Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
Nem élnek rosszabbul

A választás közeledtével ádáz küzdelem bontakozott ki a nyugdíjasok kegyeiért. A politikusok már a 14., 15. havi nyugdíj ígéreténél tartanak, csak éppen az érintetteket nem kérdezik meg, nekik mi lenne a jó. 


Fotó: Somorjai László

- Gyakran elhangzik a kérdés manapság: "Ön rosszabbul él, mint négy éve?" A nyugdíjas társadalom mit felel? 
- Egyértelmű kérdés, a tények makacs dolgok. A kormány bekérte a 2002-es és a 2006-os nyugdíjszelvényeket, amit több mint hatezer nyugdíjas visszaküldött. Ezek alapján jól látható, hogy ebben az időszakban 20 százalék körüli mértékben emelkedtek a nyugdíjak. A nyugdíjasok tehát jobban élnek, mint az előző négy évben. Ezt mindenki maga ellenőrizheti, ha előveszi a háztartási naplóját. Nemcsak a 13. havi nyugdíj számít sokat, hanem az is, hogy működnek a kompenzációk. A szegényebb nyugdíjasok számára elérhető a távhő-, a lakhatási vagy a gázárkompenzáció. 


Mihalovits Ervin Fotó: MTI

- Mennyire fájó pont a nyugdíjasok számára nyolc év után, hogy a Fidesz nem hajtotta végre a Horn-kormány intézkedését, a 19 ezer forintos emelést?
- Kiheverhetetlen döntés, ami 1998 óta is érezteti a hatását. Ez ugyanis nem egyszeri emelést jelentett volna, hanem a nyugdíjalapot emelte volna, ennek hiányában viszont kisebb mértékűek lettek a későbbi nyugdíjemelések. 
- Mit szólnak az újabb és újabb ígéretekhez? Az idei kampányban ismét felfedezték a nyugdíjasokat.
- Nem véletlenül, hiszen egy 3,2 milliós táborról van szó, és tudni kell, hogy ez a réteg a legfegyelmezettebb és legfelelősségteljesebb szavazóbázis. Nem bánnánk, ha minden évben választás lenne, akkor divatba jönnénk, és közérzetjavító intézkedések születnének. De visszatérve az ígéretekre: minden pénz jól jön, és mint tudjuk, az államnak sok adóssága van a nyugdíjasok felé, ám a különböző ígérethadjáratok, a felüllicitálások megzavarják a korosztályunkat. De nemcsak az ígéretek, hanem az elhallgatások is növelik a bizonytalanságot. Nem tudjuk például, ha megvalósulna a 14. havi nyugdíj, mi lesz a már működő 13. havival, erről ugyanis nem szól a fáma. Egyszóval aggasztónak tartjuk a felelőtlen ígérgetéseket. Garanciákat várunk a pártok részéről. Azt javasoljuk a korosztályunknak, hogy óvakodjanak a megalapozatlan és követhetetlen ígéretektől, és arra a pártra adják le a voksaikat, amelyiknek a programjában az ígéretek mellett a források is rendelkezésre állnak.
- Úgy vélik, nem megalapozott a 14., 15. havi vagy az előrehozott nyugdíj bevezetése?
- Nem látjuk az ígéretek mögött a fedezetet. Attól tartunk, hogy a 14. havi nyugdíj bevezetése vagy a 10 százalékos tb-járulékcsökkenés komoly kiesést jelentenének a költségvetésben, és még a meglevő ellátásokat is veszélyeztethetik. Mi nem 14. vagy akárhányadik havi nyugdíjban látjuk a megoldást. Azt szeretnénk, és azt javasoljuk a pártoknak, hogy ezt az összeget inkább nyugdíjemelésként adják oda, ami beépülne a nyugdíjalapba, és a következő emeléseknek ez lenne a bázisa. Eddig azonban nem kaptunk visszajelzést a pártoktól.