Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Csillag
Kadima: Előre, de hova?
Saron népszerűsége elég volt a győzelemhez

Alacsony részvétel és a szavazatok elaprózódása jellemezte a kedden tartott izraeli választást, melynek győztese a Kadima (magyarul: Előre) párt lett, annak ellenére, hogy a párt a százhúsz fős parlamentben mindössze huszonnyolc helyet szerzett. 
A Kadima után a Munkapárt következik húsz hellyel, majd a Sasz tizenhárom hellyel, így a szefárd ortodox párt lett a harmadik legnagyobb frakció. Az orosz bevándorlók Hazánk Izrael elnevezésű konzervatív pártja tizenkét parlamenti helyével megelőzte a Likudot, amely csupán tizenegy képviselőt delegálhat. A legnagyobb meglepetést egy volt Moszad-ügynök vezette nyugdíjas párt okozta, mely a semmiből felbukkanva hét helyet szerzett.


Amir Perec

A részvételi arány 63,2 százalékos volt, ami Izrael történelmében a legalacsonyabbnak tekinthető. Ezt megelőzően 2003-ban volt a legalacsonyabb a részvétel, mikor is a szavazásra jogosultak hatvannyolc százaléka járult az urnákhoz. Meglepően kevesen szavaztak a telepesek közül. 
Az eredmények alapján elmondható, hogy a szavazók a hagyományos pártok helyett inkább újabb, illetve kisebb pártokat választottak, így a tizenhetedik knesszet tagjai között rendkívül sok "újonc" lesz. Elemzők szerint az izraeli lakosság apátiája, kiábrándultsága tükröződik a választás adataiból. 
A Kadima vezetője, Ehud Olmert a választási eredményeket követően a kormányzási tervét vázolta fel, mely során kijelentette, hogy a választás új fejezetet nyitott Izrael történelmében, és hogy az elkövetkező években meg fogja húzni az ország végső határait. Mahmud Abbászhoz intézett szavaiban Olmert elmondta, hogy készen áll újabb béketárgyalásokra és fájdalmas kompromisszumok megtételére. Az ügyvezető miniszterelnök beszédében megemlékezett Ariel Saronról, mint aki bátor volt ahhoz, hogy irányt változtasson, és ezzel reményt adott.
A négy hónapja alakult Kadima párt kampánya Ariel Saronra épült, aki Izrael legnépszerűbb politikusa, és többen úgy vélik, hogy az ő személye vonzotta a szavazatokat. 


Ehud Olmert. Saron örökségébe lépett

A nem várt eredmények valószínűleg csalódást jelentenek több Kadima párti képviselőnek, ugyanis az előzetes közvélemény-kutatások harminckét helyet jósoltak a Kadimának, Ehud Olmert pedig korábban negyven hely megszerzését várta. 
Elemzők szerint a győzelem csekély mértéke miatt Olmert nem fogja tudni folytatni könnyedén az egyoldalú kivonulási tervét. Yossi Klein Halevi izraeli politikai elemző elmondta, hogy Olmert az egyoldalú kivonulásról tartott népszavazásnak minősítette a választást, azonban ez az eredmény vereséget jelent a terve számára. 
Olmert szerint az új kormány a pászka ünnepe után fel tud állni. A Munkapártot "lehetséges centrista partnernek tartja" a Kadima, a koalícióban és párt részéről hangsúlyozták, hogy a szociális kérdések nem lesznek akadályok a koalíciós tárgyalásokon. Olmert ugyanakkor kijelentette, hogy csak olyan pártokkal akar kormányozni, amelyek elfogadják a programját. 
Előreláthatólag a baloldali centrista koalíció hatvanegy-hatvanöt helyet szerezhet a parlamentben, mely a Kadima, a Munkapárt, a Merec és az arab pártokból tevődhet össze. A másik oldalon a Likud, a Nemzeti Egység, a Hazánk Izrael, a Sasz és az Egyesült Tóra Judaizmus sorakozna fel. 


Benjamin Netanjahu

Olmert lehetséges szövetségesei között azonban felmerült a Sasz, illetve Egyesült Tóra Judaizmus párt is. Ezenkívül Avigdor Lieberman, a Hazánk Izrael nevű párt vezetője elmondta, hogy minden ajánlatot meg fognak fontolni, de nem fogják feladni elveiket. 
A választások nagy vesztese a Likud párt, mely évtizedeken át uralta az izraeli politikát. A párt kevesebb mint egyharmadát szerezte meg az elmúlt választásokon szerzett harmincnyolc helynek. Uzi Landau Likud képviselő a médiát hibáztatta azért, amiért pártja ilyen rosszul szerepelt a keddi választásokon. Véleménye szerint különösen az izraeli kettes tévécsatorna folytatott lejárató kampányt Benjamin Netanjahu személye ellen.
Benjamin Netanjahu a kudarc ellenére a párt élén marad, és bejelentette, hogy továbbra is azon az úton fognak haladni, amit megkezdtek, és a Likud újra Izrael államának vezető pártja lesz. Netanjahu továbbra is arra figyelmeztetett, hogy a további kivonulásokkal a Hamasz közelebb fog kerülni Izraelhez, és úgy véli, az idő őt fogja igazolni.
A párton belül azonban egyesek Netanjahut bírálták a gyenge szereplésért. Szilvan Salom szerint Netanjahu szétverte a Likudot, és ezért nem maradhatna tovább a párt vezetője, Reuven Rivlin képviselő pedig Netanjahu gazdaságpolitikájával indokolta a vereséget. 
A Munkapárt elégedett a választáson elért eredményekkel, mivel ezzel a párt központi szerepet fog játszani az elkövetkező parlamentben. A pártot kritikák érték a kampány során, mivel a biztonsági kérdések helyett inkább a gazdaságra összpontosított, azonban Isaac Herzog képviselőjelölt úgy látja, hogy az eredmények azt bizonyítják, hogy a szavazók jól fogadták szociális programjukat. A Munkapárt a sikert Amir Perec vezetésének tulajdonítja, és külön felhívták a figyelmet arra, hogy számos hagyományosan Likud-párti városban sikerült győzniük. n