Vissza a tartalomjegyzékhez

Derek Renáta
Barangolás a Mecsekben

A kanyargós hegyi utakat kedvelő, autósan-gyalogosan kiránduló családoknak sokszínű programlehetőséget kínál a dél-baranyai környék felfedezése.
Orfű, a Mecsek északnyugati részén meghúzódó kis település, tavakkal, erdőkkel, ligetekkel és szépen rendben tartott parkokkal. A természetvédelmi területek és a Mecsek erdő borította hegyláncai festői környezettel várják az idelátogatókat. Az itt található Malommúzeum Magyarország egyetlen, ma is működő vízimalma, ahol előzetes bejelentkezés után bemutatják a lisztkészítés folyamatát, s igény szerint kenyérsütési bemutatót is tartanak.

A környék természeti látványossága a kagylós mészkőben kialakult Abaligeti Cseppkőbarlang, amely a Dél-Dunántúl leghosszabb patakos barlangja. A kedvező klímájú, 97 százalékos páratartalmú levegőnek köszönhetően a barlang kiválóan alkalmas légúti megbetegedések gyógykezelésére, ezért a közelmúltban gyógybarlanggá nyilvánították.
Jó lehetőséget biztosít a barlangi denevérek megtelepedéséhez a környéken nagyszámban fellelhető barlangi üreg.
A cseppkőbarlang szomszédságában található Denevér Múzeum állandó kiállításának célja, hogy ezeknek a békés állatoknak az életmódját, fejlődés- és kutatástörténetét, illetve hasznosságát bemutassa az érdeklődőknek.
Ha a barangolások után jól esne egy termálvizű szabadtéri élményfürdőzés, ne hagyjuk ki a 2004-ben korszerűsített sikondai wellnessfürdő kínálta lehetőséget! A lélegzetelállító környezetben fekvő, saját forrásból táplálkozó termálvizű pezsgőfürdő regeneráló pihenést biztosít, s a különböző játékokkal felszerelt gyermek- és pancsolómedencében a kicsik is jól szórakozhatnak.