Vissza a tartalomjegyzékhez

Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Pétervári szennyes

"Oroszország a fasizmus küszöbén áll" - ezt a megdöbbentő következtetést lehet hallani manapság egyre több orosz értelmiségi és újságíró szájából. Április 7-én Szentpétervár belvárosában lelőttek egy afrikai származású diákot. A gyilkosság nyilvánvalóan előre eltervezett és demonstratív jellegű volt: az elkövető által eldobott fegyverre náci jelkép volt karcolva.


Fotó: Reuters

Az egész elmúlt héten - még a gyilkosságot megelőzően - a legkülönfélébb televíziós műsorokban jelent meg a gyorsan terjedő nacionalizmus és az agresszióba torkolló türelmetlenség témája; az aktualitást az utóbbi hetek eseményei szolgáltatták. Ezek egyről tanúskodtak: a mai Oroszországban szép számmal akadnak olyanok, akik készek összeverni, megölni más embereket csak azért, mert más a vallásuk, más nyelven beszélnek, vagy másképpen néznek ki. Nem olyan régen történt, hogy egy moszkvai fiatalember besétált egy zsinagógába, és módszeresen elkezdte megkéselni az ott tartózkodókat. Szerencsére senki sem halt meg. A fiatalembert tizenhárom év börtönre ítélték. Nem sokkal ezután egy televízióműsorban azt kérdezték a betelefonálóktól, hogy mondják el, szerintük tényleg annyira bűnös-e a fiú, hiszen végtére nem ölt meg senkit. Akadtak olyan hozzászólók, akik "túl vérszomjasnak" találták az ítéletet, és azt követelték, hogy a fiatalember által megkéselt zsidók bocsássanak meg neki, sőt vállaljanak kezességet érte.
Egy másik műsorban az ismert szélsőséges politikus, Vlagyimir Zsirinovszkij csillogtatta meg idegengyűlöletét. A parlamenti képviselőt sokan ugyan a nemzet bohócának tartják, ám az Izvesztyija című újság joggal figyelmeztet arra, hogy az általa terjesztett populista nézetek nem is olyan veszélytelenek. Míg a lakosság egy része egyáltalán nem veszi komolyan kijelentéseit, másokban együttérzést, majd egyetértést ébreszt, és mindjobban megfertőzi őket idegengyűlöletével. Több mint tíz évvel azután, hogy színre lépett, Zsirinovszkij (képünkön) egyre népszerűbb, annak ellenére, hogy beszédei jórészt mások gyalázására, becsmérlésére épülnek, érveiben pedig hemzsegnek az ellentmondások. Egy másik műsor orosz fasisztákat, szkinhedeket mutatott be, akik fényes nappal náci jelvényekkel díszítve vonultak végig Szentpéterváron, majd az egyik művelődési házban megünnepelték Hitler születésnapját. Mindezt bőséges karlengetéssel, "Sieg Heil!" kiáltásokkal, valamint zsidók és négerek kiirtására vonatkozó ígéretekkel kísérve.

2005-ben Szentpétervárott három ízben történt ilyen jellegű támadás: egy kameruni és egy kongói személyt meggyilkoltak, húsz külföldit pedig megsebesítettek. Idén az első három hónapban már három halálos áldozatuk volt: egy afgán menekült, egy mali állampolgár és egy kazahsztáni nő. Verést kapott egy ugandai diák, valamint izraeli, azerbajdzsáni, libanoni személyek is. Egy kilencéves, színes bőrű kislányt késsel sebesítettek meg, az élete egy hajszálon függött.
A reakciók hasonlóképpen zajlottak: az újságok fasizmust emlegettek, míg a rendőrség és a szentpétervári polgármester váltig állította, hogy az ilyen feltételezéseknek nincsen semmi alapja.
A legutolsó esetet, mikor a gyilkos fegyveren náci jel díszelgett, az egyik újság a következő szavakkal kommentálta (az egyébként születésnapját ünneplő) polgármesternek: "Valaki ennek a szerencsétlen fiatalembernek a holttestével köszöntötte fel Önt, bizonyára emlékeztetőül, ki is a város igazi ura, ki és miféle rendet tart itt fenn."
Az idézett cikk egyébként arra a botrányos és merész következtetésre jut, hogy a helyi fasiszták a rendőrség támogatását is élvezik.


Színes bőrű diákok: mekkora a veszély? Fotó: Reuters

Természetesen aligha beszélhetünk teljes támogatásról. Nem kizárható azonban, hogy tagjai között lehetnek ilyen személyek; már csak azért is, mert a szentpétervári nácik szellemi vezetője éppen egy volt belügyi tisztviselő. Őt is láthattuk a televízióban, ahol azt nyilatkozta a kamerák előtt, hogy a városban még rosszabb lesz a helyzet, még több sebesült és halott várható. Meg hogy őt egyáltalán teljesen hidegen hagyja annak a tadzsik kislánynak a sorsa, akit a szkinhedek öltek meg másfél évvel ezelőtt mintegy húsz késszúrással. A fasiszták egyáltalán nem bujkálnak Oroszország északi fővárosában: sőt, inkább arra törekednek, hogy minél többen tudjanak róluk, és féljenek tőlük. Az újságírók szerint nem véletlenül hagyták a gyilkosság helyszínén a náci jelképpel ellátott fegyvert a legutóbbi kivégzés során: ezzel is jelezni akarták, kik állnak a "másféle" emberek bántalmazása mögött. Ez egyszer azonban mintha nemcsak a társadalom, hanem az illetékes állami szerv is felocsúdott volna eddigi tétlenségéből. A vád most kivételesen nem "huliganizmus", mint eddig, hanem "etnikai indíttatású gyilkosság". Az eset kivizsgálásához tisztek csoportja érkezett a moszkvai belügyminisztériumból. Talán ez lehet a kezdete annak, hogy Oroszországban komolyan viszonyulnak majd az egyre terjedő náci megnyilvánulásokhoz.