Vissza a tartalomjegyzékhez

Papp Levente
Búcsút inthet vagyonának Jacko

Michael Jackson anyagilag a csőd szélére került, és várhatóan utolsó vagyonát, a Beatles együttes dalainak jogait is el kell adnia. Az Egyesült Államokban kisgyermekek molesztálása miatt bíróság elé citált sztárt hosszú pereskedés után végül is felmentette a bíróság, de jó hírét már nem sikerült megmentenie.


Fotó: Reuters

Anegyvenhét éves popsztár Amerikában gyakorlatilag szalonképtelenné vált. Lemezei nem fogynak, arra kényszerült, hogy Las Vegas-i szállodákban lépjen fel, azonban ez a kísérlet is bukással végződött. Az USA-ból az anyagi gondjai elől gyakorlatilag elmenekült Jacksont Abdullah herceg, Bahrein uralkodója baráti szeretettel fogadta, ám az énekes az Egyesült Arab Emirátusok királyi családjának vendégszeretetét is csak rövid ideig élvezhette. A keleti luxusvendégségnek újabb botrányok miatt vége szakadt, és az egykor szebb napokat látott sztár nem magánrepülőgépen, hanem közönséges másodosztályon repült Németországba. 
A feleségével és gyermekeivel Hamburgban élő Jackson 270 millió dolláros adósságának kifizetési határideje február 20-án járt le. A Fortress Investments pénzügyi befektetőcég már másodszor ad haladékot a Jackson-birodalom felszámolása előtt. Jackson kiadója, a Sony küzd a csőd elkerüléséért, de nem túl jók a kilátások. 
Mi vezetett az egykor dollár-százmilliók felett rendelkező popsztár elszegényedéséhez és vesszőfutásához? A pedofilügyek nemcsak Jackson népszerűségét rontották, hanem rengeteg pénzébe is kerültek. Sok érintett családdal peren kívül egyezett meg a sztár, ami persze dollármilliókba került. Amikor azonban bírósági szakaszba került egy ügy - az szintén többmilliós kiadáshoz vezetett, hiszen a legjobb ügyvédek védték, és a pedofília alóli felmentését legalább akkora ügyvédi bravúrnak tartják, mint annak idején O. J. Simpson felmentését a kettős gyilkosság vádja alól. Jackson - O. J.-hez hasonlóan - szabadon távozhatott a bírósági tárgyalásról, a közvélemény mégsem hitt teljesen ártatlanságukban. Az ügyvédek pedig benyújtották a számlát, és Jackson egyedüli bevételforrását, a Beatles együttes zenei jogdíjbevételeit tovább csapolták. 
Mindezen túl a popsztár pazarlóan fényűző és már-már tébolyult életvitele szintén sok pénzt emésztett fel. Michael Jackson kaliforniai Neverland (Sohaföldje) nevű birtokán egy teljes vidámparkot építtetett és üzemeltetett - csupán saját maga számára. A birtok alkalmazottai egyébként már hetven napja nem kaptak fizetést, és lehet, hogy már nem is kapnak. 
Jackson katasztrofális anyagi helyzetéért mégsem saját magát, hanem a nemzetközi zsidó lobbit okolta, és antiszemita kijelentéseivel csak még inkább szalonképtelenné tette magát Amerikában. Olyan messzire ment, hogy egykori barátját, Steven Spielberget gurukkal átkoztatta meg, mivel saját kudarcának okozóját látta benne. Jackson a "zsidók elől" előbb Bahreinbe menekült, hogy adományokat gyűjtsön adósságai rendezésére. Botrányos magatartása miatt - például arab nőnek öltözve próbálta álcázni magát a paparazzók előtt - onnan is elzavarták. 

Pedig több mint harmincéves pályafutásában voltak szebb napok is. A plasztikai műtétei és oxigénsátora miatt gyakran nevetség tárgyává vált énekes a nyolcvanas évek elején a slágerlisták élén tanyázott. Videoklipjeivel sikert sikerre halmozott, és még a Fehér Ház is nyitva állt előtte. Az 1982-es Thriller a mai napig minden idők legtöbb példányban eladott albuma. Olyan megaprodukciók főszereplője volt, mint az afrikai éhezők megsegítésére szervezett Live Aid koncertsorozat, ahol a híres We are the World című slágerben több világsztárral énekelt együtt. 
Az egykori ünnepelt sztárból mára adósságai és botrányai elől menekülő földönfutó lett, aki saját csődjéért mindenkit vádol, a valósággal pedig egyre kevésbé akar szembenézni. Jackson végső kétségbeesésében a pápához menekült, felmerült ugyanis, hogy megzenésítené a néhai II. János Pál imáit. A vatikáni szóvivő, Ciro Benedettini azonban kijelentette, a Vatikánt nem vonták be a kezdeményezésbe.