Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Korlátozást ígér a Fidesz
Azonnal megváltoztatnák az egyházügyi törvényt

A Fidesz hatalomra jutása esetén azt ígéri, hogy sürgosen kezdeményezi az egyházügyi törvények megváltoztatását. Errol Balog Zoltán lelkész, Orbán Viktor egyházpolitikai fotanácsadója, a Polgári Magyarországért Alapítvány vezetoje beszélt a héten egy budapesti fórumon. Mentességet kapnának viszont azok a kisegyházak, amelyek vezetoivel az elmúlt héten a Fidesz elnöke személyesen találkozott. A szigorításra vonatkozó javaslattal az MDF teljes mértékben egyetért, erosítette meg a kisebbik jobboldali párt képviseloje. Az MSZP és az SZDSZ nem változtatna a jelenlegi szabályozáson. A Hold utcai református templomban (képünkön) megtartott politikai rendezvényen a házigazda, Balog Zoltán kifogásolta a Hetek legutóbbi számában megjelent egyik publicisztikát is, mondván az írással "egy vallási közösség" beavatkozott a választási kampányba.

AFidesz a választás elso fordulója elotti napokban folytatta az elmúlt hetekben megkezdett világnézeti- ideológiai kampányát. Mint arról lapunk korábban beszámolt, Mikola István már februárban arról beszélt, hogy a Fidesznek kereszténydemokrata párttá kell válnia, és programját is ehhez kell igazítania. (Pásztorbotot Orbánnak? Hetek, 2006. március 31.) Mikola szerint már "elkezdodött a pártban egy ilyen megtérés". Szintén egy katolikus közéleti rendezvényen, Balás Béla kaposvári püspök vendégeként vázolta fel Orbán Viktor azt, miként változtatná meg a magyar oktatási rendszert. A Fidesz elnöke "fundamentalista alapon" oldaná meg azt, hogy a magyar közoktatásban részt vevo diákok "megkapják azt a lelki nevelést, hittanon, etikaoktatáson keresztül, ami nélkül a késobbiekben nem fognak tudni helytállni". A miniszterelnök-jelölti tévévitában pedig Orbán Viktor már egyenesen arról beszélt, hogy Magyarországon az emberek vagy szocialisták, vagy kereszténydemokraták, vagy liberálisok, amibol logikusan az következne, hogy a konzervatív oldal ma már nem a Fidesszel, hanem a KDNP-vel azonos. A kereszténydemokrata kurzus újabb programpontját szintén Mikola István vetítette elore, amikor arról beszélt, hogy az államhatalomnak korlátoznia kell az emberek "parttalan szabadságvágyát". Az elmúlt héten kiderült: a Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltje nem csupán a tömegszórakoztatás bizonyos formáit rendszabályozná meg, az ellenzéki párt számára hatalomra jutásuk esetén ennél sokkal sürgosebb feladat az egyházügyi törvény szigorítása, amely - szerintük - túlságosan nagy teret enged az állampolgároknak, hogy igényeik és érdeklodésük szerinti egyházban gyakorolják vallásukat.

Balog Zoltán lelkész, Orbán Viktor egyházpolitikai fotanácsadója az általa vezetett budapesti, Hold utcai templomban rendezett valláspolitikai vitafórumon azt mondta: "Az egyházalapítási törvényt úgy kell megváltoztatni, úgy kell szigorítani, hogy abba az ilyen adócsaló szervezetek ne férjenek bele, mert beleférnek ma." Balog nem nevezte meg, hogy szerinte milyen "adócsaló szervezetek" muködnek egyházi formában, azt azonban leszögezte: azoknak a kisegyházaknak, amelyek vezetoivel Orbán Viktor március végén találkozott (lásd keretes írásunkat), mentességet kell adni, hogy a törvény szigorítását "ok még csak véletlenül se érezzék rájuk nézve diszkriminatívnak". Mint ismeretes, a jobboldali kormányok korábban többször kezdeményezték a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény megváltoztatását, ehhez azonban hiányzott a szükséges kétharmados támogatás. 1998 és 2002 között az Orbánkormány különbözo jogi kiskapukat keresett, hogy egyszeru többséget igénylo törvényekbe csempésszen bele - a konzervatív oldalt támogató egyházak számára kedvezo - finanszírozási módosításokat. Balog ezt úgy foglalta össze: "Semmifajta probléma 1998 és 2002 között nem volt. Az egyházak elégedettek voltak."

A vitafórumon az MDF-et képviselo szakérto, Székelyné Gyökössy Dóra (képünkön) jelezte, hogy pártja egyetért a szigorítással. Ez aligha meglepo, hiszen épp az MDF volt az elso, amely kormányzása idején, már 1992-ben kampányt indított a lelkiismereti szabadság korlátozására. Az MDF ugyanakkor indokoltnak tartaná azt, hogy a történelmi egyházak az eddigi kárpótláson túlmenoen mindent visszakapjanak, amit az államosításkor elvettek tolük. Példaként a bérházakat említette. A kormányoldalt képviselo Gulyás Kálmán egyházügyi államtitkár elmondta, nem szándékoznak különbséget tenni a történelmi és a kisebb egyházak között. Az egyházpolitikai kerekasztal másik témája a felekezetek és a választási kampány illetve a politika kapcsolata volt. Balog Zoltán, a Fidesz országos listájának biztos bejutást jelento 18. helyén szereplo református lelkész-politikus szerint nincs e téren minden rendben. Balog nem a Seregély István egri püspök vezetésével muködo Szent István Katolikus Rádió felhívását említette, amely a konzervatív oldal támogatására szólított fel. Nem is saját vagy más református egyházi méltóságok pártpolitikai szerepvállalását tartotta aggályosnak. Nem is azon, hogy a miniszterelnöki vita egyik MTV-s musorvezetoje, Süveges Gergo néhány napja még a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott eloadást arról, hogyan kell hatékonyan imádkozni Magyarország megújulásáért. Balog Zoltán egy közéleti hetilapban megjelent publicisztika alapján (név szerint említve Hack Péternek lapunk múlt heti számában megjelent írását) azt állította, hogy a Hit Gyülekezete az egyetlen egyház, amelyik pártpolitikával foglalkozik. Ebben az írásban Hack Péter amellett érvelt, hogy véleménye szerint miért célszeru azoknak, akik azt szeretnék, hogy a kormánypártok további négy évre bizalmat kapjanak, a rendelkezésükre álló két szavazatból listán az SZDSZ-t, egyéniben az MSZP jelöltjeit támogatni. Balog Zoltánnak mint leendo fideszes képviselonek joga van ahhoz, hogy ezzel ne értsen egyet. Ahhoz már kevésbé, hogy erre válaszul a Fideszt nem támogató egyházakkal szemben törvénymódosítást, egyházügyi revansot helyezzen kilátásba. Mert emlékszünk, 1998 és 2002 között mi zajlott: diszkrimináció, hatósági zaklatások, parlamenti inkvizíciós hangulatú vitanapok. Aki ezt nem szeretné újra, szavazzon listán az SZDSZre, egyéniben az MSZP jelöltjeire.