tetőzés közeli szinten van, a folyó vízállása hétfőn is 833 centiméter volt. A várostól a déli országhatárig továbbra is áradó tendencia érvényesül, harmadfok feletti vízállásokkal.
Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint a kitelepítettek száma változatlanul 566, akiknek felét a belvíz által elöntött településekről kellett kiköltöztetni. Az árvíz által közvetlenül veszélyeztetett települések száma 38-40, ahol 17-20 ezer ember él. Mintegy 4300 ingatlan van veszélyben. Utalt arra, hogy eszközben, homokzsákokban, emberi segítségben nincs hiány, és több hétig tartó védekezésre készülnek. (H. S.)