Vissza a tartalomjegyzékhez


Elmaradt kézfogások

A köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetések mögött az egész nemzet elismerése áll, hiszen az elnök személye a nemzet egységét testesíti meg - mondta Sólyom László államfő a parlamenti díjátadó ünnepségen, március 15-én. Sólyom László és Fekete János, az MNB volt elnökhelyettese, akinek kitüntetését az államfő korábban kifogásolta, nem fogtak kezet. Marjai Józseffel, akinek kitüntetésével szintén nem értett egyet, ugyanakkor kezet fogott. 

Kitüntetést kapott Szabad György volt MDF-es képviselő is, aki a ceremónián Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel nem fogott kezet.
A köztársasági elnök az Alkotmánybíróságtól alkotmányértelmezést kért, mivel a március 15-ei kitüntetésre javasolt személyek között szerinte szerepelnek olyanok, akiknek a Magyar Köztársaság legmagasabb szintű elismerésében való részesítése - az alkotmány értékrendje alapján - nem támogatható. Bár Sólyom László aláírta a javaslatokat, kifogásolta, hogy szűkre van szabva az ő mérlegelési lehetősége. "Az elnök úr rendkívül korrekten, alkotmányosan járt el", amikor aláírta a felterjesztést, és a jövőre vonatkozóan fordult kérdéssel az Alkotmánybírósághoz - nyilatkozta az eset kapcsán Gyurcsány Ferenc.