Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 14. szám, 2006. április 07

Arcok

Balogh I. Ferenc, Göndör Ádám
Sötét angyalok
Budapesten járt a Depeche Mode

Szuperlatívuszokban zengtek a magyar kritikusok a Depeche Mode márciusi budapesti koncertjéről. Dicsérték a technikát, a hangulatot, a "vérprofi" előadásmódot. Nem szóltak viszont a zenekart körülvevő "halálbizniszről", a zenekar által képviselt drogos szubkultúráról és keresztényellenes kirohanásaikról.


Belföld

Hack Péter
A jövő és a múlt

Mítoszok doltek meg az elmúlt néhány napban. A hétvégén, történetében eloször, az újkori baloldal egy olyan sikeres tömegrendezvényt tartott, amire eddig csak a jobboldal volt képes. Megdolt az a mítosz, hogy az utca a jobboldalé. A Gyurcsány-Orbán vitában a hívei által verhetetlennek hitt Orbán eddigi választás elotti vitáinak leggyengébb teljesítményével elvesztette a vitát a sokkal dinamikusabbnak és eroteljesebbnek mutatkozó miniszterelnökkel szemben. A vitát szemlélo kívülállók azt hihették, hogy a mindenáron viszszafogottnak látszani akaró, ezáltal fáradtnak és elhasználódottnak tuno Orbán a kihívott, az adatokkal és tényekkel rohamozó Gyurcsány a kihívó, az új ero. Ezzel együtt vélhetoen a vita nem hozott dönto fordulatot a választási küzdelemben, mindkét tábor saját jelöltjét látta jobbnak, és kérdés, hogy a látottak, illetve - a vitát rádión hallgatók esetében - a hallottak a döntésüket utolsó pillanatra hagyók esetében milyen impulzusokkal szolgálnak. Azok, akik még emlékeznek a Horn-Orbán, vagy a Medgyessy -Orbán vitákra, láthatták, hogy Orbán ezúttal sem a Hornnal szembeni vitában gyozelmet jelento, hamvas, dinamikus kihívó, sem a Medgyessyvel szemben alkalmazott bölcs kormányfo szerepével nem lépett fel. Ezúttal - éles ellentétben a vasárnapi offenzív beszéddel - a "nép hangjaként", hárommillió-kétszázezer ember véleményének tolmácsaként, a "rosszabbul élünk" egyik plakátarcaként jelent meg.


Szlazsánszky Ferenc
Lenullázva
Kovács Attila esete a polgári kormánnyal

Máig nem érti az egykori MLSZ-elnök, mivel vívta ki a hatalom ellenszenvét. Bár hosszú évek után minden vádpont alól felmentették, vállalkozásai és magánélete is csődbe jutott. - Máig nem tudom pontosan. 1998 februárjában választottak az MLSZ elnökévé, s mint közismert, tavasszal a Fidesz nyerte meg a választásokat. Örültem, mert azt gondoltam, ez egy olyan kormány lesz, melynek miniszterelnöke szereti a futballt, és a magyar focinak ebből előnye fog származni. A leendő sportminiszter - azért volt csak leendo, mert nem tudott lediplomázni - bejött hozzám a Népstadionba, és egy éjszakán keresztül beszélgettünk. Deutsch Tamásnak hívták az urat, és azt mondta, úgy tudja, 480 millió forintot adtam az MSZP választási kampányára. Mondtam neki, Tamás, ez kizárt, ha adtam volna, most nem ülsz itt. A beszélgetés arra hegyeződött ki, hogy én baloldali vagyok-e, kivel értek egyet, kivel nem, amit furcsálltam, mert azt vallom, hogy egy szövetségnek nem e szerint, hanem a szabályzata szerint kell működnie. Úgy váltunk el akkor, hogy ha bármi baja van a Fidesznek a személyemmel, én nem kívánok az útjukban állni. Szóljanak, és megfelelő szakmai indoklással lemondok az MLSZ vezetéséről.


Tihanyi Péter
Félre a depresszióval
A pozitív jövőkép inspirál - mondja Kóka János

"A hangom talán attól erős, hogy nem fogadom el, sőt ellene megyek egy ősrégi magyar sztereotípiának, amely szerint ez az ország egy átokkal vert hely. Ha a hagyományos magyar depresszió, önsajnálat, panaszkodás ellen nem teszünk azzal, hogy megmutatjuk a lehetőségeket, hogy inspiráljuk az embereket, hogy pozitív jövőképet mutatunk nekik, amiért küzdeni is érdemes, akkor nem a fejlődés útján járunk."


Akaró Balázs
Betörő Tolleréknél

Múlt szombaton behatoltak Toller László pécsi polgármesternek, a baranyai MSZP elnökének vidéki telkére. Az elkövető saját bevallása szerint egy jobboldali párt ifjúsági szervezetének a tagja.


A románoknak Magyarország a legfőbb ellenség

Magyarországban véli felfedezni Románia első számú ellenségét a román állampolgárok relatív többsége a chisinaui székhelyű CIVIS közvélemény-kutató intézet adatai szerint. A romániai magyar sajtó által kedden ismertetett, március végén készült rendhagyó - és egy moldovai székhelyű intézet által készített - felmérés többek között arra kérdezett rá, milyennek látják a romániai polgárok a román kormány külpolitikáját, az ország nemzetközi megítélését, a külföldi politikusokat és a "testvérállamnak" számító Moldovai Köztársasághoz fűződő viszonyt.


Hubert József, Szobota Zoltán
Húsz év uralkodás a Homo Kádáricuson
Kerényi és Harrach Dunaharasztiban

"Ha most nem győzünk, húsz évig a komcsik fognak uralkodni, ha győzünk, húsz évig mi fogunk uralkodni" - hevítette közönségét Kerényi Imre egy Dunaharasztiban rendezett lakossági fórumon. A kiváltságosok azt is megtudhatták, hogy Gyurcsány Ferenc azért van nagy bajban, mert Eperjes Károly imádkozik érte, továbbá Magyarországot Erdély és a Felvidék felől kell megváltani. Hoffmann Pál, Tököl polgármestere, helyi fideszes képviselőjelölt választási rendezvényére Dunaharasztiba érkezett az ellenzék két igencsak eltérő habitusú képviselője: Kerényi Imre színházi rendező és Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) elnöke. Felvezető műsorszámként a KDNP kampánydalát is jegyző Gável testvérek örvendeztették meg a nagyérdeműt, majd a Semjén Zsolt belső ellenzékeként működő másik katolikus Fidesz-szárny prominense fejtette ki ellenszenvét a kormány iránt.


Sebi
Hungarikummá a kalocsai paprikát
Semjén Zsolt az érseki városban kampányol

Újságíróként lakossági fórumokra járni kétesélyes dolog. A résztvevők - pártállástól függetlenül - vagy mondanak valami orbitális ökörséget - és akkor az eseményről hírt adó zsurnaliszta megdicsőül -, vagy marad a demagóg, végtelenségig leegyszerűsített, egyoldalú kampányszöveg - és az unalom. Nos, egy Semjén Zsolt-Lezsák Sándor főszereplésével zajló pártrendezvényre az érdeklődő sajtós komoly várakozással érkezik. Főleg Kalocsán, ahol az MDF-es kollégáját megfenyegető Bagó képviselő helyén indul a teljesen áutszájder Semjén. Tévedni emberi dolog...


Hubert József
Fővárosi seregszemlék
Kerényi a komcsikról, Hiller a Plakátnagyiról

A hétvégén mindkét párt nagygyűlést tartott a fővárosban: a Fidesz rendezvényén radikális hangok szólították meg a bizonytalan szavazókat, míg az MSZP rendezvénye középre húzott: a szónokok az összefogás és a béke mellett érveltek.


Magyary Ferenc
Te sötétben bujkáló

Orbán Viktor nem hagyja magát ijesztgetni. A Fidesz 18. születésnapján hangzott el, hogy: "Nem hagyjuk, hogy ránk ijesszenek, és ha valaki ezt mégis megpróbálja, akkor törvény elé fogjuk állítani." Mert szerinte "hatalmuk elvesztésétől félő emberek meggondolatlan nyilatkozatokkal a félelem légkörét próbálják Magyarországon létrehozni". Arról, hogy mitől jelenhetett meg Magyarországon a félelem légköre, Orbán Viktorétól eltérő véleményekkel is taláIkoztunk már. De ha ebben a kérdésben egyetértenénk is vele, nehezen tudnánk elképzelni a "vétkesek" törvény elé állítását, ugyanis sem az ijesztés, sem a meggondolatlan nyilatkozat nem büntetőjogi kategória.


Orbán a pápánál

Az Európai Néppárt alelnökeként Orbán Viktort fogadta csütörtökön XVI. Benedek pápa. A néppárt Rómában tartotta tisztújító közgyűlését, melynek alkalmából előbb az egész delegációt fogadta az egyházfő, majd később a szűk körű vezetés tagjaival egyenként is beszélgetett. Orbán Viktor szerint a pápa rövid beszédében a delegáció képviselőit arra kérte: ne engedjék, hogy a hívőket visszaszorítsák a magánélet keretei közé, vegyenek részt aktívan a közéletben.


Magyar az űrben

Újabb magyar indul a világűrbe. Charles Simonyi - Simonyi Károly - a világ ötödik űrturistájaként várhatóan 2007 tavaszán hagyhatja el a Földet egy Szojuz fedélzetén. Simonyi 1968-ban költözött az Egyesült Államokba, ahol húsz éven keresztül a Microsoft vezető fejlesztőjeként tevékenykedett.


Karambolozott a FIB elnöke

Kedden éjjel az M3-ason súlyos autóbalesetet szenvedett Komássy Ákos. A Fiatal Baloldal elnöke egy debreceni rendezvényről hajtott vissza Budapestre. Az autóban utazott Komássy munkatársa is, aki az ütközést nem élte túl.


Életmód

Makki Marie-Rose
Örökbefogadás

Az életet adó anyukád a hasában hordott, mi pedig a szívünkben - így magyarázta el egy anyuka a hároméves kisfiának, hogy örökbe fogadta. Mert az ilyesmit a lehető leghamarabb el kell mondani a gyereknek. Azt szerencsére nem muszáj elmesélni neki, hogy hány évet szenvedtek, hány babát veszítettek el, mire megkapták őt ajándékba.


M. M.-R.
A magyar first lady

Nagy államférfiak mögött többnyire hasonlóan nagy formátumú feleségek állnak - vonható le a tanulság a nemrégiben megjelent, Dobrev Kláráról szóló könyv olvastán. A kiadvány, amely egy sorozat első köteteként jelent meg, egy kifogyhatatlan energiájú nő portréját tárja elénk, aki számtalan civil szervezet motorja, többek között a Nemzeti Rákellenes Program védnöke.


Fókusz

Hajdú Sándor, Somorjai László
A víz napjai

Nagymaroson még a választásokra kijelölt szavazóhelyiségeket is elöntötte a víz. A katasztrófavédelem vezetője szerint az áprilisi hónap a vízről fog szólni. Körülbelül tizenegyezer épületet és több mint harminckétezer embert veszélyeztet az ár- és belvíz.


Hetek-összeállítás
Vészhelyzet Európa-szerte

A heves esőzések és a hó hirtelen elolvadása miatt kialakult súlyos árvízhelyzet következtében nemcsak Magyarországon, hanem Csehország jelentős részén is szükségállapotot hirdettek. Közép-Kelet-Európában és Ausztriában ezreket kellett kitelepíteni otthonaikból.


Háttér

Salamon Pál
A gyengeség baljós ereje

"Elbánt velem a természet, elvégezém, hogy gazember leszek." Csaknem fél évezrede így mutatkozik be Shakespeare Gloster hercege a világ színházi közönségének. A púpos-nyomorék Gloster baljós fogadalmát beteljesítve válik III. Richárddá. Szánalmasan ugrálva jut el és kapaszkodik fel Anglia trónjára. A trónhoz vezető rögös úton szemrebbenés nélkül, torz élvezettel küldi a másvilágra vélt és valódi ellenfeleit, nem kíméli az áhított hatalmát veszélyeztető királyi gyermekeket. Éppen úgy, ahogy híveit sem. Bolingbroke herceget sem kíméli, aki - a könnyen rászedhető tömeget manipulálva - trónra juttatta. A 20. század két világháborúval, öt népirtással és számos helyi öldökléssel gondoskodott arról, hogy Shakespeare története aktuális maradjon, és az ezredforduló óta eltelt évek sem küldték a süllyesztőbe. Poroszország 1871-ben legyőzte az Angliával csaknem egyenrangú Franciaországot. 1918-ban pedig Porosz-Németország hevert az egykori vesztes lábai előtt. A germánok erejét jelképező földbirtokos-katona osztály számára a vereség elfogadhatatlan volt. Olyannyira, hogy nem is akarták hinni, ami megtörtént! A porosz földesúri-katonai kaszt történelmének tükrébe nézve nem ismert magára.


Hit és értékek

Hetek-összeállítás
Korlátozást ígér a Fidesz
Azonnal megváltoztatnák az egyházügyi törvényt

A Fidesz hatalomra jutása esetén azt ígéri, hogy sürgosen kezdeményezi az egyházügyi törvények megváltoztatását. Errol Balog Zoltán lelkész, Orbán Viktor egyházpolitikai fotanácsadója, a Polgári Magyarországért Alapítvány vezetoje beszélt a héten egy budapesti fórumon. Mentességet kapnának viszont azok a kisegyházak, amelyek vezetoivel az elmúlt héten a Fidesz elnöke személyesen találkozott. A szigorításra vonatkozó javaslattal az MDF teljes mértékben egyetért, erosítette meg a kisebbik jobboldali párt képviseloje. Az MSZP és az SZDSZ nem változtatna a jelenlegi szabályozáson. A Hold utcai református templomban (képünkön) megtartott politikai rendezvényen a házigazda, Balog Zoltán kifogásolta a Hetek legutóbbi számában megjelent egyik publicisztikát is, mondván az írással "egy vallási közösség" beavatkozott a választási kampányba.


Németh Csillag
Siloámtól a Templomig
Kétezer éves főutat találtak Jeruzsálemben

Jeruzsálemben a Dávid városa körüli ásatások során újabb izgalmas felfedezéseket tettek az elmúlt héten. Izraeli régészek ezúttal azt a főutat találták meg, amely Dávid városából a Templom-hegyre vezetett a Heródes-kori templom ideje alatt. A kétezer éves utat a Siloám tava mellett fedezték fel, melynek vize a közeli Gihon-forrásból származik. A hatszáz méter hosszúságú út másik végét már korábban megtalálták a Templom-hegynél.


Külföld

Hechs László
A Hamasz-vezér álma
A Kadima tárgyalna a palesztin államról

"Az az álmom, hogy a gázai irodám falán egy olyan hatalmas világtérkép fog függeni, amelyről hiányzik Izrael. Ma álom, holnap valósággá válhat, hiszen ezen a földön nincs hely Izrael állama számára" - nyilatkozta Mahmúd Zahar (képünkön jobbra), a Palesztin Hatóság újonnan kinevezett külügyminisztere a kínai Szin-hua hírügynökségnek. A gázai Hamasz-vezér szavai Theodor Herzlt ("Ma álom, holnap valóság") és Martin Luther Kinget ("Van egy álmom") idézik, fordított előjellel: a zsidók visszatérése helyett megsemmisítésüket, a diszkrimináció eltörlése helyett pedig az iszlám hegemónia megvalósítását jövendölik. Az izraeli választásokon győztes Kadima párt rangidős vezetője, Simon Peresz mégis úgy véli: az új kormánynak tárgyalnia kell a Hamasz vezette Palesztin Hatósággal.


Lukács András, Párizs
Munkát, ingyen- kenyeret
Miniintifáda Párizsban

Franciaországban látszólag sikerült a kör négyszögesítése: az első munkavállalásról szóló törvény kapcsán egymásnak feszülő erők mindegyike győzött, igaz, csak egy kicsit: a diákok azért, mert a törvényt ugyan aláírta az elnök, de rögtön fel is függesztette; Dominique de Villepinnek pedig nem kellett engednie, ezt megtette helyette Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy. A kormányfő népszerűsége újabb mélypontot ért el, a L'Express című hetilap felmérése szerint már 28 százalékra csökkent, a lakosság 45 százaléka szeretné, ha távozna.


Lemondott a thai miniszterelnök

Thaksin Shinawatra thai miniszterelnök a hét elején bejelentette, hogy nem kíván tovább miniszterelnökként közreműködni az ország irányításában, annak ellenére, hogy a hétvégi választásokon pártja, a Thai Rak Thai szerezte meg a legtöbb szavazatot. A visszalépés oka, hogy a szavazók nagy része távol maradt az urnáktól, ezzel is tiltakozva a miniszterelnök ellen, akit korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolnak. A miniszterelnök hivatalát a választások következő fordulójáig egy megbízott látja el, aki nem tagja a thai parlamentnek.


Támadási terv Irán ellen

Brit lapok információi szerint több védelmi vezető részvételével találkozóra került sor a brit Védelmi Minisztériumban, amelynek célja, hogy megvitassák egy Irán ellen irányuló esetleges légitámadás következményeit. Az Egyesült Államok vezette akciót brit segítséggel és Izrael bevonásával kiviteleznék, bár egyes források szerint Amerika a britek segítsége nélkül is elindítja a támadást, ha Irán nem fagyasztja be urándúsítási programját. Az újságok állítják, hogy a tervek szerint nem lesz katonai invázió Iránban, kizárólag a nukleáris célpontokat kívánják megsemmisíteni, valamint nem azonnal kívánnak beavatkozni. Az újságok szerint az amerikai kormány 2003 márciusában, az Irak elleni támadás elindítása előtt ugyanazokat a megjegyzéseket tette, amelyeket most Jack Straw külügyminiszter Iránnal kapcsolatosan.


Választások Itáliában

A magyarországi választásokkal egy időben, április 9-én Olaszországban is az urnákhoz járulnak a szavazók. A jelenlegi miniszterelnök, Silvio Berlusconi vezette jobboldali kormány 2001-től irányítja az országot, ahol azonban néhány nappal a választás előtt lehetetlen megjósolni, hogy milyen eredmény születik majd. Berlusconi kihívója ugyanis szintén tapasztalt politikus: az a Romano Prodi, aki maga is ült már a miniszterelnöki bársonyszékben, majd 5 évig ő volt az Európai Bizottság elnöke. Bár sokan úgy gondolják, hogy a stagnáló olasz gazdaság Prodi malmára hajthatja a vizet, a választások előtt néhány nappal az olaszok egynegyede még nem döntötte el, hogy kire adja majd le voksát. Prodi bejelentette: ha ők nyerik meg a választásokat, azonnal hazahívják a még Irakban állomásozó, mintegy 2600 fős olasz kontingenst.


Sport

Munkatársunktól
Csarnokbővítés

Mi a közös Charles Barkley, Dominique Wilkins, Joe Dumars, Geno Auriemma, Dave Gavitt és Alessandro Gambában? Nos, őket érte az a kiváltság, hogy tagjai lehetnek az idei esztendőtől annak az illusztris társaságnak, amelyet a kosárlabda valaha volt legnagyobbjai alkotnak.


Gazsó József
Centikre a csúcstól

Akár egy világválogatottat is összeállíthatnánk azokból a kiváló labdarúgókból, akik sosem játszhattak világbajnokságon.


Eredmények tabellák
Kosárlabda
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Szubotics Mariann
Vízesések birodalma

Délnyugati szomszédunk híres természeti ritkasága a zuhatagos Plitvicei-tóvidék, mely Horvátország legismertebb nemzeti parkja. Kristálytiszta türkizkék tavak, gyönyörű vízesések, tiszta mezők és dús erdők fogadják a látogatókat Zágráb és Észak-Dalmácia között félúton.


M. N.
Görög rakott tészta

Hozzávalók: 1 rúd fahéj, só, bors.


A világ legnagyobb óra-ékszer kiállítása

Baselworld 2006 - a héten került sor a világ legnagyobb óra-ékszer kiállítására Bazelben. A világhírű Patek Philippe óramanufaktúra legújabb modelljei mellett a legendás, közel egymillió svájci frankért (170 millió Ft) kínált, tourbillon gátszerkezetes karóráját is bemutatta.


Hangszer-ritkaságok

Több évszázados hangszer-ritkaságokból nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. Beethoven zongorája vagy Brandenburgi Katalin virginálja mellett például sétapálcába épített furulya, vadászoboa, billentyűs kígyó, miniatűr zeneszerszámok is láthatók.


Noé bárkája Hollandiában

Johan Huibers felépíti Noé bárkájának hű, de kisebb mását. A negyvenhét éves férfi szeptemberben tervezi vízre bocsátani járművét egy kisebbfajta állatkerttel a fedélzetén. Célja, hogy Hollandia csatornáiban hajókázzon, és felkeltse az érdeklődést - különösen a gyerekekét - a keresztény vallás iránt.


Színes

kohnbandi
Durvul

- Pista bácsi, igyekezzen! - Ezért ez a mostani akció is, tudom.


Duma pláza

Irónia nélkül olyan lenne a világ, mint egy erdő madarak nélkül.


DVD-játékos

(Kínai DVD-lejátszó használati utasítása szó szerint)


Mi van a képen?

1. Papírszobor 2. Csak a feje három emelet 3. Házfelügyelő


Fizetős egészségügy
Tovább a cikkhez >>>

Áve Cézár
Tovább a cikkhez >>>

Slaza
Aszfalt, betyár, rock
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Tűzbe ment a testvéreiért

Ezúton szeretnék köszönetet mondani azért a sok segítségért, ruhákért, játékokért és pénzért, melyet a lapban megjelent cikk nyomán nyújtottak családunk számára.


Kötelező hitoktatást?

A Hetek legutóbbi két számában (2006. március 24.: ) megütközéssel olvastam vezető jobboldali politikusok terveiről (sőt ígéreteiről) a kötelező hitoktatással és etikaórákkal kapcsolatban.


Üzlet

Papp Levente
Bábel-építők
Megaberuházások napi öt dollárból

A világ legmagasabb épületét a világ legalacsonyabb béréért építik vendégmunkások ezrei Dubaiban. Miközben Irak a polgárháború szélére sodródott, Irán pedig nukleáris programjával van elfoglalva, addig a szomszédos Dubaiban és Szaúd-Arábiában már készülnek az olaj utáni világra.


Munkatársunktól
Versenyfutás a turistákért
interjú Kolber Istvánnal

Ezermilliárd forint jut a magyarországi turizmus fejlesztésére 2007 és 2013 között - erősítette meg lapunknak Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter. Az idegenforgalmat világszerte a harmadik évezred gazdasági húzóágazataként tartják számon.


Kovács Klára
Pártprogramok terítéken
Ígéretben nincs hiány

A hatalomért versengő pártok hangos rivalizálása mögött programjaikban számos közös találkozási pont fedezhető fel. Egyformán támogatják ugyanis az új munkahelyek létrehozását, a hazai vállalkozásokat és az euró 2010-es bevezetését.


Húsvéti sonkaárverseny

Ismét megindul a nagy húsvéti akció árversenye. Bár még nem hallani híreket a tavalyihoz hasonló szlovák sonkadömpingről, a Népszabadság úgy tudja, a szlovák forgalmazók idén 1-2 millió kiló füstölt árunak szeretnének piacot találni Magyarországon. A hazai forgalmazók remélik, az olcsó szlovák áruval nem fogják újra "letörni" a hazai árakat. A Tesco szóvivője megnyugtatott, húsvéti húsportfóliójuk "99 százaléka" magyar, mindössze egyetlen áruféleséget, füstölt lapockát hoznak Szlovákiából.


3 milliárd forintot vitt el az ár

Az árvíz elleni védekezés eddig 3 milliárd forintba került - nyilatkozta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Az ország folyóin levonuló árhullámok biztonságos levezetésére naponta 200 millió forintot kell költeni. Varga Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára szerint az árhullámok legkorábban egy hónap múlva hagyják el az országot.


Közalkalmazotti béremelés

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban kötött bérmegállapodásnak megfelelően április 1-jével emelkedett a köztisztviselők és közalkalmazottak illetményalapja. A közalkalmazottak 10 fizetési osztályból és 14 fizetési fokozatból álló illetménytáblázatában a garantált illetményminimumok átlagosan 3 százalékkal emelkedtek. A köztisztviselői illetményalapot a bérmegállapodás szerint nagyobb mértékben emelték idén: 5,1 százalékkal.


Kínában terjeszkedik az IKEA

Az IKEA úgy tervezi, hogy Kínában az évtized végéig 10 új, összesen 300 ezer négyzetméter területű áruházat nyit. Az IKEA-nál úgy látják, hogy nagy növekedési lehetőségük van a legnépesebb ázsiai országban, beleértve a beszerzési lehetőségeket is - derül ki a China Daily című lap tudósításából. A svéd cégnek jelenleg 33 országban és térségben 231 áruháza van, és tavalyi forgalma 14,8 milliárd euró volt.