Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 6. szám, 2006. február 10

Arcok

Zsurkán Mariann
Nem maradt le semmiről
Tom Hanks

A Harris Poll vezető piackutató cég januári felmérése alapján a negyvenkilenc éves Tom Hanks idestova két éve Amerika legkedveltebb színésze. Kivívta mind a filmkritikusok, mind a nézők elismerését. Igaz, a tehetség és a szépség nem feltétlenül találkozik össze: "Nem vagyok különleges. Nincsenek nagy izmaim, nem vagyok szép. Csak játszani tudok" - állítja a színész, aki nagyon büszke arra, hogy egyenes leszármazottja Nancy Hanksnak, Abraham Lincoln anyjának. És meggyőződése, hogy a megállapodott családi élet nélkül ma sehol nem tartana.


Pálfy Gyula
A meztelen igazság bajnoka

Nézzük az embert, aki nem fér bele egyetlen skatulyába sem. Jó dolog is lehetne ebből - kiben nem munkál gondosan titkolt vágyódás az eredetiség felé?


Belföld

Munkatársunktól
Ki marad a végén?
Kormányátalakítási tervek

Akárki is győz majd a tavaszi választásokon, előbb-utóbb közigazgatási reformot kell hogy bevezessen. Gyurcsány Ferenc a kampányban a baloldal és a közélet megújításáról beszél, ezzel üzenve saját pártjának is: csökkenti a kormány létszámát, meneszti a MeH "státuszállamtitkárait", sőt megszünteti a kancelláriaminiszteri posztot is. Üzent az SZDSZ-nek is: nem lesz informatikai miniszter sem az általa jegyzett kormányban, ugyanakkor a választási győzelem esetén - információink szerint - egy összevont gazdasági tárca vezetésére mindenféleképpen Kóka Jánost kéri fel. 


Hajdú Sándor
Magyar agyar
Kampányol a MIÉP

Csurka István a minap felszólította az újpesti művelődési házban egybegyűlt hallgatóságot, hogy akinek nincs magyar "jelmeze", az sürgősen csináltasson. A MIÉP- Jobbik-szövetség a T. Házba készül - sujtásos bocskaiban.  "Most már hárman vagyunk, velünk vannak a kisgazdák és a Jobbik, így ez a Harmadik Út" - magyarázza egy igen agresszív nyugdíjas még a bejáratnál, miközben befelé tartunk az újpesti művházba. A hirtelen jött összeborulás mindenkit meglepett, hiszen nemrég a Jobbik és a MIÉP egymást marták, acsarkodtak vadul egymásra, ki is az igazi jobbszélső a magyar pártpolitikában. Nemrég még a Csurka elnökben csalódottak tömegével léptek át a Jobbik soraiba. Most azonban a közös cél az öt százalék átlépése és a parlament visszafoglalása. A bocskais csurkisták négy évre már bevették az Országgyűlést, ahol asszisztáltak a Fidesz-FKgP-kormány országlásában. 


Sebestyén István
Kábel a rengetegben
Landolásra kész a román fapados tévé

Agresszív és tisztességtelen piacszerzés - a hazai kábeltársaságok így értékelik a romániai székhelyű Digi TV tervezett magyarországi "betörését". Az új kábelszolgáltató első évben ingyenességével csábítaná magához új előfizetőit az ország egész területén - és elsőként kínálna alapcsomagban 24 órás pornócsatornát. 


Vizin Balázs, Vígh Gábor
Kis magyar szappanopera
Viszály a nemzetközi hírű Pető Intézetben

Lapzártánkkor még mindig zárva volt a nemzetközi hírű Pető Intézet főigazgatói szobája. Az intézmény főiskolai tanácsa ugyanis nem szeretné oda beengedni a fenntartó által választott főigazgatót, Makói Zitát, akinek egyébként - biztos, ami biztos - már fel is mondtak. A főigazgatót kinevező kuratórium viszont kitart választottja mellett, és jogtalannak tartja az intézet eljárását. 


Kenyeres Zoltán
Futnak még
Kis pártok esélylatolgatásai

A politológusok megegyeznek abban, hogy a magyar társadalom megosztottsága miatt fontos lenne, hogy minél több párt képviselje a választókat az Országházban. A kicsik sok szempontból sem tudják felvenni a versenyt a két domináns párttal. Egyrészt a szavazók nem szívesen adják le voksukat olyan politikai tömörülésre, mely nem biztos, hogy bejut a parlamentbe. Másrészt sok ember nem lát túl nagy különbséget, mondjuk a Fidesz és az MDF között. 


Hajdú Sándor
Homlokomra van írva

A Centrum köszöni, megvan, és hamarosan teljes erővel dübörög majd a kampányban. Az APEH-et éppen húsz éve megalapító pártelnök, Kupa Mihály, bízik az ötszázalékos küszöb átlépésében, ezért nem közösködnek senkivel. 


Törvényjavaslat a prostitúció ellen
A hét eseményei

"Minden hetedik férfi vásárol kiszolgáltatott nőket és gyermekeket szexuális használatra. Ők gerjesztik pénzükkel a prostitúciót, a nő- és leánykereskedelmet" - olvasható március végéig a fővárosi metróállomások peronjain. A keretben látható plakátok arra hívják fel a járókelők figyelmét: a prostitúció sokszereplős jelenség. Juhász Géza, a Prostitúció Nélküli Magyarországért Mozgalom tagja a Hírszerzőnek elmondta: szervezetük egy törvényjavaslatban azt követeli: világítsák át a parlamenti és helyi képviselőket, illetve rendőröket, hogy ki jár prostituáltakhoz. "Ne tölthessen be fontos és bizalmas munkakört, ne dolgozhasson sem a rendőrségben, sem az igazságszolgáltatásban, sem más hatóságnál olyan személy, aki mások prostitúcióját kihasználja" - állítja a jogvédő.


Egyelőre nem lesz ügynöktörvény
A hét eseményei

Az SZDSZ még ebben a parlamenti ciklusban szeretné módosítani az ügynöktörvényt, az MSZP nem. Fodor Gábor javaslata szerint pontosan meg kell határozni a közszereplő fogalmát, melybe az egyházi személyek is beletartoznának. Ezen túlmenően történészekből álló bizottság felügyelné a nemzetbiztonsági szervek kutatást engedélyező testületeit. Fodor szerint az iratok mintegy 25 százaléka még a nemzetbiztonsági szerveknél van.


Egy amerikai kém halála
A hét eseményei

Magyarországon egy közúti balesetben halt meg a 2002-es szerbiai kémbotrány egyik főszereplője, John Neighbor amerikai kém - állítja egy szerb napilap. A lap meg nem erősített értesülései szerint Neighbor pár nappal 2002. március 14-ei meggyanúsítása után közúti balesetben vesztette életét, egy kamionnal ütközött Magyarországon. Az amerikai férfit annak idején Aco Tomic, a szerb titkosszolgálatok vezetőjének utasítására vették őrizetbe kémkedés vádjával, ám az Egyesült Államok heves tiltakozása miatt néhány órával később szabadon engedték. A jugoszláv hírszerzés szerint Momčilo Perišic, Djindjics miniszterelnök-helyettese vezérkari dokumentumokat adott át Neighbornak.


Paczolay a befutó
A hét eseményei

Paczolay Pétert alkotmánybírónak választotta az Országgyűlés. A Köztársasági Elnöki Hivatal jelenlegi vezetője a titkos parlamenti szavazáson 354 igen és 6 nem szavazatot kapott. Megválasztására elsősorban azért volt szükség, mert a taláros testület egyik tagjának, Tersztyánszkyné Vasadi Évának február 23-án lejár a megbízása. A február 24-én hivatalba lépő alkotmánybíró az alapjogok védelmének fontosságát hangsúlyozta első beszédében. Emellett hozzátette: az államszervezeti, nem alapjogvédelemmel összefüggő alkotmányossági kérdésekben inkább az önmérsékletet próbálja majd követni.


hetek
Kormánypárti közös jelöltek
Választás

Tíz helyen indít közös jelöltet az MSZP és az SZDSZ az áprilisban esedékes országgyűlési választásokon. Gulyás József, a liberális párt ügyvivője szerint, mivel a választásokra való felkészülés előrehaladott állapotban van - a jelöltek már a kopogtatócédulát gyűjtik - az ilyen jellegű megállapodásokat a szabaddemokraták lezártnak tekintik. A megállapodás értelmében több, országosan ismert politikus is közös jelöltként indul, így Újhelyi István, Lamperth Mónika, Juhász Ferenc szocialista, míg Sándor Klára és Hankó Faragó Miklós a liberális színeket cserélte fel a közös jelölésre.


A fantom visszatér
Választás

A Fidesz vizsgálóbizottság létrehozását szeretné elérni még a választások előtt, hogy a miniszterelnök tisztázhassa magát Nomentana-ügyben. Szijjártó Péter fideszes képviselő javaslata alapján a fantomcég után szocialista elnökű testület kutathatna mindössze harminc napig. Az MSZP "lerágott csontnak" nevezte a téma felmelegítését.


Gyarapodhatnak a nyugdíjasok
Választás

Gyurcsány Ferenc méltányossági nyugdíjat ígért a tartósan munkanélkülieknek. Ennek feltétele kettős: az 55. életév betöltése, és két év sikertelen próbálkozás a munkaerőpiacon. Az Idősügyi Tanács ülésén az is elhangzott, hogy tervben van a nyugdíjkorhatár leszállítása, illetve a 13. havi nyugdíj kiterjesztése a hasonló ellátásokban részesülőkre. Az intézkedések költségeit az államkasszából utalnák a nyugdíjalapoknak. 


hetek
Gyulai körlevele
Választás

Választási körlevelet adott ki Gyulai Endre szeged csanádi megyés püspök, amely tíz pontjával próbál meg segíteni a katolikus híveknek az alkalmas jelöltek kiválasztásában. A tíz pontból álló körlevélben hangsúlyos helyen szerepel az élet védelme, így az embrió tisztelete, a béranyaság, a klónozás és az eutanázia elutasítása is. Emellett hangsúlyozza a család szerepének fontosságát, a közbiztonság védelmét és a korrupció elleni harcot is. A püspök csak kérte, de nem tiltotta meg papjainak a közszereplést, illetve a pártok nevének említését, ahogyan azt sem, hogy magyarázatban fejtsék ki a híveknek: szerintük melyik politikai oldal miként viszonyul az említett értékekhez.


Életmód

Fabini Piroska
A négy fal, a gyermek és az anyuka
Gyes-szindróma

"Körülnéztem: szerető férj, gyönyörű gyerekek, normális körülmények, mégis mi a bajom? Miért vagyok ilyen fásult? Aztán kiszámoltam: három hete nem beszéltem felnőttekkel, a férjemen és a boltos nénin kívül. Arra pedig, hogy mikor mentem el valahová egyedül, már nem is emlékszem." A nőknél a szülést követő három hónapon belül tizenhatszor, míg egy éven belül ötször nagyobb a veszélye valamilyen pszichiátriai kórkép kialakulásának, mint az élet más időszakában. 


Tóth Ágnes
Petesejtet ajándékba

Újabb legális módszerrel bővül a női meddőség hazai kezelésének eszköztára egy törvénymódosítás nyomán. Az országosan mintegy 150 ezer meddő párból évente néhány ezren vesznek részt az Országos Egészségbiztosító Pénztár által finanszírozott mesterséges megtermékenyítési programban, melynek eredményeképpen évente 1500-2000 lombikbébi születik hazánkban.


Fókusz

Szobota Zoltán
Már csak egy ügyem van az Úristennel

Paskai László katolikus püspök ügynökmúltjának leleplezése méltán lehetett volna az év botránya bármely posztkommunista országban. Nálunk nem lett az, és a hatvanegy beszervezett katolikus papból álló listát őrző Adriányi Gábor történész professzor szerint mindaddig nem is lesz, míg a római egyház hazai vezetésében további érintettek lapulnak.


Tihanyi Péter
Kávé és körlevél
- avagy papok a presszóban

"Ők besúgtak, én nem. Ők körleveleznek erkölcsről, tisztességről; családról és gyermeknevelésről tanítanak, holott azt sem tudják, mi az, én pedig tizenhat gyermekes gyakorló apa vagyok. Ők óriási karriert futottak be, én maradtam abban a státusban, amiben akkor voltam. Majd asztalos lettem" - mondja Király Ignác teológus, aki ha jelentett volna, ma talán rangos egyházfi lehetne.


Hit és értékek

Vígh Richárd
Politikai mágia
Betiltották a rabbi kampányamulettjeit
Tovább a cikkhez >>>

Benke László
Korunk hőse, Júdás
A Vatikán felmentené az áruló apostolt?

A kutatók húsvétra ígérik annak a kéziratnak a publikálását, amely állítólag alapjaiban változtatja meg a kereszténységről alkotott képet. A Júdás evangéliuma címet viselő 4. századi apokrif irat alapján a Vatikán is felvetette az áruló apostol rehabilitációjának lehetőségét.


Interjú

Szlazsánszky Ferenc
Mesék helyett
Elszámolás Rácz Jenő egészségügyi miniszterrel


Külföld

Lukács András, Párizs
Behódol-e Európa?

Kultúrák és vallások közötti összecsapássá fokozódott az eredetileg a Jyllands Posten című dán újságban megjelent és a meghatározó európai lapok által utánközölt Mohamed-karikatúrák ügye. Míg az iszlám iránt rendkívül toleráns Franciaországban haragot és heves ellenállást váltott ki a karikatúrákat utánközlő France Soir főszerkesztőjének menesztése, világszerte dühödt muszlim tömegek dán, norvég és francia érdekeltségű épületeket rohamoztak meg. Palesztin tüntetés Betlehemben, 2006. február 7. A rajzok csak ürügynek kellettek Fotó: Reuters


Busa Viola
Szöktetés a mecsetbe

Huszonhárom fogoly - köztük tizenhárom elítélt al-kaidás terrorista - szökött meg egy jemeni börtönből. Az Interpol nemzetközi körözést adott ki a kiszabadult rabok ellen, mivel azok "egyértelmű és valós veszélyt jelentenek minden ország számára". A kalandfilmekbe illő szökés hatalmas fiaskót jelent a jemeni hatóságok számára, hiszen a börtön a jemeni főváros kellős közepén, a katonai hírszerzőszolgálat központi főhadiszállása mellett helyezkedik el. 


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Olvadástól a reneszánszig
Orosz-magyar közeledés

Sajtóhírek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök február végén vagy március elején Magyarországra látogat. Az elnöki útra olyan időszakban kerül sor, amikor reális esély van rá, hogy a magyar-orosz viszony túllépjen a kilencvenes évek második felének mélypontján. A történelmi múlt lezárására pedig az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója ad alkalmat. A kereskedelem drasztikus csökkentése és a politikai érintkezés minimalizálása az 1990-es évek végén következett be; a kapcsolat "befagyasztását" a magyar fél kezdeményezte. Martonyi Jánosnak, az Orbán-kormány külügyminiszterének 2001-ben tett három moszkvai látogatását követően már olyan beszédes címekkel jelentek meg cikkek az orosz újságokban, mint: Oroszország és Magyarország felhagytak a vitákkal; vagy: Oroszország és Magyarország - egy új korszak kezdete.


Bugár Árpád, Pozsony
Ultimátum a Vatikánból
Kormányválság Szlovákiában

Kilépett a szlovák kormánykoalícióból a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), miután nem terjesztették elő a Vatikánnal kötendő, lelkiismereti szabadságról szóló szerződés tervezetét. A már eddig is kisebbségi kormányt vezető Mikulás Dzurinda miniszterelnök előrehozott választásokról tárgyal a parlamenti pártokkal.  A válságot az elmúlt hét végén Pavol Hrušovský parlamenti elnök robbantotta ki, miután kijelentette: ha a szerződés tervezete nem kerül a kormány elé, kilépnek a koalícióból. 


Morvay Péter
Ugyan kivel tárgyalnánk?
Interjú David Admon izraeli nagykövettel

Lesz kivel tárgyalni?


M. P.
Világok harca

Az éber és nagy létszámú iráni titkosszolgálat figyelmét aligha kerülte el az, hogy tavaly szeptemberben Mohamed-karikatúrák jelentek meg egy népszerű dán lapban. Lehetett volna azonnal tiltakozni, de miért is zavarták volna meg az akkor már harmadik éve békésen csordogáló diplomáciai tárgyalásokat az Európai Unió vezetőivel? A külügyminiszterek tanácskoztak, a vegyészek dúsítottak, a mérnökök hajtóműveket építettek. Egészen idén januárig, amikor az európaiak türelme is elfogyott, és úgy döntöttek, hogy Iránnak az ENSZ előtt kell számot adnia atomprogramjáról. Jacques Chirac jelentőségteljesen azt is megjegyezte, hogy ha valakinek eszébe jutna megtámadni Franciaországot, az atombombáik még nem rozsdásodtak be. 


Komptragédia a Vörös-tengeren
A hét eseményei

A vörös-tengeri kompszerencsétlenség áldozatainak hozzátartozói megrohanták, kifosztották a hajótársaság irodáját, miután több mint ezer ember sorsáról a tragédia után négy nappal sem kaptak információt. A Szaúd-Arábiából Egyiptomba tartó hajón több, mint 1400 utas és 220 autó volt. Túlélők szerint még a szaúdi partok közelében tűz ütött ki a hajón, de a parancsnok úgy döntött, hogy így is megkísérlik a 110 mérföldes utat Egyiptomig. Egy robbanás után az utasok a komp egyik oldalára húzódtak, ami ettől a viharos szélben a tenger közepén felborult. A mintegy 400 túlélő között volt egy ötéves kisfiú is, aki 24 órán keresztül lebegett a vízen egy mentőövben. A hozzátartozók elsősorban Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt vádolták amiatt, hogy a tulajdonost védi az áldozatokkal szemben. A mentés csak tíz órával a tragédia után indult meg, és a kormány a felajánlott amerikai, illetve brit segítséget is elutasította. Állítólag a hajótársaságnál az elmúlt tíz évben már két hasonló kompbaleset történt, a vizsgálat és a felelősségre vonás azonban elmaradt.


A szerb hadsereg bújtatta a háborús bűnöst
A hét eseményei

Szarajevóba utazott Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Bíróság főügyésze Ratko Mladic, a boszniai szerb hadsereg nyugalmazott tisztje kiadatásának ügyében. Az utazás apropóját az adta, hogy Szerbia és Montenegró vezető védelmi testülete elismerte: a hadsereg 2002-ig katonai fogolytáborokban bújtatta a népirtással vádolt háborús bűnöst.  Del Ponte elmondta, hogy elveszítette bizalmát a szerb hadsereg és rendőrség együttműködési készségében, viszont támogatásáról biztosította Vladimir Vukcevicet, a szerb háborús bűnök felderítésével megbízott főügyészt. 


Hét év az imámnak
A hét eseményei

Abu Hamza al-Masrit, a londoni Finsbury Park-mecset korábbi imámját hat rendbeni gyilkosságra való felbujtás miatt, valamint két rendbeni "fajgyűlöletkeltő, fenyegető, gyalázó és sértő beszéd és viselkedés tanúsítása" miatt hétéves börtönbüntetésre ítélték Londonban. Az imám magnószalagra rögzített utcai prédikációin - többek között - kijelentette, hogy a nem muzulmánok meggyilkolására minden esetben van vallási feloldozás.


Sport

Super Bowl XL

Super Bowl XL - A Pittsburgh Steelers lett a negyvenedik Nemzeti Amerikaifutball-bajnokság döntőjének győztese, miután 21-10 arányban fölülmúlta ellenfelét, a Seattle Seahawks gárdáját. A meccs legértékesebb játékosának a pittsburghiek elfogója, Hines Ward bizonyult. Nem maradtak le az élményről azok sem, akik nem tudták megfizetni a 700 és 5800 dollár között mozgó jegyeket, nekik a detroiti tizenöt szintes ház falára vetített képpel kellett megelégedni. Televízión keresztül több mint 80 millió néző követte a mérkőzést.


Gazsó József
Halálsoron

Még fel sem ocsúdott a futballtársadalom a tragikusan fiatalon elhunyt Zavadszky Gábor halála okozta sokkból, amikor újabb játékos váratlan haláláról értesülhettünk. A huszonnégy éves újpesti nevelésű Bánka Kristófra családtagjai sokkos állapotban találtak rá, miután a reggeli átmozgató edzés után pihenőre vonult. Sajnos újraélesztéssel sem sikerült megmenteni.


Eredmények tabellák
Labdarúgás
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Zsurkán Zsuzsanna
Esküvő Kiállítás 2006

A napokban lezajlott Esküvők, bálok, ünnepek kiállítása és vására telt házas rendezvénynek bizonyult: idén minden eddigi rekordot megdöntve száznegyven cég állított ki, s közel tízezer látogató érkezett. Az elmúlt bő évtized során egyre inkább lankadt a házasodási kedv Magyarországon, de megmaradt az álmodozás: a kiállítás helyszínét többnyire házasság előtt álló ifjú párok, illetve egyedülálló fiatal hölgyek lepték el. 


Négyezer éves hajók

Egy olasz-amerikai régészcsoport Egyiptom és Punt között közlekedő négyezer éves teherszállító hajók maradványait találta meg - adta hírül az Egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács szóvivője.


Mesterséges kopoltyú

Az Alon Brodner izraeli feltaláló által kreált mesterséges kopoltyú elemekkel üzemelő berendezés, amely szűri a vizet, s közben kinyeri belőle az oxigént. A készülék további fejlesztés alatt áll, mert még nagy és nehéz.


Mobiltöltés táskából

Egy különleges, high-tech golftáskával lepte meg az úri sport kedvelőit a Soldius cég. A napelemes bőrtáska segítségével a zöld pázsiton is feltölthetjük mobiltelefonunkat. A táska 200 ezer forintba kerül.


Megújul a Károly híd

Teljes egészében felújítják a prágai Károly hidat, a Moldva-parti metropolis világhírű középkori műemlékét.


M. N.
Tonhalas metélt

A könyvesboltok polcain a szebbnél szebb szakácskönyvek széles választéka vár, de a gyerekeknek írt receptgyűjtemények mind színvonalukat, mind a kínálatot tekintve elmaradnak ezektől. Holott a sült krumpli - csokoládé - szénsavas üdítők és az előre elkészített bébiételek világában az ő egészségük és kialakuló étkezési szokásaik a felnőttekéinél inkább veszélyeztetettek.


Színes

tabriella
Duma Pláza

Sokat jelentettem a barátaimnak. De róluk még többet.


Slaza
Nyolcmilliárd éves múmia

Szenzációs lelettel gazdagodott a híres Nyugat-Kenyai Múzeum: a Kelet-Burundiban feltárt sírmaradvány végében egy háromszor négy centiméteres csontdarabkára akadtak a régészek. A vizsgálatok kimutatták, hogy a csont egy huszonhat éves, enyhén kopaszodó, humán érdeklődésű fiatalember mumifikálódott bal combjából származik, aki valamikor nyolc és fél milliárd évvel ezelőtt élt (plusz/mínusz két hét). A tudósok Tüsinek nevezték el a fiatalembert. 


Kormosfree
Kései vallomás

Be kell vallanom! Titkaim között vergődve, melyek az utóbbi években egyre súlyosbodó teherként nehezedtek rám, eljutottam arra a pontra, hogy nyilvánosan is elmondjam, kicsoda is a sokak által tisztelt Kovács Géza valójában. 


Mi van a képen?

3. Újkori tinihős: Rács Feri


Kannibálexportból visszamaradt
Tovább a cikkhez >>>

Mi van a képen?

3. Fekvőrendőr munkába menet


Göndi, Slaza
Rosszabbul élnek

15%-kal drágult a fogselyem, 70%-kal a golflabdák


Tollhegy

Angela Merkel

Angela Merkel külpolitikai sikereiről írott cikkükhöz (, 2006. február 3.) szeretnék hozzászólni. Ma a külpolitika gyakran szavakon múlik és természetesen azon, hogy a szavak egyeznek-e a tettekkel. Gerhard Schröder 2002-ben azzal az ígérettel nyerte meg a választásokat, hogy addig, amíg ő kancellár, Németország semmilyen körülmények között nem vesz részt "katonai kalandokban". 


Falusi terrorizmus

Nagy érdeklődéssel olvasom hetilapjukat minden alkalommal, most egy gondolatot tennék hozzá a cigányokról szóló írásukhoz. 


Üdvözlet Erdélyből

Valahányszor Pesten járok, maréknyi lappal térek haza, első olvasmányom mindjárt a Hetek. 


Véleménye számít

Cikkeinkkel kapcsolatos véleményüket  várjuk a e-mail címre.


Üzlet

Kovács Klára
Határtalan étvágy
Távol-keleti invázió

Miben hasonlít a 25 ezer forintos sportcipő, a 26 ezer forintos pulóver, az 1500 forintos farmer vagy a 400 forintos póló? Abban, hogy mindegyik Kínában készült. A különbség csak annyi, hogy elegáns plázában vagy egy kínai piacon vásároljuk meg. Amíg a fogyasztók nagy része örül az olcsó kínai árunak, a magyar kereskedők körében egyre nagyobb a feszültség a folyamatosan terjeszkedő kínai konkurenciával szemben. A verseny tisztességtelen és egyenlőtlen. 


Kalmár Gabriella
Bush zöldül?
Mérsékelné az olajfüggőséget
Tovább a cikkhez >>>

Megvan a Postabank elveszett 130 milliárdja
A hét eseményei

A stop.hu internetes hírportál azt állítja, fény derült az 1998-ban eltűnt 130 milliárd forint "hollétére". A birtokukba került 55 oldalas dokumentumot elküldték az illetékes kormányzati szervhez, azonban még csak visszajelzést sem kaptak, ezért döntöttek úgy, hogy mindenki számára elérhetővé teszik azt a világhálón. A dokumentum letölthető a -ról.


A feltalálók országa
A hét eseményei

Magyarországról érkezik Közép-Európa legtöbb szabadalmi kérelme a genfi WIPO-hoz. A nemzetközi szellemi tulajdon védelmével foglalkozó szervezethez beadott szabadalmi kérelmek száma világszinten a tizedével emelkedett - írja a Világgazdaság. A magyar szabadalmi kérelmek száma több mint másfélszeresen haladja meg a hasonló cseh vagy lengyel adatot, nem beszélve a szlovák, román vagy szlovén eredményről. Tavaly 165 kérelem érkezett magyar feltalálóktól.


Rekordösszeg védelemre
A hét eseményei

70 milliárd dolláros pótköltségvetést kér a Fehér Ház a kongresszustól az iraki és afganisztáni missziókhoz. A 2007-es pénzügyi évben ezt további 50 milliárddal egészítené ki. Az amerikai katonai költségvetés 2001 óta összesen 48 százalékkal bővült. A 2007-es pénzügyi évre előirányzott állami költségvetés 16 százalékát teszik ki a védelmi kiadások. 


Reptéri leányvásár
A hét eseményei

Miután brit bulvárlapok megszellőztették, hogy a londoni Gatwick reptéren gyakorlatilag minden nehézség nélkül hozzá lehet jutni Kelet-Európából érkező szexrabszolgákhoz, a rendőrség is vizsgálódni kezdett. A nyomozás során megkérdezett több mint 25 járat 400 utasából 8 hölgyet a saját érdekében hazaküldtek, olyanokat, akik rendkívül vonzó, vendéglátási szegmensbe besorolható állásajánlatra utaztak a szigetországba. Gyakran azonban már a reptéren várták őket "munkaadóik", akiknek idegenként teljesen ki voltak szolgáltatva.