Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 16. szám, 2006. április 21

Arcok

Pajor István
A zuhanás világában

A biatorbágyi viadukt korlátján áll. Előre dől, majd elugrik a mélység felé. Nincs rajta ejtőernyő, és alatta ekkor még semmi sincs. Huszonhárom méter magasból zuhan. A kezeivel, lábaival úgy mozog, mintha keresne valamit. A zuhanás minden pillanatában tudatánál van, kívülről is látja magát. Közeledik a földhöz, miközben komótosan alágördül egy teherautó. A platón üres dobozok vannak szépen elrendezve. A test nagy sebességgel a dobozok közé csapódik. Néhány másodperc csend. Majd mozgást hallani, és a dobozok közül, aki előbb még zuhant, kimászik és mosolyog. Mosolyog, mert sikerült, és jól van. Ő Piroch Gábor, a kaszkadőr. Ebben a különös elhivatottságot igénylő mesterségben az egyik, ha nem a legnagyobb és legismertebb.


Belföld

Munkatársunktól
Baloldali szavazóknak nincs bűnbocsánat?

Lapunk is felkereste a Klub Rádióba múlt héten betelefonáló Kovács Gyulánét, aki arról mesélt a hallgatóknak, hogy a budapesti vízivárosi Szent Anna-templom plébánosa miért is tagadta meg tőle a bűnbocsánatot.


Magyary Ferenc
A politikai útonállás alkonya

Az MDF parlamentbe kerülése meglepetést és zavart leginkább a Fidesz soraiban okozott. A kisebb jobboldali párt eredménye láttán mutatott - nem tudni, mennyire őszinte - öröm után Orbán pártja azokkal a problémákkal találta szembe magát, amelyek az elmúlt évek hordalékaként keletkeztek.


Hajdú Sándor
Két férfi, egy falu

Gyönyörűen süt a nap, mikor Dévaványán a Templom térre gördül a miniszterelnök konvoja. A harangok éppen csak elhallgattak a tér közepén álló hatalmas református templomban - mert éppen ezen a napon és éppen kettőkor kellett harangozni. A helybéli városvezetők hosszan győzködték a lelkészt, aki csak a látogatás reggelén ajánlott kompromisszumos megoldást: kettő előtt öt perccel leállítja, majd háromnegyed háromkor újra rákezdik a harangozást. Provokációról szó sincs, ez a kötelesség. A község másik végén a Fidesz épít hídfőt, Orbán Viktort várják délután fél ötre, hogy itt egyesítse a politikai jobboldalt, újra.


Az Élet Menete

Vasárnap, a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján újabb ezerötszáz név került fel a budapesti Holokauszt Emlékközpont emlékfalára, késő délután pedig több ezren vettek részt az Élet Menetén. A fáklyás felvonulás a Margit híd pesti oldaláról indult, és a Vizafogó lakótelepre a Mártír emlékműhöz érkezett, ahol Kiss Péter kancelláriaminiszter, valamint előadóművészek tisztelegtek a hatszázezer magyar áldozat emléke előtt. Az emlékezők menetének élén politikusok és közéleti személyiségek vonultak - közöttük Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Fónagy János, a Fidesz, Steiner Pál, az MSZP országgyűlési képviselője, David Admon, Izrael nagykövete és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója. Fotó: S. L.


Hajdú Sándor
A jobboldal kudarca a Fidesz retorikája

Az MDF politikusa szerint elhibázott volt a Fidesz depressziókampánya. Úgy véli, a vereségről elsősorban Orbán Viktor, a Fidesz elnöke tehet.


Hack Péter
Lehull az álarc

"Lehull az álarc a kormánykoalíció képviselőiről", nyilatkozta Orbán Viktor a minap. Álarc ügyben ugyanakkor a Fidesznek is van mit tisztázni saját magával, vagy másként szólva, van néhány gerenda, amit ki kellene szednie saját szeméből, mielőtt mások szemében a szálkát kezdené keresni.


Rágalmazó sms-ek

"Szia! Ne szólj senkinek, ha van pénzed az OTP-ben, vedd ki, mert csődben van az OTP. Üdv. Zsuzsa" - állt abban a múlt héten útra indult kör-sms-ben, melynek kapcsán a bank feljelentést tett. Az ügy hátterében az MSZP és az SZDSZ politikai indítékot gyanított. Kóka János gazdasági miniszter kedden úgy nyilatkozott, hogy "nyilvánvalóvá vált, hogy az OTP csődjéről szóló hamis sms-ek mögött fideszes aktivisták rémhírterjesztési akciója áll". A Fidesz személyiségi jogi pert indít Kóka ellen. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai már múlt hét pénteken kézre kerítették a lánc-sms-t elindító "Zsuzsát", aki, mint kiderült, férfi volt. Szintén rövid szöveges üzenetek formájában terjedt el az a hír, miszerint Dávid Ibolya fia külföldön kábítószerügybe keveredett. Egy másik sms-ben már Dávid Ibolya férjének egymilliárd forintos MSZP-közeli üzletéről és a Soros Alapítvány által finanszírozott MDF-kampányról szóltak a pletykák. Az MDF elnök asszonya a híresztelések forrásaként a Fideszt jelölte meg: "Erre utal az is, hogy a különféle rágalmazó sms-ek végén mindig megtalálható a Fidesz-kampány jelszava, a Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok!" - írta.


Gyurcsány SZDSZ-es kritikája

Gyurcsány Ferenc szocialista vezetésű oktatási tárcát szeretne az új kormányában. A kormányfő szerint "nagyon sok jó" és "nagyon sok vitatható" dolog történt a Magyar Bálint nevével fémjelezhető korszakban. "Két kormányzati ciklusban már liberális miniszter volt, azt gondolom, hogy itt az ideje, hogy a szocialisták megmutassák, hogy ők ugyanezen a területen mit tudnak" - fogalmazott Gyurcsány. Ezt az ötletet a szabaddemokraták több képviselője is a kampánynak tudja be. Magyar Bálint szerint ebben a kormányzati ciklusban az oktatás területe volt az egyetlen, ahol valódi reformok indultak el és fejeződtek be.


Duna TV: tiltakozó szlovákok

Alig kezdte meg műsorának sugárzását a Duna TV új adója, az Autonómia Televízió, máris a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) támadásainak a kereszttüzébe került. A magyarellenességéről elhíresült párt elsősorban az adó neve miatt tiltakozik: szerintük ez a kifejezés a magyarokkal kapcsolatban "aggodalmat kelt". A Duna TV közleménye szerint az adó célja "Európa kis népeinek, etnikai kisebbségeinek, autonómiáinak összekapcsolása". Ján Slota, az SNS vezetője korábban már arra is buzdította a híveit, hogy "üljetek harckocsira, és tegyük a földdel egyenlővé Budapestet".


Antall-lal kampányolnak

Ezen a héten, kedden Jeszenszky Géza, az első szabadon választott kormány külügyminisztere egykori munkatársaival tartott közös sajtótájékoztatóján szintén a volt miniszterelnök nevével érvelt a jobboldali egység mellett. "Antall József ma csodálkozna azon, hogy olyan emberek, akik (...) az ő tanításait, politikáját szeretnék folytatni, azok nem látják azt, hogy igazából Magyarországon a rendszerváltozás sikeres befejezéséhez arra van szükség, hogy kormányváltás legyen" - mondta Jeszenszky az MDF székháza előtt.


Választási forgatókönyvek

Szombaton volt utoljára törvényes lehetőségük a közvélemény-kutató cégeknek a választások alakulásáról adatot nyilvánosságra hozni. Az elemzések túlnyomó többsége szerint április végén Gyurcsány Ferenc alakíthat kormányt. A Szonda-Ipsos kutatása alapján a második forduló lezárulta után az MSZP legfeljebb 184, legkevesebb 176 mandátummal fog rendelkezni. A Fidesznek 169 képviselői helyet valószínűsítenek, a liberális párt 20 mandátumhoz juthat, míg az MDF 12-13 képviselőt delegálhat az újjáalakuló parlamentbe. A Capital Research szerint a döntő momentum az MDF-es jelöltek visszaléptetése lehet. Amennyiben a kisebbik konzervatív párt még állva maradt jelöltjei elindulnak a második fordulóban, úgy a cég elemzése szerint az MSZP-SZDSZ 51, a Fidesz 44, az MDF 5 százaléknyi szavazatra számíthat. Ellenkező esetben 55 százalék MSZP-SZDSZ, 45 százalék Fidesz szavazatarányt valószínűsít a Capital Research. A Marketing Centrum által felvázolt, és a cég által legvalószínűbbnek minősített forgatókönyv szerint az MSZP-nek 189, a Fidesznek 164, az SZDSZ-nek 20, az MDF-nek pedig ismét 12 mandátum jutna, és megmaradna az egy független képviselő. A Medián közvélemény-kutató intézet mandátumbecslése hasonló: szerintük az MSZP 185, a Fidesz-KDNP 171, az SZDSZ 19, az MDF 11 helyet szerezhet az új parlamentben.


Életmód

Tóth Linda
Hat húron pendül

Pavlovits Dávidot itthon kevéssé ismerik, de ez önmagában nem jelent semmit: a harminckét éves zenész nevét ma Európa és Amerika legrangosabb hangversenytermeiben jegyzik. A klasszikus gitár mestere a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál megalapítója és művészeti vezetője, tanít a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán, emellett mesterkurzusokat tart külföldön is - az általa beszélt hét nyelv bármelyikén.


Makki Marie-Rose
Szexháború

A Hetek több ízben beszámolt arról, hogy a TV2 teletextjén kiterjedt gyermek- és egyéb prostitúciós iparág virágzik. Ezúttal megkerestük az eset egyik kárvallottját is, akinek a telefonszámával visszaélve valaki szexhirdetést adott fel a TV2-n.


Fókusz

Vészhelyzet a Tiszán

A Tisza eddig mért legmagasabb vízállását mérték a héten Szegeden. A mostani vízszint megdöntötte az 1970-ben mért 960 centimétert. A Tisza alsó és középső szakaszán továbbra is érvényben van a múlt pénteken elrendelt árvízi veszélyhelyzet, amelynek kihirdetése arra ad felhatalmazást, hogy az érintett területek polgármesterei bizonyos döntéseket a képviselő-testület előzetes jóváhagyása nélkül hozhatnak meg. Hétfő délben a szegedi Felső-Tisza-parton autóztam, és amint oldalra pillantottam, láttam, hogy velem egy vonalban egy hajó áll. Megdöbbentő volt a látvány, félelmetes ez a hatalmas víztömeg. A gáton mindenfelé homokzsákok és szorgoskodó munkások, no meg bámészkodók, amolyan katasztrófaturisták. A hírekben bemondták, hogy a húsvéti ünnep alatt - az árvíz miatt - nem lesz közúti ellenőrzés. Való igaz, hogy a gátak környékén rengeteg rendőrautót lehetett látni: a gátőrök mellett a rend őrei is strázsáltak. Legelőször a Stefánián keletkezett egy buzgár. Gondosan körbe is zsákolták - ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Az 1970-es árvíznél állítólag a vízparttól 150-200 méterre lévő Széchenyi téren is volt buzgár. A tapasztalt vízügyesek szerint a buzgárral csak akkor van baj, ha zavarossá kezd válni, mert akkor kezdi kimosni a gátat.


Rimaszombati Andrea
Messze még az apadás

Évszázados rekordokat dönt a Duna és a Tisza áradása idén, nemcsak Magyarországon, hanem a folyók mentén fekvő államokban is. A készültség óriási, de így sem sikerült mindenhol megakadályozni a tragédiákat. Több helyen átszakadtak a gátak, és az idei áradás Nyugat-Európa több területén halálos áldozatokat is követelt.


Háttér

Tihanyi Péter, Morvay Péter
A vérdíj: 360 ezer forint

hírportál:


Hit és értékek

Répás László
Júdás újratöltve

Amint erre a sajtóban megjelent beharangozásából számítani lehetett, a húsvét előtti héten a széles nagyközönség is megismerkedhetett egy sokáig elveszettnek gondolt kézirat tartalmával, amely az 1970-es években az egyiptomi sivatag homokjából került elő egy papiruszkódex lapjain. A kézirat - szerzőjének állítása szerint - titkos beszámoló arról a kinyilatkoztatásról, amelyet Jézus Iskariótes Júdásnak adott át három nappal pészach ünnepe, vagyis húsvét előtt, vagy rövidebb címén Júdás evangéliuma. Mint erről lapunk is beszámolt ( Hetek, 2006. február 10.), a szöveg publikálását megelőzően olyan előzetes híresztelések láttak napvilágot, miszerint a 3-4. századból származó kopt nyelvű kézirat hatására még a Vatikán is kész újragondolni Jézus árulójának megítélését, mivel a szöveg új megvilágításba helyezi Jézus és Júdás kapcsolatát, és felfedi, hogy valójában Júdás csak Jézus kérését teljesítette, amikor elárulta Mesterét.


Interjú

Makki Marie-Rose
Gyermekeink jövője a tét

Ferge Zsuzsa, a szegénységügy egyik legelkötelezettebb szakembere is felszólalt az MSZP április elsejei kampánygyűlésén, mert úgy véli, széles rétegek további lecsúszásának megakadályozását ma sajnos kizárólag a szocialisták tekintik feladatuknak.


Külföld

Vígh Richárd
Pészachi mészárlás

Alig két órával az új izraeli parlament beiktatása előtt, és két héttel az új, Hamasz- vezette palesztin kormány hivatalba lépése után, a pészachi ünnepek utolsó előtti napján bomba robbant egy Tel Aviv-i, falafelt árusító gyorsétterem előtt. A kilenc ember - köztük két erdélyi magyar asszony - életét kioltó gyilkosságot a Hamasz szóvivője még formailag sem volt hajlandó elítélni, az öngyilkos robbantást a palesztin nép részéről az elnyomásra adott "önvédelemnek" nevezte. A merényletet egy tizenhat éves fiú hajtotta végre, aki az eddigi legfiatalabb az öngyilkos terroristák között.


Hechs László
A terrorhoz is pénz kell

Irán 50 millió dollárt adományoz a Palesztin Hatóságnak - jelentette be Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter a Teheránban megrendezett anticionista-antiszemita konferencián. Korábban az Arab Liga és Moszkva is jelezte, hogy pénzügyi segítségben részesíti az Iszmail Hanije vezette Hamasz-kormányt. A segély a Palesztin Hatóság pénzügyi nehézségein óhajtott enyhíteni. Az Európai Unió az Egyesült Államokat, Kanadát és Izraelt követve felfüggesztette a Palesztin Hatóságnak juttatandó rendszeres segélyeket.


Vagyim Arisztov
A beszláni Raszputyin

Már vagy tíz éve mágusnak, gyógyítónak, parafenoménnek nevezte magát - ezek azonban még csak a legszerényebb jelzők, amelyeket Gregorij Grabovoj (képünkön) felhasznált annak érdekében, hogy bajba jutott emberek hiszékenységéből busás hasznot húzzon. Miután belejött a könnyű pénzszerzés mesterségébe, már maga is elhitte, hogy felette áll a törvényeknek: kijelentette magáról, hogy ő a Messiás, Krisztus második eljövetele. Most azonban letartóztatták.


Németh Csillag
Úton a háború felé

George W. Bush nem zárta ki, hogy az Egyesült Államok akár nukleáris fegyvereket is bevessen Irán megfékezésére. Elemzők szerint egy Irán elleni támadás azonban drámai következményekkel járhat világszerte. A teheráni fenyegetések szerint több tízezer öngyilkos merénylő áll készenlétben, hogy amerikai, izraeli és brit érdekeltségek ellen hajtson végre "mártírakciót". Egy konfliktus esetén az olajárak akár meg is duplázódhatnak, ami számos országban - köztük Magyarországon is - gazdasági összeomlást idézhetne elő.


Busa Viola
Prodi: A játszmának vége

Több mint egy héttel az olasz választások után megoldódni látszik a patthelyzet. Berlusconi ugyan nem adta fel, mégis egyre biztosabbnak látszik a Romano Prodi vezette balközép koalíció győzelme. A bejelentést a Legfelsőbb Bíróság is megerősítette.


Homokvihar Pekingben

336 ezer tonna por öntötte el Pekinget egyetlen nap alatt. Az előrejelzéseknek megfelelően kedden és szerdán is folytatódott a fojtogató homokvihar, amelynek következtében Mongólia és Északnyugat-Kína sivatagjainak homokja az északon fekvő kínai városokat temette maga alá. A pekingi meteorológusok jódkapszulák felhőkbe lövésével próbáltak kétségbeesetten mesterséges esőt előidézni, kevés sikerrel. A jelenlegi homokvihar már a nyolcadik ebben az évben, ami drasztikus az átlagos évi hathoz képest. A rendkívül egészségtelen levegőminőség miatt ráadásul igen kellemetlen helyzetbe került a főváros, mivel Kína a 2008-as nyári olimpia házigazdája. Kérdésessé vált, hogy vajon tudja-e majd biztosítani a tiszta levegőt arra az 56 napra.


Beazonosították Szaddám aláírását

A megvizsgált dokumentumok között szerepelt a 148 halálos ítéletet tartalmazó rendelet is. Szaddám egyelőre tagadja, hogy a dokumentumokon az ő aláírása szerepel.


Kutatható a náci irattár

Németország kutathatóvá tette a náci nyilvántartásokat, amelyek a holokauszt alatt üldözött vagy meggyilkolt 17 millió zsidó és munkaszolgálatos adatait tartalmazzák. A német igazságügy-miniszter együttműködéséről biztosította az amerikai Holokauszt Emlékmúzeumot, ami azt jelenti, hogy a Bad Arolsenben tárolt 30-50 millió dokumentum hozzáférhető a történészek és a túlélők számára. A gyűjteményt eddig csak a Vöröskereszt használhatta a második világháborúban eltűnt személyek felkutatására, egyébként nem volt nyitott a nyilvánosság vagy az összesen tizenegy országból származó túlélő számára, mivel az ország magánügynek tartotta ezeket a dokumentumokat.


Sport

Pajor István
Repül a hollandi

Majthényi Szabolcs és Domokos András április 11-én a floridai Tampa-öbölben hatalmas fölénnyel nyerték meg ötödik világbajnoki címüket. Bizonyítva, hogy ebben a hajóosztályban a magyar kettősnél nincs jobb vitorlázó a földön! Mivel a kilenc futamból nyolcszor első és egyszer a második helyen érte őket a dudaszó, elnyerték a mexikóiak által felajánlott hatalmas ezüst Sombrero tiszteletdíjat is.


Eredmények, tabellák

Labdarúgás Angol Premier Liga állása


Szabadidő

New York, New York

Megkapó, sajátos szemléletmóddal készült fotókiállítás látható New Yorkról Budapesten, a Kogart Galériában. A képek alkotója az idén hatvanéves Pulitzer-díjas fotográfus, Révész Tamás, aki 1997 óta él New Yorkban. "Szerencsésnek érzem magam, hogy otthon vagyok mind Magyarországon, mind Amerikában - vallja Révész -, és így valamilyen módon mindkét ország hozzájárul az alkotásaimhoz." Hatvankét fekete-fehér képből álló vándorkiállítása a gigantikus amerikai nagyváros hétköznapjaiba nyújt betekintést.


Szovjet vezetők autói kalapács alatt

Szovjet vezetők autói kalapács alatt - több tucat autóritkaság, köztük a szovjet vezetők néhány gépkocsija kerül kalapács alá a Sotheby's árverésén, amit a brit aukciós ház történetében első ízben rendez Moszkvában.


Egyre fiatalabb sztárok

A svéd popzene új csodájaként emlegetik a 14 éves Amy Diamondot, aki a skandináv toplistákon maga mögé utasította Britney Spearst, Jennifer Lopezt és a U2-t is.


Felújítják a Déli pályaudvart.

A West Endhez hasonló, jórészt magántőkéből megvalósuló gigantikus beruházás nyolc évig tart majd, minek eredményeként egy modern szolgáltatókomplexum kerül kialakításra, lakásokkal és több ezer férőhelyes magasparkolóval. A pályaudvart is korszerűsítik, a csomópont tehát nem kerül át Kelenföldre.


Saláta és palacsinta

Az alábbi salátaötlet egy az ezer közül, amit kedvünkre tovább gazdagíthatunk. Hozzávalók két személyre: fej saláta, 3 szál újhagyma, 1 ek. mustár, 1 doboz konzerv tonhal, lime leve. Édesszájúaknak gesztenyés palacsintát ajánlunk narancsöntettel.


Színes

Most csak Magyarország számít

Két gyerek, három szoba, négy kerék - mondtuk korábban, tisztelt hölgyeim és uraim, de most csak Magyarország számít. Két hete még nem csak Magyarország számított, mert ha csak az számított volna, akkor most nem mondanánk, hogy most csak Magyarország számít. De nem is az számít, hogy mit mondunk mi, mert mi mindig is leszünk, fent vagy lent, vagy még feljebb, a lényeg, hogy rám mindig számíthattok, mert én soha nem vettem részt semmilyen taggyűlésen. Azt valóban mondtam a feleségemnek, hogy bátran pályázzanak, mert nekünk akkor is csak Magyarország számított, de azt is mondtam, hogy ne mi nyerjük a legtöbbet, semmiképpen ne kapjunk annyit, amennyit kérünk. És nem is mi kaptuk a legtöbbet, tisztelt hölgyeim és uraim, csak a második legtöbbet. De most tényleg csak Magyarország számít. Aki nem így gondolja, leküldöm apám bányájába, vagy kaphat egy-két körmöst a nemzet orvosától, aki már nem a miniszterelnök-helyettes jelöltem, mivel már én sem vagyok miniszterelnök-jelölt, de egy-két körmössel még húsz évre is jobban jár az összes szingli horda, mintha visszatérnének a komcsik. Erősíts meg, Szűrös elvtárs, harcolj velem, Pozsgay elvtárs, mert most csak Magyarország számít.


Duma Pláza

Nyáron nő a kalapos gomba, télen a kucsmagomba


Cross


Kampányhajrá


Mosolyterápia
Tovább a cikkhez >>>

Extrém sportok 2

Foteljumping A bungee jumping egyik izgalmas változata, ahol nem a leugrás a lényeg, hanem a felugrás - általában egy fotelba. Nehezíti a dolgot, hogy az ugrás biztosítókötél nélkül végrehajtandó - remegő térdek kizárva. A foteljumpingnál ügyelni kell a jó fotelre, és arra, hogy közvetlenül az ugrás előtt ne tartózkodjon benne senki. A foteljumping tájjellegű változata a lócajumping.


Hajrá, Galaxis Hajrá, Nagyúr

- Senkire, én még csak tizenhét éves vagyok, sajnos.


Tartalom

Friss számunk tartalma
X. évfolyam 16. szám, 2006. április 20.
Tovább a cikkhez >>>

Friss Számunk tartalma
X. évfolyam 17. szám, 2006. április 27.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Kovács Klára
Közel az igazság pillanata


Papp Levente
Pengeélen

Nehéz idők járnak Oroszország néhai leggazdagabb emberére. 15 milliárd dolláros vagyonának jelentős részét elvesztette, közönséges bűnözőként kezelik, és még az élete is veszélyben forog: egyik rabtársa a minap megkéselte a büntetését töltő Mihail Hodorkovszkijt.


A forráskereső oldal

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a Lendület portál folyamatosan frissülő tartalmával segíti az állami, illetve uniós források iránt érdeklődő hazai vállalkozásokat.


Szénsavas a nyerő

Az AC Nielsen piackutató szerint a hazai ásványvíz-kiskereskedelem forgalmi értéke évi 34 milliárd forint, mennyisége pedig megközelíti a 680 millió litert. Az adatok szerint az elmúlt évben a modern bolttípusok értékesítették az összes eladott mennyiség 71 százalékát. Még mindig a dús szénsavas ásványvíz a legnagyobb szegmens, a kiszerelések között pedig a 1,5 literes nem visszaváltható műanyag palackos "nedű" viszi a pálmát.


Tovább pénzelik a palesztinokat

Katar a napokban 50 millió dollár segélyt, Szaúd-Arábia 90 milliót folyósít a Hamasz-vezette palesztin kormánynak, hogy pótolja a visszatartott nyugat-európai és amerikai támogatást. Ezzel egy időben Irán bejelentette: ugyanekkora összegű segélyt folyósít a radikális szervezet által irányított Palesztin Hatóságnak. A katari segélyfolyósítás egy arab csúcsértekezlet márciusi döntésén alapul.


Egészséges, mint a Cola?

Legalábbis a Coca-Cola legújabb kampánya szerint. A cég megújított ízzel szeretné növelni a light termékek világpiaci forgalmát, mivel egészségtelennek tartott árui miatt a közelmúltban újabb eladási problémákkal szembesült. Most az "egészséges és finom" trendnek köszönhetően a következő tíz évben a cég portfóliójának nálunk is egyik meghatározó eleme lesz a Coca-Cola Light. Bár itthon a diétás üdítő aránya még viszonylag alacsony, a briteknél már több mint ötven százalékos.


Mitől félünk a legjobban?

A magyarok a munkanélküliségtől félnek leginkább, míg az európaiak többségét nyugdíjas éveik békéje foglalkoztatja - olvasható a Reader's Digest felmérésében. A folyóirat 13 európai országban végzett kutatást arról, mennyire aggódnak az emberek az egészségük és a jövőjük miatt. Rólunk az is kiderült, hogy aggódunk az egészségügyi ellátás költségei miatt, jól ismerjük a gyógymódokat, de betegség esetén elsősorban orvosunktól és gyógyszerészünktől kérünk tanácsot.


Hódítunk az internetes kaszinókban

Becslések szerint naponta közel kétmillióan pókereznek az interneten világszerte, míg a legnagyobb szolgáltatók virtuális termeiben tízezrek játszanak a nap minden órájában. Nincs okuk szégyenkezni a hazánk fiainak sem. Egy magyar nyelvű kaszinóoldal felmérése szerint európai összevetésben kimagaslóan jól teljesítenek a magyarok. Sajnálatos, hogy sokan úgy tapasztalják, jobb, ha felhagynak tisztességes munkájukkal, mivel pár óra internetes kaszinózás nagyságrendekkel többet hoz a konyhára.


25 éves csúcson az aranyár

A hét elején új, negyedszázados csúcsot döntött az arany ára a Távol-Keleten. A nemes fémet három hónapos lejáratra unciánként 620,50 dollárért "mérték", ami 1981 óta a legmagasabb ár. A gyors drágulás előtt, idén február 2-án ért el 574,10 dollárt egy uncia ára az európai kereskedelemben. Ez volt a korábbi csúcsa 1981 után. A 25 évvel ezelőtt jegyzett, 850 dolláros rekord egyébként ma 2200 dollárnak felelne meg!


Húsvéti áruk fóruma

2005-ben kevesebb csokitojást, nyulat, bárányt, kiscsibét adtak el hazánkban, mint az előző évben - olvasható a GfK Hungária jelentésében. A húsvéti csokifigurák piaca 2001-től 2003-ig szintén zsugorodott, 2004-ben pedig növekedett. 2006-ra némileg javult az olcsó "sonkák" minősége - állapította meg egy hazai napilap. A teszt-bevásárlókörút másik nagy tanulsága azonban az volt, hogy a kötözött sonkának látszó, akciós áron kínált húsvéti csemege nem füstölt sonka, hanem gyorspácolt lapocka.