Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 7. szám, 2006. február 17

Arcok

Makki Marie-Rose
Károly
és az ő királyi családja

Amikor tavaly tavasszal viszonylag rendhagyó és szerény külsőségek közepette Károly angol trónörökös elvette fiatalkori szeretőjét s egyben unokatestvérét, Camilla Parker-Bowlest, úgy tűnt, a királyi család, az anglikán egyház és a közvélemény is beletörődött a frigybe. Ám a házasság nem felhőtlen, Camillából senki sem akar királynét, és könnyen lehet, hogy a trónt nem a kicsapongó Károly, hanem elsőszülött fia, Vilmos fogja örökölni.


Belföld

Szobota Zoltán
Demokratúra

"Mindent egybevetve Dénes Jánosnak volt igaza, amikor egy ellenzéki konferencián azt találta mondani, hogy végül is az egész diktatúra alatt egy ürülékfolyóban éltünk, és csak azon vitatkozhatunk, hogy az kinek meddig ért." 


Kinek áll a zászló?


Munkatársunktól
A kétfarkú kutya meg a többiek

Szent Korona, létminimum, örök élet és ingyen sör - néhány üzenet az idei kampányból. Az Országos Választási Iroda összesen harminckettő pártot vett nyilvántartásba. 


Hajdú Sándor
Renegátok és választók

Miközben Dávid Ibolya, az MDF elnöke Ausztráliában ápolta gyermeke lelkét, renegát párttársa, Horváth Balázs megkezdte egykori pártja bomlasztását. 


Gyurácz Ottilia
Panel-problem

Magyarországon minden ötödik ember panelházban él. Szakértők becslései szerint több mint kétszázezer családot fenyeget az árverezés, ugyanis sokan a rezsit is nehezen fizetik. Felújításra, korszerűsítésre pedig a legtöbben gondolni sem mernek. 


Bagyarik Cecília
Csepel blues

A helyiek szerint valamikor nagyon szép volt Csepelen az élet. Reggelenként ezrek siettek a hatalmas gyárkapukon keresztül dolgozni. Amióta a gyárak bezártak, ezrek vesztették el lábuk alól a talajt. 


Siposhegyi Péter
A huszonkilencedik havi nyugdíj

Megyeget a kampány, hiszen itt az ideje. Már kettő hónap sincs hátra, minden párt harci létszámban, mozgósítások mindenütt, udvarias emberek jönnek érdeklődni, vajon jó helyre adtam-e a kopogtatócédulámat. Jó helyen van az enyém, egy vértesi község behavazott postaládájában korhad magában, mire arra járok, már csak maszatos emlék.


Kopogásért pofon

Eltörték a kezét egy fideszes aktivistának, aki Pécset gyűjtött kopogtatócédulát. Az idős hölgyre egy lépcsőházban támadt az elkövető, miután nem volt hajlandó kukába dobni a már birtokában lévő ajánlószelvényeket. Budapest egyik kerületében pedig az SZDSZ emberét lőtték arcon gázpisztollyal. A 26 éves fiatalember enyhébb halláskárosodást szenvedett, amiért is a rendőrséghez fordult. Képviselőjelöltje olcsóbban megúszta: neki "csak" az autóját törték össze a kalaptartón felejtett szórólapok miatt.


Rice 56-ról

Ünnepélyes megemlékezést tartottak hétfőn az Egyesült Államok Külügyminisztériumában az 1956-os magyar forradalom tiszteletére. Condoleezza Rice külügyminiszter beszédében a magyar forradalmat és "a bátorságukkal az egész világ tiszteletét kivívó" szabadságharcosokat méltatta. Rice a Stanford Egyetem fiatal professzoraként 1983-ban tanulmányt írt a magyar szabadságharcról "Az 1956-os magyar válság: a szovjet döntés" címmel. A mostani megemlékezésen több állami és egyházi vezető is tiszteletét tette.


Életmód

Tóth Tamás
Vakvágányon

Ütemes kopogást hallok a távolból, amely Demjén Ferenc egy régi számára emlékeztet..., igen, már kezdem felfedezni a fülemben a Szabadság vándorainak hangfoszlányait. A lépteket is egészen közelről hallom. "Szia!" - köszönök a bot tulajdonosának. "Ki vagy?" - jön a válasz, úgy látszik, a hangomról nem ismert fel. A srác cukorbetegség miatt vesztette el a látását, és már két hónapja itt botorkál a bentlakásos Vakok Állami Intézetében, a Vakok Elemi Rehabilitációs Csoport tagjaként. Az utcára nagyon ritkán jár ki, hiszen számára életveszélyes terepnek számít a forgalmas tér és a rohanó ember. Semmi segítség nincs kint, még megkülönböztető felület sem, az út széle a vezető. Az emberek jobb esetben kikerülik a vakot, de van, amikor fel is háborodnak, ha esetleg a bot megüti a lábukat. 


Csingár Edit
Hazudós reklámok

A márkás sampon eltünteti a látható korpa 100 százalékát, az ötcsillagos mosópor könnyedén elbánik a gyümölcs-, kakaó- és egyéb makacs foltokkal, a speciális margarin pedig 12 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet. A reklámok meggyőző ereje alattomosan működik, hiszen a legtöbb ember a felét sem hiszi el a tévéhirdetéseknek - azután lemegy a közértbe, és mégis a látottak alapján dönt. Márpedig mondani sok mindent lehet, a reklámok hitelességét sokszor csak a szemfüles fogyasztók és a konkurens cégek ébersége korlátozza.


Fókusz

Szlazsánszky Ferenc
Feltört a Fidesz

Nem porszem - egy lapát sóder került az évekig kommunikációs zseninek tartott Fidesz kampánygépezetébe. A hét eseményévé avanzsált, az MSZP kampányszerverébe történt betörés alig egy hónap leforgása alatt a negyedik kínos lelepleződéshez vezetett. A "Fidesz-Gate" azonban jelentősen különbözik a korábbi bakiktól. A legújabb botrány büntetőjogi kategória.


Munkatársunktól
A hattyúk halála

"Én a magyar lakosság helyében sokkal inkább aggódnék a sertésállománnyal közös vírusaink, mint a hazánkban is észlelt madárinfluenza miatt" - reagált lapunknak Kiss Miklós kerületi főállatorvos a héten a fél tucat fertőzött hattyú teteme kapcsán kialakult közhangulatra. 


Háttér

Lukács András
Halálbiztos üzlet

Anne Turner és családja január közepén érkeztek Zürichbe. Érkezésük estéjén egy koncerten vettek részt, amelynek fő attrakciója Rahmanyinov híres második zongoraversenye volt. A család ezt követően egy csendes kisvendéglőbe ment, ahol pezsgőt bontottak. A kép csalóka - a hatvanhét éves orvosnő és családja nem a téli vakáció első napját ünnepelték, hanem Anne Turner utolsó estéjét. A svájci eutanáziacég eddig négyszázötven embert segített a halálba, és várólistáján további háromezer öngyilkosjelölt szerepel a világ minden részéről.


Hit és értékek

Flaisz Endre
Irán ősi titka

Irán különleges helyet foglal el az iszlám világban: a síita ünnepeket milliók tartják meg Irántól távol is. A Mohamed unokájának, Huszein imámnak mártírhalálára emlékező asúra gyászünnepre a napokban csak Libanonban ötszázezren vonultak az utcákra. Az iráni síitizmus a hagyományos iszlám tanítások mellett a jóval régebbi perzsa vallási hagyományra, a zoroasztrizmusra is épít. Az iszlám két ágazatához Európa is eltérően viszonyult: míg az arab-ottomán hódítással összekapcsolódott szunnita iszlám nem lett népszerű a kontinensen, Zarathusztra misztikus tanításai sokkal nagyobb érdeklődést váltottak ki az európai filozófusok körében.


Hetek-összeállítás
Idegen ünnepek

Keresztényellenes elfogultsággal vádolják a konzervatívok a munkáspárti minisztereket Angliában.  A legutóbb közzétett hivatalos adatok szerint a kormány többet költ a muszlim, hindu és kínai vallási ünnepekkel kapcsolatos megemlékezésekre, mint a karácsonyhoz vagy a húsvéthoz kötődő rendezvényekre.


Interjú

Szlazsánszky Ferenc, Pataki Ildikó
Kövezésre ítélve

Az áldozat kezeit hátra kötik. Zsákba teszik vagy lepedőkkel bugyolálják be, majd egy földbe vájt lyukba helyezik.  A nőket általában nyakig betemetik. A körülötte állók egyre izgatottabban kántálják az "Allah hu Akbar" hitvallást, miközben kisméretű kövekkel kezdik dobálni. A fehér lepel fokozatosan vérvörösbe borul. A halálra kövezés számos iszlám országban jelenleg is érvényben van. Hauwa Ibrahim nigériai ügyvédnő eddig kilencven embert mentett meg a szörnyű végtől. Az Európai Parlament 2005 decemberében Szaharov-díjjal ismerte el munkáját. Hauwa Ibrahim exkluzív interjút adott a Heteknek. 


Külföld

Hetek-összeállítás
Megérkezett

Szinte egymást érték az utóbbi napokban a madárinfluenza újabb és újabb országokban való megjelenéséről szóló hírek. A vártnál gyorsabban terjedő kór elérte az afrikai kontinenst is, majd kiderült, mára az Európai Unió déli határait is átlépte. (A madárinfluenza magyarországi híreiről a következő oldalon olvashatnak.) Bekövetkezett, amitől a szakemberek tartottak: a madárinfluenza elérte az amúgy is súlyos gazdasági és egészségügyi gondokkal küszködő afrikai kontinenst. A párizsi székhelyű Állategészségügyi Világszervezet (OIE) által a múlt héten nyilvánosságra hozott adatok szerint a legnépesebb afrikai ország, a százharmincmilliós Nigéria több tartományában is felütötte a fejét a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 jelű vírusa - mégpedig legalább egy hónapja. A nigériai hatóságok a bejelentést követően ugyan azonnal (de a kór megjelenése után több héttel) elrendelték az érintett baromfitelepek állatállományának megsemmisítését és a baromfipiacok bezárását, a szomszédos országok pedig letiltották a baromfiimportot, a térség lakói azonban egyelőre figyelmen kívül hagyják a hatósági intézkedéseket - legtöbbjüknek ugyanis a háztáji baromfitenyésztés jelenti az egyetlen megélhetési forrást.


Németh Csillag
Húsz atom-célpont

Egy brit lap szerint a Pentagon elkészítette az Irán nukleáris létesítményei elleni átfogó katonai támadás terveit. A Sunday Telegraph beszámolt arról, hogy katonai vezetők már a célpontokat is kijelölték. Egy oxfordi kutatócsoport ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a légicsapásoknak sok ezer áldozata lenne, és egy évekig tartó háború bontakozhat ki a nyomában.


Bugár Árpád, Pozsony
A jobboldal végnapjai

Eldőlt, hogy a vatikáni ultimátum és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) kormányból való távozása nyomán kialakult szlovák politikai válság miatt június 17-én előrehozott választásokat tartanak Szlovákiában. Mikulás Dzurinda kormánya addig komolyabb döntéseket, törvényeket már nem hozhat.


Lukács Ibolya Anna
New Orleans újra mulatni akar

New Orleans alig hat hónappal a katasztrófa után újra a híres-hírhedt karneváli felvonulásra, a Mardi Gras-ra készül. Ha kisebb és takarékosabb lesz is, a féktelen mulatozás idén is tömegeket vonz majd. 


Hechs László
A Putyin-misszió

Putyin orosz elnök azt ígéri, hogy megszelídíti a Hamaszt. A terrorszervezet vezetőit tárgyalásra hívta Moszkvába, mondván, el kell fogadni a palesztin nép döntését. A Hamaszt Moszkva - az Egyesült Államoktól, az Európai Uniótól és Izraeltől eltérően - soha nem sorolta a terrorszervezetek közé. Az izraeli kormánykörök szerint Putyin ezzel a lépéssel "hátba szúrta Izraelt".


Vagyim Arisztov Szentpétervár
Orosz rulett

Oroszország a közel-keleti rendezésben érdekelt nagyhatalmak (az úgynevezett Kvartett) nevében hívta tárgyalni a Hamaszt Moszkvába. Az orosz elemzők egy része úgy látja, hogy Putyin előrelátó lépése vezető szerephez juttatja Oroszországot a válság rendezésében, míg mások szerint ez a lépés több veszélyt, mint hasznot rejt magában.


Cheney meghúzta a ravaszt

Dick Cheney amerikai alelnök fürj-vadászat során meglőtte régi kollégáját, a 78 éves Harry Whittingtont. Az alelnöktől 30 méterre álló texasi republikánus politikust az arcán és a mellkasán találták el a sörétek. A súlyosan megsebesült Whittington két nappal később szívinfarktust is kapott, de állapota stabilizálódott. Az amerikai média azzal vádolja Cheney-t, hogy el akarta titkolni a balesetet, amelyről a farm tulajdonosa értesítette az egyik helyi újságot - 48 órával az eset után. Az alelnök egyébként szenvedélyes vadász hírében áll.


Japán fegyverüzlet

A legolvasottabb japán napilap, a Yomiuri Shimbun szerint a rendőrség rajtaütött egy tokiói cégen, amely precíziós nukleáris berendezéseket gyártott, a média szerint thaiföldi és kínai exportra. A berendezéseket urándúsításra használhatták volna a "célfogyasztók". A Mitutoyo vállalatot és vezetőjét nukleáris mérőműszerek illegális exportjával vádolják. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Líbiában bukkant a Mitutoyo-technológiára 2003 végén és 2004 elején. Feltételezések szerint a cég eszközei a nemzetközi illegális fegyverpiacon keresztül Észak-Koreába is eljuthattak.


Los Angeles lett volna a következő

Terroristák 2002-ben Los Angelesben a szeptember 11-eihez hasonló merényletre készültek - jelentette be George W. Bush. Az amerikai elnök szerint a támadást az a Khalid Sheik Mohammed tervezte meg, aki a World Trade Center elleni merényletet is kiagyalta. Az akciót a délkelet-ázsiai Dzsemaja Iszlamija nevű al-Kaida csoport négy tagja hajtotta volna végre. Az elkövetők a cipőjükbe rejtett bombával robbantották volna fel a pilótafülke ajtaját, és uralmuk alá vonták volna a repülőgépet, hogy aztán egyenesen a Los Angeles-i Library Towerbe (képünkön) vezessék. Azért választottak ázsiai és nem arab jelölteket, mert így kevésbé lettek volna gyanúsak. A terrorakciót végül az egyik kulcsszereplő letartóztatásával hiúsították meg, majd 2003-ban nemzetközi öszszefogással elfogták Khalid Sheik Mohammedet is.


Sport

Gazsó József
Déli olimpia

Különös fajta Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök. Miközben előszeretettel áll ki egyes fasiszta labdarúgók mellett sportolói kvalitásokra hivatkozva, nem vett részt a hazájában zajló téli olimpia megnyitóján, mert zavarja a rendező város, Torino baloldali beállítottsága. 


Pajor István
Doppingon csúsztak el a sízők

A torinói olimpián egy olasz aranyérem 36 millió forintnak megfelelő eurót ér! Ez nagyon sok pénz. A kiélezett helyzetben minden versenyző igyekszik mindent megtenni a jobb helyezésért, a győzelemért, és gyakran kényszert érezve nyúlnak a teljesítményfokozás eszközeihez.


Labdarúgás


Szabadidő

Makki Marie-Rose
Édeskömény-krémleves Giorgiótól

A 2005-ös év legjobb éttermének járó díjat a budapesti Fausto's étterem nyerte el a hazai Dining Guid újságíróitól. A magazin külföldieknek állít össze toplistát színvonalas célhelyekről. Hozzáértők szerint a Fausto's világszínvonalú étterem, amely Párizsban vagy Rómában ugyanúgy megállná helyét a legjobbak között, mint Magyarországon. Hogy a kitüntetett figyelem olasz vendéglőnek - és nem egy magyarnak jutott -, abban persze közrejátszik az egészséges és ízletes mediterrán konyha világszerte megnövekedett ázsiója is. 


I Loewe You

A spanyol Loewe cég piacra dobta az I Loewe You nevű, speciálisan 2006. február 14-ére készített Valentin napi illatát, amelynek középpontjába a rózsa több fajtáját helyezte.


Genesis: úszó város

A Queen Mary 2-nél is nagyobb lesz az az óceánjáró, amelynek építését hétfőn jelentette be a skandináv Aker konszern. A Genesis nevű úszó város 2009 őszén fogja elhagyni finnországi dokkját. A hajómonstrum 360 méter hosszú lesz, építési költségei pedig megközelítik az egymilliárd eurót. 


Veztési stílusok

Egy európai felmérés alapján az angol, a francia és a német főnökök vezetési stílusa eltérő. A DDI humán tanácsadó vállalat kutatói 201 menedzser válasza alapján a teljesítményközpontú angol, a tekintélyelvű francia és a demokratikus német kategóriákat állították fel. 


Hangulatérzékel? Disney lejátszó

A Disney cég olyan hordozható médialejátszót fejlesztett ki, ami fiziológiai szenzorokkal érzékeli használója aktuális hangulatát, pontosabban pulzusszámát, és arra reagálva választ számára megfelelő zenét. A szerkezet a használat során tanulja meg, mikor melyik szám felel meg a legjobban.


Színes

Egyperces.hu
Reklámlexikon

Kalgonizálás: olyan kémiai eljárás, amelynek során az alumínium fűtőszálról lerobban húsz centi vízkő, a fűtőszál azonnal csillogni kezd, a háziasszony szemével együtt. Annyira forradalmi eljárás, hogy még a mosógépszerelőnek öltözött statiszták is megdöbbennek, és az ő szemük is csillogni kezd. De ebben van az örök élet titka is, ha mosógépek lennénk, sokkal tovább élnénk, és csillogna a fűtőszálunk. 


Duma Pláza

Ölni tudnék egy Nobel-békedíjért


No comment


Hungaricum

(Rovatunk a Sörös Alapítvány és az Árvízvédelmi Felügyelőség támogatásával jelenik meg.)


Választási ígéret


Göndi
Városliget

Ahogy Békésen Üllők, mint egy Tata, azon gondolkodtam, hogy mit Egyek. Aztán mondom, jó lesz ez a Pécelt Szarvas, legfeljebb iszom hozzá egy kis Kadarkút. Elképzeltem, ahogy csúszik le a finomság a Gyömrőmbe, egyből összefutott a számban a Gyál. Mindjárt ki is gomboltam a felső gombot, nem a Lentit, mert nagy a Tokaj. Ez az én Nagybajom. Na mindegy, megrendeltem, oszt látom, hogy a pincérnek az a Baja, hogy az ételt az asztalomra Letenye. Még Szerencs, hogy nem vagyok Heves természetű; de látom, hogy a bajusza alatt rajtam Karcag, ki is nyílt a zsebembe a Bicske. Mondom neki: Polgár, kapcsold fel a Villányt, ott szalad egy Eger! Ne legyél már Lábatlan, lépjen rá a Sarkad! Csak úgy remegett az Ajka. Mondom neki: Gyula, hozz másik kést, mer' az enyém Tompa! A Nagyatád, nem hallod? Be van dugva a Füred? Aztán látom, az ablakot kopogtatja egy Harkány, meg hogy Csepreg az eső. Még jó, hogy téli Gönc volt rajtam meg Sümeg, nehogy összeszedjek valami Fertőd, és Taksony legyek. 


Göndi
A nagy kampányhekkelés

Drágám, olvastad, hogy betörtek a szocik számítógépes rendszerébe?


Vélemény

Két nemzedék

Hogyan áll a nagy port vert vitához a 78 éves apa - és 55 éves fia?


Világok harca
Tovább a cikkhez >>>

Cikkeinkkel kapcsolatos véleményüket várjuk a e-mail címre.


Üzlet

Kovács Klára
Játék a számokkal

Kevés olyan tudományág van, melyet annyira kihasználna a politika, mint a statisztikát. Ember legyen a talpán, aki el tud igazodni a valóságban, amikor a politikusok egyazon statisztikai merítésből igyekeznek alátámasztani egymással szöges ellentétben álló tényeket. Tényleg dübörög a gazdaság, vagy éppen válságban van?  Az alábbiakban kísérletet teszünk rá, hogy a különböző állításokat köszönő viszonyba hozzuk a valós adatokkal.


Papp Levente
A karitatív rocker

A U2 rockegyüttes frontemberét kis híján a Világbank elnökévé választották.  A Time magazin szerint 2005-ben ő lett az "Év Embere", holtversenyben a Gates házaspárral. Bono, Bush elnök jó barátja, gyakori vendége a Fehér Háznak, legutóbb a davosi világgazdasági konferencián is főszereplő volt egy új marketing brand, a Red (vörös) elindításával. 


Pocsék áruk fóruma

Az Európai Bizottság (EB) adatai szerint 2005-ben hazánkban hívták vissza a legtöbb veszélyes, illetve hibás fogyasztási terméket az unióban - derül ki a Financial Times egyik írásából. Az EU egészét tekintve 706 volt a visszahívások száma, ami 126 százalékos növekedést jelent 2004-hez képest. A 2005-ös esztendőt 132 visszahívással záró Magyarországot Németország követi 101 esettel, majd Görögország következik 48-cal. Az Egyesült Királyságban például több mint kétszeresére nőtt a visszahívások száma, ami sokak szerint annak köszönhető, hogy a hatóságok az érvényes uniós szabályozás betartását sokkal komolyabban kísérik figyelemmel, mint korábban.


Csirkének lenni jó

Az Európai Parlament a héten megszavazta azt az ajánlást, amely szigorítaná a baromfitenyésztőkkel szemben támasztott követelményeket. Az ajánlás szerint biztosítani kell, hogy a csirkék négyzetméterenkénti állománysűrűsége ne haladja meg a 30 kilós élősúlyt. Továbbá a baromfitelepeken a szellőző-, hűtő- és fűtőrendszereknél ügyelni kell arra, hogy az ammónia- és a széndioxid-koncentráció ne lépjen túl bizonyos határértékeket, valamint a csirkéket naponta legalább egyszer meg kell vizsgálni.


Pakisztánban a Mol

A Mol Rt. 2006-ban újabb akvizíciókra készül: növelni kívánja részesedését a horvát INA-ban, részt kíván venni a román Romgas privatizációjában és tulajdont vásárolna a pakisztáni PPL-ben. A cég 2005-ben kiemelkedő évet zárt, a cégcsoport jóval túlteljesítette a tavalyi évre előirányzott terveit. A csoport nettó nyeresége 2005-ben elérte a 248 milliárd forintot, 16 százalékkal haladva meg az előző évet.


4,1 - sok vagy kevés?

A magyar gazdaság 2005 egészére vonatkozó 4,1 százalékos növekedése 0,5 százalékponttal maradt el az előző évitől, de jóval meghaladja a 2003. évi 3,4 százalékot. A magyar gazdaság 2005 negyedik negyedévében továbbra is dinamikusan, bár az előző két időszaknál némileg alacsonyabb ütemben nőtt. Az így is élénknek tekinthető hazai növekedés fő hajtóerejét az ipar, az építőipar és az exportvezérelt szolgáltatások jelentették, míg a mezőgazdaság teljesítménye jelentős romlást mutatott.