Vissza a tartalomjegyzékhez

Hechs László
Jerikó ostroma

Lapzártakor még nem tudni, hogy plusz szavazatokat vagy újabb bosszúhullámot eredményez a választásokra készülő Ehud Olmert izraeli miniszterelnök számára a jerikói börtön lerohanása. A célt sikerült elérni: a 2001-ben, egy jeruzsálemi szálloda nyolcadik emeleti lakosztályában meggyilkolt Rehavam Zeévi turisztikai miniszter gyilkosai nem kerültek szabadlábra - amint azt a Hamasz-kormány egyik első lépéseként kilátásba helyezte - hanem izraeli bíróság előtt kell felelniük tettükért.


Letelt az idő - bíróság elé állnak a gyilkosok Fotó: Reuters

Tízórás blokád után, kedd este a "jerikói hatok" megadták magukat. Ahmed Szaadat, a Palesztina Felszabadításának Népi Frontja nevű marxista terrorcsoport vezére, a Zeévi gyilkosság értelmi szerzője és a merényletet végrehajtó négyes, valamint Fuad Shubaki, Arafat magánbankára, a Vörös-tengeren elfogott Karin-A iráni fegyvercsempész hajó megrendelője felemelt kézzel léptek ki a jerikói börtön kapuján. Az izraeli hadsereg "Látogatás" fedőnevű akciója sikerrel zárult. Az amerikai és a brit megfigyelők, akik a hatok fogva tartását a jerikói börtönben felügyelték, előzőleg távoztak. A Palesztin Hatóság (PH) ugyanis többszöri figyelmeztetés ellenére sem tett intézkedéseket a nyugati ellenőrök személyének biztosítására. 
A Hamasz január végi választási győzelmét követően jelezte, hogy Zeévi turisztikai miniszter gyilkosait, a "szabadságharcosokat" szabadon akarja engedni. Ezzel együtt a nemzetközi megfigyelők címére életveszélyes fenyegetések érkeztek. Jack Straw brit külügyminiszter többször is jelezte a PH-nak, hogy a megfigyelők nem kapnak megfelelő védelmet. Miután Abbász a füle botját sem mozgatta, ezután a megfigyelők távoztak.
A PH ezzel a 2002-ben megkötött ramallahi megállapodást sértette meg. 
A felelősök akkoriban Jasszer Arafat ramallahi főhadiszállásán rejtőzködtek. Az izraeli hadsereg körülzárta az épületet, és a gyilkosok kiadatását követelte. Arafat, hogy a terroristák életét mentse, látványosan összesen 39 évi börtönre ítéltette a négy végrehajtót. A válság ekkor amerikai közvetítéssel, a ramallahi egyezséggel zárult. A PH a jerikói börtönbe szállította a négy elítéltet, valamint Ahmed Szaadatot és Fuad Shuba-kit. Fogva tartásukat pedig brit és amerikai megfigyelők szavatolták, egészen kedd reggelig.
Az izraeli egységek robbantások és heves gépfegyvertűz közepette törtek be a börtönkomplexumba. A harcokban két palesztin, egy rendőr és egy elítélt meghalt és hárman megsebesültek. Tankok lőtték a börtönt, harci helikopterek köröztek felette, és a tűzérség is célba vette az épületet. Egy óriásbuldózer a börtönt körülvevő falat rombolta le. Hangosbeszélőn ultimátumot intéztek Szaadathoz és társaihoz: vagy megadják magukat vagy meghalnak. Szaadat korábban telefonon közölte az al-Dzsazíra televízióval: "Nem adjuk meg magunkat, bátorsággal nézünk szembe sorsunkkal." Ám amint az este beállt, Szaadat, öt bűntársával együtt ellenállás nélkül megadta magát. 
Mahmúd Abbász, a PH elnöke az angolokat és az amerikaiakat tette felelőssé az izraeli támadásért, és követelte az izraeli erők visszavonását. Nyilatkozatára a Gázai övezetben és a Nyugati parton erőszakhullám sepert végig. Tíz külföldit, újságírókat, tanárokat és a Vöröskereszt alkalmazottait rabolták el, gépkocsijaikat felgyújtották és a fegyveresek brit intézményeket, valamint az Európai Bizottság épületét is megrohamozták. Mindezek azonban a tényeken már nem változtatnak. A színjátéknak vége: Zeévi gyilkosai igazi bíróság elé állnak.