Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Letétbe tett zsarolások

Több fideszes képviselőjelölt ajánlott fel segítséget a Magyarországi Munkáspárt 2006-nak az ajánlószelvények gyűjtésében - közölte a minap Vajnai Attila. A Munkáspárt 2006 alelnökének elmondása szerint Tóth András, Vinnai Győző és Hajzer László Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fideszes képviselőjelölt ajánlott fel segítséget pártjának a listaállításban.


Herényi Károly az MDF egyik rendezvényén. Befenyítik a fenyegetőket Fotó: Vörös Szilárd

Tóth András, aki január 31-én egy telefonos megkeresés után találkozott a Munkáspárt egyik képviselőjével, a mintegy negyedórás beszélgetés során kijelentette: "A Fidesz érdeke, hogy segítsen a listaállításban..., hogy gyengítse az MSZP-t."
Február 1-jén Vinnai Győző ugyancsak egy találkozón ajánlott fel segítséget. 
A fideszes jelölt egyben azt kérte munkáspárti partnerétől, hogy a választás második fordulójában segítse egymást a két párt. Hajzer László ugyancsak személyes találkozón fejtette ki február 3-án, hogy segítenének a gyűjtésben.


Vajnai Attila

Vajnai felszólította a Fideszt, hogy önként mondja el, "mi is motiválta az ajánlattételre". Az alelnök pártja nevében leszögezte: "Nem kérünk segítséget a Fidesztől, nem kértünk, és nem is kérünk, és nem is fogadunk el." 
Ugyancsak a héten jelentette be az MDF, hogy tizenhárom megyében összesen huszonhét képviselőjelöltjüket keresték meg fideszes politikusok a kampány során azzal a céllal, hogy fenyegetéssel vagy ígéretekkel próbálják rábírni őket a visszalépésre. Herényi Károly, a párt kampányfőnöke közölte, hogy a huszonhét érintett jelölt beszámolóját az MDF ügyvédnél helyezte letétbe, s a párt abban az esetben lép a nyilvánosság elé, ha bármelyik fenyegetés teljesül. 
Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője közleményében úgy reagált, hogy "az MDF gyerekes vádaskodásaival kapcsolatos véleményünket ügyvédi letétbe helyezzük. A Magyar Demokrata Fórumnak továbbra is sikeres választási szereplést kívánunk, a jövőbeni együttműködés reményében."