Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 9. szám, 2006. március 03

Arcok

Szubotics Mariann
Drogok és plázák bűvölete

A különböző kábítószerek első kipróbálásának ideje ma már a serdülőkorra tehető - erősíti meg egy tavalyi kutatás, amely 13 évestől a főiskolás korig bezáróan vizsgálta fiatalok szabadidős szokásait és szerfogyasztását. Jó egy évtizede a többség a húszas éveiben jutott el a drogok kipróbálásáig, ma ez a középiskolás korra jellemző, miközben egyre nő a drogfogyasztók száma. 


Makki Marie-Rose
Olimpiai bajnok a rács mögött

Olimpiai és világbajnok, a közönség kedvence volt a birkózó Farkas Péter. 2004-ben marihuánatermesztés miatt előzetes letartóztatásba került. Büntetőpere a napokban kezdődött el. Ha elítélik, tíz év börtönt is kaphat. 


Belföld

Az űrhajós, az erőember és az operaénekes

A négy évvel ezelőtti választásokhoz hasonlóan idén is több, országosan ismert személyiség is beszállt a parlamenti mandátumokért folytatott küzdelembe. 


Zsurkán Mariann
Özönvíz

Az Alföldön csaknem 200 ezer hektárnyi területet borít víz - még igazán el sem kezdődött a tavaszi olvadás, és máris negatív rekord születik a magyar belvíztörténelemben. 


Hajdú Sándor
Kovács Pisti, köszöni, jól van

"Úgy látom, most először van valódi esély arra, hogy egy kormánykoalíció folytassa a munkáját" - nyilatkozta a Heteknek Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke a Fidesz kampányával kapcsolatosan úgy véli: hazug és félrevezető.


Szlazsánszky Ferenc
Kövér László szerint az ország

Köteles beszédet Kövér Lászlótól is meghallgatni az ember így negyven nappal a választások előtt. Megtettük, s a másfél órás műsor végén már sejthető volt, miért próbálja eldugni a Fidesz a választók elől második emberét. Az ismerős panelekből építkező előadás úgy hatott, mintha egy vidéki politechnikatanár olvasná első látásra Csurka István valamelyik beszédét. 


Szlazsánszky Ferenc
Véget vet a vadkapitalizmusnak

Mivel a Fidesz nemzeti konzultáció sorozatán az derült ki, hogy az embereknek leginkább a vadkapitalizmusból van elegük, Orbán Viktor azt ígéri: hatalomra jutása esetén véget vet a vadkapitalizmusnak, és szociális piacgazdaságot épít. 


Siposhegyi Péter
A jonatánköztársaság és helynökei

Zúg-zeng a mi kampányocskánk, hála a hazánkban fogható összes istennek, még egy hónap és vége. Most épp a cselendzs vikeknél tartunk, így, Tarna-parti angolsággal írva. Kihívja valaki a valakit. Mint jó búcsúkban, tűrik fel az ingeket, a gyűrhetetlen Armanikat, hogy jól kitombolják magukat a hősök. 


Hajdú Sándor
Szeretni bolondulásig

Szenvedélyesen kell ezt az országot építeni, ne csak védekezzünk, hanem legyen az ország a győztesek között. Jól megrendezett show és egy szenvedélyes miniszterelnök látogatott Békéscsabára. 


Mégis lesz Gyurcsány-Orbán vita

Április 5-ét javasolja az MSZP és a Fidesz is a Gyurcsány-Orbán vita megrendezésének időpontjául.  A döntés viszonylag gyorsan megszületett, miután a Fidesz által javasolt két időpontot - egy meghatározatlan, két forduló közöttit illetve április 7-eit - a szocialisták visszautasították. 


Döntetlenre állnak

Hibahatáron belüli különbséget mért februárban a két nagy párt támogatottsága között a Gallup.  A felmérés szerint a Fidesz 3 százalékkal jár az MSZP előtt, míg a kispártok némi erősödést könyvelhettek el: az SZDSZ 4, az MDF 3 százalékon áll a teljes népesség körében. A biztos szavazó, pártpreferenciával rendelkező választók körében az állás döntetlen, 42-42 százalékra számíthat mind a két nagy párt. Eközben Gyurcsány Ferenc munkájának megítélése folyamatosan javul: az emberek 47 százaléka véli úgy, hogy jól látja el teendőit a miniszterelnök, míg a tevékenységét negatívan megítélők aránya 40 százalékos.


Kerényi és a muszlimok

Kerényi Imre galgahévízi közönségét megnyugtatta: a Fidesz már megnyerte a választásokat, így ideje szervezni a bált április 23-ára.


Életmód

Makki Marie-Rose
Büfé Norbival

"A kövér, mozgáshiányos gyerekek élete egy nagy csalódás, amellett hogy egészségügyi problémákkal is küzdenek. Tudom, mert én is voltam 104 kilós kövér kisfiú" - mondta el Schobert Norbi minap az oktatási tárca sajtótájékoztatóján. Az életmódszakértő így tett hitet az egészségesebb iskolai büférend mellett, amelynek bevezetését március 1-jétől kezdődően szorgalmazza a szaktárca.


Fókusz

Munkatársunktól
Nyolcvanöt évre titkosítva

Az alvilágban "Papa" néven ismertté vált Sándor István, az ORFK KBI Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának tisztjeként kábítószerügyekkel, olajügyekkel és robbantásos bűncselekmények felderítésével foglalkozott az 1990-es években. A hazai olajmaffiába olyan sikeresen tudott beépülni, hogy lebuktatásáig ő látta el a rendőrséget a szükséges információkkal. 2000 októberében ügyészségi nyomozók vették őrizetbe, nem véletlenül egy nappal azelőtt, hogy a parlament olajbizottsága elé állt volna. Vétke annyi volt, hogy több politikust is összefüggésbe hozott az olajbűnözéssel. Fél évig volt előzetes letartóztatásban, büntetőpere 2002 májusában kezdődött meg, majd amikor kiszivárogtatta, hogy hamis tanúvallomások alapján akarják elítélni, a per anyagát nyolcvanöt évre titkosították. "Papa" ma sem titkolja, hogy meghurcoltatása az olajos alvilággal összefonódott hatóságok és politika számlájára írható. Tavaly év végén valamennyi vádpont alól felmentette a Legfelsőbb Bíróság. Ma könyvet ír sztorijáról, és filmet forgat a Békés megyei olajháború hátteréről.


Somorjai László
Muszlimok a MÚOSZ-ban

Szenvedélyes kerekasztal-vita zajlott a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában a dániai karikatúrabotrány apropóján. A média jeles szakemberei és az iszlám vallás képviselői jelenlétében zajló eseménynek aktualitást ad, hogy a Mohamedet ábrázoló karikatúrák megjelenését követő botrány és erőszak után az Európai Bizottság (EB) tervbe vette a média uniós szabályozását. 


Háttér

Rimaszombati Andrea
Lehorgonyozva

Nem csitul a legnagyobb amerikai kikötők bérbeadása körül kitört vihar. Mint arról beszámoltunk, demokrata és republikánus politikusok tiltakoztak az ellen, hogy egy dubai állami cég kezelésébe kerüljön többek között a New York-i, philadelphiai és miami kikötő. Követelik a tranzakció nemzetbiztonsági felülvizsgálatát, ami negyvenöt napos haladékot jelentene Bush elnök számára, aki támogatja az üzletkötést, bár állítólag csak a döntés után értesült a tervről.


Hit és értékek

Vígh Richárd
A Nyugat utolsó esélye

A Nyugat utolsó esélye - ezzel a címmel jelent meg a közelmúltban az ismert amerikai konzervatív publicista, Tony Blankley könyve. A szerző szerint a zsidó-keresztény alapokon álló nyugati civilizáció számára az elmúlt ötszáz év legnagyobb kihívását jelenti a militáns iszlám világméretű térhódítása. A franciaországi zavargások, a karikatúrák ürügyén felszított világméretű erőszakhullám vagy a Hamasz elsöprő választási győzelme azt jelzi, hogy a Nyugatnak szembe kell néznie a behódolni vagy ellenállni dilemmájával.


Németh Csillag
Protestánsok Izrael ellen

Amint arról lapunk is beszámolt, az Egyesült Államokban nemrég evangéliumi keresztény vezetők izraeli parlamenti képviselőkkel közösen szolidaritási fórumot hoztak létre, amelynek a célja, hogy a washingtoni döntéshozóknál Izrael érdekében lobbizzanak. Ezzel párhuzamosan azonban zászlót bontott egy új kezdeményezés, amelynek a célja épp ellentétes: több amerikai protestáns csoport Izrael elleni gazdasági bojkottra szólította fel az egyházakat világszerte. Az Izraelt támogató evangéliumi egyházakhoz mintegy 45 millió amerikai keresztény tartozik, míg az ellentábor felekezetei 22 millió hívőt számlálnak.


Interjú

Tihanyi Péter
Szárnyaló élet

Szép tud lenni, amikor egyszerre látom a napot lenyugodni és az ugyanolyan vörösen izzó holdat is feljönni. Róma egében például van valami szomorú, rejtőzik benne valami titok. Athén ege maga a kékség, megbonthatatlan és kitárulkozó. Az Alpok fölött meg nagy a béke, szinte serceg a csend - vallja a pilótanő a repülésről. 


Külföld

Morvay Péter
Változás 2006? Nyet

"Ne bontsuk le az útzárat, ha kérhetem" - figyelmeztette az őr a Parlament gépkocsibejárója előtt az egyik szórakozott angol újságírót, aki óvatlan mozdulattal félrerúgta a csecsen és más terroristák esetleges támadása ellen elhelyezett közlekedési akadályt. A biztonságtechnikai eszköz mintegy fél kiló súlyúnak látszott, a szögek az újságíró cipőtalpában szerencsére nem tettek kárt. A magyar-orosz csúcstalálkozó helyszínén nem sok érződött a várost két napra felforgató rendőri készültségből - a Parlamentben még az újságírók nevét sem ellenőrizték. Hosszú volt a tél, de eljött a tavasz - kezdte Gyurcsány Ferenc Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott nemzetközi sajtótájékoztatóját. A magyar miniszterelnök a költői képet a biztonság kedvéért gyorsan meg is magyarázta: 1990 előtt az egyoldalú függőség, utána pedig a bizalmatlanság nyomta rá a bélyegét a Moszkvával fennálló kapcsolatokra. "Hibáztunk, amikor ideológiai okokból kivonultunk az orosz piacról" - mondta Gyurcsány, aki szerint a barátságtalan viszonynak - ki gondolta volna - 2002-ben lett vége. Elkezdődött az együttműködés, ami az elmúlt évben "partnerséggé nemesült" - hangsúlyozta a miniszterelnök. "Lezárult a múlt lelki értelemben is. Ahogy sok évtizede a szabadságharc zászlói, majd később a korona hazaérkeztek, úgy most a sárospataki könyvek is a kapcsolatok új szakaszát jelzik."


Nagy hatalom

Az orosz elnök 1952-ben született Leningrádban. Önéletrajza szerint gyermekkorát szüleivel egy patkányokkal teli szükséglakásban töltötte, jóllehet apja végigharcolta a második világháborút. Nagyapja Sztálin szakácsa volt a diktátor egyik dácsájában, de korábban Lenin mellett is szolgált. Mindkét bátyja még az ő születése előtt meghalt. 


Lukács András, Párizs
Elcsábították és felgyújtották

Afrikai származású muszlim gengszterek megbízásából az interneten csábított el egy iráni lány egy huszonhárom éves zsidó fiatalt Párizsban. A randevú helyett háromhetes kínzássorozat várt a fiúra, akit elrablói végül felgyújtottak, és haldokolva egy pályaudvaron a sínek mellett hagytak. A gyilkosságról a francia belügyminiszter elismerte, hogy antiszemita indítéka volt. Az elefántcsontparti tettesek hazájukba menekültek, a francia közvélemény pedig nagyszabású utcai megemlékezést tartott a zsidó fiatal emlékére.


Hajdú Sándor, Székelyudvarhely
Árvíz után jött a sár

Méltatlan és mélyen megalázó, ahogyan politikai ellenfelei megrendelésére sárba akarja tiporni a tavalyi árvíz utáni nemzeti összefogás ügyét az anyaországi sajtó - kesergett lapunknak Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere. A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnökének sokfrontos harcot kell vívnia, de szerinte az a legény, aki nemcsak adja, de állja is a pofonokat. Az Ilylyés Közalapítvány negyvenmilliós pályázati pénz visszaadásáért perelte, majd a székelyföldi árvízi segélyek "elsíbolásával" vádolták a polgármestert. 


Bush-villámlátogatás Afganisztánban

A Karzai elnökkel folytatott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Bush elmondta, hogy menynyire elégedett a tálib rezsim utáni kormány eredményeivel és az ország fejlődésével. Bush emellett azt is kijelentette, hogy az ötéves eredménytelen vadászat után még mindig biztos benne, hogy Oszama Bin Ladent elfogják. "Biztos vagyok benne, hogy bíróság elé állítják" - mondta az amerikai elnök.


Piros lap Vörös Ken -nek


Macskainfluenza?

Németországban az eddig ismert megbetegedések mellett újabb formában jelentkezett a madárinfluenza: a balti tengeri Rügen-szigeten találtak egy macskát is, amely megkapta a fertőzést. A WHO szóvivője, Dick Thompson szerint egyelőre nem tudják megmondani, hogy az eset mennyiben segíti elő az emberre veszélyes alfaj kialakulását, de úgy látják, kicsi erre a kockázat. Németországban az érintett területeken mindenesetre megtiltották azt, hogy a macskák elhagyják gazdáik lakóhelyét, a kutyákat pedig csak pórázon lehet sétáltatni.


Sport

Magyary Ferenc
Cifra nyomorúság

Ha pályázatot írna ki az MLSZ a Bozóky-éra utólagos elnevezésére, a "cifra nyomorúság" cím eséllyel indulhatna a helyzet meghatározására legalkalmasabb kifejezésként. 


Eredmények, tabellák

Forma-1 2006-os esztendő


Szabadidő

Szilágyi Sándor
Rutinos zuhanás

A többszörös magyar bajnok Gruber Ferenc januárban vett részt egy sárkányrepülő világkupafutamon Ausztráliában. A verseny második napján 100 km repülést követően 2 ezer 500 méteres magasságban viharfelhők közé került, melyekből az egyik felszippantotta. A sebességmérője 10 m/s-nál kiakadt (érzékeltetésképp: 10 emelet magasságot 3 másodperc alatt tesz meg az ember), a magasságmérője pedig előbb 3 ezer 500 métert jelzett, amikor is egy óriási erő megpörgette, a főtartó eltört, s a gép a hátára fordulva elkezdett pörögve zuhanni. 


Érdekességek

A nevetés mérhető módon csökkenti a cukorbetegek vércukorszintjét, valamint olyan géneket aktivizál, amelyek erősítik az immunrendszert - mutatta ki Kazuo Murakami genetikus, a Japán Nemzetközi Tudományos Fejlesztési Alap vezetője. 


Recept

Rakott padlizsán Hozzávalók (5-6 személyre): 


Színes

Wiener spicli

Az angol történészzseni esete nyomán konferenciasorozatot hirdetünk az Amnézia 2006 Alapítvány nevében, mely Ausztriában kerül megrendezésre, Wilkommen in Burgenland címmel. Az eseménysorozatra várjuk mindazokat, akik szerint a holokauszt nem történt meg. A helyszín kiválóan alkalmas a téma kifejtésére. 


Duma Pláza

Fogyókúrázom, de két fogyókúrát kell tartanom. Egytől nem lakom jól


Mi van a képen?

3. Sharon Stone egy burleszkben


Sportkipufogó


Hungaricum


Funda-cuki

- Ez a fundamentalista cukrászda? - Akkor mit takar a név?


Áll a bál

- Minden álmom, hogy átlépjem a küszöböt.


Üzlet

Kovács Klára
A bank, amely igazán közel állt hozzánk

Az egyik internetes portál olyan dokumentumok birtokába jutott, melyek szerint az Orbán-kormány vezetői tudtak arról, hogy a Postabank menedzsmentje törvénytelenségeket követ el, és hozzásegít a bank túlkonszolidálásához. Milliárdos vagyontárgyak kerültek - fillérekért - Fidesz-közeli személyekhez, cégekhez. Bár a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) pontos képet rajzolt a visszaélésekről, az akkori felelősök ezt elhallgatták, nem fordultak az igazságszolgáltatáshoz.


Király Sándor
Vigyázat, csalnak

Egy több száz milliárd forintos piacon biztosítók és biztosítottak között is nagy a kísértés a visszaélésekre.  A biztosítótársaságok - amelyeket sokan fejőstehénnek néznek - kőkeményen profitorientáltak, és érdekeik védelmében néha nem teljesen törvényes dolgokat is megtesznek. 


EU-gyorssegély a palesztinoknak

A héten megszavazott EU-segélycsomag 48 millió dollárt szán a víz- és az áramszolgáltatás ellátására, 76 millió dollárt az egészségügyre és oktatási projektekre, továbbá 21 milliót a munkavállalóik kifizetésének támogatására. Az unió sürgeti az arab országokat is, hogy nagyobb összegű segélyekkel fejezzék ki támogatásukat. A Hamasz szóvivője üdvözölte az uniós "pénzeszsákok" érkezését, ugyanakkor nyilvánosan is kudarcba fulladt kísérletnek nevezte az USA és Izrael ez elleni protestálását.


Hangulatfelismerő mobilok

Extra ötlettel állt elő a Motorola. Új telefonjai felismerik a hívó fél hangulatát és ki is fejezik azt. Az új "kütyü" feltalálója John Finan egyetemista, aki jelenleg biomérnöki szakon tanul. Finan elképzelése szerint a készülék bejövő hívás esetén különböző színekkel villogna, ami elárulná, hogy a hívó fél milyen kedvében van. A hangulattelefont a feltaláló szerint a tinik imádni fogják, sőt akár az autizmusban szenvedőknek is komoly segítséget nyújthat a kommunikációban.


Magyar ellenszer a madárinfluenzára

Az Ominvest Kft. az egyetlen cég a világon, amely hatékony oltóanyaggal rendelkezik a H5N1 madárinfluenza-törzs ellen - nyilatkozta a Gazdasági Rádiónak Németh Zsolt, a vállalat szóvivője. Az influenza elleni hatékony oltóanyagok kutatására és fejlesztésére az állam 4 milliárd forint támogatást ad a vállalatnak. Ebből 2 milliárd pályázati úton kerül a céghez, a másik 2 milliárd a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül érkezik.


Zajstratégia készül

A Budapest Airport (BA) a repülőgépek által keltett zajhatások és az emiatti lakossági aggodalmak miatt a zajmérés és a zajcsökkentés szabályozásának felülvizsgálatát kezdeményezi a kormánynál. Ennek okán a BA a következő 12 hónapban a repülőtér hosszú távú zajstratégiáját is kidolgozza. A stratégia célja "a repülőtér üzemeltetése és a reptér környékén élők igényei közötti egyensúly megtalálása".